14.06.2026 08:44
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
zemlja za cvece - substrat
biobiofizicar
Nije bitno sta od biljaka - sta god navatas - dobro je. To ipak zavisi od zapremine i dimenzija akvarijuma sta saditi. Takodje od tvrdoce vode i da li ces dodavati ili ne CO2, rasvete,....

Posto ulazis u eksperiment sa podlogom mozes preskociti biljke sa rizomom i plivajuce, a opet sa druge strane mozda nije lose ubaciti i pokoju od njih da piju iz vode ono sto podloga ispusti u tecnu kolonu...

Tako ti je to kod nas u akvaristici - mnogo faktora utice i dosta kockica treba da se slozi...Wink

cvecar
dimenzije 30-20-20,dakle malisa ukojeg sam planirao da stavim stedljivu sijalicu a kasnije i CO2.Zbog velicine i trazim neke savete za sadnju bilja po mogucnosti da to ima kod RF-a posto mi je on najblizi.Voda u krsturu je meksa nego u gradovima a imam i bazen sa kisnicom od nekih 150 kubika za zalivanje tako da mogu napraviti bilo sta.Svako misljenje dobro doslo...

daweed
"Tako ti je to kod nas u akvaristici - mnogo faktora utice i dosta kockica treba da se slozi.."

Ba tako Bio, ove teme o podlozi su postale previe određene, a o podlozi čak i ne znamo koliko ne znamo...

I onda dođemo do postova:
"Ja sam koristio dva puta zemlju od razlicitih proizvodjaca, tako da to nije presudno"

Ja koristio zemlju za cveće (treset, humus, kompost) 15naestak puta i dan danas nemam pojma kako i ta ubodem u kom aq.
Uvek postoji mogućnost za inerciju i osmokot ali to je previe jednostavno za nas zar ne Grin hahah... Zato smo tu da komplikujemo, ali ja ni dan danas ne znam ta radim...

Ova tema mi je zanimljiva zbog druga cvećara, jer jedva čekam da vidim njegova iskustva...

Ovde se treba dodavati i Co2 i podeavati svetlo, bortiti sa algama dok kod nazemnih to nije slučaj Beer
Edited by daweed on 18.02.2012 23:47

http://daweedaqua.tk
zander
cvecar je napisao:
Zander-Nisam se sretao sa zemljom AquaPlants,verovatno je to vise za akvarijume nego za moju struku.Trebalo bi da mogu nabaviti cisti crni treset,verovatno sa namestenim pH ili ces skroz prirodni ili da bude gotov substrat sa vecim procentom crnog tresetač

Najvise bi voleo da nabavim taj skroz prirodni crni treset, da nije mesan i tretiran ni sa cim. On bi trebao da je nesto bogatiji sa azotom od belog treseta i slabije kiselosti, mislim da bi mi to odgovaralo Thumb up

biobiofizicar
30x20x20 mi zovemo nano - bolje reci tepamo mu Wink
To je veoma mala zapremina za akvaristicke eksperimente jer je takve akvarijume mnogo teze odrzavati stabilnim i u njima postici ekolosku ravnotezu - posebno sa jakim podlogama. Vec to moze ozbiljno narusiti zakljucke i rezultate tvog eksperimenta.

U svakom slucaju ne odustaj i nastavi kada si ga vec pripremio i spakovao. Obzirom da nemas CO2 dok ga ne nabavis kreni sa nekim nezahtevnim biljkama jakog korena, sagitarie, nize kriptem E. Tenelus, marsilea, HM, rotalicu,.... To je nesto od onoga sto mi je brzinski palo na pamet. Nema svrhe saditi nesto zahtevnije u tako mali aq bez CO2 sa jakom podlogom. Aq je plitak i ima da sisas stabljikasto svakih par dana...

Samo napred i nadji mesta za neko ozbiljnije staklo oko 100inak lit

cvecar
Crni treset postoji i kod nas,takozvani tutinski treset koji pripada pod "dalas" i poreklom je narevno is tutina.Ja ga nisam nikad koristio ali imam prijatelja koji ga upotrebljava redovno.Nekoristim ga zato sto mi je skup prevoz i zahteva dodatnu obradu a sto se tice pH mislim da je bazan ali cu proveriti sa drugarom.Javi koliko ti treba ako hoces taj.

cvecar
trenutno me mrzi da raspakujem juwel-a da bi promenio podlogu jer sam se taman resio algi ali ko zna...
Edited by cvecar on 19.02.2012 00:16

Panco
cvecar je napisao:
Pozdrav Zander,

Sve zemlje za cvece moraju da imaju blago kiselu sredinu zbog usvajanja mikroelemenata i stalnog zalivanja sa tvrdim vodama.Sto duze ph ostane ispod 7 to su biljke zdravije ali ako padne ispod 5 dobije se blokada i to je jos gore.

Za akvarijum sve pohvale,majstorski nema staThumb up

Kod upotrebe zemlje za cvece naj veci problem je zadrzavanje ph vrednosti i NPK djubriva koje se brzo ispere, tako da ostane samo posni treset niskog ph . Po mom misljenju ph podloge u nasim uslovima brzo pada ispod 5ph, posle prvog buma rasta biljaka pocinju nase agonije sa algama. Zbog toga sam ja odustao od upotrebe iste i gajim biljke na cistoj hemiji. Sto ne znaci da se ne moze napraviti lep AQ kad se koristi supstrat za cvece, ali se mora paziti na mnogo parametara i mnogo se treba osloniti na srecu sto ja bas i ne volim.

Primer UG kod mene:
Panco attached the following image:
4139res_1.jpg

zander
cvecar je napisao:
Crni treset postoji i kod nas,takozvani tutinski treset koji pripada pod "dalas" i poreklom je narevno is tutina.Ja ga nisam nikad koristio ali imam prijatelja koji ga upotrebljava redovno.Nekoristim ga zato sto mi je skup prevoz i zahteva dodatnu obradu a sto se tice pH mislim da je bazan ali cu proveriti sa drugarom.Javi koliko ti treba ako hoces taj.

Mozda se Paleoglodit seti onog akvarijuma gde mu se konstantno povecavao KH i GH vode u akvarijumu sa zemljom za cvece...
Kiseli treseti, tj taj sphagnum ima jako mali procenat Ca.
Dok su ovaj crni, ili drugacije 'niski' treseti dosta bogatiji sa Ca, taj Ca je izmenjivi i u reagovanju sa kiselinama oni otpustaju jone Ca. Na taj nacin u vodenoj koloni mozemo da dobijemo recimo CaNO3, CaSO4 i ko zna sta sve, ali obavezno na kraju imas rezultat da se podize GH, ili cak i GH i KH zajedno...
Na taj nacin zemlja za cvece na kojoj pise da je kisele reakcije, zbog kolicine belog treseta, moze da povecava tvrdocu vode, ukupnu, pa na kraju i karbonatnu najvise zahvaljujuci time koliko je treset zasicen Ca...
Kislei treseti imaju recimo od 0,1-0,7% CaO, dok neki drugi imaju i do 5%CaO.
Tretiranjem ovog baznog sa kiselim djubrivima, recimo kao sto je amonijum sulfat ili nesto drugo, moze da se ukloni visak Ca, ali ako je tako i sa tim tresetom recimo pripremljena zemlja za cvece, a nije retkost da jeste, onda je dobra preventivna stvar ispiranje pre stavljanja u akvarijum.
edit: Mada ce svakako kasnije biti kolebanja parametara i u podlozi i u vodi najverovatnije, zato je tu zamena vode Wink
Edited by zander on 19.02.2012 11:01

cvecar
Panco kvalitet substrata se meri bas po tome sto ti kazes,ako menja pH i brzo gubi NPK i postaje "prazan"to znaci da je zemlja losa.Neverujem da pH zemlje moze da se promeni u kiselu ako se samo ispire tj nalazi se u vodi,pre bi rekao da ce da se podigne jer su vode uglavnom tvrde pa sadrze dosta karbonata i bikarbonata a sve to pokupi zemlja bar se sa tim borimo na suvom pa zato koristimo kisnicu.Vecina djubriva su kisele reakcije sto sam se i sam uverio a pogotovo vodotopiva i tipa kao osmokot.Pre par godina jedan kolega je stavio scots-ov osmokot u zemlju gde vec ima sporootapajuceg djubriva pa mu je pH zemlje pao na 4,8 .Jedva se izvukao.To je neko moje iskustvo i misljenje...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,782 jedinstvenih poseta