14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Kućica u cveću
biobiofizicar
Zander osecas kako kuca moje bilo.Thumb up
I ovaj akvarijum je deo one moje biotopske Drinsko Macvanske price. I on je prenosenje, tamo u velikim Drinskim barama, vec vidjenog u protekloj deceniji gacanja po njima sa cizmama domudnjacama i varalicarskim stapom u ruci....
Osim skalara, prinudno udomljenih u njemu, sve su ostalo vizuelne simulacije i asocijacije i igre sa oblicima i formama odonud iz originalnog stanista...
Ja jednostavno od toga sto me vise od 10 godina puni pozitivnim vibracijama ne mogu da pobegnem, a i ne zelim - naprotiv - zelim da tu pozitivnu vibru podelim i sa drugima.
A nadam se da ce kulminacija biti kada konacno originalni biotop spakujemo u neko veliko staklo.....

biobiofizicar
Moram da podelim sa vama ovu totalno aquascaperski odvratnu fotografiju ali zbog dva vrlo vazna razloga.

1.Upravo sam se ubedio koliko je ustvari bezvezno praviti akvarijume po meri 2D fotografskog prikaza, a ne po meri trodimenzionalnog realnog dozivljaja akvarijuma. Sisao sam mali akvarijum i posto nisam imao gde sa biljem ubo sam ga u centar i skroz napred u velikom akvarijumu. Na fotki to izgleda upravo kao izgleda -odvratno i van svake aquascaperske logike. Ali ta nova tri biljna zbunica van svake logike postavljena kao ostrva, dali su sasvim novu trodimenzionalnu dinamiku akvarijumu. Pojavilo se mnostvo prolaza, hodnika, putica,.... Pa cak i ova motka u prvom planu skroz uz staklo dovoljno je providna da se iza nje sve vidi, ali u isto vreme tera gledaoca da pomera glavu levo i desno sto mu neprekidno otvara nove poglede na lavirint iza...
Jednom recju odusevljen sam onim sto vidi moje oko sedeci ispred akvarijuma , ali sve to slepljeno na foto 2D prikaz ne lici ninasta. Ostaje vam samo da mi verujete na rec kao i da verujete u moj dobar ukus....Grin

E da, i ribe su odusevljene...

Druga stvar je sto je ta ista biljna motka stigla u veliki akvarijum iz maloga posle skracivanja sa listovima 20 puta vecim od maticne biljke od koje je pelcer uzet, a koja se jos uvek nalazi u levom cosku velikog akvarijuma. A u malom je em podloga, em svetlo mnogo gore. Toliko i o tome.....

Ono sto mi se dugo motalo po glavi, a sto nisam umeo da recima izrazim konacno se poslozilo:

AKVARIJUMI NISU SLIKE - AKVARIJUMI SU SKULPTORSKE TRODIMENZIONALNE MINIJATURE !
biobiofizicar attached the following image:
dscf5771aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 14.12.2009 03:09

biobiofizicar
Posle ove cudno grozomorne slike od pre par meseci Through wall i cerupanja dok se sadilo "Drvo" zahvaljujuci tresetnim saksijicama sa rasadima i ovaj akvarijum se polako vraca pristojnom izgledu. Hard nije mnogo diran, ali je levi cosak biljkama poprilicno drugacije koncipiran. I eto i ja polako uplovljavam iz divljih i neurednih u neke mirnije vode... Ima tu jos dosta da se radi i raste, ali i od njega moze ispasti nesto simpaticno. Cak se pojavio i nazovi "putic" koji se siri ka napred, ma da bi ja to vise tretirao kao nabujali potok koji se siri u reku dok se snegovi tope na desnim podivljalim planinama, dok je u dolini u levom cosku prolece vec uveliko stiglo.... Uf al ga nakitih Grin, ali razmisljam da ga nekako formiram u tom pravcu....

I dalje ostaje problem blesave dimenzije ovog akvarijuma, kao i prokletih lajsni koje se vide...

