|
DIY podloga
|
| photoivek |
Posted on 16.03.2009 22:43
|

član
|
Kum 1229 je napisao korisnik:
a ovako izgleda kada se rastvori u vodi,imas osecaj da kada bi ubacio ribicu izrasla bi nova  tako je dobra smesa...

ja ću ovde samo reći da sam zadovoljan tresetom, priodnim a verovatno kako đubrim mi ni on ne treba.... |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 16.03.2009 22:46
|

član
|
photoivek je napisao korisnik:
Kum 1229 je napisao korisnik:
a ovako izgleda kada se rastvori u vodi,imas osecaj da kada bi ubacio ribicu izrasla bi nova  tako je dobra smesa...
ja ću ovde samo reći da sam zadovoljan tresetom, priodnim a verovatno kako đubrim mi ni on ne treba....
 |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 16.03.2009 22:47
|

član
|
E braaavo Panco! Ekstra!!! Eto zamene za skupi Aquaclay samo je malkice krupnije ali moze se tolerisati. Mislim da ce ZoSo naci resenje u
OVOME .
A i ja bih da sam tamo Mislim na tu ekspandiranu glinu 4-8mm.
Edited by paleoglodit on 16.03.2009 22:56
|
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 17.03.2009 00:02
|

član
|
zander je napisao korisnik:
KBDNK - jel ima neki recept za to spremanje, verovatno ima već neto u planu koliko čega će da stavlja i ta preko toga... Moda i deepblue iskopa neki link, samo ako mu radi comp 
Ja planiram po 30% umske zemlje, crvenice i treseta i jo 10% morskog peska. Ovaj morski pesak stavljam da bi dobio koliko toliko rastresitost hranljive podloge. Preko svega toga ne znam ni sam to sam utripovao da taj morski pesak ima vie Ca nego rečni pesak. Umesto morskog peska moda stavim i perlit. Videću jo oko toga. Za perlit sam čuo da se koristi kod saksijskog cveća za postizanje rastresitosti zemljita ali lično nikada nisam video perlit uivo pa ne znam da li se moe koristiti u akvaristici da ne ispliva zbog svoje lakoće. Ovaj sloj će mi biti ne deblji od 3 cm.
Preko tog hranljivog dela podloge ću staviti rabic mreicu ili sl. pa u debljini od 0,5-1 cm pesak granulacije 0-1 mm (popularni dunavac) isto kao i do samog stakla kako bi odvojio hranljivu podlogu od stakla. Visina mog akvarijuma je 60 cm i plaim se da bi usled jakog pritiska deblji sloj ovog sitnog peska (dunavca) brzo i lako doveo do cementiranja i neprobojnosti podloge.
I na kraju preko tog sitnog peska ću staviti pesak granulacije 1,5-2,5mm u debljini od 3-7 cm.
Ono to sam hteo da pitam je da li u delovima gde se podloga die (obično u zadnjim delovima aq) treba staviti i deblji sloj hranljive podloge ili se pak po logici stvari u tom delu akvarijuma sade biljke koje imaju dublji koren i uspevaju da koriste hranljive materije iz podloge i kada je hranljivi sloj u dubini.
Isto tako voleo bih da neko neto napie u vezi sa pravljenjem terasa u podlozi poto ću to morati nekako i ja da izvedem poto mi je akvarijum vidljiv sa 3 strane...
Pozz |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 17.03.2009 00:14
|

član
|
Panco je napisao korisnik:
Ekspandirana glina nemoze da zameni Aquaclay,zato sto pliva. 
Steta.Jel mozes da mi kazes onda sta je zapravo Aquaclayč |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 17.03.2009 10:25
|

član
|
Aquaclay je glina podvrgnuta visokoj temperaturi,visoj nego nego prilikom pravljenja keramike.Ekstremno je porozna i verovatno ima dobar CEC.Steta sto sam proizvodjac nije napravio neku specifikaciju.Nego mene zanima sta je to u Prodacovom Fondovivu a sad vidim da je isto i Aqualit.Mislio sam da ima veze sa zeolitom a sad vidim da je to ipak neka glina.Imam dobro iskustvo sa njim Pogostemon mi je divljao u tome,mada su i ostale biljke.
Edited by deep blue on 17.03.2009 10:26
|
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 17.03.2009 10:35
|

član
|
KBDNK je napisao korisnik:
zander je napisao korisnik:
KBDNK - jel ima neki recept za to spremanje, verovatno ima već neto u planu koliko čega će da stavlja i ta preko toga... Moda i deepblue iskopa neki link, samo ako mu radi comp 
Ja planiram po 30% umske zemlje, crvenice i treseta i jo 10% morskog peska. Ovaj morski pesak stavljam da bi dobio koliko toliko rastresitost hranljive podloge. Preko svega toga ne znam ni sam to sam utripovao da taj morski pesak ima vie Ca nego rečni pesak. Umesto morskog peska moda stavim i perlit. Videću jo oko toga. Za perlit sam čuo da se koristi kod saksijskog cveća za postizanje rastresitosti zemljita ali lično nikada nisam video perlit uivo pa ne znam da li se moe koristiti u akvaristici da ne ispliva zbog svoje lakoće. Ovaj sloj će mi biti ne deblji od 3 cm.
Preko tog hranljivog dela podloge ću staviti rabic mreicu ili sl. pa u debljini od 0,5-1 cm pesak granulacije 0-1 mm (popularni dunavac) isto kao i do samog stakla kako bi odvojio hranljivu podlogu od stakla. Visina mog akvarijuma je 60 cm i plaim se da bi usled jakog pritiska deblji sloj ovog sitnog peska (dunavca) brzo i lako doveo do cementiranja i neprobojnosti podloge.
I na kraju preko tog sitnog peska ću staviti pesak granulacije 1,5-2,5mm u debljini od 3-7 cm.
Ono to sam hteo da pitam je da li u delovima gde se podloga die (obično u zadnjim delovima aq) treba staviti i deblji sloj hranljive podloge ili se pak po logici stvari u tom delu akvarijuma sade biljke koje imaju dublji koren i uspevaju da koriste hranljive materije iz podloge i kada je hranljivi sloj u dubini.
Isto tako voleo bih da neko neto napie u vezi sa pravljenjem terasa u podlozi poto ću to morati nekako i ja da izvedem poto mi je akvarijum vidljiv sa 3 strane...
Pozz
Ja bih na tvom mestu isao sa 2cm hranjive podloge pomesane sa isto toliko sljunka(perlita ili vermikulita) da se dobije oko 4 cm hranjivog dela koji je rastresit.zatim bih na to stavio od 4-10 cm sljunka ili sta vec.Ca i Mg se mogu suplementovati kroz podlogu mada koliko je znam bilje ih sasvim dobro preuzima preko vode.U svakom slucaju ne vise od 2-2,5 cm zemlje ili sta vec,nema potrebe,podloga je ionako samo rezervoar...nije uvek vise=bolje ....slicno je i sa svetlom... |
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 17.03.2009 17:25
|

član
|
Ja bih na tvom mestu isao sa 2cm hranjive podloge pomesane sa isto toliko sljunka(perlita ili vermikulita) da se dobije oko 4 cm hranjivog dela koji je rastresit.zatim bih na to stavio od 4-10 cm sljunka ili sta vec.Ca i Mg se mogu suplementovati kroz podlogu mada koliko je znam bilje ih sasvim dobro preuzima preko vode.U svakom slucaju ne vise od 2-2,5 cm zemlje ili sta vec,nema potrebe,podloga je ionako samo rezervoar...nije uvek vise=bolje  ....slicno je i sa svetlom...
Samo da elaboriram ovaj deo.
Ako je aq u osnovu 110 x 50 cm to znači da u mom slučaju umsku zemlju, treset i crvenicu trebam da izmiksujem i da napravim količinu od oko 11 l jer je toliko dovoljno za 2 cm podloge, a da potom dodam jo 11l perlita npr da bi dobio sloj od oko 4 cm i to celom povrinom.
Da li prilikom stavljanja hranljivog dela podloge ne trebam da obraćam panju na deo podloge gde će biti deblji sloj, da li na tim mestima trebam da stavim i deblji sloj hranljive podloge.
Kad kae ljunak preko tog hranljivog dela kai mi na koju granulaciju ljunka misli.
Nadam se da razumete ta pitam.
Hvala i pozz svima |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 17.03.2009 19:23
|

član
|
Netreba da vodis racuna stavi celom duzinom istu debljinu hranjive podloge.Pozadi idu biljke sa jacim korenom tako da one pruze lako koren i 20cm u dubinu a napred idu biljcice sa plicim korenom ali tu je do hranjvig dela 4,5,6cm sto one lako savladaju.1-4mm granulacija sljunka sto ide odgore.Da 11l jednog i 11l drugog i sve ce biti ok(mrezica obavezno jer perlit pluta a mislim da moze da prodje kroz mrezicu za gips(rabitč |
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 23.03.2009 21:18
|

član
|
Juče sam pomeao 25% umske opečene i prosejane zemlje, 25% crvenice, takođe opečene i prosejane, 35% treseta i 10% peska, sve nasipao u plastično bure i nasipao vodu da se započnu anaerobni procesi jer sam negde na internetu pročitao da to tako treba...i dobio...blato  .
Pa to je tako mutno da ne verujem da će se sleći ni za 10 godina a kamoli za par nedelja. Kako li ću ono da stavim u aq a da ne napravim kaljugu u aq ne znam ni ja.
Jer zna neko kako izgleda kada se na ovaj način natopi zemlja za cveće...i da li se i posle kog vreme ta zemlja staloič
Ovo kod mene ima boju crne kafe ako ne i jo gore...a nikako da se staloi.
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 23.03.2009 21:37
|

član
|
Samo polako,treba dosta vremena za talozenje. trebalo bi svaki dan menjati vodu,dobro promesati smesu ostaviti da se stalozi i visak prosuti i tako svaki dan po dva tri puta (dve do tri nedelje). Rezultat svega ovoga treba da bude takav da kada posle dve-tri nedelje promesas masu u kanti ili buretu,sutradan bude sve slegnuto a voda bistra. |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 23.03.2009 23:51
|

član
|
Upravo to,za ovaj proces treba vremena nije brz... |
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 24.03.2009 00:07
|

član
|
deep blue je napisao korisnik:
Upravo to,za ovaj proces treba vremena nije brz...
A ta ti misli o ovom otakanju vode, meanju,...koliko puta dnevno ili nedeljno i koliko to dana ili nedelja traje...
Hvala na odgovoru unapred.
Pozz |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 24.03.2009 08:28
|

član
|
ja ovo nikad nisam radio ali bih rekao da ti je ovo cilj
Kum 1229 je napisao korisnik: Rezultat svega ovoga treba da bude takav da kada posle dve-tri nedelje promesas masu u kanti ili buretu,sutradan bude sve slegnuto a voda bistra.
tako da treba da ponavlja proces do elejnog cilja!
Edited by photoivek on 24.03.2009 08:29
|
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 24.03.2009 08:41
|

