14.06.2026 04:55
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Levi i Desni
kisleon
Au, oba su super! Lepe ribice su i ribice! teta to ne mogu da svratim da vidim to uivo...

Mandic
Hvala svima Thumb up

ZliBrka wrote:

Isto tako bi im stavio jos lisca i neku kokosovu ljusku bi negde sakrio . Mozda cak i dve (za obe zenke).

Koliko pamtim lisce se raspadne za cca 1,5-2 meseca. Ja ga nisam vadio vec sam samo dodavao jos lisca.
Evo link na moj prosli apisto-biotop akv:
http://www.akvari...ic=71910.0

Super je taj tvoj proli... Čini mi se da sam ga već video na nekom naem ciklidnom sajtu.

Liće se u onom malom akvarijumu već raspalo, ali tu imam algare neke i kozica dosta, pa mislim da oni obrzavaju proces. U Levom se nije ni počelo raspadati..
Tu u Levom imam i lajer albino ancistruse, ali ne mogu da ih uslikam nikako.
Biće razmetaja za koji dan, pa ću ubaciti kokose, ćupove, liće... Wink

kisleon wrote:

teta to ne mogu da svratim da vidim to uivo...

Svrati kad u'vati malo slobodnog vremena Grin

Mandic
Evo kako je levi akvarijum izgledao pre mesec dana:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_5541_zpsc29d1eb4.jpg

...a evo kako izgleda sada:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_6106_zpse0abb440.jpg

...i evo sa crnom pozadinom:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_6119_zpsf3e89031.jpg

...i priguenim svetlom:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_6175_zpsbebbf89c.jpg

Taj akvarijum spremam za ovo rusko takmičenje, biotopsku kategoriju. Ovih dana ću praviti ''foto-sen'' Smile
Ubacio sam ovaj na Eleocharis, ali kontam da njega nema u vodama June Amerike, tako da ću napisati samo da je Eleocharis sp.
Plutajuće biljke nisam nabavio, a i mislim da nisu potrebne.
To korenje, pozadi, gore u uglovima, je od neke ''saksijske'' biljke i to se neće nalaziti na finalnoj fotografiji.
Imate li nekih predloga, ta da ubacim, izbacim, menjam...?
Koja vam se fotografija najvie sviđa?

Update desnog će biti uskoro. Bye

ZliBrka
Bas mi se svidja kako izgleda akv! Thumb up

Nisam siguran za eleocharis... Malo proguglaj.

CTale
Na ovog prvoj od novih, bar meni, izgleda odlično..

Mandic
Hvala Wink

Evo i desnog...

...od pre mesec dana...

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_5722_zps7313b744.jpg

...i do skoro, sa belom pozadinom...

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/bela_zpsb0d1ea8f.jpg

...i od sada sa crnom pozadinom...

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/crna_zps142be0a1.jpg

...Prvo to se primećuje, jeste naravno, ta braon alga koja je prekrila (nekada) belo kamenje. Mnogo mi se to sviđa, sad ima neki prirodan mek. Crna pozadina jo vie to ističe...
Ubacio sam jo neke biljke unutra, neke izbacio, grane izbacio, a rasvetu jo nisam promenio Smile
Do skoro sam imao problem sa rastom biljaka, dok nisam skontao da mi je ''saksijska'' biljka (Philodendron epipremnum), koja je bila u filteru, jela sve nitrate Through wall
I ona je izbačena i sad je sve ok.

Apistogrammae su prebačene u levi i imale su jedan neuspean mrest.
Primećujem da se mnogo lepe osećaju i ponaaju u svom, kol'ko-tol'ko, prirodnom okruenju. Smile

Evo jo jedna fotka:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_6231_zps600dee0f.jpg

Vlada991
Odlicno izgledaju sa crnom folijom! Smile

Trio fantastiko! Wink

biobiofizicar
Stvarno dobro izgledaju oba. Ako hoces levog na takmicenja, probaj malo da izbegnes biotopske nepreciznosti da ti nepotrebno ne bi oduzimali poene .
Proveri za Eleoharis na netu za Juznu Ameriku, a takodje i za C. Demersum. On jeste univerzalni svetski korov, ali neznam koliko je zastupljen Juznoamerickim slivovima.

