Pokuavam da sve dovodim na svoje mesto, ali me najvie sprečava aktuelni problem sa končastom algom, morao sam da smanjim jačinu osvetljenja i da prestanem sa prihranjivanjem... Za srednji plan jo planiram Blyxu i da formiram bunjiće od ovoga to ima. Iza ovog vieg panja se krije Didiplis diandra koja tek treba da proviri iza njega. U prednjem planu treba da se razraste HC i E. tenellus. U zadnjem planu se iza R. rotundifolia krije Proserpinaca palustris i Cabomba, iza Myriophylluma ima Stellata i Alternanthera. Sve to treba da se razraste i tek onda mogu da seckam i sređujem kako sam zamislio. Ali eto opet kaem, dodatno me sprečava končastaEdited by zexy on 28.04.2011 00:20
Pozdrav svima, dugo se nisam javio u ovoj temi, poneto sam promenio u ovom akvarijumu ali nisam ba zadovoljan sa rastom biljaka. Svetlo je i dalje 72W odnosno 0,72W/l, prihrana Pro fito, PPS-pro i Easy life ferro, CO2 je DIY ećer-kvasac tako da radi kako kad. Neke biljke prosto ne mogu da opstanu npr. Lilaeopsis novae-zelandiae, pokuao sam da je drim ali je brzo propala, Eleocharis acicularis isto ne napreduje, veoma je nizak (oko 3 cm) i neće da makne sa rastom, HC takođe slabo napreduje. Problem je i u tome to sam pre neka 2 meseca stavio malo osmokota u podlogu, pa je buknula staghorn alga. Nju polako unitavam ali biljke ba ne rastu najbolje
Zato bih eleo da čujem ta mislite, koji su mogući razlozi za stagniranje bljaka? Ono to naslućujem je da treba joooo CO2 i moda da se pojača svetlost. Međutim CO2 ne znam kako da obezbedim u većim količinama jer nemam bocu a s druge strane, ta će mi jače svetlo bez CO2...
Svetlo je i dalje 72W odnosno 0,72W/l, prihrana Pro fito, PPS-pro i Easy life ferro, CO2 je DIY ećer-kvasac tako da......
Probaj da podignes nitrate malo vise. Ne spustaj ih neko vreme ispod recimo 25ppm. (nemoj ni da meris koliko imas u cesmovaci nego ih dodaj jos 25ppm)
Ovo sve ostalo sto si naveo za te biljke je vise nego dovoljno za rast. Jedino mi taj pps-pro ne uliva neku nadu (zavisi kakvu vodu imas)...
Ne znam sta jos imas u podlozi, Osmocot je OK...
Za nekoliko dana sa povecanjem NO3 bi trebao da mrdne malo taj eleocharis... Ako nista ne urodi plodom, onda menjaj ostale stvari i parametre...
(edit: nadam se da imas dovoljno CO2, drop checker bi bio )
Edited by zander on 09.04.2012 15:23
Sad sam merio vodu 5u1 trakom i izmerio sledeće:
GH - neto ispod 20
KH - 10
ph - preko 7,6 a ispod 8
NO2 - 0
NO3 - 10
Verovatno treba povećati NO3 ali nemam čime, jer praka nemam da smućkam rastvor, imam samo rastvor za PPS pro a ako bih toga dodao, povećali bi se i ostali parametri, ali pokuaću da nabavim neto. ta sve ima u podlozi sam pisao na početku teme, ali se to vremenom potroilo pa sam dodao malo osmokota. CO2 pravim jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, zavisi koliko ide, drop checker sam hteo da napravim od nekih bočica, međutim nemam reagens i vodu 4KH
Slobodno dodaj taj PPS pro miks duplu dozu. On nece povecati nista od navedenih parametara osim Nitrata, (povecace i fosfate i kalijum). Kao sto rece kolega dropom proveri CO2, pa ako je malo ubaci jos jednu DIY CO2 bocu. Reagens za drop je bilo kakav tecni reagens za merenje pH, a KH 4 rastvor se pravi od destilovane i sode bikarbone (ima negde receptura na forumu)