14.06.2026 09:32
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Emerzno gajenje
 Print Thread
Emerzan uzgoj bilja na balkonu
paleoglodit
Miti
Imam ja taj Acorus p. I stoji u aq. ali ne vidim da raste ali i ne propada. Dodue malo ga čačkaju botije...Imam ga 2 meseca. To su mi prodali u Nemackoj kao aqua biljku, mada sam posle video na netu da i nije neka akvatiČna to se kae.... Videcu.Frown
Edited by paleoglodit on 14.10.2009 19:38

biobiofizicar
1.Paleo jesi li ti probao da nesto iz svog emerznog uzgoja vratis u aq i kako se ponasaloč

2. Cudi me da niko nije odreagovao na moju ideju da se listovi anubije lece od algi vadjenjem biljke iz vode na par dana...
Ja bi vec krenuo u eksperiment da se ovih dana nebahcem sa Drinskim podvodnim basticama...

kojot
Paleo koliko imas hranljive podloge u posudi sa HC,ja bih nesto slicno pokusao da spremim za sledeci pokusaj aquascapeač

paleoglodit
Ljudi ja sam to tek poceo tad kad sam napisao. To je eksperiment. jos nemam neke rezultate a voda blago pokriva HC i mahovinu. Biljke malo vire iz vode.

Sve sam radio od oka. Znaci ona turbo flash podloga koju sam naveo sa ugljem u tankom sloju pa onda neka stara krpa pa onda samo aqualit (porozni kamen) mogao bi i sitan pesak.

Posuda je,.... videli ste kakava. Kod HC je sve to debeo sloj 10 cm da ne bi lako isparavalo i u slucaju da zaboiravim da ipak ostane vlage.

Moje je pitanje je da li to pokrivati providnom membranom recimo za uvijanje namirnica ili ostaviti otvoreno. Sad sam ipak otvorio jer se bojim pregrevanja ako stoji na suncu pored prozora.

Za anubiju nije losa ideja samo ne znam da li bi nestala dijatoma. Ja sam anubije ribao i cetkicim za zube i prao sa EC. Prezivljavaju samo ipak ostanu neki komadici algi.
Edited by paleoglodit on 15.10.2009 12:17

Miti
Ono sto ja znam kod proizvodjaca koji gaje ak bilje emerzno da su biljke na otvorenom ali da je vlaznost vazduha u hali 99.9% da se u halu ulazi sa maskama za vazduh,da bukvalno pada kisa sa krova! Pridruzujem se i ja experimentu danas sam isekao i zalepio tri aq 10x10x10 17x11x10 25x10x10 pa cu probati da napravim neki grow box. U sledcem postu objasnicu kako se pravi kucni hidroponik

Miti
potreban jedan dublji aq ,staklo,jedna motorna glalva,crevo,elektro motor sa propelerom,termometar higrometar,koknsova vlakna,perlit. U aq postaviti pumpu,na nju prikljuciti crevo duze od dubine aq.Iseci staklo na lajsne visine 5-6cm duzine aq,lajsne izbusiti ili napraviti zareze,od njih praviti kaskadne police dok se nedodje do vrha aq. prva i zadnja polica ostaju prazne,ostale se pune kokosovim vlaknima,perlitom.crevo koje ide iz pumpe poloziti u najvislu policu. napraviti stakleni poklopac sa otvorom velicine propelera. proper se postavlja 10 cm od otvora sa spoljasnje strane. sipati vodu u aq da pntopi pumpu. Ukjuciti i videti dali voda prolazi kroz sve zareze i vlazi police. I to je to,znam da jd teze razumeti bez slika,ali sta je tu je.

isnogood
Sa ce isnogood da nacrta, ako je dobro razumeo Grin

Samo mi treba mala pomoc: sta znaci zarezi na policamač
Edited by isnogood on 15.10.2009 20:28

krcko
Hajde , nacrtaj , mada sam pre za Moto-ciklistiku varijantu , bar lepo visi Grin . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Miti
zarez,usek u staklu, moze i stako iz vise delova da izmedju ostaje 1cm razmaka. Moto nacin moze leti,a ovaj uvek i bilje ce se pre prilagoditi uslovima u aq zbog povecane vlaznosti vazduha u sistemu.

