14.06.2026 08:21
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Bistrichak
isnogood
I ja, kao i Zander mislim da je 2x150W previe za biljke. Za fotografisanje je odlično, to sam siguran Smile Dva komada od 70W na 120cm irine aq su puna kapa. S obzirom da ima nekoliko opcija ja bi prvo probao sa jednom sijalicom, na malo većoj visini (da pokrije koliko je god moguće irinu dna od 120cm) čisto da vidim koliko su loe pokriveni ćokovi akvarijuma, a naročito imajući u vidu da ima problema sa predspojnom spravom.

to se tiče problema sa sijalicama - nita mi nije jasno. Ima dve sijalice, to je jasno, ali nije jasno koliko predspojnih sprava ima, jednu ili dve? Pitam te jer ja imam predspojnu spravu za jednu sijalicu čije kućite izgleda identično kao kućite predspojne sprave za dve sijalice, jedina razlika je u oznaci i to u jednom slovu. Tako da bi bilo najbolje da slika spravu, pa da vidimo ta dalje.
Duina kabla od predspojne sprave do sijalica ne bi trebao da bude veci od 150-200cm, s tim to je preporuka skoro svih proizvođača do 150cm. Sad ti meri Wink
Priču oko otpora nisam razumeo, ali znam da napon u mrei moe da bude problem i to nije vezano za taj utikač gde si uključio sijalice već je pitanje cele faze. Zima je, veća potronja struje slabiji napon...
Kae da je kod kolege radilo kako treba. Koliko su stare sijalice? Da li je kolega pogledao kako si to vezao?
Zujanje predspojne sprave mislim da nije dobar znak... Daj slike da vidimo ta to ima, pa da vidimo dalje.
I ko to Krcko kae, proveri sve kontakte. Lo kontakt = povećano grejanje = ne valja!
Dok ne ustanovi gde je problem nastavi da brine. Frown

Rainforest
Proveri da li su iste prigusnice. Ako jedno svetlo ide ka zuto a prigusnica zuji, moze se desiti da tu umesto MH prigusnice imas natrijumsku ili zivinu, ili nije prigusnica za 150W nego za vece. Ova druga sto ti svetli slabije je izgleda ispravna a ova sto zuji i svetli zuto moze da ti napravi haos ako eksplodira.

http://www.rainforestsrbija.com
alem85
Rainforest wrote:

Proveri da li su iste prigusnice. Ako jedno svetlo ide ka zuto a prigusnica zuji, moze se desiti da tu umesto MH prigusnice imas natrijumsku ili zivinu, ili nije prigusnica za 150W nego za vece. Ova druga sto ti svetli slabije je izgleda ispravna a ova sto zuji i svetli zuto moze da ti napravi haos ako eksplodira.

definitivno je rpoblem u prigusnici izgleda da je slabija negos to treba da bude ili sta vec. tek sada kada sam je pogledao vidim da je zamrljan (kljucem ili necim) poodatak o snazi isl.
Angry

alem85
isnogood wrote:

I ja, kao i Zander mislim da je 2x150W previe za biljke. Za fotografisanje je odlično, to sam siguran Smile Dva komada od 70W na 120cm irine aq su puna kapa. S obzirom da ima nekoliko opcija ja bi prvo probao sa jednom sijalicom, na malo većoj visini (da pokrije koliko je god moguće irinu dna od 120cm) čisto da vidim koliko su loe pokriveni ćokovi akvarijuma, a naročito imajući u vidu da ima problema sa predspojnom spravom.

to se tiče problema sa sijalicama - nita mi nije jasno. Ima dve sijalice, to je jasno, ali nije jasno koliko predspojnih sprava ima, jednu ili dve? Pitam te jer ja imam predspojnu spravu za jednu sijalicu čije kućite izgleda identično kao kućite predspojne sprave za dve sijalice, jedina razlika je u oznaci i to u jednom slovu. Tako da bi bilo najbolje da slika spravu, pa da vidimo ta dalje.
Duina kabla od predspojne sprave do sijalica ne bi trebao da bude veci od 150-200cm, s tim to je preporuka skoro svih proizvođača do 150cm. Sad ti meri Wink
Priču oko otpora nisam razumeo, ali znam da napon u mrei moe da bude problem i to nije vezano za taj utikač gde si uključio sijalice već je pitanje cele faze. Zima je, veća potronja struje slabiji napon...
Kae da je kod kolege radilo kako treba. Koliko su stare sijalice? Da li je kolega pogledao kako si to vezao?
Zujanje predspojne sprave mislim da nije dobar znak... Daj slike da vidimo ta to ima, pa da vidimo dalje.
I ko to Krcko kae, proveri sve kontakte. Lo kontakt = povećano grejanje = ne valja!
Dok ne ustanovi gde je problem nastavi da brine. Frown

