14.06.2026 06:55
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
109 litara - Zander
zander
24W, tri komada po 24W je nad ovim akvarijumom Thumb up

WoodyAllen
Izvini to smaram, ali me zanima jo koje su marke neonke, i koja je kombinacija. Mislim jesu li sve bele ili ima neku crvenkastu.

Treba da pređem na t5 pa moram malo da vidim ta drugi koristeSmile

zander
Gieseman midday - 6000K,
AquaMedic plant grow (koliko je ona kelvina nemam pojma)
Philips 950 - 5000K

To je trenutno od rasvete, planirao sam da uzmem jos koju cev pa da kombinujem sa ovim sto imam ali nisu imali na stanju to sto sam planirao pa sam odustao... Planirao sam da uzmem Aqua Medic T5 Reef White 10000K i da izbacim ovu od 6000K...

Ove Gieseman ces sada verovatno tesko naci kod nas, pre ih je bilo u aquashopu vise nema. Mozes umesto toga da uzmes philips 965 ako nadjes negde po prodavnicama rasvete... Ili ne znam ni sam sta se jos nudi od t5HO po prodavnicama, ne pratim bas I don't know

zander
Nisam davno slikao, jedva sam i kablove od aparata nasao Wink

Iz prednjeg plana sam sklonio E.parvulu, u planu je za prednji plan E.hydropiper i E.tennelus....

Evo jedan update i poredjenje sa starim stanjem. Nema vise Trex-a Wink

lh3.googleusercontent.com/-mv4m-C6shN0/UmrUdtk9T0I/AAAAAAAABgc/gMG1fgwGR3g/w800-h543-no/2.jpg
zander attached the following image:
5_127.jpg

kojot
Super se razraslo.
Jel windelow stvarno toliko porastao za 2 meseca ili si dodavao?

zander
Nisam ga dodavao samo sam ga malo premestao. Vezan je za malo parce lava kamena i onda ga samo premestam. Poslacu ti iz ovog akvarijuma malo Palustrisa samo kad budem jedan dan malo sredjivao. Hocu svakako da napravim rupu u onom zadnjem delu gde je eleocharis da se vidi zadnje staklo.
I planiram da stavim crnu pozadinu mislim da ce bolje izgledati i na slici i uzivo.
C.Balanseu sam ovde ubacio, to su mi poslali Suboticani, punu kesu biljaka i to u odlicnom stanju (zahvaljujem), pomislio sam da je u paketu voda kolika je bila posiljka WinkThumb up

deanjmi
Jedino aplauzApplause,od mene,video nesto drugo uzivo pre nekog vremena a ovo totalno nesto trece.A onaj iz predsoblja kako gura?Beer

zander
Onaj iz predsoblja ceka na rasformiravanje, njega nisam ni predstavljao.
Taj je bio eksperimentalni, u pocetku je bio katastrofa, sad se malo stabiloizovao ali planiram da opet vratim ppp sistem u njega i da krenem ispocetka, neki Holandez verovatno...

deanjmi
Nesumnjam da ces da razvalis kao i uvekBeer

kojot
Hvala za info Thumb up

zander
Ovde mi je nestao CO2, biljke su malo zastale sa rastom ali je sve OK.
Mada je mini glosa malo zastala da se siri...

Djubrenje ide preko vodene kolone, ovde nemam PPP sistem, mada cu ga sledeci put opet postaviti...

Zemlja za cvece je u podlozi (carobna) mada pod mini glosu povremeno ubacujem tecno djubrivo Ca(NO3)2 rastvoren u vodi i u to djubrivo dodam malo 3% hidrogena, to je zavrsavalo posao dok je bilo CO2, sada je dosta usporila...

U vodenu kolonu dodajem redovno KNO3 (bar jednom nedeljno), a povremeno kad mi je pri ruci KH2PO4 i WuxalFe, ponekad i Ureu kad se setim...

Evo malo novih slika Photo

lh3.googleusercontent.com/-Pvd2GzzWG0M/UsxMZnOUvNI/AAAAAAAABjk/tblBj4i0RtI/w1111-h762-no/6.jpg

lh3.googleusercontent.com/-Q4e9_0hLb0g/UsxMc2ka-HI/AAAAAAAABj8/WK7xuimpjhY/w496-h762-no/9.jpg

lh5.googleusercontent.com/-ZLMC3Ratxuk/UsxMbPYLGYI/AAAAAAAABjw/x9k4fH4zR5E/w1000-h683-no/8.jpg

lh6.googleusercontent.com/-t6lyc-lp3Tk/UsxMboQK7DI/AAAAAAAABj0/etmEiCsn2Xg/w1000-h704-no/7.jpg

biobiofizicar
Bas je podivljako pozadi.
Koja je prica sa onim hidrogenom pod mini glosu. Jel to ide pod koren u podlogu?

zander
Da, ide pod podlogu, spricem i tankim crevom to ubacim skroz do dna, skroz gde je zemlja za cvece.
Dodavao sam i sam hidrogen a i kombinovao ga sa raznim djubrivima, dobre rezultate sam imao sa kombinacijom njega i NH4NO3 i najbolje sa Ca(NO3).

