14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Novi 80x40x40
deep blue
krcko je napisao:
Vidi , deep , nije ni ovo vie problematična duina , ako je izbor T8 neonki . Dve-tri godine unazad pojavile su se kod vie proizvoćača snage od 25 W i duine 75 cm. Akvarijum dimenzija 80x40x45 prvobitno sam mislio osvetliti sa 4 ove , a onda je iskočila pogodnost nabavke 2+2x24 W T5HO , tako da sada imam i kolekciju ovih od 25 W a ubudio sam dve kod Discusa da podignem tanano Ferplast fabričko osvetljenje na 0,5 W/l iliti sa low uskočio na donju granicu midlight .
Sve ovo je pisano da ZoSo razmisli i o ovim neonkama , ako treba vie svetla . Pozdrav

Sa kakvim sve karakteristikama ima lampi,tj. dali ima 8 i 9 serije i nekih Akvarela ili slicnih lampi za bilječNisam video te od 75cm u nasem malom gradu bice da se prodaju samo u vasem velegraduGrinGrinGrin(sala)

krcko
Sve su A clasa ( RA > 9 ) , ove koje imam su Hagen : SunGlo ( 4200 K ) ;
PowerGlo ( 18000 K ) ; AquaGlo ( 18000 K ) , za cenu ne pitaj i Sylvania GroLux . Ima i Serinih ovde .Pozdrav

http://www.adsrs.org/
krcko
Jeste , ima u ponekom Wink . Pozdrav

ZoSo
Osvetljenje će zasada da bude 0,3w/l,ali sam svesno iao na tu lowlight varijantu.Podlogu sam napisao kako i ta,jedino da dodam da sam kupio i EasyCarbo,koji ću da dodajem svakodnevno.Planiram nedeljno menjanje 1/3 vode,pa sad kako bude Cool ! Imam samo jednu nedoumicu,a to je u vezi RO vode.Doneo sam iz Sombora nekih 40l,i sad bi voleo da mi objasnite da li bi bilo neophodno pri formiranju da odma koristim i tu voduč Sad Ako da u kojoj srazmeri,i da li onda moram tako i kod izmena vode Frown Through wall čNisam siguran da li je razumljivo moje pitanje Lecture ,ali nije mi za zameriti Grin ! Moram da pourim,ne bi voleo da budem jedini bez aq. 3. maja na okupljanju,pozdrav!

krcko
ZoSo , nemoj da uri , nita neće pobeći Grin . Pitanje o RO vodi , trebalo bi da ima već sada osmiljeno koju tvrdoću , generalnu i karbonatnu hoće da postigne , pa onda da pričamo o razmerama . Ako hoće to i da odri , zamene vode podrazumevaju iste parametre . Pozdrav

paleoglodit
ZoSo je napisao:
,i sad bi voleo da mi objasnite da li bi bilo neophodno pri formiranju da odma koristim i tu voduč Sad Ako da u kojoj srazmeri,i da li onda moram tako i kod izmena vode Frown Through wall čNisam siguran da li je razumljivo moje pitanje Lecture ,ali nije mi za zameriti Grin ! Moram da pourim,ne bi voleo da budem jedini bez aq. 3. maja na okupljanju,pozdrav!

ZoSo ako krenes sa RO treba i da nastavis . U protivnom nemoj ni da pocinjes. Nema nikakvog smisla staviti u pocetku a posle ne stavljati. Bolje je da odmah onda sve prilagodis na cesmovacu kakva god da je. Znaci bitnije je imati konstantan kvalitet vode. Povremenim ubacivanjem RO vode samo narusavas ravnotezu.
Uvek se setim N.Ekv sa onim akvarijumom "Drakula Ajkula" ako ste ga videli na drugim sajtovima a koji tu gaji i neonke pa je nameravao ako vec n inije stavio i discuse. Voda mu ima 32 GH!!! i ipak sve funkcionise pa i neonke koje traze jako meku vodu.
Ako su podaci koje navodi tacni oni samo potvrdjuju princip konstantnosti kvaliteta vode.
Edited by paleoglodit on 15.04.2009 21:34

deep blue
Za ono sto ti zelis netreba ti RO,sasvim ok sve prolazi u cesmovaci.

Kum 1229
ZoSo,ako sam dobro primetio da si na prethodnoj strani postavio sliku podloge koju ces postaviti,e sad mene interesuje da li je to mozda tucani kamen tj. neka rizla,posto sam i ja kupio nesto slicno samo u crvenoj boji i mogu ti reci da mi je voda tvrda zbog podloge i trenutno je ph 8,5 tako da ovih dana pod hitno menjam. Pa reko da te upozorim ako je vec nisi ubacio, ili ta tvoja podloga uposte nema veze sa mojom sto bi ja licno voleo. Thumb up
Edited by Kum 1229 on 16.04.2009 00:11

deep blue
Kod mene akvarijum stoji 3 nedelje bez promene vode na 300mS sa tom istom podlogom,cak pomalo mS padaju verovatno zbog treseta u podlozi.

