14.06.2026 08:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Tehnike fotografisanja
 Print Thread
Blic i aqua-macro-fotografija
paleoglodit
Hvala KatjaThumb up

katjusa
zander je napisao:
Hteo bi da cujem vasa iskustva i misljenja na ovu temu, za ili protiv blicač

Za i protiv Smile
Za:
katjusa attached the following image:
dsc_0593.jpg

katjusa
A moze (prirodnije) i bez blica:
katjusa attached the following image:
dsc_0589.jpg

Veriu
Jako dobar link Katjusa. Ali se meni ipak vise svidja kada se fografije akvarijuma rade bez blica kao sto si prikazala na ovoj donjoj fotografiji mnogo mi prirodnije izgleda.
Mada je ponekad ipak potreban blic radi samih riba koje se krecu kako nebi bila razmazene po fotografiji radi duze ekspozicije.
Edited by Veriu on 23.03.2011 04:09

Octopus
Da se i ja priključim ovoj igri za i protiv blica...

Ja lično ga koristim veoma retko.(mislim na onaj na aparatu a eksterni blic sam probao i nisam prezadovoljan) Najčeće koristim Externu rasvetu koju sam pravio sam po uzoru na topove koji se koriste u studijima sa sijalicama različitog toplotnog efekta.

Blic na aparatu dakle, kada slikam akvarijum, retko diem a morske akvarijume fotografiem isključivo bez ikakvog blica. Za moje Fotografije korala trenutno su zainteresovana dva vidjenija svetska aqua magazina, pa to verovatno govori da je moj pristup ovoj priči verovatno OK .Po meni blic u moru samo smeta.

No da ne davim... Na brzinu iskopao sam dve fotke iste ribe... Prva je sa dignutim blicom na aparatu setovanim na pola snage. Sa nje se vidi da se solidna fotka (ali ne i vrhunska), ako zna ta radi i tako moe odraditi.

www.akvaristikaonline.com/images/boban/IMG_8164.jpg

Druga je bez upotrebe bilo kakvog blica sa korićenjem eksterne rasvete.

www.akvaristikaonline.com/images/boban/IMG_8314.jpg

Dalje sudite sami po svom nahodjenju.

Obe slike su radjene sa daleko loijim objektivom - Sigma 50 mm macro, od ovoga koji Paleo i Kaća poseduju. Ujedno za fotografisanje riba obično po navici njega i stavljam jer (ovaj primerak stakla) po meni ima boolji učinak pri fotkanju objekata ove veličine i od Canonove 100 mm Macro igračke. Nju koristim za sitnije objekte i kod objekata kojima ne elim previe da se pribliim kako ih ne bi dodatno uznemiravao.
Edited by Octopus on 24.03.2011 11:43

www.akvaristikayu.com
paleoglodit
Prva slika ima malo refleksije ali ne smeta. druga slika je za dlaku prirodnija. Obe su odlicne ali i riba je krupnija i mirnije prirode....

Kakvo ti je to eksterno svetloččč Reflektorič Konstantna svetlostč Ako je tako koliko wati imaju ti reflektorič Hocu reci koliko ti to poplasi ili ne poplasi ribe ako je studijsko osvetljenječ
Edited by paleoglodit on 24.03.2011 15:47

zander
katjusa je napisao:
Ja kad upotrebim blic, podesavam ga na Rear (second) curtain sync i smanjim mu jacinu negde na -2, -3.

Uz ovakve informacije kako da ne napreduje.... Thumb up
A i ovaj Paleo je uporan isteraće iz vas svo znanje to imate Grin
zander attached the following image:
68_1.jpg

biobiofizicar
hocete iskreno.
nevolem blic u akva fotografiji. Njegovo prisustvo je nemoguce sakriti i to daje neki preostar vestacki ton izgledu ribe.
Koliko god se trudili uvek neka krljust ili oko odblesne svetlost blica i zezne stvar.
Mnogo su mi lepse meke fotke bez direktnog blica...
Eventualno mi dolazi u obzir neki difuzni uperen skroz u drugom smeru od objekta slikanja....

