14.06.2026 06:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Pomoc oko unistavanja ovih algi
Dusan79
Ne mora da bude minimalno tih 6 puta zapremina akvarijuma, ali je 400l/h malo. Ja imam akvarijum 120x50x50 i filter tetra tec EX 700 + 200l/h kinesku potopnu pumpu. To mu dodje oko 3x zapremina. Ta rasveta nikako ne moze da bude toliko wati koliko si napisao. Moras to da proveris da znamo (znas) tacno jer je to bitna stavka. Ne rece mi imas li nekog ancistrusa u akvarijumu.
Ajde prvo dodaj ti jos jednu tu potopnu, pa da vidimo za jedno 10-tak dana nakon ubacivanja kakvi ce biti rezultati. A pride, ubaci barem jednog ancistrusa, mislim da ce klopati ovu algu. Eto to je neki pocetak koji mislim da ce dati boljitak. Koliki je foto periodč I da, smanji prihranu bilja, bar dok ne ustanovimo wate i trajanje osvetljenje ili ti foto period. Thumb up

gefufna
Kod mene je bila nesto blaza varijanta istog ovog sr....nja. Ludio sam, čistio i mijenjao vodu gotovo svaki 3-4-ti dan i tako par mjeseci. Onda sam poceo dodavati mikroelemente easy life profito i stanje se preporodilo.
Sada sam stavio i dva veća ancitrusa i od svega toga nema ni traga Smile
Opet, svaki je akv priča za sebe, i da bi imao sto manje ansi za rađanje ovakvih problema mora imati sve elemente i podlogu i svjetlo i makro i mikro
Ja sam prvo napravio greku to sam iao bez bilja, pa mi se svidjelo bilje, počeo sa nezahtjevnim, nabavio anubias poto ne trai hranjivu podlogu, itd. Na kraju sam naucio i nabavio sve to samo na tezi nacin...
Sretno

godzzila
Hvala na savetima koje cu svakako ispostovati !!! Ancistrusa imam samo jednog od nekih 7-8 cm a foto period je bogami dobrih 14 sati !!! Neonke su od 36w osramove natura i day light ( tako pise na njima ) a stedljive sijalice su 2x20w ( isto na njima pise ) !!! Probacu prvo sa pumpom pa cemo videti za dalje a sto se tice bilja ... Videli ste moj aq pa ako neko ima viska biljaka koje bi godile mom aq neka skuplja pa cemo se dogovoriti oko njih !!! Svima se zahvaljujem na pomoci i ipak necu odustajati od ovog divnog hobija samo zahvaljujuci vama !!! Poz i sve naj bolje !!!

Dusan79
Znaci, vec smo nesto postigli! Beer
Ako sam dobro sracunao to je oko 110w ukupno, sto je recimo 0,5 w/l ,smanji i prihranu u odnosu na kolicinu svetla i bilja. Mada ne znam koje doze mikro i makro elemenata stavljas. Ali ovo je po svetlu low light varijanta, tako da i prihrana treba da ide u skladu sa time. Nebi bilo lose da ubacis i neku "drezgu" od bilja, nesto brzorastuce, sto ce pokupiti visak hrane, tako da alge i na taj nacin ostanu gladne. Thumb up

Borisn1910
To za 6 x litara sam pročitao negde nekaem da je obaveza i pravilo.I ja sam imao problema sa crnim algama ali kad sam pojačao protok na 600 l/h (takvu sam pumpu naao) reio sam se algi. Skinuo sam neki tekst sa net-a, mislim da je tamo to pisalo kao jedno od niza faktora koji utiču na alge. Da li ti je pomogao tekst to sam ti poslao, ima li tvojih algi u njemuč

daweed
Najpre svetlo mu opte nije toliko slabo 4 neonke od 90 cm su 120w plus te tedljive daje mu oko 170w osvetljenja na od prilike 230 litara vode, ako oduzmemo one uglove, pozadinu... to je jako svetlo za ovu količinu bilja koje ima... Pumpa je 400 l/s ili je moda tolikoč Koja je pumpa u stvari u pitanjuč Moj akvarijum ima samo jednu pumpu od 600 l/h na 100*50*40 i ubiljen je ultra, to ste i sami videli a nemam alge...
Mene interesje druga stvar koliko često menja voduč abokrečina se javlja kao to znamo kod ustajale vode... kako je dolo do toga da ti voda bude ustajalač
Edited by daweed on 22.02.2011 02:23

http://daweedaqua.tk
godzzila
Vodu cesto dolivam jer mi isparava recimo svakih par dana po balon od 5 litara a vodu da menjam vise od pola na svakih dva tri meseca mada sam sada zbog ovih cudesa menjao i u dve nedelje !!! Ja ne znam jel to bas zabokrecina ali tako mi deluje na one barske !!! Ovih dana sam primetio da se ta stvar hvata na bio sundjer u filteru pa cu i njega morati dobro isprati a onda cu verovatno pobiti one korisne bakterije koje on sadrzi !!!

daweed
Eto reili smo problem algi u jednoj rečenici..