ZoSo
deep blue je napisao:
Kod mene akvarijum stoji 3 nedelje bez promene vode na 300mS sa tom istom podlogom,cak pomalo mS padaju verovatno zbog treseta u podlozi.
Da te pitam samo,da li je to mera za provodljivost vodečI jo samo da li si proveravao u tom aq. posebno pH i kHč

deep blue
ZoSo je napisao:
deep blue je napisao:
Da te pitam samo,da li je to mera za provodljivost vodečI jo samo da li si proveravao u tom aq. posebno pH i kHč

Posto bez uzroka nema ni posledice nisam to radio.Konduktometar i jeste naprava kojom na brzaka proverite takve stvari.Nedaje preciznu meru ali uvek vidite dali je voda "tvrdja" nego juce(dali ima vise rastvorenih soli).Ako je tvrdja mozda je PH i skocio a ako nije mogao je samo da padne (sama nitrifikacija oslobadja jone H,ugljena kiselina,respiracija riba i biljaka itd.).Posto je Novosadska voda oko 600mS ja sam je prepolovio na 300mS nisam je menjao vodu 2 nedelje i sad je na 290 (svez treset je u podlozi) iako je voda malo isparila.Naravoucenije.Gledao sam ja i akvarijume sa zidom od sige i pune siga kamena gde KH i PH uopste nije skakao kad se voda menja redovno.Jedna stvar hoce da digne KH i Gh ali samo prvih mesec dana a to je bilo koja glina pa i JBL Florapol.Redovno menjanje vode prvih mesec dana (2x nedeljno) ce resiti situaciju kasnije kad se sve slegne moji aq. budu na PH 7 ujutro a uvece na 6 a svi su uvek imali neku glinu u sebi.A sto se tice testova to je tek prica za sebe.

deep blue
Da u ovom akvarijumu neprihranjujem kroz vodu (low-light) tako da je upotreba konduktometra moguca.U akvarijumima gde prihranjujete kroz vodu konduktometar nije od neke pomoci same rastvorene soli prihrane dizu konduktivnost ali ne i tvrdocu.

ZoSo
deep blue je napisao:
Da u ovom akvarijumu neprihranjujem kroz vodu (low-light) tako da je upotreba konduktometra moguca.U akvarijumima gde prihranjujete kroz vodu konduktometar nije od neke pomoci same rastvorene soli prihrane dizu konduktivnost ali ne i tvrdocu.
E,pa sad mi je neto sinulo!U malom aq. alge su se pojavile odkada dodajem tetrin plantamin,da li to moe da ima ikakve veze!čAq. je lowlight,a deep blue je napisao da takve aq. ne prihranjuje preko kolone!Jedina razlika je to ja tu nemam nikakvu hranjivu podlogu.

ZoSo
Evo samo da pokaem trenutno stanje!Svaku bitniju promenu ću slikati,sve dok me ne budete molili da prekinem Grin
ZoSo attached the following image:
z_1.jpg

grujanic87
Za pocetak Thumb up
Mozes mi reci kakva je to podloga i gde si je nabavio i koja je cena te rasveteč

ZoSo
grujanic87 je napisao:
Za pocetak Thumb up
Mozes mi reci kakva je to podloga i gde si je nabavio i koja je cena te rasveteč
Podlogu sam kupio od deep blua,a rasvetu sam platio 30E(odprilike toliko i vredi)!Ako te jo zanima neto detaljnije,napii PP!Pozdrav

deep blue
ZoSo je napisao:
deep blue je napisao:
E,pa sad mi je neto sinulo!U malom aq. alge su se pojavile odkada dodajem tetrin plantamin,da li to moe da ima ikakve veze!čAq. je lowlight,a deep blue je napisao da takve aq. ne prihranjuje preko kolone!Jedina razlika je to ja tu nemam nikakvu hranjivu podlogu.

Nestavljaj ni slucajno tecnu prihranu u low-light,nema nikakve potrebe za njom.

Kum 1229
Pa ajde postavljaj slike ubacuj bilje nemoj da cekamo maj....

ZoSo
Kum 1229 je napisao:
Pa ajde postavljaj slike ubacuj bilje nemoj da cekamo maj....
E moj Kumaine,to je sada već sve izvan mojih mogućnosti!Naime da bi bilo ovako kako je sada otila je jedna cela plata(nije to tako puno,nego je plata tuga)!Ivek mi je obećao neke biljke na kredit,moguće danas da mi to donese Wink.Problem mi je da do plate ne mogu ni grejač da uzmem,pa se nadam da trenutna temperatura od 19-20C neće nakoditi biljkama desetak dana!!čNo dobro,da ne kukam puno zasada mi deluje sve ok.A najveći utisak na mene zasada je ostavio Tetrin kanister,koji je za par sati razbistrio vodu,a i tii je nego hauba sa neonkama Grin !Za sada toliko,ako dođe Ivek danas slikat ću nove biljke,pozdrav i jo jedno hvala svima na dosadanjoj pomoći Beer

ZoSo
Zasada niko nije sugerisao da prekinem,pa onda stavljam i sledeću sliku:
ZoSo attached the following image:
c_1.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta