14.06.2026 09:32
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
 Print Thread
Duet
biobiofizicar
I ja to doivljavan kao akvaristiku "sa dna kace"...

kljocnuto je onim istim mojim "nepotopivim" Sony idiotom...
Očito da lepota lei u oku posmatrača, a ne u snazi svijetlog oruja...

biobiofizicar
Malo sam aranirao "cveće."
biobiofizicar attached the following image:
020120141253aaa.jpg

Edited by biobiofizicar on 07.01.2014 11:26

HORUS
Lepa ikebanica. Smile

Slovenski1000
Dobro to slaganje tebi ide. Nema sta

Goxx
Lepo sloeno, pravo ostrvo zelenila.
Bravo za molike, odavno nisam video veće jato u biljnom akvarijumu. Nadam se da će opstati pored sunčica Thumb up.

biobiofizicar
Plasio sam se i ja za molike, i bilo je napeto prvih dana. Morao sam neke vece ribe da ubacim u akvarijum kao lek za akvarijum. Sucice samo prljaju i hranu koja padne ne uzimaju sa dna. Idealna situacija za haos u akvarijumu.
Izbor je pao na molike. Probao sam sa 2-3 probno, pa kada sam video posle 10ak dana da su pretekle dodavao sam jos u dva navrata po 6-7 komada. U pocetku se nisu skoro uopste pojavljivale i mislio sam da je vecina stradala, ali vremenom jato na ispasi je bilo sve vece. Vijaju ih suncice, noc je kriticna, a mozda je u pocetku bilo i grickanja peraja i kljucanja. Najgore je u trenutku gasenja svetla. Molike tada polude, akvarijum prsti jedno 30ak sekundi dok se ne posakrivaju do jutra. U tom trenutku same sebe stresiraju, pa ponekad i samopovredjuju. Ipak iz dana u dan situacija je sve bolja. Sustanari se polako navikavaju jedni na druge. Cak su i suncice uvidele korisit od molika, pa se povremeno sklone iz jednog dela akvarijuma, kako bi im dozvolile da u tom delu slobodno i bez straha odrade posao.

Jos jednom da napomenem - apsolutno fantasticno odradjuju posao. Svedok sam da su jele i ostatke cijano, BBA, rizocloniuma, cak su ocistile i krecne i silikatne naslage sa starih listova anubija. Naterale su i mog sega mega ancistrusa, da pocne da izlazi na otvoreno i trazi hranu. Izgleda su mu pocistile stekove hrane i algi ispod korenja, pa sada i on mora u potragu za novim pasnjacima...

biobiofizicar
Levi akvarijum meni licno nikada nije izgledao lepse uzivo nego ovih praznicnih dana. Istinski uzivam koliko je nabijen bojama, oblicima i zivotom, a menja se iz dana u dan.

Evo jedna fotka od pre nedelju pre nego sto sam pravio "cvetne aranzmane" i naknadno jos malo zagustio i zakomplikovao stvari.Wink
dsc05993aaa.jpg

biobiofizicar
A evo ga i veceras svega 7 dana kasnije...
dsc06026aa.jpg

zander
Koliko svetla imas kada slikas ovaj akvarijum?
Mislim da bi dodatno svetlo i manji otvor blende izostrio malo sliku...

A jedino na cemu bi ja jos malo poradio oko akvarijuma je prednji plan, dal sa nekom tepih biljkom ili nekim peskom... Inace lepo izgleda, dzungla WinkThumb up

biobiofizicar
Slikam idiotom na akvarijumskom osvetljenju 2xT5 54W. Problem kod fotkanja je viespratnost ove dunglaste postavke i poloaj rasvete. Biljke svetlih listova koje se nalaze neposredno ispod povrine vode su "spaljene" na fotkama. Prednji plan (koji je inače jako uzan oko 5cm) je u senci poto je konzola sa 2 neonke postavljena du centralne duinske ose akvarijuma, pa gornji spratovi prave senku. Posebno kada se biljke "otvore". Upalim svetlo, kripte poloe listove, otvore se krunice star grass-ova i dole je mrakuda. Neto bolje fotke dobijem kada kompletnu konzolu sa rasvetom pomerim ka prednjem staklu. Napred na levoj strani jo nekako i imam svetla za rast tepiha, ali desno je sve u senci centralnog brda koje već na polovini visine akvarijuma dolazi skroz do prednjeg stakla. Probaću neki nezahtevni tepih desno, a snalazim se i tako to sam otvorio vertikalne prozore iza desne strane centralnog brda da koliko toliko svetla dopre do dna akvarijuma u toj zoni...