zander
Crtaj, crtaj ! Thumb up
Pa da ispravljamo nedostatke ako treba Thumb up

Miti
Ovakog coveka si nasao da ispravljas. Samo u najnizu policu moze neki filter medijum ako nesto otpadne od vlakna mada cisto sumnjam.

isnogood
1 - motorna glalva
2 - crevo
3 - termometar
4 - higrometar
5 - elektro motor sa propelerom (npr. kao za racunar)
6 - kokosova vlakna, perlit.

EDIT-photoivek smanjio sliku da ne mora da se scroluje levo desno.... sada je 640px irine
isnogood attached the following image:
emersedaqua2resized.jpg

Edited by photoivek on 16.10.2009 10:37

moto
Miti je napisao:
Mogao bi neko od administratora da razdvoji teme, upropastio sam coveku predstavljanje projekta. Moto izvini!

Nema problema, Miti. Ba sam htio pozvati administratore da preimenuju ovu temu, jer nije vie debata samo o uzgoju na balkonu. Ali vidim da si več postavio novu temu...Wink
Meni su niske temperature unitile onaj buket, tako da ...Frown

Nastavak, sledi u ovoj temi -> Emerzno gajenje biljaka u hidroponiku
Edited by zander on 16.10.2009 07:56

moto
Eto, priča o biljkama na balkonu je zavrena...
Mogu jo samo da kaem na koji temperaturi ove biljke podlegnu:
- Heteranthera zosterifolia je pokazala znakove propadanja kad so se temp. spustile ispod 10C
- Ludwigie se nisu alile ni na temp. ispod 10C (preko noći čak i 1-2C ispod nule) ali kad je temp. ila ispod 5C (preko noći i do -4C) bilo je gotovo s njima.
- Lysimachia nummularia očito podnosi i temp. oko nule bez problema. Nije bilo ni traga o propadu... ali sam sada sve skupa bacio.
moto attached the following image:
1_123.jpg

moto
Lysimachia nummularia od poblie:
moto attached the following image:
2_83.jpg

moto
Ah da... biljke, koje sam stavio u aq su bez ikakvog problema nastavile sa rastom.
Iduće godine pokuaću sa nekima drugima biljkama na balkonu pa da vidimo.Grin
A dotle je ova priča zavrena...Beer

biobiofizicar
Thumb upBeer

zander
Ajde BioBio, pitanje jedno. Wink
Odakle su ove biljke uzimale hranljive materije, vidi koliko je narasla a iz čiste vodeč Wink Da li je moguće da azot na primer uzima iz vazduha, odakle joj onda fosfor i kalijum, mikroelemenata i tako dalje Smile

biobiofizicar
Da Moto zivi kod nas odgovor bi bio jednostavan: Redovno ih djubrio komsija koji zivi iznad.
Znas ono: Pljuc, Pljuc, mrvice, pikavci, ogrizci, over doze zalivanje sopstvenog cveca....

Ovako posto je pitanje vise nego na mestu ostaje mi da preformulisem pitanje:
Paleo Zander te pita jedno pitanje u mom stilu... Pogledaj iznad i molim te cekamo hitan odgovor!!!!

Znas u onoj Stanio i Olio dramskoj postavci ja sam onaj glupljiSad, a Paleo je taj koji misli za nas obojicuLecture......
CoolGrinCool

paleoglodit
Nesto sam bolestan.Beer
A sad kao pametniji, nalazem ti da istrazis to pitanje.GrinBeer (to pijem cajWink)
Salu na stranu sledece sezone svi biljke na terasu.

Masovni eksperiment. Masovna prodookcija
Edited by paleoglodit on 31.10.2009 19:37

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,845 jedinstvenih poseta