14.06.2026 05:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Kockica 27l
zicbon92
Pa ako ima potrazicu. Nego, kozicama smeta samo bakar ili da obratim paznju na jos nesto?

zander
Moze svasta da im smeta, uglavnom bakar, ali moze da bude problem i kvalitet vode, visoki nitrati, mnogo CO2 itd.

Ti si skoro poceo i sa dodavanjem CO2, sad malo pricekaj da vidis kakva ce biti razlika sa biljkama. Nema potrebe da drzis veliku koncetraciju CO2, jer i ovako ti se sve ovo raslo bez njega. Sa CO2 lako mogu stvari da krenu i nizbrdo i nije taj CO2 bas tako kao neki magicni stapic kako se uglavnom prica i forsira prica oko njega. Vrlo je moguce da do sada nisi imao ni jednu algu i sada kada krenes da ga koristis da dobijes par vrsta... Da ne bi zato optuzivao mikroelemente ili djubrenje pricekaj malo, bar desetak dana jer kazem opet i do sada su tebi biljke dosta solidno rasle pa nemas potrebu za zurbom.

Uglavnom je pitanje o kojim se mikroelementima radi, i od kog proizvodjaca. Neki proizvodjaci mikroelemenata su u sastavu imali bakar sulfat iliti plavi kamen, sto zna da smeta kozicama, dok dobro helirani mikroelementi ne stete toliko. Uglavnom, koristi ih po uputstvu i ne bi trebalo biti problema, ako primetis nesto lose, smanji ih ili ukini. Tebi bi u principu podloga koju si stavio trebala da odradi najveci deo posla oko rasta i izgleda biljaka, ako to bude funkcionisalo onda si na konju Wink

zicbon92
U pravu si to sa algama i zurbom, 10ak dana cu pauzirati sa makroelementima, cisto da ne krivim co2 ni krivog ni duznog Smile

Biljke super napreduju, pelceri koje sam sadio su bili smesne duzine neki su bili samo 5cm i sve se to dobro primilo i raste dosta brzo, za 20ak dana neki su porasli i po 3 puta veci od posadjene velicine, tako da nema potrebe za izivljavanjem.

Hvala ti na odgovoru Smile

zicbon92
Evo mesec dana od formiranja, pa cu malo da iskuliram sa azuriranjem, vidimo se za mesec dana Smile Wait
zicbon92 attached the following image:
img_8878.jpg

biobiofizicar
Dobar je, trimuj, cooliraj, pa da nas iznenadis za mesec dana...

Vlada991
Vidim vratio si kriptu, prava stvar. Mesec dana, tik-tak... Photo

Mandic
Ma kriptica je zakon. Smile ba mi je drago to se malo popularizovala kod nas. Nimalo zahtevna, a prilično retka vrsta.

Nemanja, super ovo napreduje. Thumb up
Je l' si uspeo da nađe mikroelemente bez bakra?

zicbon92
Ma nisam vratio nikakvu kriptu, ta je stojala sve vreme, a onu sto sam izvadio sam stavio u drugi akvarijum, mozda je porasla pa se bolje vidi... Smile

Nisam ni trazio iskreno, ne dajem jos ni mikro ni makro, hocu prvo(po savetu Zendera)da vidim kako ce se ponasati sa co2, zbog algi itd, da ne krivim kasnije mikro ni makro ni krive ni duzne Smile

zicbon92
Nabacena nova hauba, pa da se pofalim Smile
zicbon92 attached the following images:
img_9680.jpg img_9679.jpg img_9676.jpg img_9673.jpg

biobiofizicar
Odlicno izgleda. Lepo raste i popunjava. Sta planiras u levom? Mozda ti svetlo od desnog akvarijuma napravi zelenu tackastu na bocnom staklu levog akvarijuma.
Daj nam jednu frontalnu fotku malca.

zicbon92
Hvala Smile

Pa trenutno mi nece smetati ni jedna alga u tom akvarijumu posto je on tu privremen, cisto da ne stoji prazan, a i probacu da namnozim sto vise biljaka za prolece kad krece ponovo neko igranje u nekom drugom akvarijumu, za sada je to njegova funkcija. A planiram svasta, jos nisam odlucio, jedno vreme sam hteo ciklide da stavim zbog manje obaveza, ali sam onda odustao i cekam opet lepo vreme pa cu da probam iwagumi sa eleocharis parvula.