Mandic
to se tiče E. palustrisa, nisam naiao na podatak da je nađen u J. Americi, ali sam zato za neke druge Eleocharise naao taj podatak. Uz to, spadaju u visoke predstavnike ovog roda, drugim rečima, veoma su slični palustrisu.

To su:
Eleocharis macrostachya
Eleocharis montevidensis
Eleocharis geniculata

Ohrabrujuća stvar, to se tiče ove problematike, jeste ovo to je zander napisao, u temi o E. palustrisu:

zander wrote:

...koliko sam gledao Eleocharisa ima dosta vrsta, a i taj Eleocharis Palustris nazivaju jos i E.macrostachya, E.smallii, E.xyridiformis a i na nasim prostorima sam nalazio da su mu davali jos neka imena. Meni se svidelo Palustris pa sam tako prvi put i napisao Wink

Kad budem pisao spisak biljaka koje se nalaze u akvarijumu, napisaću da je to Eleocharis macrostanchya ili jednostavno Eleocharis spp. i tako mislim da mi ne mogu oduzeti bodove za ''nebiotopsku'' biljku. Uostalom, nemamo nikakvu potvrdu da se ba ova naa biljka, koja god da je, ne nalazi i u J.A.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ceratophyllum demersum se moe naći u J.A.
Ovde sam naao taj podatak i smatram da je validan
http://www.iucnre...s/164459/0
Dok se, recimo, na Wikipediji uopte ne spominje J.A. u opisu ove vrste...
http://en.wikiped...m_demersum

---------------------------------------------------------------------------------------------

Igraću se jo malo oko uređenja akvarijuma...
Pokuaću jo Cabombu da nađem i imam jo neko liće za dekoraciju...
Imam fore do 10.10. Smile

biobiofizicar
Upravo to i treba da radis kada sastavljas biotop. Googlas, izucavas, i na zalost posto smo daleko od lokacije ciji biotop sastavljas, juris na netu i snimke tih stanista. Dobar izvor informacija su i akvarijumi iz AGA biotopske galerije iz predhodnih godina, posebno oni gde su i sudije postavljale svoje komentare.

Biotopske nepreciznosti na koje sam mislio je ubacivanje biljaka koje tu ne pripadaju jer ih nema u stanistu te vrste ribe koja dominira u akvarijumu, ubacivanje 2-3 vrste riba koje su iako poreklom iz Juzne Amerike mozda se nikada ne nadju zajedno u istom stanistu, da li ili ne ubacivati kamenje, koje vrste, kog tipa, kog oblika, u kojoj meri - sto opet zavisi od njegove zastupljenosti u stanistima konkretne riblje vrste...
U biotopske nepreciznosti spada i ubacivanje akvaristickih selekcijom dobijenih varijeteta odredjene riblje vrste.

"Vizuelne" zamene sa ciljem da sto vernije prikazes staniste sudije donekle tolerisu, ali i tu treba biti oprezan. Tesko je naci ovde kod nas korenje, zuto lisce, treset poreklom iz J. Amerike, i svakako se moraju koristiti vizuelne zamene tih elemenata harda koje mozes naci ovde kod nas - u nekim slucajevima mozda i ubaciti vizuelnu zamenu odredjene biljke (njoj izgledom najslicniju) koja dominira nekim stanistem, a koja se ne gaji za akvaristicke potrebe)

Samo napred sa igrom...

Mandic
Poslato Smile

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/cropovano_zpsd996ceea.jpg

biobiofizicar
Mnogo mi se svidja. Thumb up
Pravi biotopski ambijent....

Vlada991
Sve najbolje Mandicu! Ovo izgleda savrseno... Applause

Biohazard
Odlican biotop, svaka cast Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,914 jedinstvenih poseta