Perla po malo, ali samo iz centralnih stabljika ( vidi se na slici ludwigia desno) koje su trimovane pre , ne znam, pre 10ak dana mozda.
Narihtao sam co2 da drop bude u zelenom stalno, na ovaj mali akvarijum to sam uspeo sa nekih 7-8 mehura u minutu ali je otapanje co2 100%.
Dakle, ne preterujem sa co2 zbog riba jer nemam aeraciju.
Ph varira od 6,9-7,2 tokom 24h , tvrdoca je trenutno na 180 ppm.
Posto sam kupio RO , plan je da postepeno spustim tvrdocu na 90-100 ppm, a ph na 6,5.
Imam i celu kutiju Sera super peat kojom sam planirao da dodatno obojim i zakiselim vodu ali cu sacekati jos nedelju-dve da vidim koliko ce CO2 uspeti da zakiseli.
Poslednjih par nedelja sam koristio ro vodu da spustim tvrdocu i ph u malom akvarijumu i tako sam dosao do nekih Kh4, 100ppm TDS i Ph6.9...ali, i ako sam prilikom svake izmene ubacivao vodu Kh4, 87ppm TDS i Ph6.5 sve je pocelo da raste u akvarijumu...mislim na Ph, Kh i TDS.
Ph7.4 , Kh5 , 130ppm TDS.
Posto osim kamena koji sam testirao sonom kiselinom pre ubacivanja i nije bilo reakcije, imam i kupovnu braon podlogu iz Akvarijum arta, posumnjao sam upravo na nju i sad je testirao sonom kiselinom i peni i to doobro...a kazu ne utice na hemiju vode...
Sta sad raditi?
Da li ce ikada ta reakcija prestati?
Znam da bi najbolje bilo da sve izvadim pa ubacim neku proverenu podlogu ali to bi sada vec bio veliki posao...
Parametri vode su ti i više nego dobri, tako da ne vidim razlog za menjanjem bilo čega. Oko 120 TDS kažu da je idealno.
Ako ti je za utehu, kod mene je do skoro bila situacija takva da kad dođe vreme za zamenu vode, jednom u nedelju dana, TDS je bio 400+ (nekad i 500+), pa onda ja ubacim čistu RO vodu koja je oko 10 TDS i tada spadne na 200... i za nedelju dana opet sve isto Kamen mi pravi problem i jbg, ne mogu da ga menjam sad. Tako da, kad već ne mogu da ga pobedim, pridružio sam mu se i sad svaki put dodajem minerale u RO vodu prilikom zamene i dodajem bukvalno 300+ TDS, tako da nema velikih oscilacija
Nekako se vodim time da je bolje da budu parametri konstantni, pa makar i konstantno loši, nego da imam velike oscilacije.
I da, to što je penio pesak, može samo biti da je kiselina nagrizala farbu, ali trebalo bi da je on inertan. Ubaci malo u RO vodu, pa testiraj.
Eh, i ja sam mislio da ce biti konstantni parametri...postigao zeljene vrednosti i za nedeljne zamene odredio odnos cesme i RO vode da budu isti, ali ne lezi vraze kad podloga zeza.
Doduse, u pravu si moze biti i farba, svakako cu ubaciti u RO vodu i testirati, hvala na savetu
PS
Mislio sam da je u Vojvodini dosta meksa voda obzirom da je ravnica ...kod mene u mom brdsko planinskom kraju cesma od 180-200 TDS
Nesto sad razmisljam o TDS metru...ljudi, gde ga vi da izvinete zabodete kada merite? Bas u akvarijum, ili u recimo spoljni filter gde izlazi cista voda?
Kontam da ovi TDS mere sve rastvorene materije, pa recimo u akvarijumu ima sigurno vise tih materija nego na izlazu ciste vode u fliteru, ili je to zanemarljivo, ili uopste nema veze i merodavno je gde god da zabodes tds metar?
Mandic wrote:
I da, to što je penio pesak, može samo biti da je kiselina nagrizala farbu, ali trebalo bi da je on inertan. Ubaci malo u RO vodu, pa testiraj.
