14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Savet oko podloge.
charuga77
Imam Terra Magmu nesto vise od dve godine i nekoliko meseci problem sa algama. Leka nema nego sve rasturiti.
Pocetak je bio odlican, tepih od glosse, pa tepih od HM-a. Sve uspesno i sa mnogo perlinga. Algi nije bilo.
E sad, zemlja istrosena, krenuo disbalans.
Nisam probao carobnu zemlju. A vidim da bi valjalo probati!
Imam je samo kao podlogu za uzgajanje grindal crva i kote se ko blesavi.
E da, terra magmu nisam ispirao niti pripremao. Direktno iz kese u akvarijum pa preko mrezica i sljunak!

http://dalmacija.atspace.com
Srky Boy
zander wrote:

Bitno je samo da djubrivo ravnomerno izadje iz tih creva po celoj podlozi. To odradimo ili sa busenjem mnogo jako malih rupica na crevu (rizik je jer moze doci do zapusavanja) ili sa 'podizanjem' podloge tj pravljenjem sloja podloge gde ce se djubrivo rasporediti. Npr prvo granulacija 4-8mm pa preko toga sitnija a izmedju nesto sto ne dozvoljava da se pomesaju...
Znaci moze odma zemlja, ali postoji taj rizik. Ja sam za tu varijantu rupe busio sa iglom/ bez zagrevanja. Ako busis vece rupe onda djubrivo nece ravnomerno izaci napolje.

Znaci crevo se busi sa dosta jako sitnih rupica da bi prihrana izlazila svuda ravnomerno, jer ako su rupice vece onda izlazi neravnomerno. Nisam razumeo posle koji je redosled postavljanja podloge preko creva. Crevo je na samom dnu a onda se po njemu postavlja kojim redosledom?

zander
Tu gde si me citirao ti pise. Evo ponovicu opet malo drugacije i opsirnije Thumb up

To odradimo:

1. ili sa busenjem mnogo jako malih rupica na crevu (rizik je jer moze doci do zapusavanja)

2.ili sa 'podizanjem' podloge tj pravljenjem sloja podloge gde ce se djubrivo rasporediti. Npr prvo ide granulacija 4-8mm (ili mozda i neka krupnija) pa preko toga sitnija (npr 1-3mm) a izmedju te dve granulacije nesto sto ne dozvoljava da se pomesaju - na primer neka mrezica, filter od aspiratora itd. Creva su postavljena na dno akvarijuma i prilkom izlaska djubriva na dno ono se rasporedjuje u delu gde ima veceg medjuprostora izmedju te krupnije granulacije, pa tek onda polako odlazi prema vodenoj koloni, to koliko ce brzo izlaziti u vodenu kolonu zavisi od dosta stvari, debljine podloge, granulacije podloge, jacine cirkulacije vode u akvarijumu.....

(U ovoj drugoj varijanti nije neophodno busenje sitnih rupica na crevima jer i ako djubrivo ne izadje ravnomerno imamo taj "drenazni sloj" u kojem ce se djubrivo polako rasporediti nakon dodavanja. Ljudi su to na razne nacine resavali cak nije ni neophodno da se razvlace creva ispod cele podloge... To je samo stvar kako se ko od nas dosetio da resi problem...)
Koju ces granulaciju kasnije nasipati preko creva i da li ces stavljati zemlju za cvece ili neku drugu hranljivu ili inertnu podlogu to je na tebi, tu ne postoji neko posebno pravilo jedino sto je bitno da na kraju sve to funkcionise. Nadam se da sam sada jasnije napisao Thumb upWink
Edited by zander on 10.02.2013 23:17

Srky Boy
Ok, sad razumem. Hvala. Pozdrav.Thumb up

ambis
Hteo bih jos nesto pitati u vezi PPP sistema sad tu trebas imati fakultet iz hemije da bih sve to odradio kako treba,ja sam nazalost iz hemije imao 2 :P Salim se samo me interesuje dali moze bilo koje NPK djubrivo da nesto ne zeznem.Vec je pisano o tome citao sam to ovde na forumu malo iz jedne teme malo iz druge ali niko konkretno nije rekao stavljam to i to,i o doziranju sam nesto malo procitao ali jos mi nije sve naj jasnije.Pa ako neko od vas iskusnih akvarista moze da odvoji koji min i da malo objasni bio bih mu zahvalanSmile Hvala unapred.

ambis
E i da,da ne zaboravim ja sam do sada koristio Easu Life ProFito to sam kupio u Aquashop-u.Dali i pored toga ako djubrimo preko PPP sistemom mozemo koristiti i praktikovati prihranu preko vodene kolone?Bez nje je do sada meni bar bilo skoro nemoguce odrzavati biljke.

ambis
Ja sam negde iskopao ovu formulu valja li cemu:"Za makroelemente:
U 1 litru destilirane vode dodat
59 grama K2SO4
65 grama KNO3
6 grama KH2PO4
41 grama MgSO4 - ukoliko koristite vodu iz pipe u akvariju onda u velikoj većini slučajeva nije nuno jer česmovača ima savim dosta magnezija u sebi
Protresti dobro i ostavit da se slegne preko noći.
Posebna napomena za one koji već imaju posebno svaki spoj posebno, da 1ml ovoe otopine dodaje 1ppm nitrata, 1.33ppm kalija, 0.1ppm fosfata, 0.1ppm magnezija na svakih 40 litara vode"?

Adnan
Pozdrav svima...Treba mi savet...Naime radio sam podlogu od zemlje za cvece (Florabella) koja je prethodno potapana u vodi,onda sam preko nje stavio 4-5cm sitne fine greze sa obliznje reke koji sam takodje fino obradio (prokuvao),i na kraju stavio 2cm sitnog sljunka...Dakle,dobio sam troslojnu podlogu (zamlja,greza,sljunak) pa me interesuje ima li neko slicnog iskustva?

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,905 jedinstvenih poseta