14.06.2026 04:55
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Drvo
biobiofizicar
Drustvo hvala ali ovo je tek laki "Hard", a sada sledi tezi deo posla - tesko bastovanstvo... Plan je da umereno podivlja, ali da hardscape ostane maksimalno otvoren. Rasveta 4x24W T5 (razdeljeni prekidaci 2+2). Pozadina je ona koju sam trenutno imao u kuci (druga strana je biljni kic), a i bolje je nego pink zidovi u decijoj sobi Through wall Videce ovaj akvarijum bar jos 2-3 pozadine do konacne odluke (ovaj put sam ostavio dovoljno mesta iza aq da mogu da zavucem ruku). Planiram da ga teram na EC i PPSpro + profito, pa ako bas bude moralo pokoricu se trendovima i krenuti DIY CO2.
Sad cu da razvalim sve svoje aq i da natrpam bilja sto imam tek da zazeleni i steknem utisak o oblicima i formama i kako dalje sa kompozicijom....

zander
Zato sam mislio HC, jeste podloga malo krupnija ali ako u njoj ima i one sitnije granulacije od 1-2-3mm onda bi trebalo probati.
I ovako kad gledam moda bi samo za nijansu trebalo napraviti malo veći pad prema prednjem staklu, taj ljunak od napred prebaciti moda nazad malo.. Al sad ćemo da vidimo ta je Biobio smislio SmileSmileSmile

biobiofizicar
Mislio sam da tu razliku u nivelaciji podloge i strmine odradim biljkama (da podloga nebude predebela na nekim mestima). Dobro nakoso uglavljena anubija nana medju kamenje ima da da takav egekat ili mikrozorum vezan na kamenu ili na neku od kosih grana. Videcemo - idem korak po korak jer pojima nemam sta da ocekujem od nekih biljaka u ovom aq. Mikrozorum i anubija nana su standard. Kako ih postavis najmanje kasnije menjaju koncepciju....
Volim sistem slaganja kao Lego kocke
Edited by biobiofizicar on 12.01.2010 22:46

biobiofizicar
Trenutno budzim rasvetu za akvarijum. Kako upariti ove cetiri T5 24w lampe . Moj predlog je na jedam prekidac silvania grolux sa philips master 840, a na drugi prekidac dve sunsun14000K.
Otvoren sam i za druge predloge.

ZoSo
Pa kad već budi napravi svaku posebno !
Neto gledam i čini mi se previe svetla za tu litrau , i biljke to planira . Kad bi odvojio svaku posebno mogao bi kombinovati do mile volje....
Na kraju moram da pohvalim projekat , za sada izgleda jako dobro Thumb up

biobiofizicar
Imam el. prigusnice 2x24w i mesta za 2 prekidaca na poklopcu. Zato je ovakva 2+2 kombinacija u igri. Nemoraju se paliti sve 4 lampe svo vreme. To je samo za kratke periode intezivnog svetla za maksimalni svetlosni output. Inace planiram da 80% vremena drzim upaljene samo 2 lampe, a na pocetku po formiranju samo 2, a i njih kraci period...

krcko
Sasvim bih se sloio sa ZoSo - m oko osvetljenja , tu će biti previe svetla , trebaće detaljno i paljivo đubrenje sa dobrom količinom CO2 , kada sve bude osvetljavalo postavku . kako prigunice ne dozvoljavaju drugačije mogućnosti , borite se . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Coa
Toliko je dobar hardscape, da bih isao na monokulturu i posadio samo e. tenellus. razmisli drue o tome Thumb up

Jeca
Lepo drvce i jos lepse postavljeno. Sto pre se baci na sadjenje bilja da nas obradujes novim fotografijama.

Pozadinu obavezno menjaj. Ja bih probala sa nekom ultra svetlom nijansom plave.

marko_pa
Gde nabavljate ovo korenje i panjeveč
Jel mnogo skupoč
Sve sto sam uspeo da izbunarim u PA su mangrove panjici koju imaju jako velike cene u odnosu na velicinu.
Ako neko ima informaciju gde naci ovako nesto sto je upotrebio biobiofizicar zamolio bih ga da javi na PP. Ako moze i cenač

biobiofizicar
Krenulo je ozelenjavanje ovih dana. Isekao sam prste dok sam budzio kineske lampe na lim od reflektora, pa ih nisam gurao u akvarijum nekoliko dana....Through wall
Izgleda bombonica, ali polako popunjavam i stavljam vise vrsta biljkica prednjeg plana, pa sta mi se svidi ostaje..... (a mozda i sve u razlicitim delovima aq.....Cool

biobiofizicar
Evo izvadio sam ruke iz vode i morao oma da skljocnem na onako musavo staklo i mutnjikavu vodu. Ima tu jos puno da se radi, da se resi levi cosak (sada drezga popunjava biljnu masu, kao i prostor oko vrha panja, a posebno sa leve strane (sada sam udenuo hrastic da malo zeleni i pravi ladovinu anubijama). Fale mahovine, neka grana i kamen da se mrdnu tamo-vamo dodaju-oduzmu.....
Ali sve u svemu polako se nazire ideja i koncepcija.....
Levi prednji cosak je HC, a desni eleoharis. E.tenelusi u korenu panja, po panju desno anubije nana i petit levo mikrozorumu, malo kripti i jos po nesto da vidim kako ce da se primi i izgleda.
Razmisljam o riciji na kamenu da popuni prelaz ka prednjem planu na par mesta (ma da me strasno vuce da uvalim chladofore na kamenu, mozda po negde probam i sa marsileom. Limnophila je za sada u oba coska, a razmisljam da je u jednom zamenim valisnerijom nanom.

Eto to su za sada neka razmisljanja i pravci kojima ce moguce krenuti ovaj aq. Predlozi dobrodosli....
biobiofizicar attached the following image:
dscf5974aa.jpg

biobiofizicar
...
miks.jpg

paleoglodit
Mnogo mi se svidja narocito ovaj zadnji svezanj slika.ApplauseApplauseApplause Samo da to jos malo izpedantujeGrinThumb up
Edited by paleoglodit on 24.01.2010 23:05

tripko
sve mi je super, samo ovo levo mi nikako ne ide.Applause

Thalassoma
Desna strana je ODLICNA. Leva... Mozda bi mogla da padne neka promena ali siguran sam da ces vec ti to da osmislis kako treba.
Ali, koliko je mnogo dobra desna strana, mogao si da stavis i plasticno bilje i opet bi ti AQ izgleda odlicno. Wink
Jesi tu stavio one mikro razboreč

www.njivice.co.rs
Jeca
Lepo zamisljeno i ostvareno. Mnogo mi se svidja panj, sve na njemu i oko njega. Treba ga pustiti da bude maksimalno dominantan u odnosu na levo i desno. Pretpostavljam da je to sve brzorastuce tu u funkciji da zastiti postavku od bolesti novog akvarijuma to jest algi, zato nema mesta kritici. Verujem da ce biti prava bombonica kad postignes taj efekat konrtasta izmedju visije i nizije. U svakom slucaju, ne moze da ispadne lose sa tako brutalno dobro postavljenim hardom. Applause

Sto se tice Cladofore, moj ti je savet da je ne forsiras, mozda je Ricia ipak bolje resenje, jer ja licno imam lose iskustvo sa njom. Posle duzeg boravka u akvarijumu i nemogucnosti da se kotrlja, kao sto to cini u prirodi u brzim potocima, pocela je da se raspada i rasirila se po celom akvarijumu. Imala sam pufnice od algi svuda. Pogotovo na dnu sam imala lep tepih od alge. Ubila sam se od razmisljanja sta pravi algu. Onog trenutka kad sam skapirala da je ona uzrocnik, izbacila sam je i za dva dana je alga u potpunosti nestala. Through wall

biobiofizicar
Tako je! Sve treba da deluje brutalno prirodno.

Uglavnom sam resavao i priblizio konacnom izgledu oblast oko donjeg i srednjeg dela panja.
Levi zadnji ugao je jos uvek potpuno otvoren za scapiranje, predloge i ideje. Probao sam i sa valisneriom nanom i ne izgleda lose, ali je treba puno da popuni ugao i zakloni vertikalnu lajsnu spoja bocne i zadnje strane aq.
Brzorastuce biljke su tu da ubiju efekat mladog slabo ubiljenog akvarijuma (drezga, najas i hrastic) i da prave ladovine i "nered" gde treba.
I limnophila je startno usla sa tom namerom, ali mi se sve vise svidja kako bojom i oblikom listova i zbuna daje odredjeni kontrast listovima kripti i microzoruma sa jedne strane i anubije sa druge. Sve sam blizi odluci da je negde ostavim. Ipak ona daje onaj barsko-drezgavi prizvuk ovom akvarijumu, a toliko omiljen i opsteprisutan u mojim scapeovima.

I ja imam slicna iskustva sa chladoforom, ali i drugacija - pozitivnija - zato i razmisljam, ali za sada sigurno necu da je ubacujem.
Od stanovnika za sada 3 obicne pilot zebrice i jedno 50ak koza.

Inace ovaj akvarijum mi je napravio ohohooo posla. Rasturio sam druga 2 da bih ga napunio biljkama tako da jedno 7 dana ima da nevadim ruke iz vode dok sve ponovo dovedem u red Through wall

biobiofizicar
Evo jos sam malo doterivao i menjao. Licno sam jako zadovoljan hardom. Sada ostaju samo sitne dorade na hardu i da se potrudim da ne ukakim sa bastovanstvom....
Za sada sam u prednji plan na raznim mestima posadio skoro sve sto moze od tepih biljaka, pa da vidimo sta ce da se primi i da lepo potera.
drvofront.jpg

biobiofizicar
a evo i interesantan pogled sa leve strane kroz krivo prednje staklo
drvolrvo.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,914 jedinstvenih poseta