14.06.2026 08:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Vrisak
biobiofizicar
Detalji nekada govore vie od reči, pa evo par fotki...
Inače izvinjavam se za siromaan kvalitet istih obzirom da su sve snimane mobilnim telefonima u toku radova u zamućenoj vodi, kroz poprilično musava stakla...
biobiofizicar attached the following image:
vr-mix1a.jpg

biobiofizicar
Evo jo i ovo, pa neko vreme neću vie da davim fotkama.
Kao i detalji i različiti uglovi posmatranja uvek pokazuju poneto novo u odnosu na frontalno slepljivanje akvarijuma u dvodimenzijonalnu fotku.

Gore, dole, levo desno...
vr-mix3a.jpg

biobiofizicar
Daweed me potsećanjem na jedan davni Gligin akvarijum uveo u totalnu zonu sumraka i naveo na razmiljanje o samom kreativnom procesu, o tome koliko podsvest utiče na nae postupke i kreacije i kako je potreban trenutak u kome se neke kockice sloe, pa da iz nje ispliva neto jako duboko zakopano.
Inače ja se odlično sećam Gliginog "Kamenog srca". I tada kada je sloio taj hard za mene je bio (a i ostao je) jedan od najjačih kamenih scapeova. Čuči on u mojoj podsvesti već godinama i mnogo elemenata tog harda izalo je iz nje kroz ovaj Vrisak. Čak sam se i ja sam, poto sam sloi Vrisak, prisetio tog akvarijuma i kako imaju zajedničkih crta, pa sam ga Coi i Mandiću pokazivao na netu. Ima u Vrisku i Glige i Diega Sandovala i mene staroga, pa i Pepijevog najnovijeg algavog biotopa, kao i jo mnogo onoga dobroga to sam video i to mi se godinama taloi negde tamo u malom mozgu.

Vredi se prisetiti Gliginog "kamenog srca", a neka ovo bude i oma tom izvanrednom hardu.
Evo fotke:

www.aqua-art.org/forum/attachments/heart1_1.jpg

Traeći ovu Gliginu fotku naleteo sam i na temu na aqua-artu i nije me mrzelo da je isčitam celu od početka do kraja."Laganih" je 5 godina prolo od tada kada je aquascapersko nebo nad Balkanom jo uvek bilo koliko - toliko ujedinjeno. I tada sam u toj temi bio jedan od najglasnijih, a čitajući te svoje praistorijske postove vidim da su skoro sve ideje koje sam utrpao u Vrisak već tada bile definisane u mojoj glavi, svakako pokrenute i inspirisane Gliginim fantastičnim hardom: i nita zeleno, i surovi kamenjar i prljavo zelenkaste i braonkaste kripte, i kameni cvet i minimalizam biljaka,... - sve sam to rekao već tada i mislio da sam zaboravio...
Eto, čučalo je negde duboko u meni, krčkalo se svih tih godina, potonulo negde duboko - skoro u zaborav, preko svega se lepile godine aquascapinga i neki drugi tudji vrhunski skejpovi nastali u medjuvremenu. Čučalo je čekalo i sačekalo me iza ćoka. I onda nenajavljeno i bez upozorenja kao plamen tek upaljene ibice eruptiralo iz mene. A ja najvno mislio da je "Vrisak" nastao kao rezultat momentuma, kao moj trenutni duhovni krik...

Jeste, jeste - samo to nije...

On je i prolost i sadanjost i budućnost.

Prolost je jer je i nostalgično potsećanje na neka davna lepa aquascaperska vremena. On je rezultat nae kolektivne aquascaperske svesti. On je konglomerat već vidjenog i moja potraga za nevidjenim.

Sadanjost je jer je nastao kao Vrisak ovog trenutka i time je sam sebi nadenuo ime.

Budućnost je jer se nadam da će se i on zalepiti u nečiju podsvest i iz nje se ponovo roditi kao tica Feniks u nekim dalekim vremenima...

Kao to rekoh: zona sumraka...Surprized

PS
Evo linka ka ovoj prastaroj temi. http://www.aqua-a...-1943.html
Da je malo izvadimo iz aquascaperskih arhiva i oduvamo prainu koja se na njoj godinama skupljala. Odlična tema, dobro zezanje i puno učesnika i starih aquascaperskih majstora na jednom mestu, a koji su sada rasuti po vascelom virtuelnom aquascaperskom nebu iznad Balkana...

daweed
Bio da moe da pie za medalju moe... Ali ja lepe definisan, lepe saet, lepe izgovoren post zista nisam nikada do sada pročitao...

Kopiraću ga opet da bi se to zalepilo za sve srpske akvarijumske glave koje prođu ovim stranama...

"On je i prolost i sadanjost i budućnost.

Prolost je jer je i nostalgično potsećanje na neka davna lepa aquascaperska vremena. On je rezultat nae kolektivne aquascaperske svesti. On je konglomerat već vidjenog i moja potraga za nevidjenim.

