BIljke lepo rastu, ali primetio sam danas da je dissecta zahvatila algu, i to mladi listovi... To me vec brine. Da li neko ima neki savet? Za 15 dana, 3 puta sam menjao vodu, foto period iz 2 dela po 3:30h...
Stvarno nisam specijalista za rat sa algama i identifikaciju, ali pada mi na pamet Carobna zemlja ispod lako plivajuceg Manada kao moguci izvor nestabilnosti. Cijano nije, eleoharise seci, probaj da stabilises CO2, malo biljne mase, prejako MH svetlo, kamen iz Morave (kako si ga tretirao). Samo sam nabacao sta mi pada na pamet.
Koji algari rade na odrzavanju?
Nema algara, planiram 3 otocinklusa za par dana i nesto koza, amano/rili. Kamen sam kuvao jedno 20tak minuta. MH mi pravi problem sa zelenom na staklu, ali nikad nije bilo ove alge...
Prvi put idem sa carobnom zemljom, do sada je uvek bila tera magma i nije bilo ovakvih stvari. Cim budem nasao vremena, pokusacu da skinem sve zarazene listove i sto vise uklonim mehanicki. Takodje, planiram i jacu zamenu vode - 40% na 4 dana. Valjda ce uroditi plodom....
Teko da će ovo uspeti Otocinclusi da srede. Ubaci nekoliko Ancistrusa, oni su se meni pokazali kao maheri za braon algu, koja te je spopala.
Nije ta alga strana i ne moe ne znam kakvu tetu da nanese. Čak nisam primetio da ita fali biljkama koje su zahvaćene istom, ali nije lepa za oči, definitivno. Inače, javlja se gotovo uvek pri startovanju akvarijuma, recimo u prva dva meseca. Kasnije ako se javi, to je već zbog nekog disbalansa i reava se uklanjanjem/korekcijom uzročnika (bilo da je to svetlo, prihrana, CO2..). U ovom slučaju, reava se posledica, odnosno sama alga, uz pomoć algara. Kasnije, čak i ako izbaci Ancistruse, neće se pojavljivati, jer se sistem stabilizovao.
Nazalost, ancistruse sam imao i nisu ni omirisali algu. Tako da ih ovog puta necu uzimati. Resio sam da sacekam, malo cu cesce menjati vodu i poseci u toku naredne nedelje zahvacene algom. Planirao sam i da pocnem sa prihranom, u manjoj meri, vidim da su se sve biljke adaptirale i pocele sa rastrom. Jedino cuba malo jos stagnira, ali pocinje polako.
Sto se tice CO2, jos uvek je to DIY varijanta tako da je malo teze stabilizovati nivo CO2. Nadam se promenama u skorije vreme...
Ova mi liči na prakastu algu. Ancistrusi su se i meni pokazali kao jako dobri algari samo to znaju da prave rupe oko kamenja sa njihovim repovima, a to nije dobro za uređenje. Otocinkluse, kozice, pueve, sijamske algare... Čeća promena vode, čeća promena smese u co2 boci...
Nije proslo ni 24h, a otocinklusi i amano kozice vec obavljaju fenomenalno posao... Nemam slike algi do juce kako bi napravili poredjenje, ali mislim da mozete videti njihovo kretanje po staklu i kamenju. Ja prezadovoljan!
Planiram da ubacim i neku manju vrstu kozica, ali to nece biti rili i rcs, previse se kote... Tako da jos uvek razmisljam koja bi vrsta bila najpogodnija.
O pa to je se ba zazelenelo od algi. Sredi to malo... Neće ti algari uginuti od gladi.
Otocinclusi se inače tako ponaaju, povremeno dobiju te napade jurnjave, ali generalno se često dre zajedno i prate se po akvarijumu...
Hehe, sredicu to cim stigne strugac, nikakav problem. A do tada cu pustiti da akvarijum odradi svoje. Ako je rec o zelenoj prasinastoj algi, treba je pustiti da raste 2-3 nedelje, nakon cega ona prestaje sa rastom i moze se lako ukloniti sa stakla. Tako sam procitao na forumu.
Mada, pre bih rekao da je u pitanju zelena tackasta, koja se leci smanjenjem svetla, a ti znas kako sam to resio. Sve u svemu, cekam strugac, pa polako...
Borim se vec duze sa ovom algom... Uspem da je usporim uz cescu zamenu vode ali onda krene sa rastom i moram je uklanjati mehanicki kako ne bi presla na sve ostalo. Neko od stanovnika, mislim da je u pitanju amano koza, klopa algu ali to nije dovoljno. Svakog jutra gornji deo panja je cist, ali onda u toku dana alga naraste ponovo... Pre par dana sam ukinuo DIY CO2. Nadam se da cu uskoro pazariti bocu pa ce biti stabilnijeg dotoka CO2...
Inace prihranjujem biljke micro/macro elementima RF-a. I do sada sam prihranjivao istim djubrivom i nije bilo problema...
Mozda sam pogresio sa odabirom zemlje.
Neki savet?
Pre par dana sam ubacio i stado Red Sakura kozica.
EDIT: U pitanju je ova braon alga. Zelena se vec odomacila u mojim akvarijumima.
Prvo ne verujem da si pogresio sa odabirom zemlje .Zavisno koju kolicinu si stavio krenuo si sa vrlo malo biljne mase koja ce da trosi hranu iz podloge .Ako si jos prehranjivao preko vode eto problema .Ovde ni zamene vode ne pomazu .Moj je savet mehanicko ciscenje algi pre zamene vode, operi deo filtera u tu istu vodu koju istaces iz akvariuma i barem dve nedelje dok se neka ravnoteza ne napravi samo micro elementi. Bez odustajanja sredice se ovo .
Meni izgleda kao stag horn alga. Dosta opaka alga. Najbolje ju rijeiti kemijskim putem. Ja sam ju uspjeno rijeio easy carbom. Problem je da je on dosta jak i moe otetiti biljke. Taj problem sam rijeio tako to sam EC razrijedio sa vodom u omjeru 1:2 do 1:3. da dobije na količini. Uzme platičnu pricu na nju stavi tanku injekcionu pricu i prica po algama. Tretman ponavlja 3 dana. Djeluje na sve alge. Naravno treba vriti redovite tjedne izmjene vode.
Ovo bas izgleda porazavajuce, ne znam odakle bi poceo, ali ovde nesto bas zestoko ne stima
Gledaj da nabavis jos biljaka iz dobrog i zdravog akvarijuma, zdravih biljaka i da posadis sto vise biljne mase, ali svakako, gledaj da nesto od dosadanjih parametara menjas, bio to fotoperiod, jacina svetla, CO2, djubrenje ili bilo sta drugo. Ne znam sta bi ti drugo rekao i na cega bi tacno ciljao u zelji da ti pomognem, jedino ti mogu poslati biljne mase ako hoces