Sam hidrogen kada se ne pretera deluje pozitivno na rad bakterija u podlozi, ali se obično posle nekog vremena pojavi veca kiselost podloge. Utice i na redoks potencijal, jer je oksidaciono sredstvo...
Sa druge strane kalcijum koji ostaje slobodan iz Ca(NO3)2, odrzava pa i povecava baznost podloge, ali je u samom startu kiselo djubrivo, pH oko 6, sto ne odgovara ovoj biljci... A isto tako utice na redoks potencijal tako sto je redukciono sredstvo.

Sta se desava sa pH u podlozi, to izmerim ili od ranije znam od prilike koliko cega da sipam da bi bilo OK. Kada je pH oko neutralnog i blago baznog stim da ima dosta nitrata tj azota, biljka ima najbolji napredak, ali se to (pH,redoks) naravno polako menja... U ovom akvarijumu konkretno ne merim pH ali znam iz iskustva sa drugim akvarijumima, ili reagujem kada zastane sa rastom.

Na oko 2 nedelje kada se primeti sporiji rast biljke ponavljam djubrenje, na svaku drugu zamenu vode na primer... Inace, biljka raste jako brzo, kada joj naravno svi uslovi odgovaraju.
Ovako sa spricem je malo nezgodno, zato sam za sledecu postavku vec spremio PPP sistem, ali o tom potom. Thumb up

biobiofizicar
Pitao sam za hidrogen posto ga i ja ponekad koristim, ali za ciscenje prostora izmedju prednjeg stakla i podloge. Uspricavam na svakih par cm po par ml H2O2 i posto se sve desava uz prednje staklo prosto gledam efekat koji daje. Posto je izuzetno jak oksidans gledam kako na moje oci rastvata svo djubre uz staklo, oslobadjaju se mehurovi (pretpostavljam O2) koji izlazeci iz podloge sa sobom izvlace i to djubre iz navedenog prostora izmedju stakla i podloge. Poznato je da je H2O2 sretstvo za sterilizaciju rana i da je Ubica svega sto ima veze sa mikrobiologijom. Zbog toga sam i pitao. Svakako kada se ubaci u podlogu oksidujuci sve i svasta izvrsi aeraciju podloge, ali pobije i sve zivo osetljivo i mikrobiolosko.
Moje sumnje i oprez u vezi njegovog koriscenja upravo su vezane za ovaj aspekt njegovog delovanja na mikrobiologiju i osetljiva tkiva kako korenovog sistema tako i riba pa sam ga zato i koristio samo krajnje oprezno kao ubicu nezeljene mikrobiologije i cistaca i razgadjivaca nezeljene hemije i to u zoni prednjeg stakla i na pojedinim mestima gde zelim da pobijem algu.

Zato su mi interesantna tvoja iskustva, razlozi i razmisljanja vezana za nacin na koji ti primenjujes H2O2 u akvarijumu.

zander
Ne dodajem cist hidrogen, nego ga mesam sa vodom tako da je koncetracija tolika da nema negativnih posledica. Radi se o nekoliko kapi na nekoliko dcl vode...
Naravno kada bi ga dodavao u takvoj koncetraciji (cist 3%H2O2) pobio bi sve, pa i korenje biljaka verovatno.

Hidrogen je izuzetno jako oksidaciono sredstvo iako ima samo jedan slobodan atom kiseonika, i iako je 3% koncetracija, to i ako se sipa u vodenu kolonu ne bi trebalo da ide vise od 5ml na 100 litara vode u naseljenom akvarijumu (na netu se mogu naci i jace koncetracije), cak je i to mnogo i moze pored algi i bakterija jako negativno da utice i na neke zive organizme, kozice su jako osetljive, pa i neke ribe... Ja ga u vodenu kolonu ne dodajem

Dobra stvar je to sto kazes da se posle, polako razgradjuju organske materije nakupljene u podlozi, kada je akvarijum malo stariji ili kad ima zemlju u podlozi...

biobiofizicar
Thumb up

zander
Da osvezim malo temu da se vidi sta se ovde desava...

Stajne je takvo da ovaj akvarijum jako slabo odrzavam, menjam vodu na 2 ili 3 nedelje, nekad se setim pa dodam malo djubriva, ali najvise posla i truda ulazem u to da ne dozvolim biljkama da totalno podivljaju.

Sad je vec ocigledan problem jer Eleocharis palustris probija kroz srednji plan i siri se ka prednjem staklu, isto to je uradila i Cryptocorina balansea. Te pelcere bukvlano prelomim i pocupam napolje, ali dokle ce to tako biti pod kontrolom, videcemo...

Ovo je trenutno, najsvezije, vecerasnje stanje Beer

lh3.googleusercontent.com/-a-hvVcNpGGI/Uwu_XpweHsI/AAAAAAAABk8/Uw4Cj6Wd1x0/w1172-h762-no/10.jpg

deanjmi
Malo ponekad dodajes prihrane a biljke i postavke sve bolje nigde algi i sve puca od zdravlja...bem mu svaka cast.

zander
Trenutno stanje Lips sealed
zander attached the following image:
11_59.jpg

biobiofizicar
Brate mili, ali je zagustilo....Shock
Ono sto mi fali je srednji plan ispred vertikalnog zida uz zadnje staklo i da se izvadi par vertikala sto je pobeglo napred. Sto se tice popune tog srednjeg plana tu je uvek nas provereni Ceraptoteris... Wink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,460 jedinstvenih poseta