Pokuavam da reim i srednji plan dodavanjem HMa i da nekako spojim uski tepih napred i dunglasti biljni zid iza. Ti pokuaji se ba vide ako se uporedjuju poslednja i predposlednja fotka koje sam postovao.

U svakom slučaju potpuno se oputeno igram bez ikakvih scaperskih ambicija i pokuavam da reavam svakodnevne novonastale estetske glavolomke koje mi ovaj izuzetno dinamičan akvarijum zadaje iz dana u dan...

iveli zimski praznici, puno slobodnog vremena i mogućnost za svakodnevno kvaenje ruku, a kada se neto lepo namesti uzmem idiota i odradim i par klikova Photo

biobiofizicar
Ovo polako pocinje da lici na ono sto sam i hteo: na jedan "slatkovodni reef" u "wild Duch" stilu. Kompleksnost, isprepletanost boja, oblika, kretnji, zidano u visinu po terasama, bas onako reeferski... Znam da je bleda imitacija onoga sto stvarni reef pruza, ali trudim se...
dsc06057aaa.jpg

katjusa
Svidja mi se ovaj freshwater reef Applause
Malo sam ti izostrila fotku Wink
katjusa attached the following image:
dsc06057aaa_1.jpg

biobiofizicar
Definitivno je puno ostrije - Thanks.
Jesi li izostravala sa High pass filterom i Hard light u PSu ili nekako drugacije?
Meni je definitivno vreme za ozbiljnije cvikere - i kada radim u PSu nije vise ostro.... GrinCool

biobiofizicar
Poto je ovaj akvarijum sačinjen od detalja ostaje mi samo da vam bombardujem čulo vida tim detaljčićima spakovanim u one moje neobične mozaik fotke Photo
Beer
biobiofizicar attached the following images:
nd3a.jpg nd2a.jpg nd1a.jpg

biobiofizicar
Kada sam video srednju mozaik fotku iz mog predhodnog posta, shvatio sam da sam skoro sloio ceo akvarijum iz odvojenih kadrova. Potraio sam i četvrtu fotku desne strane akvarijuma, malo se poigrao, dodao ovim trima fotografijama i evo rezultata:
GrinSurprized
nd4a.jpg

Slovenski1000
Pored toga sto je akvarijum prelep, pa jos i fotka je efektna ApplauseBeer

biobiofizicar
Evo par fotki mobilnim tek radi konstatovanja stanja.
levi Tasa malo vise zarastao i sleduje mu malo ozbiljnije trimovanje ovih dana dok u desnom Suncice redovno pomeraju panjeve, kamenje i anubije i ipak terorisu nocu molike. Iz noci u noc nestane po neka velika molika, ali se i razmnozavaju, pa ima 10ak malih koje se uspesno (za sada) kriju u plivajucem C. Demersumu. Anubije stalno kacim i uglavljujem izmedju kamenja i korenja, ali kada teroristima dodje zuta minuta sve to laganica ispomeraju...
biobiofizicar attached the following images:
270120141298aa.jpg 270120141294aa.jpg 270120141291aa.jpg 270120141284aa.jpg

krcko
Gledam ovu veliki na prvoj fotki, jo malo pa neće imati prostora. Lepa riba Thumb up Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Ja definitivno nisam za stabljikaste i brzorstuce biljke. To trazi vreme i redovno odrzavanje. Trebalo je samo 15ak dana da upadnem u guzvu sa vremenom i da se akvarijum pretvori kompletno u zelenu "kutiju" od vrha do dna i od stakla do stakla. Biljke se poravnale kompletno sa prednjim staklom i krenule da izlaze napolje. Evo malo sam ga sredjivao - jedno 6 sati....Shock
Prva fotka je kada sam delimicno ocistio levu stranu tek da mogu da ufotkam. Naknadno sam odatle povadio 4/5 kripti i privremeno ubacio nesto malo viskova drugih biljaka. Ostale fotke su sredjivanje po fazama do donje desne. Nemam snage za dalje, nastavljam narednih dana. Iskreno zelim da se vratim na spororastuce biljke, mahovine, anubije i drugu rizomsku bratiju...
tumbanje1.jpg

Slovenski1000
Tebi treba kosilica ne makazeGrin. Nazalost znam sta te muci. Nije to tako lose nego malo slobodnog vremena ima. Through wall

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,845 jedinstvenih poseta