14.06.2026 06:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Pomoc! Biljke stagniraju.
daweed
Da ovo sam zaboravio sinoć da napiem...

"Pojacaj svetlo, a smanji fotoperiod. Neka gore sve sijalice, ali znatno krace."

I obavezno

"Oscilacijama u dodavanju CO2 crna cupava se posebno raduje. Bilo bi dobro da ga ne gasis uopste."

i da ga pojača malo

http://daweedaqua.tk
Srky Boy
Proba wrote:
po mom misljenju, imas nedovoljno svetla za navedene biljke sa kojima imas problema. Bez obzira na dugacak fotoperiod, sto opet ne valja (12 sati), svetlo ti je u glavnom delu (10-18) oko 0,5w/l (ako sam dobro shvatio raspored rada).

Na te dve T5 sijalice imam parabolicne reflektore, na 2 neonke od 18 W nemam. Akvarijum je 80 L neto.

Jel postoji opasnost da dodje do predoziranja sa CO2 ako ga drzim i nocu. Da se ne desi da se probudim a ribice plivaju na ledjima.

Iz svega procitanog zakljucujem

1. Pojacati svetlo -znaci da budu upaljene sve sijalice tada ce biti 1W-1l
2. Smanjiti fotoperiod na recimo 8h ili jos manje.
3. CO2 drzati ukljucen neprekidno.
4. Povecati dozu pro fita.
5. Smanjiti dodavanje nitrata

Samo vezano za CO2, do pre desetak dana sam imao 5 barbus tetrazona koje su pred kraj gasenja Co2 oko 18h (ukljucuje se u 10h) disale na povrsini vode, da sam im ostavio CO2 ukljucen nocu siguran sam da bi doslo do pomora.

Danas kacim sliku frontalnog akvarijuma, da se vidi biljna masa, trebaju mi stici jos neke biljke ali sve su spororastuce.

Srky Boy
Od ovog trenutka

CO2 ukljucen non stop, pa cu ga stelovati po broju mehurova.
Fotoperiod 10-18h, ako treba jos cu ga skratiti. Sve sijalice ukljucene
Nitrati dodavanje od danas 3x9 PPM
Fosfati dodavanje od danas 3xo,5 PPM
Pro fito 3x 6ml nedeljno.

Ako ovo treba da korigujem pisite.

Jeca wrote:

pojava vise vrsta algi ukazuje na niz gresaka.

Zato imam sve vas, da mi pomognete. Dzaba sam ja pribavio svu tehniku, jer kad je vrhunska akvaristika u pitanju, a takvih (vrhunskih) akvarista na forumu ima dosta, ja sam zelen kao zelena tackasta.

Srky Boy
Posle prve noci neprekidnog dodavanja Co2, uvideo sam prednost magnetnog ventila. Da objasnim, kad se svetlo upalilo, a moje neonke sve disu na povrsini. Stradao jedan algar. Dodavao sam 50 meh./sec.

krcko
Kod ovakvih situacija, gde CO2 moe da pobegne, treba pribeći i pojačanoj cirkulaciji u akvarijumu, zbog bolje razmene gasova. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Srky Boy
Ma vazdusna pumpa mi je stalno ukljucena, a i jedna motorna glava radi u samom akvarijumu pri povrsini ali opet... Algaru se pridruzila i jedna kozica, iskreno nje mi je vise zao.

Borisn1910
Kod mene CO2 gas ide 1 mehur u sekundi i danju i noću, jedino dok nisam reio igličasti ventil imao sam problema sa pomorom riba (15 silver tetri, 3 algara i 3 muljaa). Od tada za sada svi ivi i zdravi.

Srky Boy
Danas sam primetio da kada ubodem prstom u podlogu izlaze mehurovi. Cela podloga mi se cini ,,vazdusasta". E sad ti mehurovi imaju i odredjeni miris samo ja ne mogu da ga identifikujem. Da li neko zna sta to moze biti? Prvi put koristim zemlju ,,Unija" Zrenjanin i ovo mi se pre nije desavalo sa zemljom kao podlogom, a video sam da se ista podloga kod nekih clanova pokazala dobrom.

Veriu
To je naj normalnija stvar da se stvara ju mehurovi u podlozi kada ima zemlje za cvece, sad ona pocinje da radi raspada se pa se stvaraju gasovi. Nemoj to da te brine.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,405 jedinstvenih poseta