14.06.2026 08:44
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
CSM+B
katjusa
KBDNK je napisao:
Video sam ove ciljane vrednosti Fe od 0,5 ppm pa me interesuje jer ovu količinu Fe dodajete u aq svakodnevno ili je to ukupna doza za nekoliko dana ili nedelju dana ili...ko zna.

Dobro pitanje u vidu, da ovi aq Fe testeri nisu ba najprecizniji.
Ja koristim Plantex več nekoliko meseca i evo nekih mojih zapaanja:
80g u 1l destilovane vode u 230l (neto) 8ml dodaje mi cca 0.2ppm Fe (po JBL Fe testeru) i to dodajem svaki dan.
Ne znam koji je helator (neki so osjetljivi ne svetlo) ali po nekim preporukama ova solucija treba da se dri u tami. Ne znam, da li je to istina, ali ne kota nita Smile
Druga, vrlo bitna stvar je (za one, koji prihranjuju svaki dan), da je istovremeno dodavanje Plantexa CSM +B i KH2PO4 tetno (tako Fe, kao i PO4 postaju jako nestabilni i padnu (nema jih ali jih ima u drugim tetnim formama).
Evo,nisam hemičar, ali to je ono, to sam naučila, pa moda i ne dri vode Smile
Pozdrav

zander
katjusa je napisao:
Druga, vrlo bitna stvar je (za one, koji prihranjuju svaki dan), da je istovremeno dodavanje Plantexa CSM +B i KH2PO4 tetno (tako Fe, kao i PO4 postaju jako nestabilni i padnu (nema jih ali jih ima u drugim tetnim formama).
Evo,nisam hemičar, ali to je ono, to sam naučila, pa moda i ne dri vode Smile
Pozdrav

Tako nekako Smile
Biljke gvođe uzimaju najlakse u helatnom obliku, a u CSM-B Fe i jeste helirano, samo pitanje je koliko dugo dri helat (kako u rastvoru tako i u akvarijumučWink. Neverujem da Fe helat reaguje sa PO4... Nisam ni ja neto sa hemijom, samo razmiljam na glas Wink
Ali znam da Fe, kao jedan od "najbitnijih elemenata" ako se tako moe reći u biljnim akvarijumima je jedan koji pravi najvie problema, ako ga ima previe ili ako ga nema ili ako nije dostupan biljkama.
Na smanjenje dostupnosti gvođa (ovo je jako bitno) utiče pod jedan pH podloge (oko korena biljke), isto tako i pH vode, dosta Kalcijuma i Fosfata u vodi i ono to većina nas radi, ubacivanje Nitrata. Dok amonijačna đubriva povećavaju usvajanje gvođa.

Ako postoiji neki zaključak iz ovog to sam hteo da kaem, to je da đubrenjam heliranog Fe moete da zadovoljite biljke sa Fe, samo da nije preterano u viku ono to smanjuje dostupnost. I pored toga to ga moemo dostaviti kao helat čak i u baznoj sredini, ostali mikroelementi koji su potrebni će tada biti u minusu pa i to nevalja za biljke.

Da odem u totalni off sa temom o CSM+B, CO2 koji je potreban za disanje biljaka da tako kaem, ima jo jednu vanu ulogu, potreban je i za to sputanje pH, radi ostalih elemenata.

Neke vrste biljaka su totalno prilagodljive, dok neke trae dlaku u jajetu da bi opstale u akvarijumskim uslovima. Primer je Tonina sp. 'Belem'.

Uglavnom, ako sam promaio temu, nisam promaio forum Grin
Edited by zander on 18.01.2011 11:26

isnogood
Ovo je jedan od topica koji su mi, na nepune dve strane, razjasnile mnoge nepoznanice. Zahvaljuci postovima Zander i Iveka, i pitanju koje je postavio KBDNK.
Mozda je OT, ali sam prosto osetio potrebu da zahvalim na saznanjima koja sam stekao.

zander
Nemoj da uzima sve zdravo za gotovo to sam napisao. Neke stvari sam pročitao na netu neke probao itd. Neke čuo od drugih kolega akvarista...
Pozdrav Thumb up

zander
na primer
Ako postoiji neki zaključak iz ovog to sam hteo da kaem, to je da đubrenjam heliranog Fe moete da zadovoljite biljke sa Fe, samo da nije preterano u viku ono to smanjuje dostupnost. I pored toga to ga moemo dostaviti kao helat čak i u baznoj sredini, ostali mikroelementi koji su potrebni će tada biti u minusu pa i to nevalja za biljke.

Nisam mislio da biljke usvajaju samo helirano Fe, al je tako ispalo. Zato kaem sve stvari koje pročitate uzmite sa rezervom jer moda i nije tako Wink

Inače CSM+B je Thumb upThumb upThumb up bar naspram nekih ranijih mikroelemenata koje sam koristio.

zander
Blue je napisao:
@photoivek
Hocu, samo ovo nije tema o kalkulatoru, da ne odemo u off

Nego, jel' nije mnogo 0.5ppm Fe svaki drugi danč

Pa jeste mnogo. Prvo mi je Octo rekao da je i 0,5ppm na nedeljnom nivou mnogo. Onda sam to i primetio kad je krenula končasta alga. Sledeće nedelje sam smanjio na 2 puta nedeljno po 0,1ppm.
Tako da mu to dođe da je ovo mnogo isplativo đubrivo. Ajde to, nego se primeti razlika po biljkama na bolje u samo par dana...

KBDNK
zander je napisao:

Pa jeste mnogo. Prvo mi je Octo rekao da je i 0,5ppm na nedeljnom nivou mnogo. Onda sam to i primetio kad je krenula končasta alga. Sledeće nedelje sam smanjio na 2 puta nedeljno po 0,1ppm.
Tako da mu to dođe da je ovo mnogo isplativo đubrivo. Ajde to, nego se primeti razlika po biljkama na bolje u samo par dana...

Zander, kada kae da se primeti razlika na biljkama na bolje jer to znači da se smanjenjem količine Fe na 0,2 ppm nedeljno izgubila i ta končasta alga ili...
Pitam te ovo jer ja od mikroelemenata dodajem samo Fe i to u količini od 0,14 ppm svakodnevno i imam tu končastu, koja se dodue lako čisti ali je ipak imam...

zander
Tako je. Predhodno sam prve nedelje preterao i ubacio 0,5ppm kada sam smanjio nestala je isto tako kako se i pojavila
Samo je bitno da ne pomea končastu algu sa Spirogyrom na primer.
Nje sam se reio u roku od dva dana, prosto nisam mogao da verujem.... kada sam pored CSMa ubacio Ureu tako da mi podie NH3 za 0,1ppm. Ovo nemojte da uzmete da vam ja savetujem, ali ko hoće neka proba, ali paljivo samo i kod doziranja i kod računanja!
Ko koristi zemlju za cveće sigurno neće imati manjka i problema sa tim, moe samo da bude vika ako nemate dovoljno sreće Wink
E onda ide ona priča, menjaj vodu, menjaj vodu... I prskaj sa Easy Carbom, al opet menjaj vodu....
Edited by zander on 23.08.2009 10:43

zander
katjusa je napisao:
Pozdrav

Ovo je definitivno tačno. Mislio sam da je neto drugo u pitanju ali je ba tako kao to kae Katjua. Pa samo da se ispravim Thumb up Da nebude zabune Thumb upBeer

