14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
96 litara - moto
grujanic87
E upravo o ovom problrmu razmisljam zadnjih par dana.Kako da napravim sistem djubrenja a da razdvojim fosfate od fe.Imao sam par opcija da KNO3 i K2SO4 dodajem svaki dan a KH2PO4 i Mikro sa fe naizmenicno po jedan dan... ili makro jedan dan mikro drugi dan .Bas sam hteo da otvorim temu o ovome.Bilo bi dobro kad bi neko iskusniji pripomogao u resenju ovog problema.

moto
katjusa je napisao:
to kau testovi one vode sa Master Soil-omč
lp

Nita, ama ba nita. Nakon dva dana Fe, PO4 i NO3 testovi pokazali su potpunu nulu.

Sada sam dodao i soluciju KH2PO4 (test je pokazao oko 2.5ppm) i videćemo sutra ta da bude...

zander
paleoglodit je napisao:
Pa Zander ja vam verujem za to ali iz toga proizilazi da se biljke jedan dan hrane sa PO4 a drugi dan sa Fe.Znaci ne mogu da jedu sve odjednom .... a s druge strane im treba sve.

Mozda bi ste mogli da mi date tu hemijsku reakciju da bolje ukapiram ovo.
Ili bar neki link o tome...

Traio sam po netu sve i svata čitao i stvarno nisam nita naao na tu temu....

Za sad samo mislim da neki organski fosfati (moda) ili u nekom drugom obliku od PO4, moda P2O5 č u roku od samo par sati u vodi uzimaju Fe bez obzira to je helirano gvođe i to je stabilno u rastvoru do pH 7 ili vie npr eto taj Plantex CSM+B (mislim da je čak i preko toga). Helat ga čuva od bazne sredine, ali da li je Fe u tom helatu zatićeno i od nekih fosfornih jedinjenja nemam pojma.........

Juče smo probali da u čistu vodu ubacimo KH2PO4 i CSM+B, nikakve reakcije nije bilo ni posle 15 sati. Ostale su iste konc. i P i Fe u vodi. (ubacili smo 1ppm PO4 i Fe). Voda i dalje stoji, pa kad padne helat izmerićemo opet....

Po tome, moemo da ubacujemo i PO4 i Fe(edta) na pH < 7 bez straha da će odreagovati i napraviti neko jedinjenje, ali nebi trebalo imati velike konc. ni jednog ni drugog jer ta dva elementa smanjuju dostupnost jedna drugom.

Neki oksidi Fe ili Fe iz organskog porekla mogu da veu za sebe Fosfate, sad isto pitanje je u iz kog oblika, PO4 verovatno, a moda i druge. I to je moguće da je slučaj bio kod Moto-a. Ako se situacija smirila, moguće da mu test neće nita bitno pokazati ovaj put.

U praksi to izgleda ovako.

1.Sada imam za podlogu glistenjak. Definitivno je prepun Fosfora i u samom startu isputa tolike količine da sam uvek bio na nuli sa Fe iako sam ga ubacivao... Ubaci Fe, posle par sati njega nema, a nije ga biljka uzela jer biljka propada ba zato to ga nema.... Znači ne pokazuje nedostatke nego propada!

2. Pre toga sam imao podlogu prebogatu sa Fe. Neka zemlja za cveće koja je imala 1gr Fe u kilogram zemlje.... Imao sam problema sa tačkastom algom, koja je uglavnom uzrok nedostatka Fosfata... A PO4 sam ubacivao nedeljno i do 2ppm!!! Smile

O čemu se tačno radi nemam pojma... To su prednosti i mane hranljivih podloga u Diy varijanti. Al eto deava se izgleda i sa kupovnim...

