14.06.2026 10:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
54l softwater
ZeleniMrav
Danas sam mjerio parametre: P 2ppm,N 10ppm
Znaci nisu se promjenili dva dana tj. toliko sam ih dozirao zajedno sa K 10ppm i mikro(Seachem Flourish 2ml) dan kasnije.
Kao da je nesto stalo ili ih blokira.....ideje nekakvačMislim pojacati K da ubrzam metabolizam bilja ili dodati jos mikro...Shock

Dodao sam 5ml Flourish mikro pa sta bude budeGrin
Edited by ZeleniMrav on 27.10.2011 15:54

isnogood
25. 10 dozirao si:
N 10ppm
P 2ppm
27. 10. si merio parametre i rezultati su:
N 10ppm
P 2ppm

Da li si merio N i P 25. 10. i ako jesi koje su bile vrednosti.

ZeleniMrav
Znaci akvarij ne trosi nista,bilje je stalo.
Mislim da sam iskljucio mikroelemente i Fe i sad me sve vuce na to da je uzrok tome nedostatak Ca,kalcija,sa obzirom da mi voda na izvoru ima kh i gh 0-1 a simptomi nedostatka kalcija su zaustavljen rast i bljedo lisce.
Dodajem Ca pa vidim dalje sta se dogadja....

ZoSo
U akvaristici vlada miljenje da se kalijum ne moe predozirati........

Ja sam u jednoj knjizi pročitao ( knjiga se koristila na poljoprivrednom fakultetu ) da previe kalijuma blokira sposobnost biljke da uzima ostale makro elemente !

Znači iako znamo da je biljci na raspolaganju sve to je neophodno biljka odaje simptome nedostatka elemenata .

Ne verujem da za akvarističke biljke vae drugčija pravila nego za poljoprivredne kulture Cool

Jel moguće da je neto tako u pitanju i kod tebe č

ZeleniMrav
Da,visak K uzrokuje nedostatak Ca i Mg.
E sad koliko K je visak nemam pojma.
Ja sam ga dodao:
-24.10 - 10ppm (k2so4) + k iz kno3 oko 6ppm
-27.10 - 10ppm (k2so4)
-29.10,danas,dodao 5gr. Seachem equilibrium sta je diglo K za jos 19.5ppm!!!Nisam znao da ima toliko K u njemu a nemam drugacije kako dodati kalcij.

Ako sam pretjerao sa K onda je to bilo danas nakon sta je vec sve stalo...napravio sam cijelu zbrkuThrough wall
Zatvorio sam se u krug,e to je kad sam tek poceo gnojit pa ucim u hodu!Pustam sad ovako jos dva dana pa ako nema promjena mjenjam vodu i krecem ponovo.
Sta uzeti za Ca,CaSO4 ili CaCl2č

zander
Problem moze da bude u nedostatku azota. Za njega je najprakticnije resenje Urea. Koncetracija nitrata za mnoge biljke ne treba da bude velika, cak mnoge od tih zahtevnijih pate kada je to preko 10-15ppm. Ja na primer biljku staurogyne koja trazi malo vecu vrednost NO3 drzim na 10ak ppm maksimalno, nekada KNO3 uopste i ne dodajem, ali u vodu dodajem redovno ureu, jako male kolicine, ali ocigledno dovoljne da zadovolje biljku sa N. Kalijum ja a i znam jos gomilu njih ne dodajem uopste nesto mnogo, kod mene to nedeljno dodavanje nije nikad ni preko 10ppm, pa nema nikakvih problema, a ako dodajem samo KNO3 onda ga vrlo cesto dodatno ni ne ubacujem...

Dvovalentno Fe i urea, dvovalentno Fe i urea i tako stalno po malo + male koncetracije nitrata, voda ne preko 2KH, CO2, CO2, CO2 sto bi rekao Barr, i onda ce ti od te dzungle ostati biljaka Par Smile

Zezam se malo, ali eto mozda sam ti dao neku drugu ideju WinkWinkWink

biobiofizicar
Napred si rekao da je voda KH1 i GH1 sto znaci da je sav GH od KH to jest od Ca. Ne znam sta od ovih kupovnih buckurisa sto ubacujes sadrzi Mg i da li ga uopste ubacujes. Uz onu pricu koju pomenuste da visak K deluje na Ca i Mg i da si mozda overdozirao K, pa sve to jos u ultra mekoj vodi - mozda se tu oko nedostatka Mg krije uzrok problema....
Edited by biobiofizicar on 29.10.2011 16:37

isnogood
Bilo bi lake steći uvid u situaciju kada bi rekao koliko čega, i kada dozira. Ili barem da odgovori na postavljena pitanja.
Ovako gledajući postove stiče se utisak da đubri bez neke sistematizacije, a druga stvar je to hrani akvarijum kao da je gusto ubiljen, a koliko sam razumeo akvarijum je na početku.
U 4 dana si dodao 20ppm K...

ZeleniMrav
isnogood je napisao:
Bilo bi lake steći uvid u situaciju kada bi rekao koliko čega, i kada dozira. Ili barem da odgovori na postavljena pitanja.

Pise ti gore kada sam i sta sam sve dodavao u akvarij!

isnogood je napisao:
Ovako gledajući postove stiče se utisak da đubri bez neke sistematizacije, a druga stvar je to hrani akvarijum kao da je gusto ubiljen, a koliko sam razumeo akvarijum je na početku.
U 4 dana si dodao 20ppm K...

Da,zeznuo sam stvar sa gnojenjem,pretjerao sam....jbg,ucim se.
Sad sam izmjenio 2/3 vode i malo cu vise pazit.
Mislim da znam u cemu je problem.....osim u meni.

zander
Seachem equilibrium sadrzi Magnezijum.
Soluble Potassium (K20) 23.0%
Calcium (Ca) 8.06%
Magnesium (Mg) 2.41%
Soluble Iron (Fe) 0.11%
Soluble Manganese (Mn) 0.06%

Sa kalijumom si mozda malo preterao (ne znam jer toliko ne dodajem) mada ne znam da li je to napravilo problem jer jednostavno te zahtevnije biljke su takve da su sve kilave po pitanju gvozdja i preferiraju mnogo vise jako male kolicine NH4, nego neke velike vrednosti NO3...

Na primer Mayaca fluvitalis to jako lepo pokazuje iako nije toliko zahtevna koliko ove biljke koje ti imas...

Ukoliko imam visok nivo NO3 (npr15ppm) u vodi i dodajem Seachem Fe ona zna da bude bleda.

Sa druge strane ako je NO3 u vodi na manjim vrednostima (5-10), a pritom dodajem WuxalFe (ureu i Fe2+) jos u manjoj koncetraciji nego sa seachemom tada je biljka zdrava i zelena... Lepu zelenu boju cak dosta dugo drzi i posle toga ako prihranu nastavim sa ureom kasnije i bez dodavanja dvovalentog Fe, ili samo trovalentnog iz mikroelemenata....

Pozdrav, pratimo dalje WinkBeer
Edited by zander on 29.10.2011 20:53

isnogood
27. 10.
Danas sam mjerio parametre: P 2ppm,N 10ppm
Znaci nisu se promjenili dva dana tj. toliko sam ih dozirao zajedno sa K 10ppm i mikro(Seachem Flourish 2ml) dan kasnije.
Kao da je nesto stalo ili ih blokira.....ideje nekakvačMislim pojacati K da ubrzam metabolizam bilja ili dodati jos mikro...

25. 10. si dozirao:
N 10ppm
P 2ppm
SF: 2ml

29. 10.
Ja sam ga dodao:
-24.10 - 10ppm (k2so4) + k iz kno3 oko 6ppm
-27.10 - 10ppm (k2so4)
-29.10,danas,dodao 5gr. Seachem equilibrium sta je diglo K za jos 19.5ppm!!!Nisam znao da ima toliko K u njemu a nemam drugacije kako dodati kalcij.

Ovde se vracas na
24. 10.
K 10ppm (ako sam dobro razumeo)
Pa dalje
27. 10.
K 10ppm
29. 10.
K 19.5ppm

Kad se presabere sta si do sada napisao ispadne da si od 24. 10. do danas (6 dana) dodao:
N 10ppm
P 2ppm
K 39.5ppm
SF: 2ml

Sad,
Pise ti gore kada sam i sta sam sve dodavao u akvarij!

Umesto sto urlas mogao si lepo da napises sistematicno sta si i kada si dodao.
Ovako mora covek da Through wall da bi provalio kad si sta, i koliko si ukupno cega sipao.

i
Da,zeznuo sam stvar sa gnojenjem,pretjerao sam....jbg,ucim se.
Sad sam izmjenio 2/3 vode i malo cu vise pazit.
Mislim da znam u cemu je problem.....osim u meni.

