|
Smedja alga
|
| Blue |
Posted on 27.10.2009 20:47
|

član
|
1. Kako si izmerio nitrate da su 4č Testom ili u nekoj labč
2. pH ti je ocajan. Dodajes li CO2 u taj akvarijumč
3. Ako je to 'obicna' smedja alga, trebalo bi da je jedu puzevi, ancistrusi, kozice,... |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 28.10.2009 07:47
|

član
|
Nitrati su mereni RedSea testom (neka te ne zbunjuje to je i za slatku vodu). Boja je bila izmedju 2.5 i 5ppm, po mojoj proceni blize 5ppm pa zakljucujem da je ~ 4. Mada i da je 5 ne bi bitno menjalo situaciju.
Razlikoujem dobro boje.:p
CO2 ne dodajem jer ne znam da li smem zbog botia. Dodajem EC. Meni je voda iz cesme pH8.5, tako da kad je razblazim sa RO ona bude priblizno pH7. zasto se posle digne na pH8 to ne razumem. Isto se desava i u jednom manjem aq bez CO2.Ali tamo nema ove alge nego one kao debeli gusti tepih sto guta nanu.
Podloga mi nije toliko bogata. Bilo je tetrinog substrata (koji mislim da je pojeden) i treseta u kuglicama. Mislim da fosfate i nitrate dobijam isjkljucvo od prisustva riba te zato ne djubrim. Jedino mi pada na pamet da povecam nitrate na 10ppm Ač
Zander nisam bas razumeo sta si hteo da naglasis sa tvojim postom u vezi fosfora. koji je zakljucakč
Ponovicu da u tom aq nemam zamlju uopste.
Edited by paleoglodit on 28.10.2009 08:24
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.10.2009 08:54
|

Administrator
|
Mnogo hrane i mnogo ribe u akvarijumu, naveo sam i organsku podlogu jer moe i ona isto tako da bude razlog sve ti to moe biti uzrok pojave ove alge. Prljav i ne odravan filter.... A nekad mi se javila ta alga od predoziranja vode mikroelementima.
Ali da ti pojednostavim ono to sam proli put napisao
Moe ubaciti KH2PO4 u vodu i preko 1ppm i neće imati tu algu. PO4 gotovo sigurno nije razlog tih algi....
Ali velika je razlika dobijati PO4 od KH2PO4 i od ORGANSKE stvari (a to ti je primer one Dexove rečenice, da je imao tu algu u akvarijumima gde je proizvodio ribu u prevodu mnogo hrane).
Edit da dodam, da neko ne shvati pogreno za organsku podlogu. Biljke iz nje najbolje rastu tu nema ta da se priča. Ali kad krene naopako onda mu ne moe nita... A deava se često. Ipak da spomenem iako u tom akvarijumu moda nisi stavljao zemlju...
Edited by zander on 28.10.2009 08:59
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 28.10.2009 09:00
|

član
|
A kako si ustanovio predoziranje sa mikroč
Sta predlazesč Da smanjim hranuč Filtere cistim na 1 -2 meseca. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.10.2009 09:20
|

Administrator
|
Dok sam dodavao Profito, tad mi se deavalo da je počela da se pojavljuje, ali sam dodavao 3x od preporučene količine. Ali to ti govorim iz nekog mog iskustva, jer svata sam pokuavaoda preterujem da bi video kako se ta ponaa...
Primer jedan ne vezan za ovu temu, da sam skoro ubacio 1,6ppm Fe - pola pola od CSM+B i Wuxal-ovog Fe (u njemu ima isto toliko N iz Uree-karbamid), a pre toga jo dva puta po 0,5ppm Fe (wuxalovog) i nije se pojavila ni jedna končasta alga niti jedna druga.... A nekad mi se pojavljivale končaste na 0,3ppm Fe. Tako da ni sam ne znam o čemu se radi ni u mojim akvarijumima, ali učim polako ...
Ko radi taj i grei a kad namerno pogrei onda počinje da uči     |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 28.10.2009 09:33
|

član
|
zander je napisao:
Primer jedan ne vezan za ovu temu, da sam skoro ubacio 1,6ppm Fe - pola pola od CSM+B i Wuxal-ovog Fe (u njemu ima isto toliko N iz Uree-karbamid), a pre toga jo dva puta po 0,5ppm Fe (wuxalovog) i nije se pojavila ni jedna končasta alga niti jedna druga.... A nekad mi se pojavljivale končaste na 0,3ppm Fe. Tako da ni sam ne znam o čemu se radi ni u mojim akvarijumima, ali učim polako ...
Pa sta se moze iz ovog primera zakljucitič Da nerma pravila ili da Fe ne utice lose u prisustvu ureeč
Sta zar su koncaste zbog Feč |
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.10.2009 09:46
|

Administrator
|
Da li ti sa sigurnoću moe da kae da zelena tačkasta raste od nedostatka fosfatač
Ili da končasta raste samo od vika Feč
Spirogyra od ovog ili staghorn od onog. Na netu nema gotovo ni jedan tekst koji je jasno definisao ta alga raste tako i tako i sa vikom ili manjkov ovog ili onog. Jer uvek postoji mnogo faktora... Ali mi poučeni sa iskustvom znamo da kad smo ubacili Fe malo vie da se u velikom procentu javi končasta ili ako ne dodajemo PO4 dobijemo uglavnom zelenu tačkastu....
Jo ni jedan tekst nije napisan i jasno definisano pravilo za to to ti mene pita... Moemo samo o ličnim iskustvima da pričamo |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 28.10.2009 09:53
|

član
|
Pa kapiram . Svakako je bilo koji orjentir dobrodosao. Pipanje u mraku znaci jbg. Nismoo nista sigurni .
Pa koliki je onda to napredak biljne akvaristije kad ne moze da da jasan odgovor na problem algi nego svako trazi samč |
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.10.2009 10:52
|

Administrator
|
A samo jako malo fali da sve bude kako treba  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 28.10.2009 10:56
|

Administrator
|
Evo nekih podataka o gvozdju i algama na koje smo Paleo i ja nabasali ovih dana kao i link ka interesantnom algarskom sajtu.
http://algologija...gspot.com/
HEMIJSKI SASTAV VODE. Pored saliniteta, i druge hemijske materije rastvorene u vodi utiču na rasprostranjenje algi. Jedan od hemijskih faktora koji je dobro ispitan i na čijem primeru moe jasno da se ilustruje uticaj ovih faktora na rasprostranjenje algi je koncentracija jedinjenja gvođa u vodi. Mnoge su alge osetljive čak i na mala variranja koncentracije jedinjenja gvođa u svom stanitu. Tako se mnoge alge javljaju kao pouzdani bioindikatori, pa se na osnovu njihovog sastava vri tipizacija vodenih basena na est grupa:
1. "Cladofora fracta" - koncentracija Fe2O3 je 0,2-0,5 mg/l;
2. "Rhisoclonium hierogliphicum" - koncentracija Fe2O3 je 0,5 mg/l;
3. "Microspora amoena" - koncentracija Fe2O3 je 0,8-1,0 mg/l;
4. "Draparnaldia glomerata" - koncentracija Fe2O3 je 1,5-2,0 mg/l;
5. "Surirella" - koncentracija Fe2O3 je 2,0-3,0 mg/l;
6. "Galionella ferruginea" - koncentracija Fe2O3 je 5,0 mg/l." preuzeto sa http://algologija...gspot.com/
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 28.10.2009 12:50
|

Moderator
|
Bio ovde se radi o koncentracijama gvozdje(III)oksida, koji je u vodi nerastvoran,pa je i merenje njegove koncentracije lako,mi pak najcesce koristimo dvovalentno gvozdje u heliranom obliku,prelazak takvog gvozdja u nerastvoran oblik meri se u malim procentima,tako da tacno izracunavanje konc.Fe-jona i njihovog odnosa sa algama nije bas lak i nisam siguran da nastanak algi treba pripisati tim koncentracijama.
Cak i gvozdje(III)oksid, u zoni korena posebnim kiselinama koje proizvodi sam koren biljaka mogu biti usvojeni kao Fe2+ od strane biljaka. |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 28.10.2009 13:21
|

član
|
kojot je napisao:
Bio ovde se radi o koncentracijama gvozdje(III)oksida, koji je u vodi nerastvoran,pa je i merenje njegove koncentracije lako,
Kojote tamo u tekstu jasno kaze " jedinjenjima gvozdja". Kaze u mnozini ne specifikujuci koja jedinjenja. Oni rezultati su indikativno izrazeni u obliku gvozdje(III)oksida
kojot je napisao:mi pak najcesce koristimo dvovalentno gvozdje u heliranom obliku ,prelazak takvog gvozdja u nerastvoran oblik meri se u malim procentima,tako da tacno izracunavanje konc.Fe-jona i njihovog odnosa sa algama nije bas lak i nisam siguran da nastanak algi treba pripisati tim koncentracijama.
To sto mi koristimo nema veze sa onim sto podloga mozda vec sadrzi u sebi. Znaci ovo se ne odnosi specijalno na nase djubrenje gvozdjem nego uopste.
kojot je napisao:Cak i gvozdje(III)oksid, u zoni korena posebnim kiselinama koje proizvodi sam koren biljaka mogu biti usvojeni kao Fe2+ od strane biljaka.
Ovo i nema veze toliko sa pitanjem koje se stavlja na razmatranje. Ustvari mozda bas i ima jer ako postoji to neko nerastvorno gvozdje ono mozda indukuje odredjene vrste algi u zavisnosti od prisutne kolicine. Ne zaboravi da smo pricali o algama a ne o tome sta treba biljkama.
Povrh svega kako kaze tekst i ovo je sve provereno i zato ga navodi kao primer faktora koji uticu na razlicite alge. Stvar je samo kako cemo mi to tumaciti i iskoristiti u akvaristickoj praksi . Tekst nije pisan za akvaristiku nego uopste.
A ti vrlo dobro znas da nesto moze biti i nerastvoreno ali da i kao takvo moze uticati ili kao katalizator ili kao inhibitor nekih procesa ili nemati nekog bitnog uticaja na okolinu.
Mi o ovome prosto nista ne znamo i mislim da je to dosta neispitana oblast.
Edited by paleoglodit on 28.10.2009 14:59
|
| |
|