paleoglodit
Tacno tako BB, to i pokusavamo da isteramo na cistinu....Grin

Mada kad pogledas i Katjusina poslednja fotka iako nije radjena sa blicem ima nekih cudnih odsjaja od samog svetala Aq. Tako da mislim da je vise stvar KAKVO OSVETLJENJE ili KAKAV BLIC i iZ KOG UGLA
Edited by paleoglodit on 24.03.2011 22:56

biobiofizicar
Pa to kazem: ugao i difuznost osvetljenja su jako vazni. Najbolje je po meni ubaciti ribu u teglu izneti na terasu i tamo je slikati pod suncem.....CoolGrinBeer

kisleon
Fotke sam pravio sa Canon PowerShot SX120 IS
ISO-200; F/3,5; 1/60sec
Bez blica:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0072.jpg

Blic sam smanjio na -2
Sa blicom i papirom:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0073.jpg

Sa blicom bez papira:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0074-1.jpg

Meni je prirodnije bez blica, ali ako elimo otriju sliku sa vie detalja, onda bi preporučio blic.
Edited by kisleon on 27.03.2011 01:17

zander
Sinoc sam oko sat vremena pokusavao da napravim bar jednu normalnu fotografiju ove ribe, i sa i bez blica...

Ova fotka mi je bila najbolja od svih i nju sam tek na kraju napravio kada sam nahranio ribe Wink Zakljucak, bile su gladne Grin

Tanichthys albonubes
tan2.jpg

paleoglodit
Zanderu isplatilo se.....ApplauseApplauseApplause stvarno odlicna slika ove ribice za koju znam da je nervčik. Nisam video bolju na nasim sajtovima. Narocito mi se svidja sto je yagriyla i mamacCool
Edited by paleoglodit on 26.04.2011 22:17

valisnerija
Mnogo je lepa slika ZanderThumb up
Stvarno nema lepse!!!ApplauseApplause

kisleon
Fotka je fenomenalna, kao iz nekog ribolovačkog časopisa Smile
Jel to odsjaj od svetla koji je iznad akvarijuma ili je to bela linija na ribicič

Ljichijana
Prelepa riba i prelepa fotografija! Svaka čast! Applause

zander
Pa ne znam na sta tacno mislis. Od gore je rasveta, sa boka se mozda vidi neka refleksija od blica...
Hvala za komentare, ova tema mi je odlicna! Mnogo mi je pomogla samo jedna recenica:
katjusa je napisao:
Ja kad upotrebim blic, podesavam ga na Rear (second) curtain sync i smanjim mu jacinu negde na -2, -3.

Kod mene je "malo" mozda problem jer radim makrofotografiju sa sirokougaonim objektivom Tamron17-50 pa su mi i na 50mm objekti dosta "daleki", male ribe na fotografijama moram kasnije da crop-ujem i samim tim povecavam sve nepravilnosti na fotografiji. Ali, i ovako sam prezadovoljan Wink

zander
Ili ja mozda i lupam da su mi objekti malo daleki.... Smile Jer kada vidim fotografije od Aquasaura sa EF 50 mm/f2.5 Compact-Macro and EF 50 mm. f/1.8 II.
I istina sa dva eksterna blica koji kostaju skoro kao sva ostala oprema koju koristi, onda stvarno ne znam sta da kazem...
Evo maznucu mu jednu fotku da je okacim u ovoj temi Smile
tan4.jpg

katjusa
Zander, odlicna fotka, sve bolji si Wink
Pricala sam sa mojim suradnikom fotografom o Hristovim fotkama i kojim objektivima on slika, kad on meni pocne pricati o tome, da mozda on upotrebljava dva objektiva odjednom Shock
Pojma nisam imala o tome, ali eto postoji i ovo jeftino resenje, koje se zove reverse macro ring adapter (kosta par eura)

YouTube Video

YouTube Video

Edited by katjusa on 27.04.2011 07:37

photoivek
ja sam znao da se jedan objektiv nekada davno izvrtao da se dobije makro ali za dva nisam čuo.
čak nisam znao da ovi novi objektivi to uopte mogu...
predpostavljam da u toj varijanti ne radi autofocus (ovo sa jednim objektivom), nisam gledao video, moram pogledati...

https://minepi.com/photoivek
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,744 jedinstvenih poseta