Bice fotografija za koji dan, skoro sam ga sisao pa dosta lose izgleda, cekam da izdanci malo narastu, cim bude licilo na nesto postavljam Smile

zicbon92
Mali update Smile
Celu levu stranu sam povadio, i tu posadio bacopa australis i nadam se nekom lepom zbunjicu, ali za sada izgleda dosta prazno I don't know
img_9765.jpg img_9767.jpg img_9768.jpg

Mandic
Al' se uzelenelo sve. Smile
Mogao bi ubaciti neke tamnije grančice, koje bi malo ''odmorile oči'' od zelenia. Moda čak i onu kripticu, koju smo spominjali iznad.

Kako si se snaao sa CO2? Je l' dozira neke elemente?

zicbon92
Akvarijum mi nije fotogenican ni malo, uvek mi iz fokusa ispadne ovaj prednji deo i fotografija ispadne dosta losa... Smile

Nemam mesta gde hranu da bacim, a ne jos grana da stavljam, doduse ni nemam grana, mada imam u planu promenu postavke, vec mi je dosadila ova, ali o tom potom kada bude materijala... Grin

Stavljam CO2, ona jaca smesa, radi i nocu, kozicama ne smeta. Makro dajem 2ml dnevno i to je to. Za divno cudo nisam primetio niti jednu algu.

biobiofizicar
Mali off tips&tricks
Ako hoces da ti prednji deo bude fokusiran, a slikas idiotom koji uvek fokusira na grane i nazad onda pritisni dugme na idiotu do pola, pa kada fokusira pomeri aparat 10-15cm unazad - i eto fokusne ravni pomerene napred.

zicbon92
Canon 1100D koristim, i nije problem da uhvatim fokus na prednji deo, nego da fokus bude ceo akvarijum i prednji i zadnji, znaci pricam a-dep opciji koja za ovaj akvarijum izgleda ne vazi. Gledam super fotke na ovom forumu, nemoguce da ste svi profi fotografi, verovatno postoji caka, photoshop dorada ili sl.? Smile Odavajte tajnu Smile

biobiofizicar
Istu stvar sa pomeranjem aparata malo u nazad ja radim neki put i kada fotkam sa mrcinama od aparta u slucaju da blenda nije dovoljno zatvorena da polje dubine bude po celoj dubini akvarijuma. Ovo radim kada zelim da sredina i napred bude ostro.
Inace zatvorenija blenda (veci f broj) znaci i vece polje dubine, sto nekada moramo kompezovati povecanjem ISO da bi bilo dovoljno svetlosti,...

I obrada u PSu svakako moze mnogo da pomogne: od standardnog filtera sharpnes do jos nekih caka...
Pisalo se o tome u delu foruma namenjenom fotografiji.

zicbon92
Ok, hvala na pomoci... Za vikend nadjem vremena pa cu se igrati malo sa fotoaparatom, pa mozda bude neka dobra fotka Smile

zicbon92
Evo nakon 70ak dana akvarijum izgleda ovako, neke stvari sam izbacio neke ubacio, neke sisao pa sadio. Mahovina se slabije vidi na fotografija jer nema kontrasta ali uzivo ona mi se od svega najvise svidja. Smile
img_9976.jpg img_9975.jpg img_9972.jpg img_9977.jpg a_32.jpg

ZoSo
Lepo, kocka je sve zelenija Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,230 jedinstvenih poseta