14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
PPP - Metoda
Karlo
Zanderu hvala ti to si lud ko puka i razvija konstantno neke diy tehnike. Bez takvih kao ti nema napretka...Applause

zander
Hvala druze Grin
Moram da kazem, potrebno je samo druziti se i imati ovakvu ekipu akvarista iz NS... Jedan nesto smisli, svi ostali razradimo, isprobamo razmenimo iskustva... To je mislim dobitna kombinacija za ovakve inovacije Cool Hvala Thumb up

Gjuro
zander je napisao:
Hvala druze Grin
Moram da kazem, potrebno je samo druziti se i imati ovakvu ekipu akvarista iz NS... Jedan nesto smisli, svi ostali razradimo, isprobamo razmenimo iskustva... To je mislim dobitna kombinacija za ovakve inovacije Cool Hvala Thumb up

A mi ostali slabi djaci mozemo da prepisuemo Grin

zander
U ovom akvarijumu sam merio koje je vreme potrebno da ono sto sam stavio u podlogu izadje u vodenu kolonu. Nisam merio testerima, nego sam samo posmatrao...

Stavljao sam rastvor Wuxal Fe (10ml) i cekao da se voda oboji tj da rastvor izadje u vodenu kolonu, u ovom akvarijumu je za to bilo potrebno oko 36 sati. Koliko ce brzo izaci u vodenu kolonu zavisi od nekoliko stvari, debljine i granulacije podloge, jacine cirkulacije vode u akvarijumu i mozda jos nekih stvari, ali eto cisto da napomenem i taj detalj...
Edited by zander on 28.04.2011 23:34

Marko_Smed
E, svaka ti cast za ovo!Thumb up Opasno zaduzujes ljude sa ovog foruma! Vraticemo nekako.... Cool
Pozdrav! Beer

Borisn1910
Kako se puni sistemč Ima li neki ventil da pritisak vode ne pogura vodu kroz cevi napolječ Moe li jo malo detalja oko toga. Ideja je odlična i zamenjuje obogaćivanje podloge.

branimir ok
Applause Bravo za ideju .Treba da zastitis patent Grin

Pejc
te reći...Applause

Panco
Prvi akvarijum urađen ovom metodom je Labud. A ideja je potekla od ejna na prvom okupljanju MBA
Panco attached the following image:
bolja.jpg

edison
Evo nekih mojih iskustava sa ovim načinom prihrane:
- podloga koju sam ja probao je čist ljunak (dunavac) granulacije 1mm-6mm
- prihranjujem od prvog dana
- doziram tj menjam način prihrane kada primetim promene ali ovom metodom mogu puno veće količine đubriva da injektujem u podlogu a da se efekat overdose-a praktično i ne primeti. Ako se i dogodi overdose, promenom reima prihrane bez problema se vrati na dobar put jer se iz podloge svi ti vikovi sporo otputaju u vodu a korenu biljke je u svakom momentu dostupna maksimalna količina hranjivih materija.
- Treba voditi računa da se ne preteruje sa koncentracijom samog rastvora đubriva koje se dodaje jer ako je jako koncentrovan rastvor onda moe da dovede do degeneracije korena i propadanja biljke.

Borisn1910 je napisao:
Kako se puni sistemč Ima li neki ventil da pritisak vode ne pogura vodu kroz cevi napolječ Moe li jo malo detalja oko toga. Ideja je odlična i zamenjuje obogaćivanje podloge.

Sistem se puni tako to je na cev montiran pric bez pokretnog dela (onog koji potiskuje tečnost) i u njega se ulije potrebna količina rastvora sa kojim prihranjujete. A tečnost se slobodnim padom spusti u podlogu. Nema nikakvih ventila .
Edited by edison on 29.04.2011 09:54

www.mojbiljniakvarijum.org
zander
Borisn1910 je napisao:

Nivo vode u akvarijumu i u crevu se izjednaci, i ne dolazi do prelivanja....
Moze da se desi da izbaci onih par mililitara dubriva koje smo dodali samo ako ostane malo vazduha u crevu...
Ako se plasite prelivanja jednostavno ostavite spric u crevu.

edison
evo sad vidim da je Panco online. Po mom miljenju on moe najvie da priča o ovoj temi. Wink

Inače najbolja metoda prihrane. Beer

biobiofizicar
Neko je pomenuo da treba da patentirate ovo i ja to najozbiljnije mislim. Svet vapi za tako necim i hoce i mora da plati patent. Idite odma na svetsku zastitu patenta i postacete bogati....Beer

Nego kojim ste djubrivima eksperimentisali, kojim dozama, kakom dinamikom ste dodavali, kada je nastao overdoseččč

valisnerija
Zanimljiva metoda doziranja,vidim i da su rezultati samog projekta odlicni,sa svim akvarijumima!WinkThumb up

Imam nekoliko pitanja:

Kada se dozira,da li ste sigurni da se u svim kolonama ravnomerno krece tecnost,da nece otici do prve dve kolone a ostale biti prazneč

Sigurno ce doci do zapusivanja rupica dozera,mislim da je prakticnije da se prvi sloj odnosno taj treset i vulkanit "zapakuju" u neke porozne vrecice ili vodopropustive,najlon carape.....

Sve u svemu jako lep projekat,ali da li je i posle kog vremena funkcionalanč

Sve pohvaleApplause
Edited by valisnerija on 29.04.2011 09:16

Panco
Ovom metodom se bukvalno igras sistem nije nestabilan ja ga nikad nisam predoziro.Djubrim NPK varijantom od skoro samog pocetka bavljenja ovim hobijem.Kolicine su odprilike 2ppm NO3 0,5ppm PO4 dnevno kad se preračunaju vrdnosti iz NPK đubriva i sto u vodenoj koloni moras imati bare 10ppm NO3 da stari listovi nebi propadali. To su neka moja osnovna zapaanja. I svako od nas koliko sam primetio djubri na različite načine a efekti su slični. I sto nikada do sad nisam sa ovolikom lakoćom podigao akvarijum i brzinom .
Edited by Panco on 29.04.2011 09:24

zander
"Princip je isti sve su ostalo nijanse" Grin

@Valisnerija, mozes naravno da stavljas u podlogu i treset u carapi. Ovo na slikama je samo nacin na koji sam ja uradio...
U drugom akvarijumu sam probao recimo na skroz inertnoj podlozi (sljunak i hydraton kuglice).
Sistem se jos nikom nije zapusio koliko znam jedino mozda ako se radi o vecim tj duzim akvarijumima staviti sa jos jedne strane unos djubriva...

Kada koncetrovana tecnost udje u podlogu ona se siri polako preko celog dna, zato je tu taj Hydraton 8-16mm da bi lakse omogucilo da se djubrivo rasporedi po celom dnu pre nego sto krene da izlazi kroz podlogu... To je ideja a naravno svako moze i da je unapredi kako mu padne na pamet... Wink
Edited by zander on 29.04.2011 09:51

valisnerija
Jos jedno pitanjeWink

Kada se dozira tecnost,u dnevnoj varijanti nije veca od 10ml,u zavisnosti od akvarijuma,ubacis spricem u cev i to je to!

Da li posle dodatka tecnosti kroz cev,spricem nabijate vodu kroz istu da bi tecnost dospela ili izlazila iz podloge ili nema nikakvog potiskivanjačč

Sve u sutini mi je gore jasno,probao bih ovako nesto,ali mi je zabrinjavajuce da ne ostane veca koncentracija tecnosti u cevima i da dodje do predoziranja!
Edited by valisnerija on 29.04.2011 10:20

daweed
Ideja je fenomenalna...ApplauseApplause

Očigledno do overdouza je skoro pa nemoguće doći, jer brzina isputanja iz podloge ne moe biti toliko brza, jo ako pogledamo npr. količinu koju Pančo dodaje vidi se da overdouza ne moe biti ni u najavi.

Ono to mene zanima je, ako ne dodajemo pricem sa potiskom, odn čekamo da djubrivo slobodnim padom dođe do mree, koliko za tako neto treba vremenač I zato ne koristiti potisak iz pricač
Zanima me i koja je najveća koncentracija đubriva koju ste koristili a da nije dolazilo do propadanja korena biljakač

Ovo je fenomenalna ideja za odravanje akvarijuma na duge staze... S jednom podlogom i ovakvom mreom moguće je drati isti akvarijum do beskonačnosti...ApplauseApplauseThumb upThumb up
Edited by daweed on 29.04.2011 10:55

http://daweedaqua.tk
edison
Ja sipam jo jedan pric vode iz akvarijuma da cela doza pre dospe u podlogu.
Mislim da nemoe da dođe do gomilanja tečnosti u cevima jel ono to sipa negde i ode Wink

Veriu
I ja sam kod sebe uradio ovaj sistem u akvarijumu s tim sto sam uradio malo drugacije nego sto je zander predstavio. Cevi sam prekrio sa krupnim sljunkom, kako bi se postiglo cirkulisanje djubriva da nebi ostao samo na jednom mestu, preko sljunka sam stavio mrezu pa na sve to zemlju za cvece iz razloga da bi zadrzavala djubar u podlozi. Djubrivo dodajem u istim kolicinama kao i sto sam dodavao ranije preko vodi.
Kako bi izbacio svo djubrivo iz cevi uspricujem jos 3x 25ml vode iz akvarijuma.
Edited by Veriu on 29.04.2011 11:11

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,914 jedinstvenih poseta