14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Osmocote exact
Miti
Saznao sam da je Osmocota bilo u polj.apoteci u Vojlovici kod Panceva. Pa ko moze neka nam proveri.

zander
Jel to prema Barandič Smile
Ima ga i u Zemunu, Subotici, pojaviće se to polako i po poljoprivrednim apotekama. Čuo sam da ga u NS ima u Merkuru valda, nisam siguran 100%. Ali ima ih raznih...
Nas nekoliko je nabavilo i podelilo ovaj na 5-6 meseci. NPK 15:9:11

Santorini
Zasli ste mi na teren pa da se ukljucim.Osmocote koristim u poslu 8 godina(imam rasadnik). Poceo sam medju prvima u Srbiji.
Da pocnem o negativnim osobinama po biljke:-skup je,
salu na stranu koristim dzakove od 10 kg.....
Dobar je, dobar je a razlicite granulacije,duzine otpusta hranljivih materija ili kako ih oni klasifikuju po bojama su vezane za vrste biljaka koje se gaje(cetinari,travnjaci,sezonsko cvece,liscari itd)
Vrednosti otpustanja hr.materija su mnogo varijabilnije nego sto pisu i vezane su za duzinu perioda vlazenja i postojecih temperatura.
Mislim da je za Aq...taj period mnogo kraci iz razloga 100%vlaznosti i idealne temperature za razlaganje vostanog omotaca granula.U vodi je 3-4 meseca prepolovljeno ali je i dalje extra stvar
Moze da se nabavi u firmi na izlazu iz Bg prema Ns auto putem (firma za navodnjavanje) ili ponesem u Bg kad naletim kome treba
Toliko

zander
Zasli ste mi na teren pa da se ukljucim.Osmocote koristim u poslu 8 godina(imam rasadnik). Poceo sam medju prvima u Srbiji.
Da pocnem o negativnim osobinama po biljke:-skup je,

Skup je Thumb up
Vrednosti otpustanja hr.materija su mnogo varijabilnije nego sto pisu i vezane su za duzinu perioda vlazenja i postojecih temperatura.
Mislim da je za Aq...taj period mnogo kraci iz razloga 100%vlaznosti i idealne temperature za razlaganje vostanog omotaca granula.

Naprotiv traje i due nego to je napisano na kesi. Uzme, proveri pa javi... Thumb up Ja sam isto tako mislio da traje kraće ali ono to se nama odvja u glavi i u teoriji nije isto to i u praksi. Isprobano na nekoliko akvarijuma i ne samo kod mene...

Moguć problem kod ubacivanja u akvarijum je kod kuglica kojima su opne otećene i te kuglice bi trebalo ukloniti, jer one sav sadraj odma ispuste.
Edited by zander on 15.11.2009 00:58

Santorini
Kako si ustanovio da traju duze u Aqč

Iskreno super ti je fazon sa spricem.Ispelcovao samAQ juceGrin (Nemoze im nista krmecak).

zander
Čačkao sam neto po akvarijumu i tako mi je dosta Osmocota izletelo na gornji deo podloge. Pincetom sam rasturio opnu od nekoliko komada i jo je imao praka unutar opne, Prolo je skoro oko 3 meseca kako sam ga stavio u vodu i taj je na 3 meseca otputanja, cenim (po količini đubriva koja je ostala u opnama) da će trajati jo mesec dana najmanje.
U zemlji on radi na drugačijem principu, nakvasi se, povuče hemiju iz opne pa se osui i na taj način isputa hemikalije iz sebe. Dok u vodi, kad nema tog da se osui nego je stalno opna pod pritiskom vode to ide malo sporije... Ovo je za sad samo neka moja teorija zato to traje due u vodi nego u zemlji ali verovatno ćemo kroz koju godinu neto vie znati o tome i da li sam u pravu ili ne, moda postoji neka druga teorija ali u vodi Osmocot ne traje nita kraće nego to je to u zemlji (ako već kae da u zemlji dosta brzo nestane a to ti verujem jer malo sam i čitao o tome) Thumb up