Edit: Dodate Fe, na primer 0,5ppm, preterate... da li Ferro, CSM+B ili neto treće i posle nekog vremena izmerite a njega nema u vodi...
Da li dok je jo u helatu ili posle raspadanja helata, odreaguje sa PO4 i vie ga nema. Padne kao talog, a mislim da retko koja biljka moe iz tog nekog jedinjenja posle do Fe da dođe. O kom se jedinjenju Fe i PO4 radi nemam pojma... Smile
Edited by zander on 27.09.2009 22:32

zander
Pričali smo neto na temu CSM+B onda kada su Katjua i Brane bili u NS. Pa ono to smo primetili da imamo ista iskustva, ta se deava, da Plantex odreaguje nekoliko dana posle u rastvoru, to nije dobro... definitivno.

ta sa čim odreguje, da li da nagađamo ili da neki 'Englez' prelista po stranim sajtovima pa da nam javi, ako negde pie.
I kao takav, on dosta dobro radi ali mislim da nisu neto predvideli kada su na stari CSM dodali jo i Bor.
Tako da je moguće da Bor koji je dodat da popuni nedostatak ustvari reaguje sa nekim drugim, elementima, helatima........ Ajde pliz ako ima neko vremena da potrai Thumb up Hvala u napred

Blue
Na sta tacno mislis kad kazes 'odreaguje'č

zander
Hemijska reakcija, naravno mislim na to to se odigra u rastvoru. Kako god, krenuo sam da ga dodajem 'na suvo', neprecizno ali...
Po kozicama i konc. Cu ću da vidim kad sam preterao Wink Ali ako neko nađe neki txt o tome neka napie ili da link bar zbog ostalih koji koriste ove mikroelemente...
Edited by zander on 19.11.2009 07:48

Blue
Ajde ako te ne mrzi, malo detaljnije o hemijskoj reakciji. I ja koristim CSM+B, ali nisam primetio da dolazi do neke reakcije. Pravim rastvor u kolicini koja mi traje 3-4 nedelje i drzim ga na tamnom mestu, ali ne u frizideru. Dodajem 2ml 20% HCl na 250ml da bi rastvor ostao kiseo, jer sam negde procitao da se EDTA, koji se verovatno koristi u CSM-u, lose 'snalazi' u baznoj sredini. Da li je to istina ili ne, nemam dokaza.

paleoglodit
Blue , sta znaci lose se snalazi (hemijsko jedinjenje)č Ipak malo konkretnije. EDTA je kiselina koja gradi kompleksne jone sa Fe na primer
[Fe(H2O)6]3+ + H4EDTA <=>[ Fe(EDTA)]- + 6 H2O + 4 H+
Edited by paleoglodit on 19.11.2009 18:05

zander
Dodajem 2ml 20% HCl na 250ml da bi rastvor ostao kiseo

Znači ipak ne radimo isto, ne drim ga ni ja u friideru ali je na tamnom mestu, svakako HCl nisam stavljao.
Za hemijsku reakciju, to to ti mene pita, ja pitam vas, koji ste malo bolji sa Engleskim, mislim reko moda je malo o tome pisano Wink
@Paleo - Rekao si
Edta je kiselina koja gradi kompleksne jone sa Fe
, a isti taj kompleks dri, konkretno Fe stabilno samo do pH 7. Preko toga se taj kompleks raspada.
I nije pH samo taj koji rastvara helat Fe, nego čak i drugi mikroelementi (ukoliko nisu helatizirani) koji su u rasvoru rasturaju taj kompleks. Ali to sumnjam da je problem konkretno za ovo ta sam ja pitao ta odreaguje u rastvoru CSM+B.
Ja konkretno sumnjam na mikroelement Bor jer on je naknadno dodat u predhodno đubrivo koje se zvalo CSM samo. A verujem da se nije vodilo računa o tome da se akvaristima napomene da u rastvoru koji napravimo dolazi do hemijske reakcije. Inače Bor i Molibden su jedini mikroelementi koji u CSM+B nisu helatizirani.
Ovo neka čita ba koga interesuje, ne bi da zbunjujem ljude ipak i pravim pometnju ali koga interesuje i ko ga koristi... Thumb up Mogu samo napomenuti da je i kao takav, hemijski odreagovan, uniten ili bez Bora, Molibdena ili nekog helata (pod znacima navoda sve ovo) mnogo efikasniji od nekih mikroelemenata koje sam ranije koristio, pa i jedno 3 puta kvalitetniji. A nadam se da će moda Gjuro da ispita neke ljude od preko, pa moda čujemo neto pametno Wink
Edited by zander on 19.11.2009 21:04