Ipak pesak dize tvrdocu , stavio sam ga u plasticnu casu, sipao RO vodu i testirao 5 dana
KVARC TEST
1. Ph 5.94 TDS 014ppm KH na prvu kap reagensa pozutelo
2. Ph 6.41 TDS 017ppm
3. Ph 7.7 TDS 020ppm
4. Ph 7.62 TDS 032ppm
5. Ph 7.80 TDS 044ppm KH 3
Totalno razocarenje da tako mala kolicina "kvarca" toliko dize tvrdocu
Nesto sad razmisljam o TDS metru...ljudi, gde ga vi da izvinete zabodete kada merite? Bas u akvarijum, ili u recimo spoljni filter gde izlazi cista voda?
Kontam da ovi TDS mere sve rastvorene materije, pa recimo u akvarijumu ima sigurno vise tih materija nego na izlazu ciste vode u fliteru, ili je to zanemarljivo, ili uopste nema veze i merodavno je gde god da zabodes tds metar?
Zanemarljivo je...
Ovaj test što si odradio je super, baš sam i ja u šoku.
Ako te ne mrzi, odradi još koji test, možda sa većom zapreminom peska i vode...
Mislim da bi mnogima značilo ovde.
Ne mogu sad da vadim vecu kolicinu peska, jedino kad ovaj budeo leteo napolje iz akvarijuma.
Mada, eto i taj mali akvarijum od 30 i kusur litara (plus spoljasnji stakleni filter) je zivi test...u njemu je cini mi se 6 kg tog peska granulacije 1-2mm..
U njemu sam u startu omeksao vodu do KH 4 i cca TDS 120ppm...nedeljno izmedju redovnih zamena zbog isparavanja dolijem bar 2 litra iskljucivo ciste RO vode ...
za zamenu mesam 12 litara (oko 30% zamena) cesmu 1/3( inace cesma kod mene KH10 TDS oko 200ppm) i RO 2/3 i tako dobijem TDS 087ppm i KH4
Ponedeljkom menjam vodu i tada pre izmene izmerim parametre, konkretno juce KH5 i TDS 180ppm,,,covek da poludi i nista vise, a bas sam se nadao u tom malom da imam konstantne parametre meke i blago kisele vode pa jos kupio RO i Sera super peat da bih sve to bezbolno izveo...
Samo da malo dodjem sebi jer sam se bas razocarao pa moram vaditi taj pesak nema druge...
Gledao sam razne soil varijante, pa JBL manado, ali neki kazu da to posle odredjenog vremana postane kao blato??
Ja inace ne diram postavke po vise godina pa mi treba dugorocno postojana i inertna podloga, i jos kad bi bila braon boje bilo bi idealno jer sam tako zamislio svoj akvarijum.
Da li neko ima iskustva sa braon podlogom iz Akvarijum centra ili bilo kakvom drugom braon boje a da provereno ne menja parametre vode i naravno da nije jednokratna?
I dalje mislim da su ti parametri vode odlični i da nema potrebe da menjaš bilo šta, jer ćeš samo napraviti disbalans u sistemu koji je još uvek relativno svež i nestabilan. Na tds ne utiče samo neživa materija, već i živi svet (biljke, otpad, ribe, izmet, hrana), pa čak i bakterije, njihov broj i njihova sposobnost vršenja nitrifikacionih procesa. Tolike oscilacije koje se kod tebe dešavaju su sasvim, sasvim normalne i bukvalno zanemarljive... I kao šlag na torti, treba uzeti u obzir i potencijalnu netačnost aparata za merenje.
Necu ja da menjam bilo sta, vec da odrzim tu vodu na KH4 i oko 120ppm sto za sada ispada nemoguca misija, jer nesto dize TDS i KH.
Da bih ja bio nacisto, u istu tu casu od jogurta gde sam testirao taj pesak, sipao sam cistu RO jer znam da i pored toga sto si ti nabrojao i obicna prasina iz vazduha moze uticati na TDS, kao i cinjenica da ni plastike nisu kao sto su bile pa se moze desiti da ce i ta RO voda bez peska a pod uticajem modernih plastika podici KH i TDS....videcemo, test je u toku...1. dan 007ppm i KH0
Sto se tice tacnosti TDS/EC metra, nisam radio kalibraciju niti znam kako se radi, ali, reper mi je Rosa voda za koju znam da je 025-030ppm i u tom opsegu mi moj instrument i pokazuje tako da mu za sada verujem