Vodu cesto dolivam jer mi isparava recimo svakih par dana po balon od 5 litara a vodu da menjam vise od pola na svakih dva tri meseca mada sam sada zbog ovih

Ako dodaje hranu biljkama, vodu mora da menja jednom nedeljno 50% i tu nema druge... Ne moe da menja vodu na dva meseca a da svakodnevno dodaje hranljive materije koje jo uzgred nema ta da pojede... U stvari sada ima, alge...

godzzila
Aaaaaaaa , u tom zecu grmi lez !!! Znaci da prestanem sa prihranom dok se to malo ne smiri i dok ne napunim aq biljkama !!!

godzzila
E sad mi se vraca film da u stvari i nisam imao nikakvih problema dok nisam poceo da prihranjujem biljke oko nove godine ( kojih ocigledno ima malo ) ali sam ja bio ubedjen da imam dovoljan broj biljaka !!! A i Zander mi je rekao da ne pocinjem dok ga dobro ne ubiljim , ali... Blesava glava !!! Posto se selim odavde izmedju juna i avgusta necu ga komplet rasturati nego odraditi ove stvari koje ste mi rekli sa pumpama i ostalo pa cemo videti !!! Vama prijatelji svakako puno hvala na pomoci !!! Jos ustvari da mi pomognete oko nabavke biljaka i onda je sve potaman !!! BeerBeerBeer

daweed
A uz to i smanji svetlo... I obavezno menjaj vodu čeće.....Thumb up

Borisn1910
www.wix.com/rainf... isporučuje biljke city expresom, poseti sajt i sve će ti biti jasno

daweed
Nema potrebe da kupuje biljke... Dobiće na poklon od mene a sigurno i od jo dosta ljudi...

sloba Z
i jos jedan savet vise procitao sam da ti tokom dana radi rasprsivac i vazdusna pumpa čč to ti tokom dana uopste netreba jer sa kiseonikom pobijas dejstvo co2 tako da rasprsivac pali samo nocu kad ugasis svetlo .. eto to ti je moj savet koji niko nije jos pomenuo od clanova i naravno sve ovo sto su ti ostali rekli je ok .. pozz

valisnerija
boris novakovic je napisao:
www.wix.com/rainf... isporučuje biljke city expresom, poseti sajt i sve će ti biti jasno

borise ove biljke su emerzno gajene,znam mnogo ljudi koji su narucivali,i nista im nije ostalo u akvraijumima..Red cardThrough wallThrough wall

Bolje mu je da uzme ili dobije na poklon bilje koje je gajeno submerzno.

evo i ja cu ti poslati nesto bilja kad rasformiras akvarijum!!!!Thumb upThumb upThumb up.

Dusan79
valisnerija je napisao:

borise ove biljke su emerzno gajene,znam mnogo ljudi koji su narucivali,i nista im nije ostalo u akvraijumima..Red cardThrough wallThrough wall

evo i ja cu ti poslati nesto bilja kad rasformiras akvarijum!!!!Thumb upThumb upThumb up.

Potpuni off! Ali ja sam uzimao kripte i lepo rastu! Emerzni listovi, kao i submerzni, kod kripti cesto se istope, tako da je sve jedno jesu li emerzni ili submerzni. Beer

valisnerija
Dusan79 je napisao:
valisnerija je napisao:

Potpuni off! Ali ja sam uzimao kripte i lepo rastu! Emerzni listovi, kao i submerzni, kod kripti cesto se istope, tako da je sve jedno jesu li emerzni ili submerzni. Beer

OFF je to sto si napisao,to je uobicajni proces kod cripti i zove se MELTING,i to se moze desiti svim criptama...
nikako nemoze biljka biti ista ako je gajena na dva sasvim razlicita nacina...Red card
Edited by valisnerija on 23.02.2011 14:52

Dusan79
E sad jedan Red card za tebe, zato sto ne citas sta sam napisao. Ja sam upravo napisao da je off to sto sam napisao u mojoj prethodnoj poruci. Vidis, melting je Engleska rec koja znaci topljenje, sto sam i napisao, a da li je podvodno ili nadvodno gajena nema veze jer ce se svejedno, verovatno, istopiti.

godzzila
CO2 dodajem od kvasca i secera , i to je dovoljno ččč Imam bocu koju sam nabavio jos prosle godine ali nikako da uzmem ostale delove ( zbog novaca , ima ga manje ) pa sam mislio da je ovaj moj co2 mali dodatak za tu litrazu , pa sam rasprsivac zbog toga dodao !!! Ali ako gresim ce ga vadim napolje !!!

valisnerija
Dusan79 je napisao:
E sad jedan Red card za tebe, zato sto ne citas sta sam napisao. Ja sam upravo napisao da je off to sto sam napisao u mojoj prethodnoj poruci. Vidis, melting je Engleska rec koja znaci topljenje, sto sam i napisao, a da li je podvodno ili nadvodno gajena nema veze jer ce se svejedno, verovatno, istopiti.

Ne bih se slozio da ce se sve jedno istopiti cripta tek tako!!!!!
ako je tebi sve jedno kako se biljka gaji,i kava ce dalje biti u suprotnim uslovima,od uslova gajenjaApplauseApplauseApplause
Bravo i ja da naucim nesto novo!!!!!!!

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,402 jedinstvenih poseta