14.06.2026 11:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
850 litraš
Karlo
Pozdrav kolega!
Uopće nije off topic kada je to jedan od razloga problema...
Moja iskustva vezana za zemlju su da se smanjuje bum algi ako se zemlja prethodno namače nekih mjesec dana u vodi sa redovitim izmjenama vode kako bi se izbjeglo početno intenzivno raspadanje organskih tvari u akvarijskoj vodi i gomilanje amonijaka, nitrita i ostalih trigera. Nakon što akvarij sazrije uz pravilan sustav gnojenja alge nestaju, a vjeruj mi prvih nekoliko mjeseci imao sam SVE vrste algi u akvariju, od cijano do svih vrsta končastih i točkastihThrough wall
Što se tiče zemlje za cvijeće ona se već godinama koristi u akvaristici, a mislim da je u jednom Barr reportu zauzela 2. mjesto od 6 testiranih supstrata po prirastu biljne mase i prirastu korjena.

zander
Nadam se da se sada popravlja stanje Thumb up
Ja sam gledao ranije slike na akvarij.net, verujem da ostali koji nisu videli tu temu isčekuju ostatak slika.

I jedno pitanje, kada ste lepili akvarijum vidim da ste prednje i zadnje staklo stezali stegama. Da li su postavljeni neki graničnici između stakla kako se ne bi sav silikon istisnuo ili ste ipak to radili samo na osećajč

Karlo
Nismo stavili nikakve graničnike, frendovi se već dugo bave izradom akvarija pa je iskustvo odigralo svoje.

Setup sam složio od drveta i kamena i nisam baš imao nešto puno bilja za start
Karlo attached the following image:
17_5.jpg

Karlo
Brzorastućeg bilja sam popikao dok se biljna masa malo ne popuni i dok ne nabavim željene biljke
24_3.jpg

kojot
Svidja mi se kako si postavio grane, a i kamenje mi jako dobro izgledaThumb up
Jel ovo trenutno stanječ

SnikS
Veoma profesionalno odradjeno planiranje aq i zamene vode,a i setup je lepo zamisljen.Applause

Karlo
To je stanje od prije 8 mjeseci, od tada su me prvih par mjeseci razvalile končaste ačge koje sam uništio jakim protokom i visokom koncentracijom co2. Bilo je tu i zelene končaste, spyrogire i cladophore.

Kada sam sredio končastu krenuli su ovi problemi po drvetu, kamenu i spororastućim biljkama
29_1.jpg

Karlo
Uglavnom u akvariju je u početku definitivno bilo previše svjetla koje nije bilo dobro raspoređeno.
Radi se o 4x54W i 2x80W t5 sa reflektorima. Kada sam spržio sve microsorume i bolbitise porezao sam ih i krenuo sam sa izmjenom rasvjete koja još traje.

Ovako je to izgledaloSad
i797.photobucket.com/albums/yy257/KarloR/alge/30.jpg
i797.photobucket.com/albums/yy257/KarloR/alge/31.jpg
i797.photobucket.com/albums/yy257/KarloR/alge/32.jpg

Rasta
a uuuu Through wall

Inace Karlo cestitke na celom projektu Thumb up stvarno impresivno Applause nadam se da se da si nasao ravnotezu...

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
zander
Meni su takve situacije poznate. Ja mogu i dalje ponavljati da je problem samo jedan...
Iako i ja znam da iz zemlje biljke najbolje rastu jer sam se uverio u to...

Sa podlogom od čistog kvarcnog šljunka jednostavno je ovo teško da se može desiti. Jer sve stvari oko količine i načina đubrenja možeš ti sam da regulišeš, dok je ovde faktora mnogo a dok ne shvatiš u čemu je problem (ako u uopšte može da se ispravi) bude već kasno, akvarijum se zaalga neverovatno...

Imao sam takve situacije i tamo gde ih nisam hteo i tamo gde sam vršio eksperimente samo.

Namerno sam spomenuo samo čist kvarcni šljunak, ali i ja uvek volim da ima tu još "nešto" u podlozi, ka o i svi.
To nešto, može da bude vulkanit, vermiculit, laterit, stavljali su mnogi i zeolit i šta i ja znam, bentonit...
Pored svega ovoga što sam nabrojao ako čovek baš, baš voli da ima i malo organske neinertne podloge onda može još samo koja šaka zemlje i malo treseta. Takva podloga po meni neće praviti problem nikad...
Šubriva se smućkaju u flašu, CO2 se podesi i onda je sve u našim rukama.

Pričali smo mi o ovim stvarima i na PP, ali eto da napišem svoje mišljenje i ovde Thumb up

O protoku vode sa ovakvim podlogama sam već napisao, nije to neko pravilo ali eto jednostavno takvo iskustvo imamo sa nekolicinom akvarijuma i takvim podlogama, veliko komešanje vode u akvarijumu podiže i hranljive stvari iz podloge mnogo brže nego malo komešanje vode.
A sa hemizmom vode, pošto nisam ništa od toga merio, naročito ne mikroelemente, mogu samo da predpostavim šta se dešava kad krene takvo bujanje algi Frown

Evo i jedan zanimljiv tekst usput. (mogli bi i da ga prevedemo)

Ja se samo nadam da će sve da krene na bolje jer ovaj projekat to stvarno zaslužuje Thumb up

daweed
Zaista fascinantno je sve uradjeno... Svaka cast... Nadam se da ce se sve srediti i da ce ovaj akvarijum biti bomba jer to zasluzuje.

Zander krenucu ja sa prevodjenjem teksta... zzz

http://daweedaqua.tk
Karlo
Hvala društvo na lijepim komentarima.
Stanje je malo bolje ali daleko sam još od balansa.
Vezano za zemlju i ispuštanje elemenata u vodeni stup, prekjučer sam izmjenio 35-40% vode i nakon zamjene dodao makroelemente. Nitrata sam dodao 7 ppm. Danas sam vodu dao na analizu u laboratorij lokalnog vodovoda, a analiza je pokazala da moja voda ima 46,5 ppm nitrata!!! Vodovodna voda koju dodajem inače ima 4-5 ppm nitrata.
Budući mi se na staurogyne učestalno javlja problem deficita nekog elementa, a na staklu zelena točkasta, dođe mi da počnem šibat fosfate u akvarij kao Tom Barr.

Šta misliteč Evo i fotka...
staur.jpg

Karlo
šta mislite, da li su fosfati uzrok ovakvog izgledač
Dodajem ih na tjednoj bazi oko 1.5-2 ppm, a mikroelemenata malo više nego preporučeno - profito.
CO2 ima dovoljno, blago žuti DC na 2 mjesta u akvariju.
dsc_8927.jpg

Edited by Karlo on 30.03.2010 17:00

Aquamaniac
Iako si odavno na ovom forumu,najpre da ti pozelim dobrodoslicu Wink.
Svidja mi se nacin na koji si odradio sve sto je u vezi sa aq,cak i mesto koje ce krasiti izgleda posebno Thumb up.
Sto se tice samog aq/postavke/hardscape-a...sve je odradjeno odlicno,podseca me na aq kosookih,pa ne iskljucujem mogucnost da jednog dana zauzme neko znacajno mesto na nekom od takmicenja Wink. Sto kaze Rasta,nadam se da ces uspostaviti ravnotezu u aq i da ce na kraju sve doci na svoje mesto i aq zasijati u punom svetlu.
Dodajes li kalijumč Na osnovu fotki i stanja Staurogyne sp. izgleda mi kao da je u pitanju nedostatak istog,a verovatno i sam znas njegovu ulogu u rastu biljaka.

Karlo
Znam da, dodavao sam ga neko vrijeme i ista stvar, tako sam i sam mislio da bi mogao biti kalij. Mada dosta ljudi tvrdi da dodavanjem KNO3 se unosi dovoljno kalija.
Na listovima se prvo javljaju crne točke i tamni flekovi, pa se javlja zelena točkasta i onda stari list propada.

zander
Kao što mnogo puta spominjemo gvožđe i fosfor, koji odreaguju jako lako, tako i ostali mikroelementi jako lako reaguju sa mikroelementima a i sa makroelementima i nebitno sa čim, viškovi jednog stvaraju manjak drugog.

Ovde se kod tebe ne radi o nedostatku ni jednog makroelementa, nego sam 1000% siguran da je to mikroelement.

A zašto kad je mikroelement potreban samo u jako maloj količini, a pored toga i sam znaš da si ga dodavo preko vodeč

Nedostatak jednog mikroelemeta može biti:

1.Kada mikroelement uopšte ne postoji
2.Kada višak nekog elementa uslovi nedostatak drugog i to se zove antagonizam.
3.Kada elementi naprave stabilna, nerastvorna jedinjenja, nedostupna biljci

Gotovo svaki od supstrata pa i zemlja iz prirode uvek ima višak i manjak nečega, ove koje nalazimo po prodavnicama imaju dodata lakorastvorljiva mineralna đubriva, ne iz nekog hira nego jednostavno iz potrebe, da bi biljke imale sve što im je potrebno.

Zato mi ono što je lakorastvorljivo ispiramo, potapamo zemlju na nekoliko dana, i na kraju nam ostaje organska stvar, čijim raspadom problem ide dalje... (naravno ako se radi o većoj količini)

Ja nemogu sa sigurnošću da kažem u toj i toj organskoj materiji ima toga i toga, toliko i toliko i tako i tako se to raspada. Tu ipak postoji mnogo faktora...

A ono što sam hteo da kažem je da ti na primer velike količine Fe iz organske materije, non stop obaraju PO4 koji si dodao preko vode, jako jako brzo. I verovatno još brže kad veliki protok vode remeti takvu podlogu. Isto tako, Fe u velikoj količini onemogućava da biljka usvoji Cu, Zn, Mn...
Takvih primera o antagonizmu elemenata ima dosta.

Iz organske stvari, razlaganjem nećemo dobiti helirane mikroelemente kao što ih Tom Barr ili bilo ko ubacuje, čitali ste (edta, dtpa...) i u preteranim količinama čak pa do njihove reakcije teže i dolazi jer ih helati drže "uklještenim", "zaštićenim", nego ćemo dobiti.... problem za druge mikroelemente.

Dok se sve odvija kako treba dobro je... Ali eto nastane i taj problem...
Tako da, ne verujem da će ti bilo ko reći fali to i to, kad jednostavno niko ne zna šta se dešava, ali da problem postoji vidi se.

Umorih se od pisanja a imam utisak da sam hteo još nešto da kažem, gledao sam da skratim... Grin Sad malo vi... Wink

I ako sam nešto lupio slobodno me ispravite (ako smete) Red cardGrin

Karlo
Stvarno detaljno i korisno, nema šta, a na meni je da pokušavam razne metode i pokušam naći rješenje.
Evo što sam planirao za slijedeće korake:
1. Rekonstrukcija rasvjete, odnosno složiti diy varijantu tako da je svjetlo pravilno raspoređeno po akvariju, a ne da tuče samo po sredini.
2. Dolazi mi kroz par dana filter jbl e1500, a izbaciti ću stream pumpu i cirkulacijsku pumpu, tako da će se protok smanjiti za dobrih 40-50%
3. Smanjiti ću dodavanje makroelemenata na minimum, a možda i skroz izbaciti na nekih mjesec dana, tek toliko da vidim što se događa

zander
Probaj i sa češćim izmenama vode. To verovatno i radiš

Kažeš da ti je NO3 jako visok, 46,5ppm e sad, ne znam koliko česmovača sa kojom menjaš vodu ima NO3, ali ako bi sav taj NO3 poticao od NH3, morao bi da imaš oko 12,5ppm NH3 što je stvarno jako mnogo.

Naravno nije to trenutno stanje od 12,5ppm, nego filter to polako vremenom preradi, ali je opet po meni i to mnogo. Ali ipak sumnjam na ono što sam u predhodnom postu napisao.
Edited by zander on 30.03.2010 22:28

Kum 1229
Sada bas gledam fotke,akvarijum je super odradjen i postavka mi se svidja Thumb up. Steta za alge koje su se pojavile Angry,ali ne sumnjam da ces to resiti,samo napred !

krcko
Karlo je napisao:
Vodovodna voda koju dodajem inače ima 4-5 ppm nitrata.

Lecture

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,022 jedinstvenih poseta