Kablovi ejsu malo duzi i to cu rijesiti, ali izgleda da je prigusnica dosta slabija i da je moram mijenjati. Sreca imam racun.Through wall

Moke
Kablove nemoj da diras Aleme jer nema potrebe za tim, poprjecni presjek kabla je zadovoljavajuci, tako da meni pali sijalicu i na 4 metara duzine bez problema..Balast je moguci problem mada sam ti i predhodno rekao, da je moguce da sijalica nije oK..ili ono sto ja u osnovu i sumnjam da je problem a to je nizak napon na elektroinstalaciji..u glavnom vidjecemo tu prigusnicu ako to ne bude moli boga da je sijalica, inace morat ces zvati majstore da ti pokusaju napraviti kvalitetniju instalaciju izvora EL energije, jer sam u par slucajeva.. reko sam ti imao i sam problema, npr. palim elektricnu pec da pravim kafu., sijalica plane u Crvenu boju, ili se nekada ugasi jedna, dok druga ostane da radi itd..to je bio slucaj dok nisam rjesio poseban vod samo za MH.Protest

Cishi
Extra sve izgleda,za sada super izgleda a i dimenzije samog aq su super. Jesi li razmisljao o tome da promenis nacin vesanja reflektora iznad akvarijuma? Po meni bi bilo lepse da si mozda napravio neke drzace koje bi utiplao u zid iza aq i koji bi drzali reflektore tacno iznad u tom slucaju bi mogao da izbacis ove cevi koje idu sa strane,mnogo odvlace pogled sa samog akvarijuma Smile Poz i sve najbolje!

club-shots.com
alem85
Moke wrote:

Kablove nemoj da diras Aleme jer nema potrebe za tim, poprjecni presjek kabla je zadovoljavajuci, tako da meni pali sijalicu i na 4 metara duzine bez problema..Balast je moguci problem mada sam ti i predhodno rekao, da je moguce da sijalica nije oK..ili ono sto ja u osnovu i sumnjam da je problem a to je nizak napon na elektroinstalaciji..u glavnom vidjecemo tu prigusnicu ako to ne bude moli boga da je sijalica, inace morat ces zvati majstore da ti pokusaju napraviti kvalitetniju instalaciju izvora EL energije, jer sam u par slucajeva.. reko sam ti imao i sam problema, npr. palim elektricnu pec da pravim kafu., sijalica plane u Crvenu boju, ili se nekada ugasi jedna, dok druga ostane da radi itd..to je bio slucaj dok nisam rjesio poseban vod samo za MH.Protest

Da li bi bilo rijesenje,u slucaju da bude do napona, da nabavim elektronsku prigusnicu za ovu stranu sto me zeza? Danas sam skinuo sijalicu i u njo kao da ima neki komadic, kadamalo protrsem cuje se.

alem85
Cishi wrote:

Extra sve izgleda,za sada super izgleda a i dimenzije samog aq su super. Jesi li razmisljao o tome da promenis nacin vesanja reflektora iznad akvarijuma? Po meni bi bilo lepse da si mozda napravio neke drzace koje bi utiplao u zid iza aq i koji bi drzali reflektore tacno iznad u tom slucaju bi mogao da izbacis ove cevi koje idu sa strane,mnogo odvlace pogled sa samog akvarijuma Smile Poz i sve najbolje!

Vidis i ja sam o tome razmisljao, ali sam primjetio da na ovu sirinu akvarija i ADA preporucuje ovaj nacin sto zbog sigurnosti sto zbog olaksanog slikanja jer kada se napuni voda ove sipke sa strana se nece ni vidjet a iza nece biti nista.Najidealnije je raditi na zidu ili plafonu ali nisam bio siguran gdje ce stajati akvarij a moguce je i da ce umjesto dnevnog boravka biti u terpezariji ili nekoj drugoj sobi tako da sam na ovaj nacin dobio bolju mogucnost micanja. Sto je meni bitno,

Moke
alem85 wrote:

Moke wrote:

Da li bi bilo rijesenje,u slucaju da bude do napona, da nabavim elektronsku prigusnicu za ovu stranu sto me zeza? Danas sam skinuo sijalicu i u njo kao da ima neki komadic, kadamalo protrsem cuje se.

skontamo na kraju no sikiriki..Cool

isnogood
Preporučena duina kabla između predspojne sprave i sijalice je data zbog visokog napona u trenutku kada se hladna sijalica propaljuje (5000V).
Za ponovno paljenje sijalice, nakon kratkog prekida rada (nestanak struje na kratko npr.), potrebno je i do 20-30000V., ali za to postoje posebne predspojne sprave.

Elektronska prigunica, sudeći po ovoj koju ja imam, ne bi ni upalila sijalicu ukoliko napon u mrei nije zadovoljavajući. To je jedna od zatitnih mera integrisanih u nju. Druga je blokada propaljivanja nakon kratkotrajnog nestanka struje.
Svaka neregularnost u radu sijalice će se odraziti na njen radni vek.

Instaliraj jedan reflektor na sredinu dok ne utvrdi ta je problem. A dijagnostiku počni merenjem napona u mrei. Ako je to OK, onda idemo dalje...
Moe i da proba da uključi reflektore u razmaku od par minuta...

U svakom slučaju, da sam na tvom mestu, balast/sijalicu koji ne rade bi izbacio iz upotrebe dok ne utvrdim gde je problem.

Moke
Da u pravu si ovoga se nisam sjetio, a jako je bitno, da se sijalice pale u razmaku pet do dest minuta.

Rainforest
Ako sam dobro shvatio priču u pitanju su elektromagnetne prigusnice sa upaljačem.
Ne moraju da se pale odvojeno, palio sam redovno po 8 komada od 400w u isto vreme.
Duina kabla od upaljača do srednjeg kraja sijalice nije ograničena naponom ako se koristi kabel koji ima probojnu izolaciju preko 10KV, već njegov kapacitet koji ne sme preći 120pF, tj taj kabel ne sme (ostali mogu) da se vodi paralelno sa metalnom asijom due od 1 metra. Sve to naravno utiče samo na propaljivanje a ako je do njega dolo znači da je sve ok.
Kod elektromagnetnih prigusnica smanjen napon napajanja će se reflektovati u smanjenoj struji kroz lampu a to će rezultirati smanjenim sjajem.
Ovde je ako sam dobro propratio problem u tome to ako lampama zamenimo mesto imamo isti efekat na istom grlu, u jednom grlu lampa uvek svetli slabo a drugom uvek jako i vuče na uto. Obe armature su spojene na isti izvor napajanja tako da napon napajanja nije krivac za razliku u intenzitetu svetla.
Pretpostavljam da ova to svetli slabo u stvari svetli normalno a ova sto svetli jako i vuče na uto ukazuje na to da je spojena na prigusnicu koja je namenjena jačim lampama (verovatno za 250W umesto za 150W) ili je u pitanju prigusnica 150W ali za natrijumske ili ivine sijalice koja ima manji induktivitet od prigusnica za MH. U svakom slučaju kroz tu lampu ide znatno jača struja i zato se ona uari i svetli uto. Ali bez brige, neće dugo, pregoreće a moe i da prsne ili eksplodira, ako nema zatitno staklo od dole moe i poar da naprave ti usijani stakleni komadići.
Naravno ostavljam mogućnost i da je ova sto svetli jače na dobroj pigusnici a ova sto svetli slabo na nekoj opet koja je za manju snagu, dok ne vidim (izmerim napone i struje) ne mogu nita da tvrdim sa sigurnoću nita
Znači pogledaj obe prigunice, moraju da budu iste, gabaritno, ako su već podaci ouljani. I u kojoj si to radnji kupio prigunicu na kojoj ne piu osnovni podaci o njoj.
Edited by Rainforest on 13.12.2012 14:38

alem85
Rainforest wrote:

Ako sam dobro shvatio priču u pitanju su elektromagnetne prigusnice sa upaljačem.
Ne moraju da se pale odvojeno, palio sam redovno po 8 komada od 400w u isto vreme.
Duina kabla od upaljača do srednjeg kraja sijalice nije ograničena naponom ako se koristi kabel koji ima probojnu izolaciju preko 10KV, već njegov kapacitet koji ne sme preći 120pF, tj taj kabel ne sme (ostali mogu) da se vodi paralelno sa metalnom asijom due od 1 metra. Sve to naravno utiče samo na propaljivanje a ako je do njega dolo znači da je sve ok.
Kod elektromagnetnih prigusnica smanjen napon napajanja će se reflektovati u smanjenoj struji kroz lampu a to će rezultirati smanjenim sjajem.
Ovde je ako sam dobro propratio problem u tome to ako lampama zamenimo mesto imamo isti efekat na istom grlu, u jednom grlu lampa uvek svetli slabo a drugom uvek jako i vuče na uto. Obe armature su spojene na isti izvor napajanja tako da napon napajanja nije krivac za razliku u intenzitetu svetla.
Pretpostavljam da ova to svetli slabo u stvari svetli normalno a ova sto svetli jako i vuče na uto ukazuje na to da je spojena na prigusnicu koja je namenjena jačim lampama (verovatno za 250W umesto za 150W) ili je u pitanju prigusnica 150W ali za natrijumske ili ivine sijalice koja ima manji induktivitet od prigusnica za MH. U svakom slučaju kroz tu lampu ide znatno jača struja i zato se ona uari i svetli uto. Ali bez brige, neće dugo, pregoreće a moe i da prsne ili eksplodira, ako nema zatitno staklo od dole moe i poar da naprave ti usijani stakleni komadići.
Naravno ostavljam mogućnost i da je ova sto svetli jače na dobroj pigusnici a ova sto svetli slabo na nekoj opet koja je za manju snagu, dok ne vidim (izmerim napone i struje) ne mogu nita da tvrdim sa sigurnoću nita
Znači pogledaj obe prigunice, moraju da budu iste, gabaritno, ako su već podaci ouljani. I u kojoj si to radnji kupio prigunicu na kojoj ne piu osnovni podaci o njoj.

Sa lijeve strane je ok, kada stavim sijalicu normalno gori i ne vuce na zuto. Vukla je samo jednomkada sam ovu sijalicu sa desne strane prebacio na lijevu prigusnicu. Tada je bilo zuto. Mislim da lijeva strana generalno odlicno radi i vidi se da je prigusnica MH za 150 w. Desna je upitna i ona stvara problem od pocetka, cak se i ne vidi na njoj sta je. Poslao sam je drugu postom i on ce to rijesiti, izgleda da su se zbunili u radji u kojoj uvjek kupuje prigusnice.

Sad sam se jos vise prepao sto se tice eksplozije. Nemam zastitna stakla da li da stavim? hoce li se grijati previse????Shock

Strah me jer imam malu bebu jbt.Ne smijem ni pomisliti da ce eksplodirati nesto!

Biohazard
Evo i ja da pitam kad ste se vec uhvatili ovih sijalica Smile koji presjek kabla i koja je duzina moguca sa tim presjekom od prigusnice tj. upaljaca do sijalice ?
Lupam
Kabal 3x1.5 koja duzina i dali moze na ovaj?
Kabal 3x2.5 koja duzina kabla?
Kod mene je trenutno 3x2.5 i negdje oko 1.5m do max. 2m, ali mi treba sada malo duzi i dali mora deblji kabal ili bi mogao i ovaj gore 3x1.5.

isnogood

Mislim da, kada je napon u mrei lo, tj. nii od predviđenog moe da bude problem kada se dve sijalice propaljuju istovremeno.
Trebalo bi da izmeri napon mree, za početak.

Ali bez brige, neće dugo, pregoreće a moe i da prsne ili eksplodira, ako nema zatitno staklo od dole moe i poar da naprave ti usijani stakleni komadići.

Zatitno staklo ima dvostruku ulogu: da zatiti sijalicu, ali isto tako i da titi od sijalice. Vrlo je bitno ispotovati sve detalje u instalaciji a kako bi radni vek i sigurnost bili na maskimumu.
Ljudi obično zanemaruju dosta stvari, sve dok se ne opeku. A nekad to moe da bude vrlo bolno.

Obrni okreni, mora da vidi, tj. premeri.