Sadanjost je jer je nastao kao Vrisak ovog trenutka i time je sam sebi nadenuo ime.

Budućnost je jer se nadam da će se i on zalepiti u nečiju podsvest i iz nje se ponovo roditi kao tica Feniks u nekim dalekim vremenima..."

Prođe 5 godina... gde smo poli gde smo stigli... Nema potrebe raspravljati, ali je bitno da mi koji se sećamo nekih stvari od pre 5, 6 , 8 goidna to i pomenemo... Mnogo se stvari promenilo ali su kreacije ostale večne i vredi h pomenuti i setiti ih se, zarad novih generacija, da vide kako su se i pre 8 i vie godina ovde pravili akvaskejpovi...

http://daweedaqua.tk
Mandic
Evo i mene... Jo se nisam oporavio od tog famoznog četvorodnevnog vikenda. Smile

Mnogo je bilo dobro druenje! Beer Beer Beer
Raduje me činjenica to će biti jo radnih akva-akcija i jo mnogo istomiljenika i sličnomiljenika na TOM jednom mestu.

Neka ova tema ostane uglavnom fokusirana na Vrisak, a otvorićemo novu temu, kad salon bude otvoren za javnost. Wink

Vrisak je toliko specifičan, sa toliko karakterističnih crta, detalja i sa nepravilnostima koje ga čine jo ubedljivijim, da sam ja gotovo siguran da svet nikada nije video neto slično tome.
No, vie od toga me fasciniraju biobio-vi govori i oduevljenja ovim umetničkim delom. Neverovatno je to sa kolikim sjajem u očima on gleda u taj akvarijum. Neprocenjivo. Cool

biobiofizicar
Dobro nam dosao posle oporavka...Beer
Tek da znas upravo sam se vratio odande. Mora neko i da menja vodu, cisti slinu sa panjeva i ponovo nabada biljke koje su isplivale dok se neki oporavljaju,...GrinWink.
Generalno sve dobro gura, cekamo te na novu turu akva-druzenja.
Inace gledao sam ja sa istinskim divljenjem i sjajem u ocima i sve tvoje akvarijume koje si tih dana kreirao. Sjaj potice od dobre i kreativne atmosfere i ljudi koji te okruzuju, a dela koja tako nastaju nose jedan poseban pecat.

deanjmi
Bravo drugari verujem da ste uzivali u igrarijama bez granica.Privilegija bi bila bar prisustvovati tu a kamoli gledati kako nastaju umetnicka dela....svaka cast cim se otvori studio navracam da vidim...ako ne ranijeBeer

Coa
Ovako je s pogledom iskosa, i vriti 100 decibela Smile minimum

Klikom se dobija slika vece rezolucije
aqua-art.org/images/Vrisak23.jpg

biobiofizicar
Evo i jedna naopaka (refleksija od gornju povrsinu)
041220141503aa.jpg

biobiofizicar
Vrisak snimljen ovog vikenda sa endlerima koji su tu ubaceni za pocetak...
071220141551aa.jpg

Coa
Mandiceve fotke
Coa attached the following image:
ra24.jpg

Coa
...
Coa attached the following images:
ra23.jpg ra22.jpg

biobiofizicar
Te fotke jesu na Mandicevom fotoaparatu, ali uslikao sam ih ja...PfftPhoto

Evo malo sam neke obradjivao. Stigla pozna jesen u ovaj akvarijum. Iz mase izabrali smo gotovo iste fotke...Wink
biobiofizicar attached the following images:
ra24a.jpg dsc_0100aa.jpg dsc_0081aa.jpg dsc_0075aa.jpg dsc_0071aa.jpg

biobiofizicar
Malo sam skoknuo da obidjem akvarijume na ovoj 3x3 polici.
261220141609aa.jpg

biobiofizicar
mali update...
Rastu alternaterice, a i riblji areni je dopunjen... Wink
030120151621aa.jpg

Coa
Za srce smo ga ujeli i preradili Vrisak u Muk Smile Smile Smile
aqua-art.org/images/Ak2.jpg

Bio ne kloni duhom, dolazi Mandic, pa na radnu terapiju Smile

biobiofizicar
ne uzbudjivam se...
sada je kao vaar...

deanjmi
Predzadnja slika je lepsa i ozbiljnija po mom skromnom neukom misljenjuSmile

Coa
Mandić zna - gde ima Denana tu ima i vaara Smile Smile Smile

biobiofizicar
Lepota proizilazi iz ruke stvaraoca, haos i vaar iz ruku odravaoca...PfftWink

alu nu stranu ekstremni ekspresionizam iz početne faze bio je preteak za racionalni komercializam, marketinki egzibicionizam i uslove odravanja u prodajnom salonu sa jo zilion akvarijuma okolo...

Napraviću ja njemu "Vrisak 2" čim poeli.... Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,744 jedinstvenih poseta