14.06.2026 13:23
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Infuzorija
isnogood
Ja kao krajnje neiskusan pitam: u kakvim uslovima se ova posast razmnozava toliko i tako brzoč

Nasao sam ovaj text u potrazi za objasnjenjem sta je infuzorija i ako se gaji:

Infuzorija je oblik hrane koji se koristi isključivo za ishranu veoma sitne mlađi riba poput mlađi Paracheirodon innesi (neonke). Infuzorije su ustvari mikro organizmi koji se nalaze u vodi svakog akvarijuma, tu prvenstveno spadaju paramecijum (Paaramecium), klamidomona (Chlamydomona), euglena (Euglena). Infuzorije se mogu sresti u akvarijumima čija je voda stara nekoliko meseci ali isto se tako veoma efikasno mogu gajiti u kontrolisanim uslovima. Ovi mikroskopski organizmi su prvi put prvi opisani daleke 1677 godine od strane biologa A. Van Leeuwenhoek. Sam izraz "infusoria" potiče od potopljenih materija (uglavnom sena) u vodi čija je temperatura ispod temperature ključanja. Neki od ovih mikroskopskih organizama mogu da budu vidljivi i golim okom dok je za većinu potreban mikroskop.

"Zelena voda" a ponekad i zamućenje akvarijuma mogu da znače da je količina infuzorija u vodi prela granice normalnih vrednosti. Infuzoriju moemo sakupljati u gotovo svakoj ustajaloj vodi, ali pri tome se javlja opasnost unoenja opasnih bakterija u akvarijum. Najjednostavniji način je skupljanje infuzorije koju smo sami odgajili u kontrolisanim uslovima. Infuzorije se u akvarijumskoj vodi hrane rasadnutim organiskim jedinjenjima biljnog porekla. Postoji veliki broj načina za uzgoj kulture infuzorija a za sve je zajedničko da se kao podloga za uzgoj koriste najrazličitiji vidovi hrane biljnog porekla kao to su zelena salata, krompir, kora od banane, seno...

Kao najjednostavnije način uzgoja infuzorija pokazala se zelena trava koja raste u gotovo svakom dvoritu. Za uzgoj ovakve kulture potrebna nam je tegla, trava i startna kultura. U teglu se sipa voda sa povrine akvarijuma ili ako je moguće iz filtera, u ovu vodu se zatim stavlja trava koja će da koristi kao podloga za razvoj, odnosno hrana za infuzorije. Da bi se razvoj infuzorija ubrzao potrebno je da tegla sa vodom stoji na sunčanom mestu (prozor), takođe je poeljno da je biljna podloga koju koristimo počela da se raspada, truli. Da bi se ubrzalo raspadanje organskih jedinjenja neki akvarijsti pribegavaju prokuvavanju podloge za razvoj infuzorije, prokuvavanje je naročito poeljno ukoliko za podlogu koristimo krompir iseckan na sitne kockice ne veće od 1 cm. Kako bi infuzorije stalno imale sveu hranu povremeno je potrebno odstranjivati raspadnutu hranu i zamenjivati je novom.

Ukoliko su uslovi povoljni startna kultura će za nekoliko dana već davati dovoljne količine infuzorija za ishranu mlađi. Samo sakupljanje infuzorije je nezgodno zbog njene veličine. Da bi se skupljanje olakalo u zamračenoj sobi naspram tegle usmerimo tačkasti izvor svetlosti, veoma brzo će se naspram izvora svetlosti pojaviti "oblak" sačinjen od sićunih mikroskopskih organizama. Sakupljanje se moe vriti uz pomoć pipete.

Veliki odgajivači koji akvarijumske ribe gaje na otvorenom u velikim bazenima infuzorije dobijaju ubacivanjem nerazgrađenog stajskog đubriva direktno u vodu.

Obrati paznju na crveni text. Mozda to nesto znacič Mozda ne. Eto cisto da podelim muku sa tobom.
Edited by isnogood on 06.10.2009 01:49

Blue
@KBDNK
Imas li mogucnosti da se raspitas kod onoga ko ti je obezbedio ovu tabelu u kojim jedinicama su podaci za tvrdocuč Nesto mi ima previse decimala za KH ili GH, a premale su vrednosti za ppm ili mg/l. Nesto mi se cini da je u pitanju neki koeficijent, samo je zbunjujuce u odnosu na sta. Osim ako nije u pitanju mmol/l za CaCO3, ali to su valjda trebali da naglaseč

kojot
Ima negde u etru ovih jedinica i nula i text Duska Bojica kako se on resava infuzorije.
Naime samo ubaci dosta povrsinskog bilja,a sve ostale parametre ne menja.Posle dve nedelje nema infuzorije.
Ako neko zna kako da ti nadje link bilo bi dobro da to pogledas.
Inace taj aq gde sam imao infuzoriju imao je 33l,i bio je toliko pun procvetale infuzorije da sam ribe video samo kad pridju prednjem staklu.Tada sam resio da menjam vodu svaki dan,cak sam na kraju radio zamenu tako da sam sproveo jedno crevo sa cesme da dovodi vodu,a jednim sam vodu izbacivao.Upalio grejec na dva-tri stepena vise nego sto je inace u aq,i tako menjao vodu jedno dva sata,cak je i posle toga bilo jos malo infuzorije.Ovo ti ne preporucijem mada sam ja bio ocajan.

krcko
KBDNK , da se ne uzbuđuje previe oko tih 16 sa česme . Od početka su me interesovali parametri iz moje česme NovoBeogradske . U zavisnosti od perioda dana i doba godine tvrdoća TDS 224-298 ppm ( 12-16 GH ) , karbonatna 11-14 KH , pH odmah po istakanju 7 , nakon 20-30 min. 7,2 ( ovde sam samo malo povoljniji ). Tabelu analize u Laboratoriji ne bih stavljao , samo zaključak " Voda je bakterioloki potpuno ispravna za piće a ostalo zavisi od cevi do Vae česme " Through wall
I jedan drastičan primer sa česme u Mladenovcu TDS 494 ppm. ili ti 27, 664 GH . Red card .
Negde si usput opet zabrljao . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Vratimo se na tabelu. Jedinica za Tvrdocu je N ili pretpostavljam stara jedinica za koncentraciju pod nazivom Normalnost (normalitet) i jednaka je Molarnost (M=mol/dm3) puta naelektrisanje jona koji nastaju putem potpune disocijacije navedenog jedinjenja (f)
N=M*f
Znaci kada govorimo o normalnosti moramo znati o kom jedinjenju je rec.
Odgovor je malo iz prirucnika od pre 60ih, malo od moje mame (tehnologa starog kova od pre doba nesvrstanih u ex SFRJ) i malo netovanja.

paleoglodit
I koliko je to u nemackim stepenima.čJa sam iz tog doba koje jos uvek trajeGrin

biobiofizicar
pa kad vec pitas i kada smo u jos davnijem vremenu od nesvrstanih (mislim na 1941-1945godinu) pogledaj ovde

http://www.tempus..._FMENI.pdf

sto znaci jedan nemacki stepen tvrdoce je 10mg/lit rastvorenog CaO

Wink
Edited by biobiofizicar on 06.10.2009 20:14

paleoglodit
Nisam ja iz '45. godine ali nemacki stepen se i danas koristi nezvanicno. I mi ga ovde koristimo po navici.
Nemacki stepen mi je poznat ali mi nisi rekao sta je ono iz predhodnog posta. Onaj normalitetč
Edited by paleoglodit on 06.10.2009 18:04

biobiofizicar
Uf... Puf..., Pant..., Explode!!!

Ba me secka tamo gde sam najtanji. Through wall Do juče ćerka na pripremi za kontrolni iz hemije, a sada i ti prijatelju... Pa zar nisi video da sam napisao (prepisao) formulu za N (N=M*f), a i pitao sam mamu....Grin

A evo ta o tome, kroz primere, kae i wikipedia
http://sv.wikiped...Normalitet
Wink

ja bolje od toga ne mogu Beer

KBDNK
Posle kojotovog i krckovog posta pa nadalje sve ovo mi dodje kao da nije napisano na srpskom. Krcko, da sam z....ao stvar JESAM...ali ne znam ta i kako.
Obratite panju na ovu rečenicu biobio-a
"Jedinica za Tvrdocu je N ili pretpostavljam stara jedinica za koncentraciju pod nazivom Normalnost (normalitet) i jednaka je Molarnost (M=mol/dm3) puta naelektrisanje jona koji nastaju putem potpune disocijacije navedenog jedinjenja (f)
N=M*f"
Divim se svakom ko se u ovo razume...
U sledećem ivotu mora da upiem hemijski fakultet ili neto slično. Ovo ne verujem da ću uspeti da razumem u ovom ivotu.
Kojote, hvala na savetu bacam se na traenje tog teksta...
Pozz svima

biobiofizicar
KBDNK sorry za OFF koji ne doprinosi resavanju tvog problema.