član
|
Mozes to uraditi na brzi nacin kao u ASW casopisu.Moj nacin nikad nebi bio da sve to uradim u buretu iz par razloga.Uzeo bih zemlju prvi put je navlazio i proterao bih je kroz komarnik da u njemu ostanu svi sitni komadi grancica,travcica,korenja i sl.Zatim bih to ostavio na suncu da se osusi.Cim se osusi umesao bih sa glinom i nekom poroznijom podlogom krupnije granulacije.Stavio bih na dno aq,komarnik,sljunak i tako bih ostavio 1-2 meseca (dok se voda nerazbitri totalno),sa filterom i rasprsivacem (kretanje vode i kiseonik iz vazdusne pumpe za bakterije a filter ce se pokrenuti za ovo vreme).Vodu bih menjao 2x nedeljno nikako hladnom i sl. da se bakteriski ciklusi neporemete.Neznam kakva ti je voda sa cesme i dali ke menjas direkt kao mi iz BG i NS.Kad se sve ovo zavrsi promeni kompletno vatu u filteru stavi novu a sundjere operi na belo(nikakvi sundjeri za kauc i sl. ako ih koristis koristi sundjere za aq.).Bioloski materijal nediraj.Izvakumiraj podlogu pre punjenja da izbacis svu zemlju(sitne cestice) koja je kroz pore krenula napolje dok si prvi put punio aq. vodom.Da celu ovu igranku ce ubrzati hm strucni izraz je detritus a to je u stvari sve organsko sto se raspad u nekom starijem akvarijumu da nekazem govna sa dna koja se vakumiraju ili ti usisavaju napolje dodata u tu istu zemlju koliko god da je imas(neverujem da ces uspeti da skupis vise od 2dl i to cak i da vadis iz nekih aq. kod drugara).Ako imas razradjen filter obavezno njega stavi na aq.Pazi samo da ga stavis tek kad se voda ugreje i kad hlor izadje iz nje pri prvom 100% punjenju da nebi unistio bakterije (nitrifikacione bakterije su prilicno osetljive i sporo se razmnozavaju za bakterije). |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 25.04.2009 22:04
|

član
|
KBDNK,kako napreduje smesa,da li si smuckao nesto i kako se ponasa,da nije nesto eksplodiralo iz tog buretaččč  |
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 25.04.2009 22:13
|

član
|
Kume, sve je ok. Vodu sam menjao jednom nedeljno. Dolivao sam toplu vodu jer mi se čini da sam negde na ovom forumu (ili nekom drugom) pročitao da je bolje dolivati toplu vodu jer se navodno bre stvaraju te potrebne bakterije. Ako nije tako onda sam pogreio.
Mislim da je prolo oko mesec dana od dana kada sam je smućkao. Voda je sada bistra, a na povrini se uhvatila skrama za koju ja mislim da je plankton. Moda to i nije plankton ali ja mislim da je to to.
Oko 01.05. dobijam igličasti ventil i jo neto bilja od Photoiveka, a vse ostalo je spremno tako da ću idućeg vikenda formirati svoj prvi biljni aq.
Hvala na interesovanju, kume.
Pozz
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 26.04.2009 00:02
|

član
|
E drago mi je da sve ide kako treba,puno srece u formiranju. Cekam fotke i ostalo :p. Pozz |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 26.04.2009 01:54
|

član
|
Vidite ovaj LINK koji govori o tzv. mineralizaciji zemlje.
1)Zanima me gde naci dolomit ččč
2)Imate li vi tamo prave grncarske glineč ovde je to "istocno pitanje" )
3)Sta mu je to tacno muriate of potash i gde to nacič Ja kapiram da je to KCl ali on je isti po izgledu kao i kuhinjska so tj lako rastvorljiv beli kristalni prah koji se cak i dodaje u kuhinjsku dijetalnu so kao na ovomLINKU. Na prvom linku gore je to kao neko kamenje boje cigle Ispada kao neka druga kalijumova so.... ili bar druge strukture... Kako li se to kaze na srpskom č Ocigledno da je ovaj beli oblik nepogodan jer je trenutno lako rastvorljiv a mi idemo na duge staze(podloga)
Zasto je u ovom procesu nepozeljan tresetčDa li zbog sporijeg susenjač
Da li mogu da zaobidjem dolomit, glinu i muriate of potash, s obzirom da ce odozgo doci Seachem fluoriteč
Edited by paleoglodit on 26.04.2009 02:34
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 26.04.2009 23:12
|

Administrator
|
Neznam. Jedino da pretrazujes ako nadjes negde u Srbiji da ima sta ti treba od svega toga mozemo ti nabaviti pa kad budes dolazio...
Koliko si nabavio Seachem fluoritač Za koliki akvarijumč Mogao bi o tome malo u drugoj temi |
| |
|