Blue
@paleoglodit
Neozbiljno od mene sto koristim takve termine, necu vise. Zato sam i stavio pod navodnike, jer nisam znao kako drugacije da objasnim jednostavno.
Jos da napomenem da je sve sto dalje napisem potpuno laicki i ako omanem neke termine ili nesto nisam dobro shvatio, voleo bih da me neko ispravi.

Ajde da idemo redom, bilo bi dobro da nam se pridruzi neki neorganski hemicar... Smile
Dakle, koliko sam upucen, CSM+B se sastoji od mesavine soli (pretpostavljam sulfata) odredjenih metala, borne kiseline i EDTA. E sad, koji su metali tu kao sulfati, a koji (recimo gvozdje) kao helati sa EDTA, nemam pojma. Ako neko moze preciznije da kaze, bio bih zahvalan.
@Zander
Borna kiselina je jako slaba i mislim da ne moze da istisne jone metala ni iz jedne od mogucih soli koje se tu nalaze niti Fe iz FeEDTA.
S' druge strane, ako je u CSM+B recimo ZnSO4, kada to rastvorimo u vodi, nije vise ZnSO4, vec imamo jone koji ce sa necim da reaguju. A sa cim iz one gornje priceč
I tako u krug, svasta tu moze da se desava, zato nam i treba neko ko je dobro upucen u neorgansku hemiju, da malo razjasni te stvari koje ja ne umem i ne shvatam najbolje.
Ovde prekidam za sada, pre nego sto previse izlupetam... Smile

zander
Malo off. Koliko god da lupa, nek te ispravi neko ako zna Wink

Gjuro
Posle tri meseca koristenje CSM+M u tecnom stanju t.e rastvorenom mogu da recem da nisam bas zadovoljan a to je zato sto pred njega sam koristio proffito i sam uvideo razliku da sa CSM+B bilje manje perla a to znaci manje fotisiteza i manji rast.Gde koga sa pitao za CSM+B svi su rekli da je bolje od proffito pa zato sam misleo da greska je kod mene da sam loso proracunao dozu pa sam probao da je povecam,ali opet nista imalo je veoma malu razliku. Ali kad sam video ovu temu resio sam da CSM+B dodam u prahu da vidim dali ima neke razlike. Razlika e ocigledna bije je poludelo perla ko nikad do sada.Znaci Stvarno CSM+B je bolje od proffito ali ako je u prahu barem ja sam tako uvedeo.

zander
Eto, moj čovek Thumb upGrin
Kaem ne znam ta se konkretno deava, ali se primeti. Ostavljam to hemičarima da ree, ja nastavljam "na suvo" Thumb up i dalje mislim da se radi o Boru
Edited by zander on 19.11.2009 23:22

paleoglodit
Blue mozes ti i takve termine da koristis koji ne moraju biti naucni ali samo objasni da znamo u cemu je problem . Na sta sumnjas da se desavač I gde si nasao podatak da treba staviti HClč Reci i nama da ne lutamo.
Ljudi hemija je vreca bez dna ... Znaci mora se znati tacno sta se desava u konkretnom slucaju ove mesavine.
Treba neka smernica gde traziti po netu osim aqua sajtova.
Za pocetak nam treba sastav CSM+B, ali tacno koja jedinjenja sadrzi a ne samo procenat metalaSad
Edited by paleoglodit on 20.11.2009 00:26

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,780 jedinstvenih poseta