Moto javljaj rezultate Thumb up
Edited by zander on 07.10.2009 08:21

moto
Evo mene. Danas sam ponovo izmerio fosfate u toj vodi sa Master soilom i test je pokazao jednak rezultat kao i sinoć. Znači, Master soil nije kriv za nestanak fosfata.
Imam jo jednu teoriju: Ispod Master soila stavio sam Tropica Plant substrate. Iako je iznad tog substrata minimalno propisanih 4 cm podloge, ponegde i vie, opstaje mogučnost da zbog velike granulacije Master soila dolazi do prekomerne cirkulacije u podlozi a zbog toga i do velikog isputanja hranljivih materija u vodu (moda i neki oblik Fe, koji unitava fosfat).
Na to me navela činjenica da imam i u 120 l aq sve to isto (i Master soil i Tropica Plant substrate) - sa malom promjenom. Tamo sam napravio mix od Master soila i pijeska (2mm). Taj pijesak popunio je rupe između granula Master soila i sa time ova mix podloga nije via tako propusna, zato i nemam problema.
Usled toga sam sada preko podloge stavio jo oko 2-3 cm pijeska da mi napravi neku barijeru. U to vreme sam izvadio sve biljke, jer su več počele propadati ispod svih tih algi (i verovatno zbog nedostatka hrane), a onda sam aq popunio sa mnogo brzorastučeg bilja. Sada ću čekati da vidim ta bude. Ako se ovo krizno stanje oporavi, polako ću menjati bilje za poeljeno. A ako se ne, sve ću izbaciti napolje i onda jovo ponovo iz početka.

moto
Au, tek sada sam primetio, da je prola skoro godina od mog zadnjeg javljanja u ovoj temi.Red card

Ajde, samo na kratko... Otkad se nisam javio, mnogo toga se promenilo. Zapravo, bila je samo jedna velika promjena, a to je podloga! Rasformirao sam aq, izbacio Master soil i Tropica supstrat, a namesto toga stavio sam samo pesak. Hranljive podloge nema, umesto toga koristim Seachem hranljive tablete.
Postavka je ista kao to je bila, ima samo neto promjena kod bilja.

Nakon zamijene podloge nestali su problemi sa PO4 i na početku je izgledalo sve ok. Ali... da nije bilo sve tako lako, pojavila se spyrogira. Samo ne pitajte, ta sve sam probao, da se je otresem. Sve je bilo uzalud. Ili je stagnirala alga i sa njom i bilje ili je obojica napredovala vrlo dobro. Sve do letnog odmora sam insistirao, da se ove alge rijeim s pobjedom bilja nad algama. Naravno, nisam uspio u tome...
Kad sam iao na odmor, stavio sam aq u tamu za 8 dana. Nakon povratka bio je čist ko suza, bez traga ijedne alge. Sve ribe i bilje su proiveli, osim HC i deo Uticularie g. HC je propala a deo Utricularie bio je na razini.
Evo, to je to. Sad polako produavam foto period i povećavam prihranu... i se nadam, da se spyrogira neće vratiti.

Evo jo jedne slike od danas:
Edited by moto on 08.09.2010 21:26

moto
Neto me zeza ovo sa slikama...Through wall
moto attached the following image:
img_6502.jpg

zander
Ne znam kako sam propustio da vidim ovu poslednju sliku. Čitam prethodne postove, raspisali se oko hemije a nikako da pohvalimo postavku Wink
Deluje mi zanimljivo postavka, moda malo čudno postavljanje ovog granja sa mahovinom ali zanimljivo i to je bitno, originalno, a ostaje dosta mesta za biljke i slobodnog prostora za ribe.
Ja bi mozda u taj levi prednji deo ostavio tako prazan, samo beli pesak i na njega stavio po koji manji kamen npr, a ovo ostalo samo da ostavi da se dobro popuni i razraste, mahovini da ne das da zaraste previe i to bi bilo to...

Koje su ovo ribe na poslednjoj slicič I kakvo je stanje u akvarijumu, jel ide na bolječ

nene
To batko samo cepaj Applause

MOto druze iscitao sam celu prepisku na ovu temu i mogu ti reci da je to sve po meni ok i normalno. dakle podloga moze da sadrzi ne ke druge elemente a ne samo Fe recimo samo da ispusta Mg ili Ca i ti fosfati su nerastvorni a mislim da ce Ca istisnuti i Fe i Fe EDTA komopleksa pa onda on cepa u talog sa fosfatima.
E mozda sam konfuzan ali sve je u ravnotezi. Ako recimo dodajemo Fe u obliku Fe-EDTA kompleksa on bolje helira Fe tj jace ga veze nego fosfat ali ako kolicina fosfata prevazilazi kolicinu EDTA dolazi do izmene i Fe prelazi u nerastvornu so sa fosfatima tj pada

