14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Drinske podvodne batice
biobiofizicar
Za ljubitelje satelitskih mapa i prikaza evo kordinate ovog mesta o kome sada pricamo.

Geografska sirina: 4446'35.82"N
Geogafska duzina: 2021'23.78"E

biobiofizicar
Sada opet malo Zasavice i Drine. Grin
Kod mosta na Zasavici u Banovom polju u sred kanala nasao sam jos Sagittarie Sagittofolie, ali i prelep zbun Najas Minor. Izgleda kao Stargrass ali je svetliji od Najas guadalupensis koga imam u akvarijumu... Ostalo je jako slicno. Uz uzimanje uzorka najasa "pazario" sam kolateralno i nekoliko desetina gamaruss-a
Edited by biobiofizicar on 23.08.2010 09:25

charuga77
biobiofizicar je napisao:
Sada opet malo Zasavice i Drine. Grin
Kod mosta na Zasavici u Banovom polju u sred kanala nasao sam jos Sagittarie Sagittofolie, ali i prelep zbun Najas Minor. Izgleda kao Stargrass ali je svetliji od Najas guadalupensis koga imam u akvarijumu... Ostalo je jako slicno. Uz uzimanje uzorka najasa "pazario" sam kolateralno i nekoliko desetina gamaruss-a

ta planira sa gamarussimač Za ta su dobri sem za hranjenje ciklidač
Poto sam ih navatao na Dunavu gomilu. Pa aj reko da priupitam :-)

http://dalmacija.atspace.com
biobiofizicar
Za sada nista samo ih posmatram...Wink
Ako konacno ponovo zapatim biotopsko (veliko) staklo svakako ce biti prisutni kao "nazovi" domaci slatkovodni shrimpovi (iakostriktno ne spadaju u porodicu rakova). Ako ribe budu krkale dobro je ako se budu u akvarijumu razmnozavali i odrzavali populaciju - takodje je dobro.
Inace kupio sam kod kineza cerenac, pa planiram malo detaljnije ovih dana da procesljam bare radi predstavnika plivajuce faune... Wink

biobiofizicar
Za vikend sam bio na ovim mojim Drinskim barama. Ovaj put naoruzan jednogodisnjim znanjem o domacim biljkama, o mikrostanistima i kombinacijama biljnih zajednica koje se mogu sresti. Interesantno je sto u okviru iste bare ili jedna do druge dve bare na par metara biljne zajednice mogu potpuno da se razlikuju.

I jos jedno interesantno zapazanje. Obzirom da sam pored novostecenog znanja bio naoruzan i varalicarskim stapom primetio sam da stuke obozavaju bare naseljene sa Ceratophyllum Demersum pa jos u kombinaciji sa lokvanjima. To su bare iz kojih sam izvadio najvise stuka u predhodnim godinama. Vole one i Myriophilum a iz bara u kojima ima Elode (Egerie) Dense nikada nisam izvadio ni jednu stuku. Zasto je tako - nemam pojima - ali eto ga akvaristicko primenjeno znanje u praksi.
I djavo da nosi invazivnu Egeriju nasao sam je bas dosta, ali samo u odredjenim barama, a sto je nainteresantnije jedina mesta gde sam nalazio Eleoharis bilo je bas u velikim blatnim plicacima u biljnoj zajednici sa Egeriom i Patamogetonima.

Naravno da je izlisno reci da sam sa ekspedicije doneo i jedno 20ak vrsti biljaka....
Edited by biobiofizicar on 26.10.2010 22:56

biobiofizicar
Jedan od poslednjih lepih suncanih Novembarskih dana i opet je priroda prevarila biljke. 10dana sa temperaturom oko 20celz i suncem i biljke su ponovo zazelenele u mojim Drinsko Macvanskim basticama. Voda kristalno bistra sa vidljivoscu i preko 2 metra u dubinu. Evo par fotki sa jucerasnje ekspedicije.
Za pocetak malo priobalnog aquascapea na dubinama do 1m kao i fotka za hvaljenje Grin
Ostrva Patamogetona uz koje raste Myosotis palustris kao i zbunici alge rhisocloniuma. Tu i tamo moze se primetiti Lysimachia nummularia.
Slikano u bari iza mojih ledja sa obale.

Naknadni edit:
Izgleda je i priroda puna onih vertikalnih struktura, tako popularnih u savremenom aguascapingu (slika gore levo)
biobiofizicar attached the following image:
baramix1.jpg

Edited by biobiofizicar on 08.11.2010 17:08

biobiofizicar
U jednom uglu susedne bare u specificnoj plitkoj kaljuzi razvila se zajednica egerije dense, eleocharisa (to je jedino mesto gde sam ga video da raste), patamogetona, alisme i neke krupne trave koju jos nisam determinisao. Dudina vode u ovoj pescanoj kaljuci je 10-20cm i potpuno je specificna po sastavu biljaka u odnosu na ostale bare. Celo ovo specificno staniste je dimenzija 10x5metara.
Evo malo slika iz ovog neobicnog gustisa....
baramix2a.jpg

biobiofizicar
nekoliko metara dalje u glavnoj bari, na obali, druga specificna zajednica Sagitarije sagitofolije, patamogetona, egerije, cardamine i Myosotis palustris, i neke biljcice koju ovde prvi put srecem podseca i na najas, pa i na Callitriche. Ima tu da se malo poradi na identifikaciji,....
Evo njene slike
baramix3a.jpg

biobiofizicar
Evo kako sve to izgleda preseljeno na moju zastakljenu terasu u emerznom uzgajalistu i po kofama i karantinskim akvarijumima cekajuci veliko staklo....

Ovo je samo deo....Through wall
emerzno1a.jpg

Edited by biobiofizicar on 09.11.2010 23:42

Kum 1229
Sve je u tvojim rukama biobio. Cekamo staklo pa da preselis sve ovo tamo i napravis malu Drinu Grin. Ali sto se tice stuke u jednom od akvarijuma,ako dobro vidim za to ce biti Lecture

biobiofizicar
Sramota ali ne postizavam da vrsim determinaciju. Za sada brinem o tome da ih prilagodim i ocuvam, a kada uvatim malo vise vremena krecem u projekat pravljenja baze domacih biljaka pogodnih za akvaristiku....

biobiofizicar
Obzirom da je Sveti Nikola u velikoj meri i zastitnik onih koji se motaju na i oko vode i riba, evo fotki visegodisnjeg tradicionalnog paljenja sveca na Drini u znak zahvalnosti za uspesnu akvaristicko-pecarosku godinu, kao i prizivanja da i sledeca bude isto toliko uspesna. Wink
852aa.jpg

biobiofizicar
Beer...
856aa.jpg

biobiofizicar
A u suton ovog prohladnog Decembarskog dana moje barice su delimicno prekrivene ledom...
858aa.jpg

sejn
Lepe slikeThumb up

Dejan Stefanovic
meni je ovo najbolji i najzanimljiviji tekst koji sam citao na akvaristickim sajtovima, a da nije vezan za tropsku akvaristiku. svaka cast na originalnosti i entuzijazmu.

daweed
Ove fotke su pravo blago... Moraće da me vodi nekada na neku tvoju pecaroko skupljaču ekspediciju na Drini, voleo bih da vidim ovo blago prirode...ApplauseApplauseApplause

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
Drago mi je da ova tema jos uvek drzi interesovanje. Thumb up

Evo danas sam na terasi primetio kofu sa nekim ostacima biotopskih biljaka koje su kompletno zarobljene u ledu. Interesantno je da su i dalje zelene. Otopicu pa probati da ubacim u akvarijum... Shock
led_1.jpg

Arcus
Svaka čast biobio! Ti si moj biotopski idol! Grin
Tvoje podvodne bate su pet puta bogatije biljem od mojih dunavskih kaljuga.
Koji lep spektar bilja! Svaka čast!

Dusan79
Moram da priznam autoru ove divne teme da sam tek sada prvi put natenane procitao sve od pocetka do kraja. Necu reci da sam odusevljen, vise sam zapanjen nekim za mene novim cinjenicama o flori nasih voda. Posle citanja ostaje mi samo da te molim da sledeci put povedes i mene.
Prosto imam ogromnu zelju da spakujem par Aglia i Rapalica i krenem u cackanje bara i barica. Sto za Lusox-om sto za ostalim zanimljivostima.

Predivna tema. I da dodam da mi je drago sto traje, a mislim da je tek jedan delic isprican!

Bravo! Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta