14.06.2026 07:29
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
KNO3 praskovi i testeri
paleoglodit
zander je napisao:
(trebalo ti je oko 3 dana, al znao sam da vredno racunas) Grin
Wink

HahahahaGrin
Ma ja sam tu gresku tek posle primetio jer mi je Gjuro postavio nekoliko enigmi u isto vreme. Znaci problem nije samo to nego to sto je merio NO3 i NO2 u rastvorima koji su pripremljeni za djubrenje ako sam dobro shvatio na pp. Tu je nastala cela konfuzja a posle i ova racunica.... Ako je i merio rastvore namenjene za djubrenje nije mi jasno zasto ih je testirao i na NO3 i na NO2.
Pretpostavka; da je rastvor pravio sa KNO3 otkud mu ideja da ga testira na NO2 kad su testovi posebni a ne na papiricu. Mnogo toga mi je ovde pod znakom pitanja pa i to kako djubri a na poslednjem je mestu sumnja da testovi nisu ok. Pre bih rekao da postoji dosta zabuna i zabluda. Mozda bi Gjuro trebao sve da preispitas ponovo kako i sta djubris i kako testiras i kad. Sto se tice potrosnje NO3 nista nije tu nemoguce ali tesko da bas mi mozemo predvideti kolika je potrosnja. Uglavnom koncentracija nije 57ppm nego mnogo manja.

I za svaki slucaj da kazem Gjuri: u rastvoru koji pravis za djubrenje koncentracija je mnogo veca nego recimo 20ppm. Ako si pravio rastvor odredjene koncentracije on ce samo u odredjenom aq povecavati koncentraciju za recimo zeljenih 20ppm (ako si tako podesio). Ako dodas istu kolicinu tog rastvora u duplo veci aq koncentracija ce se povecati duplo manje znaci 10ppm. ppm je relatvna velicina i ne moze se prosto sabirati.
Edited by paleoglodit on 21.02.2011 17:38

Gjuro
paleoglodit je napisao:

I za svaki slucaj da kazem Gjuri: u rastvoru koji pravis za djubrenje koncentracija je mnogo veca nego recimo 20ppm. Ako si pravio rastvor odredjene koncentracije on ce samo u odredjenom aq povecavati koncentraciju za recimo zeljenih 20ppm (ako si tako podesio). Ako dodas istu kolicinu tog rastvora u duplo veci aq koncentracija ce se povecati duplo manje znaci 10ppm. ppm je relatvna velicina i ne moze se prosto sabirati.
Normalno to se podrazumeva uostalom sam kalkulator mi kaze koja koncetracija na koju kolicinu vode u ak koko podize PPM.
Kod mene je izgleda drugi probloem. Ja nikad pre toga nisam testirao NO3 nit vodu u aq nit vodu iz vodovoda. Dozirao sam po kalkulatoru racunaci da voda iz vodovoda nema il ima sasvim malo NO3 PPM. E kad sam proverio i ispostavilo se da ima 32 PPM a ja dodatno gubrim sa 25 PPM i na pocetku nedelje trebalo bi da ima 57 PPm a kada sam ja izmerio na kraj nedelje je bilo 16PPM a tada sam i testirao vovu iz vodovoda i sam uvideo gore navedene racunice,zato sam se zapitao zar toliko mnogo NO3 potrosi bilje u toku nedelje.
Ja sam hteo da doziram 25 PPM a ne 57 PPM
Ja mislim da taj KNO3 koi sam ja dozirao nije bio cist i on ustvari ne podize toliko koko sto bi trebalo kad ides po kalulatora. Zato je ispalo da na kraju nedelje imam samo 16 PPM jer to je i ustvari ostlo samo od NO3 sto je bio vec u vodi od vodovoda.
Ali da ne pogagjam testiracu uradicu jos nekoliko testa pa cu da javim.
Hvala sto se zalazete za da resite moju enigmu Grin
Edited by Gjuro on 22.02.2011 17:09

Gjuro
paleoglodit je napisao:

Onda bi posle zamene 50% vode rezultat bio sledeci (25+32)/2 Znaci podeljeno sa 2!! 57/2=28.5ppm. ( a ne 57ppm)
Nie mi jasno zasto posle zamenu bi delio Sad.Dali ce da bude ispravno pr. po zamenu vode izmerim i navodno pokaze da ima 15 PPM NO3 ja ciljam ka 20 i zato bi dodao 5 PPM. A potom da racunam da bilje otpriliku bi trosilo po 4 PPM NO3 pa bi ja na svaki drugi dodavo to potroseno.
Edited by Gjuro on 22.02.2011 17:45

paleoglodit
Gjuro je napisao:
Nie mi jasno zasto posle zamenu bi delio :

Jednostavno receno ti moras da podelis tu vrednost jer ustvari racunas "prosek" koncentracije. Mesajuci dva jednaka dela (50%) vode razlicitih koncentracija u stvari se ukupna koncenracija malo poveca u odnosu na nizu koncentraciju =25ppm i malo se smanji u odnosu na visu koncentraciju koja je kod tebe 32ppm
U slucaju da je pola pola ta koncentracija se onda nalazi tacno izmadju 25 i 32 kao sto smo izracunali 28,5ppm. 25ppm+3.5ppm=28.5ppm (vise od koncentracije vode iz aq pre zamene) a sdruge strane 32-3.5=28.5 (manje od konc cesme)
Evo
-Voda u aq 25ppm testirana
-Cesma 32ppm testirana

(25ppm X 70% +32ppm X 30%)/100%=(1750ppm+960ppm)/100= 2710ppm/100=27.1ppm
Ovo ti je primer kako se racuna kad menjas samo 30% vode.

U slucaju da je 50% vode za zamenu moze se isto ovako napisati formula ali onaj nacin je samo skracen jer je primer bio jednostavan.

Evo (25ppm X 50% +32ppm X 50%)/100%=(1250ppm+1600ppm)/100= 2850ppm/100=28,5ppm znaci kao sto vidis dobijes isto i na ovaj nacin mozes racunati u slucaju mesanja vode iz cesme i aq.

Reci mi kako pravis rastvor za djubrenječ Koliko gr KNO3 stavis na litar vodeč Koliko tacno ima litara aqč

Gjuro je napisao:
Dali ce da bude ispravno pr. po zamenu vode izmerim i navodno pokaze da ima 15 PPM NO3 ja ciljam ka 20 i zato bi dodao 5 PPM. A potom da racunam da bilje otpriliku bi trosilo po 4 PPM NO3 pa bi ja na svaki drugi dodavo to potroseno.

U principu bice ispravno samo ako savki put (barem neko vreme) meris koncentraciju NO3 u aq pre dodavanja djubriva. Kasnije ne moras meriti posto ces kroz nekoliko merenja znati priblizno koliko biljke trose na dva dana.
Edited by paleoglodit on 22.02.2011 18:57

Gjuro
Akvarijum je 280 lali realnih 220
76g KNO3 u 500ml od kojeg za da dobijem 25 PPM doziram 3 x 20 ml.
Edited by Gjuro on 27.02.2011 20:38

paleoglodit
To je ok onda.
Samo sam hteo da ti ilustrujem koliko je taj rastvor u flasici koncentrovan.
Evo vidi
76g/500ml= 152g/1000ml= 152g/lit=152000mg/lit ~152000ppm (priblizno sto pedeset dve hiljade ppm !!!)
E sad ti je jasno da posto ti dodajes zanemarljivo malu zapreminu tog koncentrovanog rastvora u aq ne utices mnogo na ppm aq. Drugim recima ako bi ti samo sabrao 152000ppm i 25ppm (kolika je izmerena koncentracija u aq) dobio bi astronomsku cifru od 152025ppm a znas i sam da se to ne desava jer bi sve pocrkaloThumb up

paleoglodit
Zakljucak:
-Meris koncentraciju (ne prisustvo vec tacno broj) NO3 u aq pre izmene vode i djubrenja
-Meris koncentraciju NO3 ciste cesmovace
-Meris koncentraciju NO3 u aq posle izmene vode (sacekaj malo da se izmesa)
-Meris koncentraciju NO3 u aq posle djubrenja (sacekaj pola sata)
NO2 ne meris ovog puta i onda nam javi rezultate

Gjuro
paleoglodit je napisao:
Zakljucak:

NO2 ne meris ovog puta i onda nam javi rezultate

Grin o.k

Gjuro
Juce sam kupio novi sera tester za NO3 i testirao sam vodu u akvariumu i vodu u ciste cesmovace pa rezultati su bili sledeci.
-voda u akvariumu 0 PPM NO3
-voda u cesmovaci 0 PPM NO3 sto je i nemoguce, pa su me rezultati naveli na to da sumnjam u ispravnost testera.
Pa sam potrazio resenje i nasao sam ga ovde bar mislim.
http://forum.simp...52552.html
Dali je neko radio ovo.

paleoglodit
Opet nisi uradio sve.Frown

-Meris koncentraciju NO3 u aq posle djubrenja (sacekaj pola sata)

Gjuro ovako sam sebe zbunjujes. Znaci sipaj KNO3 u aq i izmeri posle pola sata pa nam javi. Nista nije cudno da je cesmovaca NO3=0 Nista nije cudno da je aqNO3=0
Dovrsi ovo sto smo rekli pa cemo onda zajedno da procenimo sta se desava.
(lepo su ti rekli u vodovodu da NO3 varira tako da zbog toga moze biti i nula a moze biti i 32 ili bilo sta, znaci menja se iz dana u dan i onda bi bilo dobro da pre zamene svaki put meris cesmovacu). To sto si izmerio nula NO3 u cesmi nije nikakav dokaz da je test neispravan vec je najverovatnije dokaz da je NO3=0 u cesmi
Edited by paleoglodit on 25.02.2011 00:23

Gjuro
Danas sam merio NO3 i dobio sam sledeci rezultate
Pre izmene 0 PPM
Cesmovaca 0PPM
Po zamenu 0PPM
Po djubrenja 0PPM
Potom sam izvrsio kalibraciju testera i sam opet testirao
Cesmovaca ~25PPM
Akvariumska po izmenu i po djubrenja 0PPM
Vodu iz akvariuma pre izmene nosio sam u laboratoriju i rezultati su bili da ima 21 PPM.

Eto Paleo uradio sam kako si rekao Smile ali rezultati su opet zbunjujuci.
Po ovome izlazi da mora biti nesto u akvariumu i utice na testera.
Neznam sta dalje ali najvaznije da cesmovacu mogu da merim Grin a koliko je potroseno u toku nedelje mogu samo da nagadzam.
Edited by Gjuro on 27.02.2011 20:54

paleoglodit
Shock Sad Sve je enigmaticno i opet mi se ne uklapaThrough wallBeer

Uglavnom postoji jedan zakljucak a to je da je problem aq a ne testeri
Edited by paleoglodit on 27.02.2011 23:01

darkoh
Ajde da se ukljucim i ja malo. Procitah kod komsija da usled jakog svetla nitrata moze gotovo da nema pri povrsini pa je zato mozda merenje pokazalo nulu. Sledeci put kad testiras probaj dublje da pokupis vodu da vidimo rezultate. Thumb up
Ako sam mnogo lupio, izvinjavam se Grin

krcko
Oko samog postupka pri testiranju, poneto sam naučio, najvie pitajući Bobana i Octopusa, kojima je to kao dobar dan na onolike količine vode.
Naravno testovi koje mi koristimo ni priblino nisu toliko pouzdani i precizni kao u profi akvaristici, ali solidno rade svoj posao za nae potrebe.
Savet broj 1, uvek proveravati sumnjivi parametar sa testovima istog proizvođača.(znači dva ista)
Savet broj 2. testiranje vriti pri difuznom svetlu, gledajući odozgo u posudicu sa vodom i reagensima. Znači, ne pri dnevnoj svetlosti ili pored prozora kroz koji prodire bilo kakva spoljanja svetlost.
Savet broj 3. testiranje medijuma temperature 25 C, da bi reagensi korektno bili izmeani.
Nisam pomogao u razreenju Tvog problema, ali ovo neće nikome da odmogne ko krene u propitivanje bilo koje tečnosti. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
paleoglodit
Krcko sve sto si pomenuo ne moze objasniti ovakvu drasticnu razliku tj da pokazuje 0 a da je ustvari oko 20ppm.
Jos jedan mali savet a to je da obavezno umocis epruvetu u vodu za aq i par puta je tom vodom iz aq isperes (naravno prethodno su bile oprane cesmovacom).

krcko
Stavio sam napomenu na kraju posta Thumb up. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Gjuro
Kad bi gledao sa strane i ja bi posumnjao u nepravilno koristenje testera, ali ja znam da sam zapazio sve postupke pa cak i testove ponovio nekoliko puta.
Mozda je nesto kao sto Zander rekao da u akvariumu ima prisustvo NH4 pa zbunjuje testere ali kako je i to moguce i to odma posle izmene vode i to 50%.
Neznam vazno je da se ipak okreke Grin idemo dalje do sledece izmene pa ce mo da vidimo.

kera
-Gjuro imas li zemlju u podlozič
-Mozda sam nedovoljno informisan , ali sam citao da u podlozi imaju i te denitrifikacijske bakterije (znaci ne nitrifikacijske-amonijak u nitrate) , vec bas razgradjuju nitrate , ali u staččč-neznamččč
-Nesto slicno i kod mene se dogadja-koliko god nitrata da ubacim , imam osjecaj da biljkama nije dovoljno , ili se varamččč
-Pa ako ko zna vise o ovom procesu neka objasni opsirnije...BeerThumb up

Rainforest
I meni se desilo isto sa serinim NO3 testerom.
Zameam KNO3 da bude 20ppm, merim nula
probam 100ppm, opet nula
na kraju sam napravio 1% rastvor (10000ppm)sad je pokazao stidljivih 50ppm
Sa druge strane, podeavo sam pH sa azotnom kiselinom (ne u akvarijumu, već u hidroponiji) i izmerim rastvor (pH je bio oko 6), tu je korektno pokazao oko 100ppm to se grubo uklapalo u moju računicu.
Da li je moguće da kalijum u tom odnosu sa nitratnim jonom blokira serin tester ili koji je vragč

http://www.rainforestsrbija.com
zander
Rainforest je napisao:
Sa druge strane, podeavo sam pH sa azotnom kiselinom (ne u akvarijumu, već u hidroponiji) i izmerim rastvor (pH je bio oko 6), tu je korektno pokazao oko 100ppm to se grubo uklapalo u moju računicu.

A koliko si u toj vodi koju si spustao na pH=6 imao KH u startu (ako si merio KH, ili si merio samo pH u startu...)č
I jel si u toj vodi dodavao KNO3 ili je tih 100ppm NO3 u vodi bilo samo od azotne kiselineč

ps Izvinjavam se zbog ovako mnogo pitanja odjednom Smile
Edited by zander on 07.05.2011 11:21

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,593 jedinstvenih poseta