Zelja mi je bila da pomognem tema mi je vrh pa ako sam pomogao odlicno a ako nisam ajde da je dalje zvacemo
Aq je po meni extra otise nekako prirodnoscu, jednostavnoscu i cistotom
pozzz Nene

biobiofizicar
I meni je nekako izmakla ova poslednja fotka Through wall
Sto rekose predhodnici izuzetno opustena i prirodna atmosfera odise iz ove postavke...
Posebno mi se svidja panj sa mahovinama i leva strana akvarijuma

zander
nene je napisao:
MOto druze iscitao sam celu prepisku na ovu temu i mogu ti reci da je to sve po meni ok i normalno. dakle podloga moze da sadrzi ne ke druge elemente a ne samo Fe recimo samo da ispusta Mg ili Ca i ti fosfati su nerastvorni a mislim da ce Ca istisnuti i Fe i Fe EDTA komopleksa pa onda on cepa u talog sa fosfatima.
E mozda sam konfuzan ali sve je u ravnotezi. Ako recimo dodajemo Fe u obliku Fe-EDTA kompleksa on bolje helira Fe tj jace ga veze nego fosfat ali ako kolicina fosfata prevazilazi kolicinu EDTA dolazi do izmene i Fe prelazi u nerastvornu so sa fosfatima tj pada

Vratio se Nene definitivno Grin

Ajd' dok smo pisali stalno na forumu o raspadanju helata (FeEdta uglavnom), da napisem i koju reč o uticaju nekih helata na ponovnu dostupnost biljkama, nedostupnog Fe-fosfata.

Citiraću ceo pasus iz knjige Agrohemija (Univerz.u NS, prof.M.UbavićWink gde mi je drugi deo teksta posebno interesantan, a ranije za to nisam ni znao...

"U zemljitu se helatori stvaraju pod uticajem mikroorganizama, a izlučuju ih i biljke putem korena. Razgradnjom organskih materija pod uticajem mikroorganizama, nastaju razne organske kiseline, koje mogu delovati kao helatori. U okolini korena viih biljaka izolovane su brojne organske supstance za koje je utvrđeno da su helatori. Tako je poznato da koren penice moe izlučiti 18 raznih aminokiselina, a svaka od njih moe delovati kao helator.
Helatori (huminske i fulvo, amino kiseline), mogu izvući katjone iz kristalne reetke primernih i sekundarnih minerala i učiniti ih pristupačnim biljkama.
Osim toga na taj se način ubrzava raspadanje minerala.
Oslobađanje hranljivih jona na taj način moe se prikazati na sledećem primeru:
Fe-fosfat (nepristupačan) + helator ---> Fe-helat + fosfat (oboje pristupačni)"

Skroz off na Motovu temu, pa se izvinjavam, ali čisto jedan primer da moe da postoji i obrnuta reakcija od one o kojoj smo stalno "divanili"... Wink

nene
Dobar jutar svima
evo cisto da malo zakuvamCool
Uz duzno postovanje prof.M.Ubavić voleo bi da mi odrzi kratak kurs kooje to AK a da nisu dibazne (kojih ima celih 2 ako govorimo o standardnih 20 AK) mogu helirati recimo Fe. sa ostatkom teksta se naravno slazem i jos ako mi dopustite da dodam biljke i mikroorganizmi obicno usvajaju Fe iz podloge u obliku kompleksa koje prave tako sto izlucuju u sredinu kiseline kao sto je limunska i ostale dvi i visebazne organske kiseline.
Mala digresija proizvod poznat kao limuntus (limunska kiselina) se dobija biotehnoloskim postupkom uz pomoc gljive (mikroskopske) A.niger jer ta gljiva usvaja Fe i ostale dvo i trovalentne katjone preko njihovog citratnog kompleksa. Dakle skroz uprosceno ako gajih tu gljivu na podlozi koja sadrzi jako jako malo Fe ona ce luciti ogromne kolicine limunske kiseline koju ti precistis malo i prodas kao limuntus
pozzz Nene

krcko
Uh , ovako zgodan i pregledan akvarijum, a ne vidim nigde u njemu te helate, kiseline i gvojza Wink. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Daj onda jedan aplauz da mu damo ApplauseGrin
Wink
Da ne idemo vise u off, da podsetim samo Mota da sam pitao koje su to ribe u akvarijumuč
Edited by zander on 08.09.2010 11:16

katjusa
Mislim, da su Boraras maculata

Thalassoma
nene je napisao:
... da dodam biljke i mikroorganizmi obicno usvajaju Fe iz podloge u obliku kompleksa koje prave tako sto izlucuju u sredinu kiseline kao sto je limunska i ostale dvi i visebazne organske kiseline.

