Ja sam ipak za razrastanje pod vodom, bilo cega... Jer majku mu pa akvaristika je ovo i treba valda nauciti uzgojiti biljku i pod vodomč
Dokle ce taj tepih koji je rastao emerzno da traje, do prvog slikanja koje ukoliko ne bude u nedelju dana uradjeno nece vise ni biti uslikano, nikad sto zbog startovanja algi po njemu sto zbog propadanja biljke...
Prilagodjavanje biljke na podvodne uslove uglavnom mora da prati jako velika kolicina CO2, gde su tu ribe i ostali stanovnici akvarijuma u toj prici...
Mislim (Rainforest) nista ovo nije licno tebi, nego je samo moje razmisljanje o tom sve popularnijem suvom startu....
Dobra stvar emerznog uzgoja mi je jedino sacuvati biljnu vrstu u nedostatku slobodnih akvarijuma ili iz znatizelje pratiti njenu emerznu formu, rast i ostalo...
Edited by zander on 31.07.2011 10:42
U potpunosti se slaem sa Zanderom . Ima tu i jo nekih problema sa ovako uzgajanim biljčicama, ako ste planirali kozice za početnu i kasniju fazu, oprostite se odmah od ovakvog postavljanja već pripremljenog biljnog fonda. Pozdrav
Emerzni uzgoj aq biljaka je svakako jedna od igrarija koju treba probati ako imate visak akvarijuma ili mesta za ovaku igru. Kao sto Zander rece tako mozemo sacuvati neke biljke za kasniju upotrebu, a i vredno je i interesantno pratiti njihov razvoj u emerznim uslovima.
Solidno je iskustvo i metod suvog starta, pa ko moze - zasto ne upustiti se i u tu avanturu. Vredna su to bastovanska iskustva... Cesto nam iz radnji dodju emerzno gajene biljke, pa se posle cesemo kad pocnu da propadaju...
Evo ja bas nedavno rasformirao jedan 35litras i u njega turio pod najlon i groluxicu skoro sve vrste aq biljaka koje imam u emerzne uslove da vidim kako ce da rastu i razvijaju se. 90% se primilo. U podlogu sam turio zemlju za cvece, pa preko soder. Za sada pratim emerzni razvoj, ali ko zna posto je sve vec u staklu mozda ga kasnije napunim i sa vodom skroz tek da skontam kao i sta se desava kod suvog starta...
Iskopao sam na kompu neke starije slike iz emerznog uzgoja: Hydrocotyle dissecta, Mayaca fluviatilis, Hygrophila sp. 'Tiger', Nesaea pedicellata. Kod Nasaea pedicellate nema uvrtanja listova kakav mi je uglavnom bio slucaj pod vodom...