NAKNADNI EDIT:
evo bas sam pogledao ponovo slike koje sam pre 6meseci postavio u ovoj temi. Moj jedini komentar je : "Majko moja na sta je ovo licilo...!!! Through wall "
img_6442aaa.jpg

Edited by biobiofizicar on 01.05.2010 20:36

biobiofizicar
I evo jos malo fotki iz neobicnih uglova.
Posebno me raduje sto je Hydrophila polysperma "Sunset" pocela da crveni odkako je posadjena u saksijice...
kucicanova1.jpg

biobiofizicar
I ovaj akvarijum nisam dugo predstavljao. Nekako mu je dodeljena sudbina komunalnog akvarijuma svastozdera. Miksovane ribe, miksovane biljke. Trenutno u njemu stoji gomila biljne mase koja ceka formiranje onih velikana od 240litara. I ovako napucan biljkama deluje mi simpaticno pa da podelim sa vama poneku fotku...
img_9633bb.jpg

biobiofizicar
i jedna malo iskosa - opet kroz onaj krivostakli uglic koji smeta oku. Wink Ustvari nesmeta on oku, ali jako zavitlava kod slikanja...
img_9630bb.jpg

Edited by biobiofizicar on 12.12.2010 21:06

ZoSo
Dva pitanja nevezano za travuljine Grin
Da li su skalari upareni č
Jel i oni prelaze u 240l č

biobiofizicar
Pa jesu par odmalena, ali nisam siguran da li su strejt ili homo Grin.
Kada su stigli davnih dana bila su 4 ova dva pomlatila ostale. Sada se mlate i medjusobno, ali se nepare (bar dok je svetlo upaljeno) Cool.

Ali su zato ancistrusi par i to strejt Grin. Bas danas dok sam pretumbavao akvarijum dignem jedan kamen, kad tamo par malaca...Thumb up Kako ce opstati pored barbusa, skalara, ramova i ostalih terorista ostaje da se vidi...

alekpanker
Ma vadi sve napolje.Ostavi samo bebe i roditelje Wink

biobiofizicar
Ova dzungla je danas otisla u istoriju.

Dosli mi tast i tasta u posetu pa ja uzeo da ga preslozim. Grin

Pocupao sam skoro sve biljke odvadio vodu i dobro izsifonirao podlogu i na suvo ubacio par sunkenrootova. Ala sam se namucio: em su knap, em suvi pa lete iz vode kao zapusac sampanjca.
Obzirom na kolicinu izvadjenih biljaka u kadici pored i da nisam vadio podlogu ovaj akvarijum obecava da ce brzo biti doveden u red.

Salute Beer za moj prvi pravi biljni akvarijum, a novu postavku u istom staklu praticemo u novoj temi....

Dusan79
Dobro je kad te tast i tasta podsticu na kreativan poso. Kod mene to i nije slucaj. Grin Ziv bio biobio!

Rasta
dobra fora Smile i ja uvek nesto radim bas kad mi dodju u posetu hehehe

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Jovan
Nek' je sa srecom gosn Bio, drzite se svog stila i u sledecoj postavci, cekamo....

Pejc
Ode ova postavka u istoriju, slava joj Beer

biobiofizicar
Tata i tast: destruktivno - kreativna kombinacija....Grin
Kada tata gleda i komentarie ja čupam biljke, a tast ćuti i gleda dok se ja bavim kreativnim rasporedom harda i sadjenjem...Cool

alim se naravno: Moja tata je veliki ljubitelj batenskog i saksijskog cveća i oboava moje podvodne batice, pa ja reko ajde dok su tu da izigravam kreativca, a ne lenjog zeta...Grin
Jedino nikako da njoj uvalim jedan podvodni aranman, a ba sam acnuo u njihovoj gajbi mesto za brat - bratu 5oolitara.

Naknadni edit:
I tako posle detaljnog preuredjivanja ode ovaj akvarijum u novu postavku i novu temu "Stećak" LINK
Edited by biobiofizicar on 22.04.2011 15:42

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,909 jedinstvenih poseta