14.06.2026 06:55
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
110 litara - Zander
Rasta
Mnogo bolje bez microsoruma...akvarijum kao da je prodisao Smile
Rasta attached the following image:
110la1.jpg

Edited by Rasta on 29.07.2013 23:16

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
biobiofizicar
Slazem se. Totalno nova prica...

Biohazard
Malo je bez Microsoruma poprazno ali je bolje i jos kad se ovo sve zgusne fino definitivno ce biti jos puno puno bolje.

zander
Male promene u 7 dana...
zander attached the following images:
110la1_1.jpg 110la2.jpg

CTale
Bome nisu male..

biobiofizicar
lepota

Biohazard
Promjene su sigurno ali male nisu Smile
Svaka cast pravo fino izgleda Thumb up

zander
Meni se nesto ne svidja kako sam ove panjeve postavio ali nesto cu izmajmunisati sa biljkama i onda cu preko veze da ga proguram na naslovnoj da bude BeerPfft

Zezam se, sa ovim akvarijumom malo zaostajem sto se tice odrzavanja, ne menjam vodu bas redovno nekad prodje po dve nedelje, vrucine su velike voda dosta isparava i samo je dosipam.
Nadjubrim posle zamene vode malo KNO3, uree odokativno i KH2PO4 1-2ppm PO4, ponekad dodam wuxal Fe i to bi bilo to.
Uglavnom nista specijalno, jedna obicna prolazna postavka za kokice i pivo, dok mi ne dosadi Wink

Planiram da mi Myriophyllum mattogrossense bude biljka koja ce da popravi kompoziciju, nju mogu da sisam i podesavam kako hocu jer dosta brzo raste, a da Persicaria bude nesto sto ce da izviruje i da se crveni, na kraju ide zavrsna fotka pa kako ispadne.. Iz pozadine ce da se povija Eleocharis palustris ali ce sve to ce da priceka da se Eleocharis parvula malo bolje popuni...
Thumb up

valisnerija
Moze ovo biti super scape,taman imas mesta da se poigras jos panjevima,ja bih dodao neko kamenje ispod njih,ali ne preterano nego taman koliko da se vidi hard.

Seckaj ovaj eloharis da napravis lep pasnjaka napred nesto sporo ideWinkThumb up

zander
Posle jucerasnjeg i danasnjeg pretumbavanja Photo

lh4.googleusercontent.com/-rJuzlQgB9do/UhCd3apKEgI/AAAAAAAABZw/OiuGclvTpeg/s800/110l.jpg

biobiofizicar
A uuuu....
Al` ga pretumba.Shock
Ti sve vise ides u onom mom "Uvek divlje i pomalo neuredno" pravcu.Wink
Ovo izgleda sjajno i fantasticno prirodno i realisticno.Thumb up
Jos malo nazad levo doraditi i dopuniti i mozda zasluzis naslovnu....Grin

Vlada991
Divlje, divlje... Thumb up

Mandic
Aj' da ne budu samo pohvale, evo malo i kritike Smile

Meni se čini kao da si malo preterao sa tom mahovinom i sa tim panjem na kojem je ista... Ili se moda nalaze na nezgodnom mestu...

Vie mi se sviđala postavka pre pretumbavanja:

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/110la2.jpg

Persicaria je prelepa Wink

Biohazard
I meni je kao i Mandicu ova slika bila puno bolja. Mozda ce ta nova da krene na bolje i bude bombona nikad se ne zna ali sada trenutno je bolja bila prethodna dok nisi nista dirao.

zander
Pretumbacu ja to opet i vratiti na staro nema problema Wink

Zamalo nisam sve biljke pocupao kad sam ubacio onaj panj sa mahovinom i kad sam krenuo da ga okrecem tamo vamo napravio sam haos u akarijumu...

Ne rastu mi mahovine u ovom akvarijumu, sve sijamci pojedose, pa ajde reko da ih nahranim sa panjem koji je lepo obrastao u drugom akvarijumu Smile
Bice tu jos pretumbavanja nemam ja mira da gledam jedno isto ni 2 dana Secret

krokiroki
ee sto volim kad covjek nema mira dva dana da gleda isto stanje u akvariju Grin heheheh konacno neko ko voli akvaristiku kao i ja bravo ZANDER :P samo tumbaj drug pa nekad chemo nesto i istumbat Smile ja sam u godini dana promjenio postava koliko ih se ove godine prijavilo na IAPLC :P

zander
Thumb upBeer

biobiofizicar
Prirodnost i Wild look je ono sto mene ocarava kod ovog akvarijuma bez obzira na tumbanja. Ta nota se neprestano provlaci, a priroda nije uvek scaperski raspolozena, ali ima prepoznatljiv blago divlji i "sistematicno neuredan" izgled, i ti to savrseno prenosis u stakla u poslednjig par postavki.
U tom smislu mogao bih aquascaperski zakerati, ali znam da ovo nisu aquascape-ovi vec opusteno (i vrlo uspesno) prenosenje slika iz prirode u podvone zastakljene svetove.

Ako bi me neko pitao: "Sta je stvarni nature stil uredjenja - ovo ili ono sto forsira dedica?", ja bih se uvek opredelio za akvarijume bas ovakvog izgleda.

Dedica je uzeo tapiju na naziv "Nature", ali ovo je izgledom svakako prirodnije, akvaristickije, biotopskije, nekomercijalnije i puno hobistickije...Thumb up

zander
Pa i dedica pravi, ustvari bar je pravio ranije postavke koje su bile skroz prirodne. Osim onih Iwagumi postavki koja je valda neka njihova filozofija ZEN garden uredjenja prenesena u akvarijum ili je bar potekla od te ideje... Tako nekako sam bar ja shvatio.

A ono sto sam hteo da kazem kad smo vec spomenuli dedicu, to je poredjenje njegovih starih postavki koje su mi stvarno prelepe i stvarno kao da su prebacene iz dela reke a ustvari tako se stil i zove "nature" - sa onim sto on ili njegov ziri forsira na danasnjim takmicenjima...
Tu se malo stvari oko aquascapinga i akvaristke izgleda razilaze.

Ja se secam recimo starih Gliginih akvarijuma sa kriptama, lotusima i mahovinama koju su mi nekad bili uzor, vrh, ili sta vec, i danas su oni kome god da ih pokazes prelepi, ali mi se cini da ova takmicenja teraju ljude da robuju nekim pravilima, ustvari da ih teraju da razmisljaju onako kako taj neki ziri razmislja i ocenjuje... Mozda malo fiozofiram ali tako se bar meni cini...
I onda dobijamo postavke sa gomilom kamenja, lepljenim ko zna kako, kolcevima postavljenim uspravno i sa tri neke biljke iz emerznog uzgoja i sve i svasta sto ocigledno dobro prolazi kod sudija...

Ja nisam nesto ni lud za tim takmicenjima niti imam nesto mnogo argumenata protiv, jednu od recimo tri postavke godisnje uradim da posaljem na neko takmicenje a ovo ostalo uradim za svoju dusu. Cisto da lepse sklizne Beer kad sedim sa nekim ili sam pored akvarijuma Wink Pa mi onda mozda zato 'zlatni presek' pobegne negde u srediste postavke Photo
Grin

pedja
sad kad je Zander spomenuo,a siguran sam da je u pravu,svaki relativno novi hobi je prolazio kroz iste faze...setite se samo pre 20-25 godina u kinologiji su vazila sasvim neka druga pravila,a sad...ta ista pravila diktira neki "ugledni"kinoloski sudija,koji kao i gore pomenuti dedica,ima svoju privatnu odgajivacnicu i samo on ima ekskluzivno pravo da prodaje brendirane i "najkvalitetnije"kucice koji su uzgajani po standardima koje je bas on postavio...kakva ironijaI don't know

tako je i ocigledno u akvaristici i aquascaperskom hobiju...

naravoucenije:

ko nam je kriv sto se nismo prvi setili i patentirali sve scaperske fazone,pa bi sad dedica nama zavideo ...Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,452 jedinstvenih poseta