14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Drinske podvodne batice
biobiofizicar
Ova tema svakako ima i nastavak koji se akvaristicki upravo priprema u mnogo vecem staklu od 240lit. Trenutni problem je mali izbor biljaka jer je hladno, barske alge i cijano koje su spopale ovo veliko staklo i moj uzasan izbor riba. Bodorke i crvenperke su riblje krave koje pasu i jedu sve zeleno - cak i drezgu, a pregrizu i debele drske lisnatih biljaka. Uspeo sam da ih poteram u jedan deo akvarijuma i tamo ogradim zicom i vec par dana pokusavam da ih izlovim izmedju panjeva.

Evo nekih od riba koje sam ubacio:
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_1308b.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_1344bb.jpg

biobiofizicar
Nisam jos siguran. Mislio sam da je rizoclonijum, ali je izgleda ciano bakterija - pokupljena sa poslednje ekspedicije od pre 2 nedelje i prezivela je dezinfekciju. Ubacio sam napadnutu drezgu u jednu kadicu sa eritromicinom da vidim da li deluje.
Neda mi se da odmah trujem i akvarijum sa istim posebno zato sto je u fazi cikliranja, kao i prilagodjavanja nekih biljaka iz emerzno na submerzno. Taman mi fali da pobijem tek naseljene bakterije u filteru.
Pored nje na par mesta one dlacice po panjevima, red moorwood slinavi, a ima dosta i braon praskaste alge. Nekako su se podelili. Praskasta je dominantna ispod dela akvarijuma koji je osvetljen Juwelovom groluxicom, a cijano (ili sta je vec) dominira ispod Juwelove Nature neonke.

Malo sam pozurio , malo zeznuo stvar sa ribama, malo prenatrpao akvarijum, malo me zeza temperatura (dobro greju, pa nikako da sidje ispod 26celz - moracu da ubacujem hladnjak), malo zeza i svetlo, i sve vice "USPORI MALO!!!"
Startovao sam sa dobrim disbalansom u vecim litrazama sa kojima se do sada nisam sretao i po prvi put sa CO2 bocom i sad je na meni da sve vratim u normalu.
Uplivao sam na nepoznat teren kao guska medj` labudove...Grin
Igranka bez prestanka. Through wallGrin

Marko_Smed
Ako je za utehu, ja sam iskusio istu stvar. Through wall

biobiofizicar
Ova braon praskasta jako podseca i na ono sto sam video i snimio na lokalitetu (moze te se podsetiti sa fotki iz ranijih postova u ovoj temi), pa neznam da li je to ona nasa akvaristicka koja se cesto pojavljuje kod cikliranja ili nesto domace poklupljeno iz prirode... Odmah je napala stare ostecene emerzne listove, pa staklo, pa panj, a sada i kamenje....
Poprilicno lici da nekazem skoro je identicno (i nazovi cijano i braon praskasta) kao na onim fotkama sa lokaliteta na drugoj i tecoj strani ove teme, samo naravno u mnogo tanjem sloju i mnoooogooo manje lokalizovano. Ali gamad je to- danas jedva vidljivo, a vec sutra sve prekrije.
E da. Interesantno je da ove braon praskaste skoro da nema u delu akvarijuma u kom sam ogradio ribe. Verovatno im je na meniju... (video sam da vole da grickaju bas takve listove na kojima se pojavi, a i kljucaju po panjevima...)

Dusan79
Pa ti bi trebalo da znas da se na Drini lovi na koncastu algu veliki broj ribljih vrsta. Sto se tice domicilnih vrsta koje bi mogao da ubacis u aq, ne znam sta da ti kazem, sve sto je sitnije to je biljojedno. Uh sto ovo lose zvuci. Grin
Jedino neke peseve, koje mozes da hranis glistama i crvicima. :p
Mada ne znam ,mozda ce i oni da riljaju. Ili da probamo da ukebamo neku Gobio gobio L. ili Alburnus bipunctatus pa uz dobru hranu, mozda biljke prezive.
To je sad veliki poduhvat uklopiti te ribe uz bilje. Beer
Sad mi pade na pamet, mozda neki Srac ili ti Gimnocephalus schratzer L. on je da kazem sitniji ,a predator je. Čikov - Misgurnus fossilis , moze da dodje u obzir.

marko_pa
Probaj da ih pecas!
Crvic na mali udicu i lagano!

biobiofizicar
Navatao sam kedere, crvenperke, bodorke i kesege, ili sta su vec, a zahvaljujuci jatascu riba sa slike u akvarijumu je doslo do dramaticne promene na bolje u svega par sati!!!!! BeerThumb upBeerThumb up

Celu pricu cu detaljno ispratiti foto stripom, ali sada samo mogu da kazem:

ZIVELA
Rhodeus sericeus amarus
zvana plavojka ili gaovica!!!

Naknadni edit:
sto piva za nju BeerBeerBeer.....
Ako je i 10% onoga sto sam video tako dobili smo novog najboljeg malog algara, a koji nam zivi pod nosom, a pokazao se da mu i 26-27celz (pa i vise) ne predstavlja problem kao i neki uzasni zivotni uslovi kojima je poprilicno dugo bila izlozena u mojim eksperimentalnim staklima. Ostalo je samo da proverim kako se ponasa prema biljkama kada ponestane algi obzirom da MORA da ih ponestane imajuci u vidu brzinu kojom ih tamane....
biobiofizicar attached the following image:
img_1628aaa.jpg

Edited by biobiofizicar on 30.01.2011 13:48

biobiofizicar
evo jos par detalja o ovoj ribi

Rod: Rhodeus
Latinski naziv: Rhodeus sericeus amarus
Lokalni nazivi: gaovica, gaovčica, gavičica, platičica, banatski keder, plavojka, plavica, plava, pucavac
Maksimalna teina: 100 g
Maksimalna duzina: 9 cm (u akvarijumu duplo manja)
Vreme mresta: april - avgust

Naseljava mirne vode Dunava i njegovih pritoka . Rasprostranjen je u evropskim vodama do Urala , osim Italije , panije , Velike Britanije , Irske , Danske i Skandinavskih zemalja . Nalazimo ga i u barama, jezerima, mrtvajama i plavnim terenima. Mali je, ali zato meu najlepim ribicama iz familije ciprinida. Pogodan je za dranje u hladnovodnim akvarijumima . Kod mene se pokayalo da moe i na veće teperature

Leđa su mu sivomaslinasta sa plavičastim prelivima, a od sredine tela prema repu po bočnoj liniji ima zelenu prugu. Za vreme mresta po trbuhu i bokovima ima crvenkaste, a ponekad i crne pege.
Mresti se od aprila do avgusta u nekoliko navrata. enka u vreme mresta ima legalicu - cevčicu kroz koju odlaze 5 - 10 jajaaca ikre u odkrinutu barsku koljku u kojoj se razvijaju jajaca dve do tri nedelje. Ovo ne povređuje koljku.

Kod mene se u akvarijumu pokazala kao IZUZETAN ALGAR i ostaje mi samo da vidim kako će se ponaati prema biljkama kada algi nestane, a moraju da nestanu, poto je jato od 8 komada olizalo akvarijum od 200lit za par sati.
Navatao sam ih čerencem na bari uz Savu i preivele su bez problema 6 meseci u malom akvarijumu od 10lit i visoke teperature, ponekad i NO3 preko 250mg/lit i svakakve bezvezne uslove i evo sada se bakare u domaćem biotopu od 240lit i pride me časte svojim vrednim radom. Hvala im - a bile su namenjene za hranjenje tuke No no
Edited by biobiofizicar on 31.01.2011 02:12

biobiofizicar
I sada glavno - kratka prica.

Elem posto su mi krave tipa kederi, bodorke, crvenperke razvaljivale biljke sve sam ribe oterao u desni cosak sa izdrzljivijim biljkam (egerija, demersum, patamogeton, hotonija) pregradio mrezom, a leve 2/3 akvarijuma sadio. Polako sam lovio krave iz desne trecine, ma da su razvaljivale cak i stablo patamogetona i smirglu od demersuma. Ipak posle 7 dana primetio sam da gore pomenute gaovice uredno kljucaju po kamenju, podlozi i panjevima i biljkama i da je desna strana akvarijuma mnoogo cistija od algi od leve (bez riba). I gaovice ponekad dovate neki listic, ali sve u zelji da stignu do algi. Kada sam konacno navatao "Krave pasulje" sklonio sam mrezu i gaovice (8 komada) su kao lude krenule na ciscenje. Za ovih 7 dana leva strana je upala u ozbiljne probleme sa algama pa i sa ciano bakterijom sto se moze videti i po fotkama kada je mreza dignuta.

Na fotki se tacno vidi granica kuda je isla mreza duz akvarijuma i kako je alarmantno stanje bilo pre dizanja mreze. Sama mreza nije bila uzrok problema obzirom da je bila ona sa krupnim okcima od 5x5mm i nije usporavala i zaustavljala cirkulaciju.
alge3a.jpg

Edited by biobiofizicar on 30.01.2011 17:25

biobiofizicar
Gaovice algu jedu "kljucanjem" i svakim kljucom pravi se rupa na tepihu alge precnika par milimetara, pri cemu na ovaj nacin nebuse rupe na listovima (bar ja nisam primetio). Tacke od kljucanja oznacene su crvenim strelicama.

Trebalo im je svega 3-4 sata da 90% ociste leve 2/3 akvarijuma. Napominjem da je akvarijum 240lit sa kao sto se moze videti punooo korenja i kamenja....

Ove fotke levo su pre, a posle 4 h od dizanja mreze su ista mesta ponivo snimljena. Desno je jos jedamput fotka koja podseca kolika je razlika bila pre dizanja mreze. Nemam pojima kako, ali ocistile su i staklo. Krenule su od dna i postepeno se penjale uz grane i staklo.
12 sati posle dizanja mreze ovih 8 ribica od 4-5cm tako su olizale levu stranu da se uopste neprimecuje razlika u odnosu na desnu.

U toku ciscenja izvadjen je tek poneki busencic malog Eleocharisa koji se nije dobro ukorenio. Za sada ostale biljke nisu pretrpele vidljivu stetu...

Lepe su, male su, vesele su, izdrzljive su, radne su, i tu su pod nosom na jedan potez cerencem.
ZIVELE
Beer
alge1a.jpg

Edited by biobiofizicar on 30.01.2011 17:16

marko_pa
E svaka im cast!!!Thumb upApplauseBeer

zander
Sad ih malo nahrani, zasluzile su Grin
Dobar ti ovaj poslednji strip, stvarno neverovatno sta su napravile gaovice Smile Kolike one narastu, jel si ih mrestioč Wink
edit: izvinjavam se sada sam procitao tekst iznad
Edited by zander on 31.01.2011 00:41

Marko_Smed
Neverovatno!!! Shock Cak i da naraste svih devet santimetara, ima vecih akvarijumskih ribica, npr bikolor. Trebalo bi da moze komotno da zivi u vecem akvarijumu. Biobio, sa'ranili ste otocinklusa! Shock

biobiofizicar
Jako interesantna zabavna simpaticna i socijalna riba. Drze se grupe nisu nervozne i previse plasljive uglavnom u donjim slojevima vode (tamo gde ima hrane) i povazda kljucaju.

Interesantna je anegdota da sam za onih 7 dana dok je akvarijum bio podeljen tri puta prebacivao najmanju od njih u levi deo akvarijuma da proverim sta ce se desavati i ona je uvek posle par sati nalazila nacin da se "kroz mrezu" vrati nazad na desnu stranu (a ja nisam provalio kuda) svojima u jato. Nije htela sama da bude u obilju hrane iako ih je delila providna mreza. Tim vise za ovih 7 dana nijedna riba nije uspela da izadje iz desnog dela akvarijuma u levi. Kako je ova najmanja stalno nalazila put nazad u "kavez" za mene ostaje misterija i dalje...Shock

Dejan Stefanovic
to pokazuje socijalno (jatno) ponasanje vrste, gde izdvojena jedinka tezi da se vrati grupi. ako bi smo podelili grupu na dva dela verovatno bi slabija polovina tezila da se vrati ka jacoj gde je vodja grupe, tj. dominantna, najiskusnija ali ne i najstarija jedinka.tj.cak i da znate gde je prolaz nijedna jedinka se ne bi usudila da prodje bez vodje.
Edited by Dejan Stefanovic on 31.01.2011 12:45

Dusan79
Bio, ovo su pionirski koraci u definitivnoj popularizaciji domacih biotopskih akvarijuma. Mene si zarazio. Obzirom da sam zaljublujenik u vode, pecanje i naravno akvarijume, cim otopli ima da izcerencam gaovice i naravno par skoljki, kako bi im omogucio i eventualni mrest. Nastavljamo dalje sa ovom divnom pricom. A da ne ostane sve na prici, napravicu jedan aq od 30-tak L (koji mi i onako zvrji prazan) u stilu domaceg biotopa.
Hvala na ovoj novoj zarazi. Grin

E sad koliko je gaovica dobar algar, to ce se tek videti nakon prvih par hranjenja industrijskom hranom za ribice. Mislim da ukoliko bi se navikle na recimo lisnatu hranu ne bi vise jele alge. Bar ne tim intenzitetom. Mozda ne bi bilo lose sa vremena na vreme hraniti ih nekom od "zivih" hrana. Poznat je slucaj sa manje vise svim tropskim algarima da kada imaju dovoljno druge hrane, koja je "hranjljivija" u smislu da sa manje truda dolaze do iste ili vece kolicine hranjljivih materija, za alge bas i ne mare. Sumnjam da bi i ovde,moguce, bio isti slucaj, ali to tek treba dokazati.

P.S. moze li se sada cerenac u nekoj od tvojih bara baciti sa nekim uspehomč Dobro, mozda ne bas po ovako ledenom vremenu. Pa da skoknemo malo u stukolov i cerenco-lov. Thumb up

alekpanker
Svaka čast Biobio za ovo otkriće i ukupan trud i rad oko domaćih "terena".Svaka čast i gaovicama vrednim radilicama

biobiofizicar
Za čerencolov se mora čekati toplije vreme, a na nekim barama bi se i za tukolov morao razbijati led....
Inače gaovice ili čeće korićeno gavičice ili gaovčice (poto postoji i jedna druga sasvim drugačija riba pod istim domaćim imenom) su iz lokalnih bara ovde pored Save na par minuta peje od mog stana u bloku 45.
Biljke jo uvek ne diraju, a ubacio sam im i komad lave sa mahovinom (javom) da vidim hoće li je smazati...

biobiofizicar
Inače pored ovih vrednih radilica u akvarijum je ostao i par sunčica.
Evo veće koja je polako počela da se farba. Domaći-uvezeni-nazovi ciklid...
img_1595aaa.jpg

biobiofizicar
...
img_1598aaa.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta