|
850 litra
|
| Karlo |
Posted on 28.03.2010 20:11
|

član
|
Pozdrav kolega!
Uopće nije off topic kada je to jedan od razloga problema...
Moja iskustva vezana za zemlju su da se smanjuje bum algi ako se zemlja prethodno namače nekih mjesec dana u vodi sa redovitim izmjenama vode kako bi se izbjeglo početno intenzivno raspadanje organskih tvari u akvarijskoj vodi i gomilanje amonijaka, nitrita i ostalih trigera. Nakon to akvarij sazrije uz pravilan sustav gnojenja alge nestaju, a vjeruj mi prvih nekoliko mjeseci imao sam SVE vrste algi u akvariju, od cijano do svih vrsta končastih i točkastih
to se tiče zemlje za cvijeće ona se već godinama koristi u akvaristici, a mislim da je u jednom Barr reportu zauzela 2. mjesto od 6 testiranih supstrata po prirastu biljne mase i prirastu korjena. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.03.2010 23:57
|

Administrator
|
Nadam se da se sada popravlja stanje
Ja sam gledao ranije slike na akvarij.net, verujem da ostali koji nisu videli tu temu isčekuju ostatak slika.
I jedno pitanje, kada ste lepili akvarijum vidim da ste prednje i zadnje staklo stezali stegama. Da li su postavljeni neki graničnici između stakla kako se ne bi sav silikon istisnuo ili ste ipak to radili samo na osećajč |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 29.03.2010 18:40
|

član
|
Nismo stavili nikakve graničnike, frendovi se već dugo bave izradom akvarija pa je iskustvo odigralo svoje.
Setup sam sloio od drveta i kamena i nisam ba imao neto puno bilja za start
Karlo attached the following image:
|
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 29.03.2010 18:42
|

član
|
Brzorastućeg bilja sam popikao dok se biljna masa malo ne popuni i dok ne nabavim eljene biljke
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 29.03.2010 20:47
|

Moderator
|
Svidja mi se kako si postavio grane, a i kamenje mi jako dobro izgleda
Jel ovo trenutno stanječ |
| |
|
|
| SnikS |
Posted on 29.03.2010 20:56
|

član
|
Veoma profesionalno odradjeno planiranje aq i zamene vode,a i setup je lepo zamisljen. |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 29.03.2010 22:25
|

član
|
To je stanje od prije 8 mjeseci, od tada su me prvih par mjeseci razvalile končaste ačge koje sam unitio jakim protokom i visokom koncentracijom co2. Bilo je tu i zelene končaste, spyrogire i cladophore.
Kada sam sredio končastu krenuli su ovi problemi po drvetu, kamenu i spororastućim biljkama
|
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 29.03.2010 22:36
|

član
|
Uglavnom u akvariju je u početku definitivno bilo previe svjetla koje nije bilo dobro raspoređeno.
Radi se o 4x54W i 2x80W t5 sa reflektorima. Kada sam sprio sve microsorume i bolbitise porezao sam ih i krenuo sam sa izmjenom rasvjete koja jo traje.
Ovako je to izgledalo

|
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 29.03.2010 22:40
|

član
|
a uuuu 
Inace Karlo cestitke na celom projektu stvarno impresivno nadam se da se da si nasao ravnotezu... |
| |
|
|
| zander |
Posted on 29.03.2010 23:11
|

Administrator
|
Meni su takve situacije poznate. Ja mogu i dalje ponavljati da je problem samo jedan...
Iako i ja znam da iz zemlje biljke najbolje rastu jer sam se uverio u to...
Sa podlogom od čistog kvarcnog ljunka jednostavno je ovo teko da se moe desiti. Jer sve stvari oko količine i načina đubrenja moe ti sam da regulie, dok je ovde faktora mnogo a dok ne shvati u čemu je problem (ako u uopte moe da se ispravi) bude već kasno, akvarijum se zaalga neverovatno...
Imao sam takve situacije i tamo gde ih nisam hteo i tamo gde sam vrio eksperimente samo.
Namerno sam spomenuo samo čist kvarcni ljunak, ali i ja uvek volim da ima tu jo "neto" u podlozi, ka o i svi.
To neto, moe da bude vulkanit, vermiculit, laterit, stavljali su mnogi i zeolit i ta i ja znam, bentonit...
Pored svega ovoga to sam nabrojao ako čovek ba, ba voli da ima i malo organske neinertne podloge onda moe jo samo koja aka zemlje i malo treseta. Takva podloga po meni neće praviti problem nikad...
Šubriva se smućkaju u flau, CO2 se podesi i onda je sve u naim rukama.
Pričali smo mi o ovim stvarima i na PP, ali eto da napiem svoje miljenje i ovde 
O protoku vode sa ovakvim podlogama sam već napisao, nije to neko pravilo ali eto jednostavno takvo iskustvo imamo sa nekolicinom akvarijuma i takvim podlogama, veliko komeanje vode u akvarijumu podie i hranljive stvari iz podloge mnogo bre nego malo komeanje vode.
A sa hemizmom vode, poto nisam nita od toga merio, naročito ne mikroelemente, mogu samo da predpostavim ta se deava kad krene takvo bujanje algi 
Evo i jedan zanimljiv tekst usput. (mogli bi i da ga prevedemo)
Ja se samo nadam da će sve da krene na bolje jer ovaj projekat to stvarno zasluuje  |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 29.03.2010 23:33
|

član
|
Zaista fascinantno je sve uradjeno... Svaka cast... Nadam se da ce se sve srediti i da ce ovaj akvarijum biti bomba jer to zasluzuje.
Zander krenucu ja sa prevodjenjem teksta... zzz |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 30.03.2010 16:50
|

član
|
Hvala drutvo na lijepim komentarima.
Stanje je malo bolje ali daleko sam jo od balansa.
Vezano za zemlju i isputanje elemenata u vodeni stup, prekjučer sam izmjenio 35-40% vode i nakon zamjene dodao makroelemente. Nitrata sam dodao 7 ppm. Danas sam vodu dao na analizu u laboratorij lokalnog vodovoda, a analiza je pokazala da moja voda ima 46,5 ppm nitrata!!! Vodovodna voda koju dodajem inače ima 4-5 ppm nitrata.
Budući mi se na staurogyne učestalno javlja problem deficita nekog elementa, a na staklu zelena točkasta, dođe mi da počnem ibat fosfate u akvarij kao Tom Barr.
ta misliteč Evo i fotka...
|
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 30.03.2010 16:57
|

član
|
ta mislite, da li su fosfati uzrok ovakvog izgledač
Dodajem ih na tjednoj bazi oko 1.5-2 ppm, a mikroelemenata malo vie nego preporučeno - profito.
CO2 ima dovoljno, blago uti DC na 2 mjesta u akvariju.
Edited by Karlo on 30.03.2010 17:00
|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 30.03.2010 18:29
|

član
|
Iako si odavno na ovom forumu,najpre da ti pozelim dobrodoslicu .
Svidja mi se nacin na koji si odradio sve sto je u vezi sa aq,cak i mesto koje ce krasiti izgleda posebno .
Sto se tice samog aq/postavke/hardscape-a...sve je odradjeno odlicno,podseca me na aq kosookih,pa ne iskljucujem mogucnost da jednog dana zauzme neko znacajno mesto na nekom od takmicenja . Sto kaze Rasta,nadam se da ces uspostaviti ravnotezu u aq i da ce na kraju sve doci na svoje mesto i aq zasijati u punom svetlu.
Dodajes li kalijumč Na osnovu fotki i stanja Staurogyne sp. izgleda mi kao da je u pitanju nedostatak istog,a verovatno i sam znas njegovu ulogu u rastu biljaka. |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 30.03.2010 18:54
|

član
|
Znam da, dodavao sam ga neko vrijeme i ista stvar, tako sam i sam mislio da bi mogao biti kalij. Mada dosta ljudi tvrdi da dodavanjem KNO3 se unosi dovoljno kalija.
Na listovima se prvo javljaju crne točke i tamni flekovi, pa se javlja zelena točkasta i onda stari list propada. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 30.03.2010 20:36
|

Administrator
|
Kao to mnogo puta spominjemo gvođe i fosfor, koji odreaguju jako lako, tako i ostali mikroelementi jako lako reaguju sa mikroelementima a i sa makroelementima i nebitno sa čim, vikovi jednog stvaraju manjak drugog.
Ovde se kod tebe ne radi o nedostatku ni jednog makroelementa, nego sam 1000% siguran da je to mikroelement.
A zato kad je mikroelement potreban samo u jako maloj količini, a pored toga i sam zna da si ga dodavo preko vodeč
Nedostatak jednog mikroelemeta moe biti:
1.Kada mikroelement uopte ne postoji
2.Kada viak nekog elementa uslovi nedostatak drugog i to se zove antagonizam.
3.Kada elementi naprave stabilna, nerastvorna jedinjenja, nedostupna biljci
Gotovo svaki od supstrata pa i zemlja iz prirode uvek ima viak i manjak nečega, ove koje nalazimo po prodavnicama imaju dodata lakorastvorljiva mineralna đubriva, ne iz nekog hira nego jednostavno iz potrebe, da bi biljke imale sve to im je potrebno.
Zato mi ono to je lakorastvorljivo ispiramo, potapamo zemlju na nekoliko dana, i na kraju nam ostaje organska stvar, čijim raspadom problem ide dalje... (naravno ako se radi o većoj količini)
Ja nemogu sa sigurnoću da kaem u toj i toj organskoj materiji ima toga i toga, toliko i toliko i tako i tako se to raspada. Tu ipak postoji mnogo faktora...
A ono to sam hteo da kaem je da ti na primer velike količine Fe iz organske materije, non stop obaraju PO4 koji si dodao preko vode, jako jako brzo. I verovatno jo bre kad veliki protok vode remeti takvu podlogu. Isto tako, Fe u velikoj količini onemogućava da biljka usvoji Cu, Zn, Mn...
Takvih primera o antagonizmu elemenata ima dosta.
Iz organske stvari, razlaganjem nećemo dobiti helirane mikroelemente kao to ih Tom Barr ili bilo ko ubacuje, čitali ste (edta, dtpa...) i u preteranim količinama čak pa do njihove reakcije tee i dolazi jer ih helati dre "ukljetenim", "zatićenim", nego ćemo dobiti.... problem za druge mikroelemente.
Dok se sve odvija kako treba dobro je... Ali eto nastane i taj problem...
Tako da, ne verujem da će ti bilo ko reći fali to i to, kad jednostavno niko ne zna ta se deava, ali da problem postoji vidi se.
Umorih se od pisanja a imam utisak da sam hteo jo neto da kaem, gledao sam da skratim... Sad malo vi... 
I ako sam neto lupio slobodno me ispravite (ako smete)   |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 30.03.2010 22:06
|

član
|
Stvarno detaljno i korisno, nema ta, a na meni je da pokuavam razne metode i pokuam naći rjeenje.
Evo to sam planirao za slijedeće korake:
1. Rekonstrukcija rasvjete, odnosno sloiti diy varijantu tako da je svjetlo pravilno raspoređeno po akvariju, a ne da tuče samo po sredini.
2. Dolazi mi kroz par dana filter jbl e1500, a izbaciti ću stream pumpu i cirkulacijsku pumpu, tako da će se protok smanjiti za dobrih 40-50%
3. Smanjiti ću dodavanje makroelemenata na minimum, a moda i skroz izbaciti na nekih mjesec dana, tek toliko da vidim to se događa |
| |
|
|
| zander |
Posted on 30.03.2010 22:26
|

Administrator
|
Probaj i sa čećim izmenama vode. To verovatno i radi
Kae da ti je NO3 jako visok, 46,5ppm e sad, ne znam koliko česmovača sa kojom menja vodu ima NO3, ali ako bi sav taj NO3 poticao od NH3, morao bi da ima oko 12,5ppm NH3 to je stvarno jako mnogo.
Naravno nije to trenutno stanje od 12,5ppm, nego filter to polako vremenom preradi, ali je opet po meni i to mnogo. Ali ipak sumnjam na ono to sam u predhodnom postu napisao.
Edited by zander on 30.03.2010 22:28
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 30.03.2010 23:42
|

član
|
Sada bas gledam fotke,akvarijum je super odradjen i postavka mi se svidja . Steta za alge koje su se pojavile ,ali ne sumnjam da ces to resiti,samo napred ! |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 30.03.2010 23:45
|

član
|
Karlo je napisao:
Vodovodna voda koju dodajem inače ima 4-5 ppm nitrata.
 |
| |
|