Ma i ja nisam ljubitelj analiticke hemije Angry i zato kada negde zaglavim ili vredno prepisujem ili pitam mamu...Grin

KBDNK
Ma nema problema biobio. Ja mogu da pitam neku nastavnicu hemije ali moram da ti kaem da nisam siguran da ona zna ovo o čemu se ovde raspravlja...
Pozz

paleoglodit
Ljudi ne treba vam toliko hemije u ovom slucaju. Samo praksa. Ne skrecite sa puta. Lecture

paleoglodit
Sad sam pogledao onaj normalitet ali na engleskom . E BIoBIo ti nam uvali tekst na baskijskom Shock. Uglavnom taj pojam nema blage veze sa jedinicim tvrdoce vode.
Ko misli suprotno neka i dokaze.Lecture
Edited by paleoglodit on 07.10.2009 11:01

Kum 1229
Ne bi da budem provokativan,ali mislim da ovi tekstovi ne znace mnogo u resavanju problema KBDNK,sve se nesto svodi na to kako bi bilo, sta bi trebalo, ili mozda je tako(mislim da ne vodi nicemu). Tema je jako otisla u pogresnom pravcu Through wall
Edited by Kum 1229 on 07.10.2009 16:14

biobiofizicar
Kume nisi uopste provokativan. Zika (KBDNK) je sve prave savete o resavanju svog problema sa infuzoriom dobio pre par dana u prvih par postova (mraci, redovno menjaj puno vode, smanji organike, ako mozes UV ili dafnija,.. i glavno cekaj da prodje neko vreme u ovim procedurama i stvar ce se srediti)
Potpuno se slazem sa tobom da sve posle tih saveta nema puno veze sa temom i resavanjem njegovog problema, ali eto da nam prodje to vreme u iseckivanju pozitivnih vesti od Zike malo OFFujemo, a ako se pridrzavao bar 50% saveta spocetka teme ocekujem da ce te lepe vesti od njega stici za par dana...Thumb up

Kum 1229
I ja se isto nadam dobrim rezultatima. Najbitnije je da se pomazemo Thumb up

KBDNK
Ljudi večeras dobijam UV lampu, a moda uspem da nabavim i neto dafnije ovih dana. Za sada nema ničeg novog kod mene oko infuzorije.
Ono to sam hteo da Vam kaem je da bilje raste kao nenormalno iako je vidljivost oko 10 cm od stakla. Kada kaem "raste kao nenormalno" znači da je Hydrocotyle verticillata od nedelje ujutru do večeras porasla vie od 10 cm iako je na dnu aq, daleko od svetla, na suprotnoj strani od prozora kuće a djubrivo nisam dodavao od pre 15-20 dana. Hygrophila difformis se razgranala i dobila jedrije stablo nego to je bilo pre najezde infuzorije. Ostalo bilje ne vidim. Ribice ne hranim isto 15-20 dana. Fotoperiod 4-4-4, 57 lm/l, CO2 boca non stop 1,5-2m/s...Voda nema nikkav miris koji bi ukazivao na neto neobično. Negde sam pročitao da ovakvi znaci na bilju moe da ukazuju na suficit azota ali nisam siguran kako da to poveem i da li ima ikakve veze suficit azota i infuzorija...
Eto to je zapaanje za sada....
Javljam se za neki dan ponovo.
Hvala svima na odgovorima i pozz.
Edited by KBDNK on 07.10.2009 22:45

isnogood
Biljke iz mog akvarijuma su porasle kao nikad do tada za vreme 48 sati blackout-a. Nisu porasle reprezentativno ali su suludo porasle i to verovatno usled nedostatka svetla su isto "trazile". Mozda i tvoje biljke jure svetloč

KBDNK
Malopre sam konačno nabavio UV lampu dodue staru kao svemir na kojoj pie da treba da radi (ili da sme da radi) samo 30 min. Verovatno se greje pa mu to dođe kao neka zatita od crkavanja.
Uključio sam je na tajmer da radi 30 minuta a 45 da se hladi. Ta lampa je reklo bi se kao običan reflektor snage oko 330 w (220V i 1,1A), a nije onakva kakvu imamo priliku sada da vidimo netu, da je zatvorena u neku cev kroz koju protiče voda.
Dafniju ću teku nabaviti.
ta misle oni koji imaju iskustva sa UV filtracijom koliko će mi biti potrebno vremena da vidim prve efekte od ove lampe...
Lampa je inače na oko 5 cm iznad nivoa vode...
Pozz svima
Edited by KBDNK on 09.10.2009 01:00

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,198 jedinstvenih poseta