Opusteno prati recepturu po kojoj si poceo da pravis jelo (to jest sistem za akvarijum). Znaci nemoj da dosoljavas ili seceris na pola puta. Sustina price je da se odlucis za jednu od prihvacenih koncepcija (svetlo; Co2; hemija) isteras je do kraja u svom aq i ako ne daje rezultate onda pocinju fina (ili manje fina) tjunovanja. (pri kraju kuvanja mozes malo da zabiberis...)
Ja jesam napisao sto sam napisao, ali to neznaci da ti sistemi ne daju rezultata - NAPROTIV!
Napisao sam negde i da je dobrih kombinacija na temu svetlo - CO2 - hemija mnogo. Za pocetnika u akvaristici dobro je ubosti neku od njih koja daje stabilnost zdravog akvarijuma u sto sirem rasponu onih parametara koje je teze kontrolisati ili meriti u odnosu na parametre koje je lakse moguce kontrolisati.
Recimo:
svetlo lako kontrolisati,
CO2 sa aq sistemima lako, sa DIY teze,
lagana djubrenja - lakse, over doze -teze,
inertna podloga - OK, aktivna je uvek znak pitanja,
...itd,..
U tvom slucaj efekat koji moze imati aeracija je od potpunog ponistavanja toga sto treba da radi tvoj sistem za CO2 do nikakvog ako je preslaba. Sustina je kako i u kom odnosu smuckati ove dve stvari. E sad zamisli da skapiras da ti aeracija isteruje sav CO2 pa resis da pocnes da ga dodajes i sa EC-eom, pa skapiras da je doza prejaka, pa pocnes da menjas vodu na svakih 24h, pa skapiras da je pretvrda, pa......
Znaci broj parametara u akvarijumu je i onako preveliki i najbolje je sto vise njih fiksirati u safe zoni a i fina podesavanja vrsiti samo sa par njih, a ne neprestanim menjanjem uzajamnih odnosa vise njih. U prevodu za dobar i lep akvarijum potrebna je ispostovati akvaristicku svakodnevnu rutinu koja daje neophodnu stabilnost sistemu.
ILi u prevodu na tvoje pitanje: Krenuo si sa CO2 nastavi tako, a kolicinu Co2 je najbolje regulisati brojem mehurica.
Utupih
NAKNADNI EDIT:
dok sam ja tupio Dex bio konkretan i pretekao meEdited by biobiofizicar on 31.10.2009 10:41
Ne zeleci da komplikujem ili da se uplicem u dikusiju samo da kazem. Dakle malo cu pojednostaviti stvari da bi bio konkretniju. Biljke koriste CO2 i sto ga ima vise njima ima i vise hrane (naravno ako imaju dovoljno svetla i soli tj hemije kako je zovete). Biljke zive od CO2 a kada padne noc treba im i O2. U atmosferi ima mnogooooooo vise O2 i to necu razglabati. Pojednostavljeno svaka tecnost ima svoj maksimalni kapacitet rastvaranja gasova (zavisi od temperature, pritiska, i sttotinu parametara). E sada ako imas smesu gasova koju rastvaras u tecnosti povecanjem parcijalnog udela bilo koga gasa u smesi u gasnoj fazi povecat ce njegov udeo i u tecnoj fazi. Kada se radi o CO2 u vodi on se ne rastvara smao kao i O2 vec i reaguje sa vodom dajuci ugljenu kiselinu i to snizava Ph vode ali je to i pufer i u ravnotezi je sa gasovitim CO2. Dakle da ne tupim vise treba dodavati CO2 ako zelis brz i lep razvoj biljaka a vodena pumpa koja vraca vodu iz filtera u akvarijum (mreskanje povrsine) plus O2 koji prave biljke je dovoljno za ribice bar preko dana. E sada ja mislim da ni preko noci nema sanse da se sistem prezasiti sa CO2 i pobije zivi svet (govorim o DIY sistemu i o akvarijumima koji su preko 100 l). Ipak tu sada ima malo vise parametara (koliko ima biljne mase, koliko ima ribica, kakava je filtracija i mehanicka i bio koliko ima algi i mikroorganizama dal je potpuni ili delimicni mrak itd). Najbolje je napraviti neki drop checher ili ga bar na jedno 10 dana pozajmiti od nekoga da bi bili sigurni sta i koliko da radite.
Natupih se previse i izvinajvam se ali sam samo zeleo da pomognem
Pozdrav Nenad