Ako je tako (a siguran sam da jeste) da li ima nekog smisla u podlogu staviti (u malim kolicinama) i zemlju crvenicu koja je te boje jer je navodno bogata gvozdjem. Ako jeste, zasto to ne probamoč Donesemo (npr. ja) negde iz Hercegovine, Istre ili Boke tu zemlju, lepo je sterilisemo u rerni i butnemo ispod sljunka i hranjive podloge, hač

www.njivice.co.rs
nene
Sto se tice zemlje crvenice ideja je po meni odlicna. Crvena boje u vecini slucajeva kod zemlje potice of Fe (kod crvenice sigurno). Ima i boljih i blizih nacina za kvalitetnu podlogu ja licno, to vec svi znaju, preferiram laterit (bez dodatka hemije naravno) a spremam se da nesto petljam i ja jonoizmenjivackim smolama u podlozi ali otom potom.
Najbolji nacin sterilizacije u kucnim uslovima (pogotovo za takve stvari) je mikrotalasna
pozzz

zander
nesto petljam i ja jonoizmenjivackim smolama u podlozi ali otom potom.

Evo ja cu da probam to pre tebe Grin (samo pitanje je koju si smolu hteo da probas u podlogu) posto imam spremnu smolu koju sam eksperimentisuci stavljao u filter, pa mi je spustala KH u akvarijumu, sad samo da je probam i u podlozi... Wink

nene
Zander druze JI (smola tj jonoizmenjivac) je ok trenutno resenje za filter za omeksavanje vode ali na zalost kada se zasiti mora da se izvadi i regenerise sto i nije neki problem. Nameravao sam da stavimmesani JI ali ako nemas mislim da ce i katjonski JI raditi posao. Ideja mi je da se napravi pool (bazen, skladiste) katjona koji ce biti dostupni biljkama i koji ce smanjiti varijacije u njihovoj koncentraciji u vodenom stubu
Pozzz Nenad
O akvaristici nikada nece sve biti napisano Beer

moto
Au, to ste se raspisali!Shock

Hemija i ja nismo ba na TI i zato jako malo razumem o čemu vi to piete.Frown
Zbog toga ću odgovoriti samo na ono, to se direktno tiče trenutnog stanja u aq...

to se tiče riba, ima u aq Boraras maculata (30+), Corydoras pygmaeus (10+) i 6 otocinclusa. Danio margaritatus su napustile aq, jer im očito neto nije odgovaralo. Osim riba ima jo 6 Caridina multidentata i ogromno Red Cherry račića.

Oko same postavke imam jo dosta za proraditi. Mahovina na drvetu se sasvim previe proirila, prednji levi deo ću opet zasaditi HCom, jer se mi ovako golo ne sviđa (zasad je tamo jedan pelcer "crvenog bolbitisa" i jedan jedini pogostemon koji mi je ostao). Nikako pa ne nađem neke dobre ideje ta da zasadim na desnom delu aq... ta god sam pokuao, nije ispalo dobro.Through wall

Algi sam se uglavnom reio, osim nekoliko BBA mi se pojavljuje poslednjih par nedelja. Nita strano ali ima ih. Računam, da će se i to reiti kad bude aq opet u formi. Za sada je jo uvijek u fazi povećavanja doze mikro/makro elemenata i foto perioda. Nakon razbijanja glave zbog algi od skoro godinu dana mi se sad zaista ne uri ponovo izazivati nekog alga booma. Grin

moto
Mali update...
Danas sam imao nekoliko vremena (osim zamjene vode) za taj aq i tako sam malo oslobodio panj od mahovine. Zapravo, ovo je samo početak...mahovina se suvie proirila i zbog toga biče jo čupanja.Grin
moto attached the following image:
img_6535.jpg

Edited by moto on 12.09.2010 22:21

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta