|
Obrada fotki - Resize i ISO na aparatu
|
| biobiofizicar |
Posted on 10.11.2009 21:32
|

Administrator
|
Necemo da delimo temu promenio sam naslov...
I citajuci na onom sajtu mozemo dati konkretan odgovor u skladu sa naslovom teme:
ISO podesavanje na digitalnom aparatu je, kao sto ranije rekosmo, hardversko podesavanje pojacanja osetljivosti i signala sa svakog piksela fotosenzora. Veci ISO znaci vece pojacanje i koristi se kada na senzor pada nedovoljno svetla, ali to automatski znaci i veci sum na fotografiji. Podesavanje ISO vrednosti utice na RAW podatke slike
RESIZE na fotoaparatu (misli se na smanjivanje u odnosu na maksimalnu mogucu rezoluciju fotoaparata) je softverski postupak koji mozak fotoaparata odradi na snimljenim RAW podatcima slike pre nego sto je sacuva na memorijsku karticu u JPEG formatu.
I za one koji nisu upoznati.
RAW format slike (takozvani RAW podatci) je formata koji tacno prenosi izmerenu vrednost na svakom pojedinacnom pikselu fotosenzora. Ovi fajlovi su jako veliki i bolji fotoaparati mogu da sacuvaju fotku i u ovom formatu. Mozak fotoaparata sa ugradjenim softverom, obradjuje RAW podatke, komprimuje, po potrebi smanjuje, vrsi na njima sve one korekcije koje ste postavili pre slikanja (White balance, exposure corection,...) i zapisuje u JPEG formatu na memorijsku karticu. Vec ova obrada u samom aparatu nosi ozbiljne zrtve u kolicini informacija koja na fotografiji stize do nas i naravno kasnije nas ogranicava u daljim postupcima koje mozemo preduzeti da bi poboljsali fotku...
Odnos ISO i maksimalnog broja piksela kod vecine digitalnih idiota tako je podesen da je sum golim okom neprimetan na manjim ISO 50 ili 100 kod boljih idiota i oko 200, ali ogranicenje koje u digitalnim idiotima sa puno megapiksela daje gusto napakovan mali fotosenzor onemogucava da snimamo pri vecim ISO bez znacajnog suma.
I konacni odgovor bi bio:
Ako je svetla nedovoljno potrebno je povecati ISO, ali ne previse, i treba slikati uvek sa maksimalnom rezolucijom fotoaparata, a ako to aparat dozvoljava nije lose sacuvati fotku i u RAW formatu.
Kasnija obrada RAW formata na kompu dozvoljava najbolje ispravljanje gresaka nacinjenih tokom snimanja.
DSLR profi aparati velikih fotosenzora i sa optikom velike opticke moci su prica za sebe i dozvoljavaju mnogo lagodnije pristupanje fotoseansi
Edited by biobiofizicar on 10.11.2009 22:25
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 10.11.2009 21:42
|

član
|
Odlicno!!!
Potvrdjuje ono iz mog skromnogi skustva.
Ugalvnom prisutna je opsta logika a to je da sto vise elektronskih informacija imamo to bolje za dalju obradu.
Predpostavljam da si prevodio sa linka koji je dao Isnogood.
Ako se uokviri ceo tekst mozda ga objedinimo i postavimo u oficijalne tekstove sajta.
Bilo bi dobro razraditi posebno definicije svakog pojma kao sto su ISO/aperture itd u svim terminoloskim oblicima na engleskom i na srskom. Kao kratak recnik definicija pojmova.
Edited by paleoglodit on 10.11.2009 21:49
|
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 10.11.2009 21:50
|

Administrator
|
paleoglodit je napisao:
Bilo bi dobro razraditi posebno definicije svakokg pojma kao ISO/aperture itd u svim terminoloskim oblicima na engleskom i na srskom. Kao kratak recnik definicija pojmova.
Uh to bi bilo extra za poliglote kao to sam ja  |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 10.11.2009 22:15
|

Moderator
|
Ja lepo kazem: bez dobrog (citaj DSLR) aparata retke su dobre fotografije, bas retke. Ne samo zbog ISO pitanja, ali i zbog toga.
Ovo definitivno u oficijalne textove. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2009 10:02
|

Administrator
|
ZoSo je napisao:
paleoglodit je napisao:
Bilo bi dobro razraditi posebno definicije svakokg pojma kao ISO/aperture itd u svim terminoloskim oblicima na engleskom i na srskom. Kao kratak recnik definicija pojmova.
Uh to bi bilo extra za poliglote kao to sam ja 
Podsecam da je Photoivek vec nesto slicno uradio sa dva uvodna teksta postavljena u sekciji TEKSTOVI u delu namenjenom FOTOGRAFIJI
evo linka:
http://www.mojbil...p?cat_id=9 |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 11.11.2009 10:35
|

član
|
samo nema naziva ne engleskom, ako se dobro sećam.... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2009 12:40
|

Administrator
|
ima ponesto enegleskih naziva u drugom tekstu , a mozes da malo dopunis i u prvom |
| |
|