Sad sam se jos vise prepao sto se tice eksplozije. Nemam zastitna stakla da li da stavim? hoce li se grijati previse????

Grejaće se sa zatitnim staklom, ali to je smena temperatura u odnosu na, npr. halogene sijalice. Obavezno stavi zatitno staklo, za grejanje ne brini. Taman dok ne stigne nova prigunica rei problem sa zatitnim staklom.

@Biohazard - Moraće da sačeka odgovor Rainforesta Smile

EDIT - Preporuka je i da se kablovi koji vode do predspojne sprave ne prepliću (ne ukrtaju) sa kablovima koji idu od predspojne sprave do sijalice.

Biohazard
Sto se tice ukrstanja ne ukrstaju se ide od uticnice do prespojne i nastavlja dalje do sijalice.
Samo onda da jos sacekamo kolegu sa odgovorima oko debljine kabla Smile

Rainforest
Upravo radim rasvetu MH i natrijum za plastenik pa sam se malo pozabavio materijom. Bice ukupno 22 sijalice od 400W, nema sunca biljke stoje, a neke i propadaju.
Da odgovorim:
Presek kabla nije kritičan. Provodnik od 1.5mm2 nosi do 10A bez problema, to vam je do 2200W snage na mrenom naponu (220V).
Kriticna je duzina provodnika od upaljaca do vruceg kraja sijalice (Lp oznaka na upaljacu). Taj kabel treba da je sa dobrom izolacijom i da je sto kraci, nikako duzi od 1 metra. Najbolje je upaljac montirati blizu grla (ili podnozja), a ozicenje do grla izvesti kabelom sa silikonskom izolacijom.Duzina ostalih kablova (B i N na upaljacu kao i ozicenje od prigusnice do upaljaca nije kriticno, moze da bude i 50 metara.

Aleme sad ispada da ni sijalice nisu bas iste, kao sto je receno na pocetku. Ne vredi da pricamo u prazno. Izmeri napon na sijalici, napon na prigusnici, i struju kroz prigusnicu, kako na levoj tako i na desnoj strani pa cemo biti nesto pametniji nego sada.

Rainforest
Evo jos malo:
Sijalice koje koriste upaljac (MH natrijumske i zivine) su nelinearni potrosaci, imaju jako mali otpor kad su hladne, kako se greju imaju sve veci otpor zato se stavljaju prigusnice (induktiviteti) koje premostavaju ovu nelinearnost. Sijalice ne mogu da startuju bez propaljivanja, tj bez tog inicijalnog impulsa koji obezbedjuje upaljac, ovaj impuls ima visok napon (5000V) ali traje vrlo kratko, svega nekoliko desetina mikrosekundi i ne nosi meku veliku energiju. Kada se sijalica u propali, u startu ide nesto veca struja (oko 30% veca) od nominalne ali je napon na njima mali, oko 30V, tada prigusnice malo zuje. Kako se sijalica greje, struja opada na nominalnu vrednost a napon na sijalici raste (od 100-150V zavisno od tipa sijalice) a na prigusnici napon pada. Struja koja ide kroz sijalicu nije u fazi sa naponom mreze (cos fi=0.45) pa je potrebno izvrsiti i kompenzaciju sa kondenzatorom koji se postavlja direktno na mrezni napon da bi se smanjili gubici u dovodnom kabelu ako je on dugacak. Ovo poslednje za manje snage (do 400W) nije bitno.

Moke
Otklonjen problem...Prigusnica je u kvaru.

alem85
Kao sto rece kolega, problem je rijesen. U medjuvremenu su bili i elektricari koji su potvrdili da je sa naponom-instalavijama i strujom sve ok. Naravno, angazovao sam elektricare koji mi nisu raidli instalacije da bi dobio neko nezavinsije misljenje.:-)

Uglavnom, dok cekam desno svijetlo, nisam mogao da docekam i uslikao sam prvo punjenje. Naravno, bit ce tu jos tumbanja i razmjestanja. Ubacit cu jos kamenja, dodati jos pijeska u zadnjem planu prolaza i najvjerovatnije skratiti ovu najduzu granu jer totalno drugacije izgleda kada je ulivena voda :-)

Nadam se vasem misljenju i sugestijama. Unaprijed hvala.
alem85 attached the following image:
img_20121214_193811.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,713 jedinstvenih poseta