14.06.2026 12:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Protok vode
Dusan79
Moja iskustva su sledeca: protok vode bi nominalno trebao da bude oko 7 aq zapremina na sat! Svetlo sam smanjio iz experimentalnih razloga i sada je oko 0,25w/l od bilja imam valisneriju, pogostemon helf. , wendtii green, kojot mahovinu, limnu, hidrokotil i....
podloga je 3cm peska iz Dunava, 5cm neutralnog divnog kvarca! Od zivine tu je n kozica, 3 kardinala, i trenutno n malih gupija. DIY CO2, bez prehrane, ne racunajuci humus koji sam nedavno opet experimentalno stavio (od utorka ide i prihrana Smile ).
Sve ovo se "vrti" vec jedno 4meseca sa predivnim iskustvima! Nema algi, podlogu usisavam nedeljom ,prilikom izmene 1/2 zapremine vode.Bilje srecno, raste ,mnozi se, koze srecne rastu, mnoze se, ribe srecne rastu, neke se mnoze neke ne. JA PRESRECAN!!!

Eto to je to je sve!

paleoglodit
Dusan79 je napisao:
Svetlo sam smanjio iz experimentalnih razloga i sada je oko 0,25w/l od bilja imam valisneriju, pogostemon helf. , wendtii green, !

Sa ovakvim svetlom moje iskustvo kaze da neke biljke gotovo i da ne rastu (ali zive). To je HM na primer a i polisperma raste jako sporo. Cabomba nema problema kao ni Amania.
Zato sam sada nabio 1w/lit novo osvetljenje (kazu kinez 18000 lelvinaShockShockShock Lazu..)i mozda pocnu biljke da rastu brze nego sto ih cerupaju neke ribetine. Mozda krenem i sa CO2

Izvinte na off-u

zander
pesavranjanac je napisao:
evo da i ja napisem nesto na ovoj temi.ranije dok sam imao bilje sa jacim i vecim korenovim sistemom stavljao sam bas dosta hranjive materije i bio sam prezadovoljan , biljke su dobijale takvu boju da ih je bilo milina gledati.u te podloge stavljao sam sledece.u vecoj plasticnoj posudi stavljao sam vlasinski treset, krticnjak, pregorelo stajsko djubre ovce i kravlje staro 6 godina, sitno ko dunavac pesak,grncarsku glinu, tinju, humus ali koga sam sakupljao u sumi, drveni ugalj cumur, zeolit , neki pirotski humus koga koriste za uzgajanje gljiva sampinjona, od prilike to bi bilo to moguce da sam nesto i izostavio, sve to stavim u suvoj mesalici za beton ubacim u mesalici i sitan pesak nekoliko lopata, i pustom da se sve to lepo sjedini -usitni, ubacim i jednu dve lopate , sitnijeg sodera, eto tako sam ja radio ali bas davnije sad u mom ukrasnom aq nemam nesto mnogo vrste biljaka tako da ne forsiram mnogo podlogu. pozdrav svima eto to je neko moje iskustvo sto se tice podloge meni je bilo bas ok alge nisam imao ni za lek.ali zato biljnu masu za izvoz xexe, i dan danas je tako, ja prvenstveno obozavam biljke i imam ih vise od 60 vrsta i mislim da su sve lepe na svoj nacin pozzz i svako dobro svimaThumb up

Ovo retko ko da je radio, a eto rezultati kakvi su Smile

Samo jo dodaj kakav si protok imao u akvarijumu Thumb up

Sve i jednu stvar koju si stavljao vidim da nije slučajno odabrana. Ne znam samo odakle ti ideja ili znanje na primer da stavlja ugalj, znam da se to koristi u mnogim supstratima. Kao i pepeo na primer.
Ne znam tačno na koji način ugalj vezuje amonijak za sebe i dri ga u podlozi vezanog za sebe i mislim da na taj način biljka korenom lako dolazi do njega, a tee odlazi u vodu... (mada nisam ba neto puno čitao o tome pa nisam 100% ali znam da se stavlja u mnoge supstrate).
Pozdrav Beer

paleoglodit
E pa sto ne kazete za taj ugaljč AčRed card Vidim ja tamo neke guraju ugalj u inostranstvu.Shock

ZoSo
Nema veze to nisam pozvan u ovu temu,neto sam razmiljao pa da napiem!
1. Mislim da pri računanju protoka vode u startu imamo dosta velikih odstupanja od pravih vrednosti koje traimo (mislim 20-30 pa i vie posto)! Evo probat ću to da objasnim na primeru kod mene!
Ja imam Tetratec EX700 i akvarijum 80x40x40=120l,to bi značilo 5,83/h,ali malo morgen No no
Niti ja imam 120l vode u staklu,niti Tetra u praksi ima 700l/h! Fabričke deklaracije su merena sa kanisterima bez filter medija,i to je max.(u praksi nikada koričen) protok tog kanistera,a povrh svega mislim da dodatno smanjuje protok zaprljanost tih filter medija!
Teko u praksi prelazi ta Tetra 350 a 400l sigurno ne!
Količinu vode sam malo preciznije izračunao i dobi sam 90l,znaći računica je sada 400l/h / 90l = 4,44 a to je nekih 24% odstupanja od prvobitnih 5,83 !
U lowlight-lowtech akvarijumu kakav ja imam protok od 4,44x je sasvim zadovoljavajući (to je samo moje iskustvo i zapaanje za 6 meseci funkcionisanja ove postavke)!
2. to se podloge tiče u njoj imam dve vrste treseta,JBL Florapol 700gr i Tetrin substrat nekih 3kg! Zasada i to deluje ok i savim korektno.Problema sa algama nisam nikada imao,a od formiranja akvarijuma sad se prvi put deava da pri zameni vode neću imati ama ba nita za čupkanje. I naravno mnogo vanije je da i biljke napreduju sasvim zadovoljavajuće.
Od prihrane koristim samo EasyCarbo,i neto malo makro elemenata,a od mikro dadajem Tetrin Plantamin 5ml pri izmeni vode,i to bi bilo to!
Edited by ZoSo on 03.10.2009 23:33

krcko
to se protoka tiče , bazirao sam se na nekom informisanju od iskusnijih akvarista i sistemima za filtraciju fabričkih timova u ovoj oblasti . Neki moj izbor sada je da to bude 3-5 izmerenih zapremina vode na sat . to se podloga tiče , do sada se nisam uputao u pravljenje DIY varijanti . Izbor mi je bio fabrički supstrat , najkvalitetniji do koga sam mogao doći . Tako je u jednom akvarijumu Tetra Complete supstrat , kojim sam zadovoljan , i preko njega kvarcni ljunak . Nakon toga sam koristio Tropica plant supstrate i preko pesak granulacije 0,5-2 mm . Dosta solidan supstrat .
Sada sam u fazi da je podloga od čistog treseta sa Vlasine , preko koga je sloj od 2 cm kvarcnog ljunka i preko Aquaclay , pa ... Prvi put sam ubacio i nanocoraliu , CO2 sistem radi .
Malo u off , mada je ZpSo krenuo diskusiju o deklarisanom i stvarnom protoku pumpi . Pravi proizvođač daje i taj podatak . Koristim Fluval 205 , deklarisanog protoka pumpe 680 l/h , sa cirkulacijom okretanja vode 420 l/h , za visinu 130 cm od glave do povrine vode , za ovaj kanister . Sve podatke proizvođač uredno navodi . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
paleoglodit je napisao:
E pa sto ne kazete za taj ugaljč AčRed card Vidim ja tamo neke guraju ugalj u inostranstvu.Shock

Daj iskopaj taj link Thumb up

I jo kad bi Pesha rekao odakle mu ideja za ovu podlogu i jel mu neko rekao da stavi sve to ili je sam zbućkao ta je stigao Smile

paleoglodit
Znate sta ja vec nagurao..., i to aktivni ugalj koji mi je pao saka ( EheimShock )
Znaci nabio sam u nano aq.:

1- Algoflash- svojerucno mineralizovanu a verovatno industrijski "nafajtanu" zemlju.

2- Zeolith

3- Aqualite by Hobby

4- Eheim aktivni ugalj (to mi je bilo pri ruci)

5- Mrezica zxa komarce i odozgo Seachem-Fluorite.

Sve sam to odokativno uradio i mislim nagurao dosta uglja. Zeolith mi se nasao pri ruci kao vec korisceni filter medij od coveka koji mi dade neki aq. na poklon...(eno ga na terasi jos.... tezak je ko tenk}
Edited by paleoglodit on 04.10.2009 23:30

daweed
Pozdrav ljudi, evo i mene da izreknem svoja iskustva i zapazanja. Naime moj aq filtrira spoljni filter od 20l sa pumpom od 600l/h... Voda je bistra i cista ali mislim da mi je protok ipak slab za ovoliko ubiljen aq. Aq je inace 200l. Tako da cu ubaciti jos 1 pumpu e sad kog protoka ne znam ni sam... U aq imam jos jednu pumpu od 200l/h koja mi razbija C02 i salje ga svuda po aq... U podlozi imam supstrat, njegov sastav imate vec napisan i izuzetno sam zadovoljan... Bilje raste kao ludo, mada je to ono sto me istovremeno i nervira... Neke biljke moram trimovati svake nedelje, rotalu r., hm itd. Neke izbacuju izdanke tako reci u toku noci kao sagitaria. Ona Cripta (sad da li je petichi ili tropica) je pustila oko 20 izdanaka svuda oko nje, pa je to jos posla. E sad ono suprotno sto me nervira je to sto blyxa nikako da mi uspe... Imao 3 ostala jedna jedva da postoji... Odjednom je pocela da raste ubrzano ta jedna ali je hm ugusio pa sam je presadio sada opet nista, sta je u pitanju pojma nemam. Ako neko ima jednu da mi posalje da probam poslednji put.... Inace imam i zelene koncaste koje su se pojavile pre oko 3 nedelje i koje redovno vadim... rastu uvek na istom mestu i ne zahvataju svo bilje samo odredjeno... Jos uvek im nisam nasao "leka"

http://daweedaqua.tk
pesavranjanac
sto se tice drvenog uglja-cumura, citao sam u nekoj ruskoj knjizi, ali bas odavno, trebalo bi da se amonjak vezuje za njega aliččSad

ZoSo
Danas ime Riharda Jeriča mislim da ne znači nita,ali moji vrnjaci,pa i stariji(ima i takvih) znaju o kome pričam.
Evo kako je on preporučivao u svojoj knjizi Svet akvaristike" (kako navodi iz ličnog iskustva) sastav hranjive podloge:
1. ilovača 20%
2. humusne zemlje (ne svee) 20%
3. pesak 20%
4. ZRNACA MRKOG UGLJA 5%
6. treseta (sitna zrnca-ne prah) 15%
7. morskog peska 10%
Pre nego to me napadnete da je to ukupno samo 90% te podloge da napomenem da sam precizno prepisao iz gore navedene knjige!
Pozdrav

zander
Na ASW je postavljena slična tema, o cirkulaciji vode pa moete i to ispratiti. ta kau ljudi...
Evo LINK

Uglavnom ta kau, kau, da ne mislimo da su oni tamo u svemu u pravu. Ili da i mi treba da radimo isto tako ili kao većina ili ta znam.... Sve ovo kaem samo zato to sam probao i ovo i ono...
Po meni ipak treba isprobati i jedno i drugo (nekoliko načina uzgoja bilja, pa onda sam zaključiti) a za to nam treba par godina (ako isprobavamo sa jednim akvarijumom). U sutini, koliko nemamo pojma i jedni i drugi to ćemo tek da dokaemo Grin
Molim samo bez aplauza Grin Wink

paleoglodit
ZoSo
Onih 10% sto fali to su rupeApplauseGrinApplause
Edited by paleoglodit on 17.10.2009 23:30

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,103 jedinstvenih poseta