14.06.2026 09:21
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Souvenir - 110l Zander
zander
Malo pre sam rasturio ovaj akvarijum zbog debelog sloja kamene vune koja je na knap do stakla bila ubacena na dno... Sada kad sam je vadio napolje sredina je ostala suva, a ja sam planirao da ce ona biti natopljena djubrivom iz ppp sistema, tako da eto razloga zasto nisam bio zadovoljan ovim eksperimentom....

Upravo nasipam drugu podlogu, slike slede ovih dana... Beer

Rasta
zato je to i bio eksperiment Wink ajde slike sto pre Thumb up

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
zander
Idemo opet, ovaj put malo drugacije...
Za podlogu sam koristio:
10 litara zemlje za cvece (stari 'unija' supstrat), direktno iz kese bez ispiranja,
Vulkanit, manju kolicinu
i sitnu zemlju sa malo vecim % gline, manja kolicina...
zander attached the following image:
sou1.jpg

zander
Prvo sam nasuo oko 5 litara zemlje za cvece, pa preko toga tu zemlju sa vecim % gline (osusenu glinu)
sou2.jpg

zander
Malo eksperimentisuci ranije sa ovom zemljom (glinom) video sam da je ona izuzetno hranljiva, pa sam je zato koristio. Stavio sam je malo, bar u odnosu na to koliko sam zemlje za cvece stavio....
sou3.jpg

zander
Na tih 5 litara sam stavio i manju kolicinu vulkanita, pa onda preko toga svega jos 5 litara zemlje za cvece...
sou4.jpg

zander
To je komplet hranljive podloge. Oko 10 litara. Za kasnije kada uvidim potrebu koristicu PPP sistem koji je od ranije bio instaliran u ovom akvarijumu...
sou5.jpg

zander
Mrezica preko svega
sou6.jpg

zander
I gornji sloj je separacija sljunka od 1-2 ili 1-3mm, ukupno 17,5kg (3,5 pakovanja)
sou7.jpg

zander
Dotle sam stigao, posadio sam danas i neke biljke, par peclera samo... Update sledi za koji dan nadam se
sou8.jpg

Edited by zander on 26.12.2011 23:48

Rasta
naravno hard dolazi na kraju Grin klasika za tebe...jel ovo crevo samo ulazi u podlogu tu ili si ga razvukao malo..

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
zander
Razvukao sam ga po celoj podlozi kao i u onom drugom akvarijumu, al tu sliku nemam Wink

krcko
Krenuo projekat za 2012. Thumb up Pozdrav

http://www.adsrs.org/
kojot
Imam jedno pitanje vezano za PPP metodu. Sam sistem creva ima neku zapreminu(x), koju treba ispuniti necim. Pa kad dodate recimo 20 ml KH2PO4, prvih x mililitara ustvari popunjava prostor zapremine creva. Odnosno u crevima uvek ostaje deo kolicine koju si planirao da dodas...
Da li posle doziranja propustite i recimo vodu da protera sav sadrzaj iz crevaččč Beer
edit: sorry Zander za off
Edited by kojot on 27.12.2011 12:41

zander
Uglavnom svako od nas Novosadjana koji koristimo PPP sistem radi drugacije. Nekada i sam promenim nacin doziranja, gledam kako je bolje... Dobra je stvar sto nas ima vise pa razmenimo iskustva ponekad BeerGrin
Nekad cak proteram samo cistu vodu kroz sistem kad mislim da nesto nisam dobro dozirao, nekad doziram samo djubrivo. Ne koristim KH2PO4, KNO3 i K2SO4 u toj varijanti djubrenja nego kompletna djubriva sa mikro i makroelementima (razna, pa isprobavam)... Ako se zadrzava djubrivo u crevima, kad tad ce morati da izadje iz creva, da li tako sto ce ga potisnuti sledeca doza djubriva ili voda...
U ovom akvarijumu sa ovom podlogom, mislim da mi to nece biti potrebno neko vreme, ali ne znam nista dok ne vidim kako ce se razviajti situacija....
Edited by zander on 27.12.2011 14:22

branimir ok
Kakva je ovo zemlja, sta sve ima u njoj prvi put je vidim č

zander
Evo sastav koji je:
Supstrat proizvođača "Unija" iz Zrenjanina (to je stari naziv)
pH 5.7
Mineralne materije 66%
Organske materije 33%

N <33000 mg/kg
P2O5 1.3% lakopristupacnog 2240 mg/kg
K2O 15% lakopristupacnog 8390 mg/kg
Fe 9097 mg/kg
Mn 329 mg/kg
Zn 67 mg/kg
Cu 19 mg/kg
Pb 22 mg/kg
Ni 15 mg/kg
Cr 20 mg/kg
Cd 2 mg/kg

U ovom akvarijumu sa slike sam imao oko 16 litara iste te zemlje, a ovde je ima u tekstovima.
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/josjedna1.jpg
Edited by zander on 27.12.2011 22:14

zander
Za pocetak sam posadio od svega po malo, interesuje me kako ce se koja biljka da raste sa ovom podlogom... Probacu da ne djubrim akvarijum jedno vreme, a najvise me interesuje kako ce se ponasati Nesaea Pedicellata i da li ce uvrtati listove, kako ce da raste R.wallichii, UG i Rotala macrandra 'Green Narrow Leaf' sa kojom sam se malo vise namucio dok nisam napravio da raste kako treba, skoro da mi je propala...
Na kraju kada vidim kako ce sta da raste i ako sve bude kako sam planirao verovatno cu napraviti neku malu vojvodjansku bastu u Holandskom stilu i sredim je za slikanje, cisto da mi ostane za uspomenu. Wink
Od samog pocetka treba krenuti sto ruznije da bi na kraju imao sa cim da ga uporedim... Grin
sou9.jpg

zander
Update posle nepunih nedelju dana.
Pisacu ovde sve sta sam radio do sada, bar u pocetku...
27og sam posadio sve ove biljke sa predhodne slike, prvi dan je rasveta bila podignuta skroz.
28og sam spustio rasvetu na mesto gde stalno i stoji, nekih 10-15cm od povrsine, 9 sati je fotoperiod za sada (2xt5 24W).
Od djubriva sam samo prvi dan dodao 1gr NH4NO3 u vodu, ppp sistem jos nisam koristio... U prvih nedelju dana sam promenio vodu 2 puta po 50% i posle zamene sam koristio ffm (easy life).
Neke biljke su odma krenule sa rastom neke jos uvek cekaju, za alge ima vremena jos je rano...
Ovakvo je stanje danas
sou10.jpg

zander
Utricularia graminifolia jos uvek ne mrda
sou11.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,798 jedinstvenih poseta