14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Tehnike fotografisanja
 Print Thread
Obrada fotografija
isnogood
Tamna povrina (pozadina) iznad repa kozice je malo prosvirala, u smislu da probijaju neki svetliji pixeli nalik na artefakte.
Sa opcijom Selective color moe se intervenisati, u ovom slučaju, samo na crvenoj boji (+magenta, + yellow, +midtones), a bez uticaja na tamnu (crnu) pozadinu.
Dosta je bitno i korisno pohvatati logiku građenja kolora kako iz RGB tako i iz ostalih kolornih modela. Recimo, WB se moe natelovati i sa opcijom Levels tako to se podeavanja vre u svakom kanalu posebno.

lakosta88
ovo je sve sto ja radim oko obrade fotografija. koristim photoshop sedmicu. igram se sa adjusments-auto levels,contrast,coloru;curves,color balance. i na kraju malo s layerima. koristim i burne i dodge tool.
lakosta88 attached the following image:
kozica1.jpg

Edited by lakosta88 on 14.12.2010 12:17

lakosta88
2
kozica2.jpg

paleoglodit
isnogood je napisao:
Tamna povrina (pozadina) iznad repa kozice je malo prosvirala, u smislu da probijaju neki svetliji pixeli nalik na artefakte.
Sa opcijom Selective color moe se intervenisati, u ovom slučaju, samo na crvenoj boji (+magenta, + yellow, +midtones), a bez uticaja na tamnu (crnu) pozadinu.
Dosta je bitno i korisno pohvatati logiku građenja kolora kako iz RGB tako i iz ostalih kolornih modela. Recimo, WB se moe natelovati i sa opcijom Levels tako to se podeavanja vre u svakom kanalu posebno.

Ajd demonstriraj nam to ako ti nije tesko na istoj fotografiji.

Inace na ovom poslednjem primeru sto je postavio Lakosta pojavljuje se taj problem u obe verzije a to je ta senka koja pravi ceo objekat nalik na siluetu . Kako bi to resio ako je moguce u komkretnom slicaju.

biobiofizicar
Pricali smo o CLONE i HEAL opcijama " Photo repair" alatke ACDSee Editora. Evo link ka kratkom objasnjenju sta ove dve opcije rade. Na zalost objasnjenje je na Engleskom
http://www.softwa...cdsee.html

paleoglodit
Ma znam ja te opcije ali bih voleo da vidim isnogoodovu izvedbu(ili tvoju ). Korak po korak...

Peglao sam ja i neke face i vrsio lifting u PShopu onako iz zezanja . Znaci sto se kaze faca pre i faca posle (plasticne hirurgije)Grin

img824.imageshack.us/img824/3567/prebu.jpg

img573.imageshack.us/img573/647/posle.jpg
Edited by paleoglodit on 14.12.2010 15:45

biobiofizicar
evo na youtubu kako koriste ove opcije za retusiranje u PSu. Ima tamo jos dosta primera, pa kome nije mrsko neka malo pogleda. Mnogo bolje objasnjenje nego da ja palamudim Grin
http://www.youtub...2fO9QM7Ms4
http://www.youtub...PXYrZVvkG8

paleoglodit
biobiofizicar je napisao:
Mnogo bolje objasnjenje nego da ja palamudim Grin

Nemoj sada da si ko ona aba iz crtanog filma sto kad treba nece da pevaGrin
Slobodno palamudiBeer

http://www.youtub...GDEkxBjIM4
Edited by paleoglodit on 14.12.2010 16:23

daweed
Previe si blura koristio PaleoCoolCoolCool

http://daweedaqua.tk
paleoglodit
Evo sad malo bolje ako ste na to mislili. Naravno da moze jos bollje samo ja to ipak rqadim amaterski i u odnosu na neke konkretnu dimenzije fotke. Znaci nije za uvelicavanje
paleoglodit attached the following image:
2ob2.jpg

lakosta88
mozes to uraditi dosta jednostavnije tako sto ces zatamniti dodatno tamne dijelove slike. najlaske ti je to raditi pomocu "curves" u photoshopu. evo cas posla i plus je cisto nema ovih kockica koje dobijes mozda pretjeranim contrastom ili selektovanjem crne podloge posebno.
shrimp4.jpg

lakosta88
ps. slika je dosta izgubila na kvaliteti jer sam je spasio na 98kb.

paleoglodit
Ovo moje poslednje je radjeno sa uzorkom boje iz pozadine i onom kanticom za fill color. To radi gubljenja tih piksela lutalica. Naravno to se moze i malo detaljnije srediti ali ovo je samo radi primera.

Ono sto tebi ostaje kao problem a na tome sam bas radio da se izgubi to je ova leva strana koja je ubijena boja tj ima dosta crnila a posto je to tema fotke meni je to najvaznije istaci.

Opet zapravo govorim o tim formama siluete

Inace ovde mozes uploadovati i do 200 kb
Edited by paleoglodit on 14.12.2010 20:11

isnogood
Selective color.
isnogood attached the following image:
selectivecolor.jpg

isnogood
Selective color. Editovane boje:
Reds
Yellows
Cyans
Blues
Neutrals
selectivecolor_1.jpg

isnogood
Image / Adjusment / Replace color
selectivecolor_2.jpg

isnogood
+ Curves. Color balance, filter High Pass u Vivid light modu.
selectivecolor_3.jpg

isnogood
Moze ovako, a i ne mora. Ko kako voli.
Ionako ce svako stelovati prema svom monitoru i oku. Neko ce zeleno da vodi u plavo, neko u zuto. Nekom se vise svidja cinober, a nekom karmin crvena. Nekom ce strasno biti vazna plavicasta pozadina a nekome ne.

Kako god okrenes, zuto ili plavo, treba znati neke stvari i treba biti strpljiv.

Ja bi voleo da svet vidim ovako: http://www.davehi...
Edited by isnogood on 14.12.2010 20:38

isnogood
Facelifting:
Originalni layer.
Duplicirati originalni layer.
Blurovati ga, ne preteranp. Toliko da neravnine i nepravilnosti na vecim povrsinama postanu gotovo ispeglane.
Duplicirati blurovani layer.
Gornjem blurovanom layer-u staviti Mode: Darken, opacity 50-80%.
Donjem blurovanom layer-u staviti Mode: Lighten, opacity 20-40%.
Na oba layer-a obrisati ili maskirati sledece delove lica: usne (i zube ako se vide) oci i trepavice, delimicno obrve, nozdrve i podrucije u kjem kosa oivicuje lice, a kako se ne bi kroz blurove izgubili detalji koji daju ostrinu slici.
Isto vazi za ushi, shake i ostale delove tela koji imaju dosta detalja i zdrave texture.

Za one koji zele vise pre svega gore navedenog ispeglaju lice Healing tool-om ili Stamp-om.

Perfekcionisti ce na kraju uzeti Brush i pobeleti mal beonjace, ucrveneti usne, mozda nadrukati digitalnog rumenila ili pudera. Kako ko voli.

paleoglodit
Da i malo skidanja podvaljka i podocnjaka itd. To je vec ozbiljna intervencija tj menjajje licnog opisa

Inace dobar ti ovaj Tutorial.Applause
Edited by paleoglodit on 14.12.2010 20:54

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,909 jedinstvenih poseta