Nije problem sto si zeznuo jer svi mi zeznemo stvar, kad tad. Samo sto neki cute i prave se ludi, a neki javno pricaju o tome.
Da sam na tvom mestu resetovao bi akvarijum sa par vecih izmena vode.
Poceo da doziram po PPS sistemu, zbog malih kolicina koje se dodaju (zbog niske tvrdoce obratio paznju na Ca i Mg).
Pratio biljke i konsultvao tabelu za dalje stelovanje prehrane.

Panco
Drue mislim da si ovde sam, poto niko od ovde prisutnih nisu imali iskustva sa ovim vrstama biljaka. Po mom iskustvu sa nekim "zahtevnijim" biljkama koje nisu ni primirisdati ovima, u hemiji mora imati sve oblike "N" u kom odnosu moraće sam da provali. Samo polako i posmatraj kako biljke reaguju. Kalijum gledam da ne dodajem mnogo a savet zandera u vezi Wuhalovog Fe djubriva bi ja posluao. SRETNO Thumb up

ZeleniMrav
Proucio sam malo N i ureu i izvukao ovo:
-Evo prvo,Seachem,Tropica,Pfertz.... svi koriste uz N iz KNO3 i ureu tj. guanidine ili sl. oblike.
-U akvarijima sa mekanom vodom obicno ima manje amonijaka nek u akvarijima sa tvrdjom vodom gdje prije dodje do toksicnosti za ribe.
-Kalcij ima kriticnu ulogu u asimiliranju nitrata.Kad biljka "probavlja" nitrate u njoj se proizvodi kiselina i bez kalcija biljka se jednostavno zaustavlja.
-Neko bilje koje ima enzim urease probavlja N iz ureae direktno ali mu je za to potreban i Nikal(Ni).

Uglavnom,da skratim pricu(jer sam toga izvukao jako puno) i potvrdim to sta Zander govori je da bi se u akvarij sa mekanom vodom trebala dodavati urea ili neka kombinacija sa vise oblika N i time bi se smanjio deficit kalcija tj. bilje bi moglo normalno rasti.

Evo recimo jedan recep na 1l vode:
- 53.3g KNO3
- 22.2g NH4NO3
- 16.6g CO(NH2)2 (urea)
Doziranje: max. 1ml/50L dnevno....

Ima i gotovih gnojiva tipa Eudrakon N samo su dosta skupa.

Znaci,nabavljam ureu(a vjerovatno cu dodati i jos riba) i vidjet cu kroz neko vrijeme kakvi ce biti rezultati,mislim da bi se kroz 2 tjedna trebala vidjeti promjena.
Uglavnom,cini mi se da mi je akvarij precist i da bi ga trebao malo duze pustiti da se zaprlja.
Edited by ZeleniMrav on 30.10.2011 12:41

ZeleniMrav
Vjerovatno nedostatak kalcija,deformirani vrh i savinuti listovi:

lh3.googleusercontent.com/-V6nZ8VVvP3c/Tq2UkQsgcPI/AAAAAAAAC-0/U4Ahz9gLih8/s800/IMG_6225.JPG

Evo nakon zamjene 2/3 vode tj. resetiranja parametra i laganog gnojena sad imam:
-Kh 3
-Gh 4
-Ph 6.5
-N 5ppm Seachem Nitrogen(KNO3 + Urea)
-P 1ppm
-K 10ppm iz Seachem Equlibrium + Ca 4.8ppm,Mg 1.4ppm...
-Fe 1ppm

Situacija mi se odmah cini bolje tj. vidim da je bilje proradilo i pocelo perlati,Tonine,Wallichii,Utricularia,Pogostemon,Glandulosa a najvise Rotala vietnam...Syngonanthusi su u djelu akvarija gdje je naslabija cirkulacija pa mislim da i zbog toga idu malo sporije....
Sljedecih par dana pustam akvarij na miru tj. sutra cu jos probati dodat zrno dva urea-e.
Edited by ZeleniMrav on 30.10.2011 19:33

VladicaVR
Jel moze neka nova slicica, interesuje me kako napreduju ove kod nas retko vidjene biljke

ZeleniMrav
Neko bilje napreduje a neko nikako,imam ogromnih problema sa crnom cupavom algom jer sam se igrao sa protokom i co2Through wall
Dodao sam i neko bilje iz emerznog i nisam bas pazio kamo cu posadit tj. selit cu sve u veci akvarij pa sad samo stavljam unutra gdje sta stane.
Tonina fluviatilis i Syngonanthus Manaus se jako muce tj. stale su sa rastom i neznam dal ce sta biti od njih....ostalo bilje vise manje raste dobro,jedino sta ga ja mucim cupanjem i sadjenjem...selio sam glandulosu vec par puta a mislim da ona to bas i ne voli...
Uglavnom,evo slika,onih ruznih me sram pokazatCool

Ovo je vise manje to sta izgleda na nesto:

lh6.googleusercontent.com/-KjJWFCuqTfU/TuUpNvPCNVI/AAAAAAAADCc/_YQ_O_SWIVc/s800/1.jpg

Pogostemon stellatus narrow leaf(iza sam porezao broad leaf pa se ne vidi bas),....najljepsa biljka koju sam ikad vidjeo,mada tu boje nisu ni priblizno takve kao uzivo:

lh5.googleusercontent.com/-KUW2m_CZujU/TuUpLUOitZI/AAAAAAAADCM/sgdYM9yQ2Ss/s800/1a.jpg

Pogostemon erectus,isto prekrasna biljka...

lh4.googleusercontent.com/-PXpwwKy7oZE/TuUpMXNpAfI/AAAAAAAADCU/82PgMB56HGk/s800/1b.jpg

A ovo mi se nikako ne svidja,bilje previse perla...

lh4.googleusercontent.com/-PQTEBVqoPpE/TuUpQoPQGmI/AAAAAAAADCk/5KqV0ARl-uw/s800/2.jpg

zander
Pa ovo sa slika je jos i ok... Al eto to sto kazes Frown
Na prvoj slici kod microrasbore sto se vidi, te 'antene', jel to ono sto si mi rekao da Eriocaulon izbacuječ

ZeleniMrav
zander je napisao:
Pa ovo sa slika je jos i ok... Al eto to sto kazes Frown
Na prvoj slici kod microrasbore sto se vidi, te 'antene', jel to ono sto si mi rekao da Eriocaulon izbacuječ

To je to da.
Tu se malo bolje vidi(prazne su mi baterije od fotica da sad malo bolje slikam):

lh5.googleusercontent.com/-Ybd8ngNJR2M/TtuamFY9KpI/AAAAAAAADBc/9b1OGKRIdic/s640/IMG_6435.JPG

E.cinereum je po meni jednogodisnja biljka.
Razmnozava se odvajanjem rizoma kad se primjeti da se pocinje stvarat nova biljka uz glavnu(slicno kao blyxa samo malo vise komplicirano,treba skalper za to),samo je to po meni doista nezgodno jer moras biljku vadit van iz podloge a ima veliko korjenje.
Drugi nacin je da se simulira susno razdoblje,znaci kad pusti te antene razina vode se smanji da vrhovi vire van iz vode,kasnije se ti vrhovi otvore i odbacuju sjemenke.
Da nije zima probao bi to napraviti u staklenci na prozoru,ovako neznam dali ima dovoljno sunca...
Uglavnom,zanimljiva biljka,mada je ja nisam nikada uspjeo dovesti do toga da izgleda kao sa slika po internetu jer kod mene odmah pocinje pustati te antene a zapostavi listove.E sad,dali to radi jer joj odgovaraju uvijeti ili ne,neznam!

ZeleniMrav
Utricularia izgleda da voli zeljezo:

lh4.googleusercontent.com/-4hTfcgL_Wys/TvcYiXODCSI/AAAAAAAADEQ/4Ulc1fmBkE0/s800/UG.jpg

Nova biljka,Ludwigia inclinata var. verticillata Cuba.
Emerzna:

lh3.googleusercontent.com/-5RN6TSXRgrI/TvcQ-Yvy64I/AAAAAAAADD4/QxBjDhXoCeI/s720/LvC-Emersed.jpg

Submerzna:

lh3.googleusercontent.com/-iiWZdgFVi_E/TvcQ97YwXII/AAAAAAAADDw/BftQhbkYwbI/s800/LvC.jpg

krcko
Poto su Ludwigie moja opsesija, a ovde su retki primerci do kojih se moe doći, tako mi je i ova fascinantna. Uz dobru osvetljenost, CO2 i obezbeđivanje biljki 5-15mg/l Nitrata i 1-2mg/l Fosfata, sa solidnom ishranom iz podloge, dobije boju zrelog konjaka sa crvenim prelivima. Pozdrav
Edited by krcko on 28.12.2011 10:23

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,987 jedinstvenih poseta