Ali dodao bi da mi nije neto pouzdana varijanta za formiranje akvarijuma i kompletno da se koristi kao jedini hranljivi sloj podloge, nego samo po malo pod neke biljke....
Najvie mi je interesantan jer mu je količina NH3 % dosta velika i prema njoj treba računati koliko ga moemo staviti u podlogu...Dobra je varijanta jer konstatno dodaje i Amonijak i ostala mineralna đubriva, dosta polako i konstantno a to ne mogu da radim tako to ću stojati pored akv. i te stvari dodavati non stop... i jo pod koren...
Edited by zander on 16.11.2009 18:15

Santorini
Nemoj da te zavara ostatak praska u granuli.Nalazio sam gomilu granula kad istresam neprodate saksije starosti GODINU dana i svaka granula kad je stisnes prsne tecnost(pomesana voda i nestočččWink.Ne verujem da je to hrana jos uvek

IPAK

mozda si u pravu za ponasanje u vodi.ipak je to nesto novo.Videcemo....

pozz...

zander
Problem je to za taj eksperiment treba čekati oko 3 meseca Grin
Ali videćemo to kae... Npr uz staklo gde mogu da vidim ili te opne koje su na povrini su i dalje cele, dok u ovom akvarijumu gde sam ga ranije stavljao dosta ih je nestalo... Ja sam isto očekivao da će da traje manje od 2 meseca....

zander
Kad je jedna ruka u akvarijumu, mokra, onda je nezgodno puniti pric sa osmocotom, pa sam napravio ovo...
zander attached the following image:
q02.jpg

zander
.
q03.jpg

zander
.
q04.jpg

zander
.
q05.jpg

sejn
Thumb up

kojot
Narkomani!!!Shock

krcko
Jes, vala. Bolje da udaraju po rakijiBeer. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
kojot
Gledao sam juce Osmocote u Garden Centru nigde na pakovanjima ne pise koliko se raspadaju,razlikuju se oni za ruze,cetinare,travnjake...
Da li neko zna koji od tih bi trebalo da ima najduzi period osobadjanjahran.mat.č

zander
Ima sad različitih varijanti.
Osmocot koji sam ja koristio je firme Scotts profesional.

A vidim po poljoprivrednim apotekama da su se pojavili i drugi prozvođači Osmocota, kao na primer Supstral. Supstral Osmocote
A vidim i kod supstrala, pise malim slovima scotts, sad da li je to po nekoj licenci rađeno... ne znam.
Uglavnom ta đubriva nisam isprobao

Oni imaju kod nas raznu paletu ovih đubriva za ukrasno cveće, jagode i ne sećam se ta sam sve video... Nisam gledao da li imaju podatak o trajanju tih đubriva kao to je kod firme Scotts, ali trebalo bi da je imaju istaknut negde i taj podatak Frown
Edited by zander on 12.03.2010 11:47

kojot
Da i ta sto sam ja gledao su Supstralova, ali na svakom pise samo sporootapajuce,a ne i koliko je sporo to otapanje!!!Through wall

Miti
ja sam nabavio fitocote: FitoCOTE
20:8:10 i FitoCOTE 12:16:14 su strogo kontrolisana
topiva hraniva tj. hraniva sa poroznom
opnom koja se primenjuju jednom do dva puta
tokom godine. Mehanizam delovanja se ogleda
u dugotrajnom i kontrolisanom hranjenju
biljke bez opasnosti trovanja biljke velikom koncentracijom
hraniva. Doza primene ovih hraniva
u zavisnosti od namene i kreće se od 30 do 80
g/m2 .
Miti attached the following image:
fitocote.jpg

Blue
zander je napisao:
Ima sad različitih varijanti.
Osmocot koji sam ja koristio je firme Scotts profesional.

A vidim po poljoprivrednim apotekama da su se pojavili i drugi prozvođači Osmocota, kao na primer Supstral. Supstral Osmocote
A vidim i kod supstrala, pise malim slovima scotts, sad da li je to po nekoj licenci rađeno... ne znam.

Cisto da dopunim, Scotts Miracle-Gro je vlasnik brenda Substral.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta