14.06.2026 06:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
pepeo kako?
darko
zaboravih da kazem,da ako nekom treba nije problem nikakav, ni za pepeo a ni za tresetThumb up

zander
Ja pepeo cuvam i bacam u kompostnik gde ga mesam sa trulim vocem,liscem,travom....to tako stoji dugo, s vremena na vreme se to sve malo "promesa". Kada se sve to proseje dobija se lep treset koji stavljamo oko vocki u dvoristu radi boljeg rasta istih.

To nije treset nego i sam si rekao, to je kompost.
Edited by zander on 09.01.2011 16:01

Kum 1229
Dajte ljudi opusteno sa pepelom,ne treba bas svasta gurati u vodu,i ovako smo nabrljali sa zemljom za cvece sada jos i pepeo Through wall

Kum 1229
Prvo neka se dokaze da je pepeo OK i koj i kako i koliko i akvarijum u kome je bio i biljke kako napreduju,pa onda da uvedemo i tu kombinaciju u podlogu,neko je pustio buvu a nista od toga nje dokazano. Najgore od svega je to sto se pocetnici napale na ovo i onda ajde objasnite kako i sta,imamo skoro svi fotoaparate ili idiote pa se sve lepo moze slikama pokazati. Nista licno i posebno za neku osobu nije navedeno sto se ove moje izjave tice,ali dajte malo dokaza. Thumb up

zander
Tu smo da isprobamo, ni za jednu stvar niko ne moe da garantuje.

Ko je uopte provalio i pustio buvu za zemlju za cveće u akvarijumu mogu i ja tebe isto tako pitati...

Ko je kasnije pustio buvu za terra magmuč prihvatili su to svi kao da je ne znam ta, pa gde su ti akvarijumi, evo u zadnjih mesec-dva video sam 3-4 čoveka da su prkazali svoje akvarijume... A moda samo jedan od njih ima tu terra magmu.

Ja kao prilog mogu postaviti sliku mog prvog biljnog akvarijuma, gde sam koristio i jedno i drugo istovremeno, i zemlju za cveće i pepeo koji je ona imala preko 60% u sebi... 60% mislim da nije malo, moglo bi se reći da je to i zemlja za cveće koja je dodata pepelu č Wink

Svaka diskusija negde vodi, i ako se ode malo u off i to nečemu slui... Wink I opet za kraj da kaem, tu smo da isprobamo, pa makar napravili glupost, forum je tu da priznamo a ne da sakrivamo i hvalimo se samo uspesima... wow Through wall

Kum 1229
Upravo tako kao sto si napisao,treba pokazati i neuspeh ja sam uvek za to,kada sam koristio samo kokosova vlakna za podlogu rekao sam da nije dobro staviti samo nju u podlogu sto se videlo da mi biljke i nisu nesto dobro uspevale,u kombinaciji sa drugi stvarima je ok. Posle sam koristio florabelu koja je bila ok,ali sam rasturio akvarijum da probam i terra magmu koja mi se pokazala kao najbolja (nekom nije) i sve je to propraceno fotografijama i iskustvima kako i na koji nacin radim da bi posluzilo nekome, naravno svaki akvarijum jedna prica. Sada koristim zemlju za bonsai drva posto je u njoj velika koncentracija drobljene lave i kao test cu da podelim iskustva i sa ovom vrstom zemlje. Ja buvu nigde nisam pustao nego sam uvek bio za zemlju za cvece,ali nikada forsirao da je obavezna. Zato sam i rekao da polemika ovog pepela ne vodi nicemu dok neko ne pokaze i dokaze kako i sta. Mozda je bilo postavki gde je neko mesao pepeo sa zemljom itd.,a da nije spominjao. Jako je bitno po meni pokazati sve sa fotkama i na licnim primerima (cast izuzecima) toga je sve manje. E to sam hteo da kazem,a da niko ne bude prozvan Beer
Edited by Kum 1229 on 10.01.2011 12:38

branimir ok
Pu,pu Kume kakav neuspeh daleko bilo .Ja sam verovatno zaceo ideju za ovu temu pa bi bilo red da pokazem jelte dokle sam dogurao za ovih tri meseca djubrenaja-prehrane bilja sokom od pepela Grin
Prve slike su u temi OVDE

branimir ok
.
branimir ok attached the following image:
1_259.jpg

branimir ok
.
2_182.jpg

branimir ok
.
3_142.jpg

Edited by branimir ok on 12.01.2011 21:56

branimir ok
.
4_88.jpg

branimir ok
.
5_63.jpg

branimir ok
.
6_51.jpg

branimir ok
Da ne bude da pricamo svasta evo i svezih argumenata .Pepeo sam rastvarao u teglu od 0,75l pepeo je bio za dva prsta, ko jos meri pepeo pa neznam tacno koliko .nalio destilovanom vodom i promuckao .Kad se sve to sleglo dozirao sam 5ml prvih mesec dana .Posle toga svaki drugi dan .Generalije akvariuma i spisak bilja sam dao u gore navedenoj temi.

Da tema ne bi ostala na rekla kazala ja sam probao pa ko voli da se igra neka probaBeer
Edited by branimir ok on 12.01.2011 22:07

Kum 1229
Mnogo bolje izgleda tema kada se ubaci po koja fotka pa jos na sve to sa pozitivnim iskustvima Thumb up ApplauseApplauseApplause

zander
Danas sam nesto radio sa pepelom, a gledam neke teme gde se ljudi pitaju kako podici baznost vode itd pa ajde da napisem ovde iako je tema malo starija....

Koristio sam pepeo od bukovog drveta oko 3 kasike na 1,5l vode (pH sa cesme 7,2, odstojala je oko 8), vrednost koju sam dobio odmah nakon mesanja je 9,9 pH. (mislim da bi tu vrednost dobio i sa manjom kolicinom pepela, trebao bi proveriti). Da li ce kasnije pH vrednost jos da poraste provericu...

Obicno je u slatkovodnoj uvek aktuelna tema kako spustiti tvrdocu i pH... A eto ideja ako slucajno nekom zatreba suprotno ...

Edit: Naravno ovo je samo jedan od nacina za podizanje pH, ukoliko se "nekom za nesto" ovo sa pepelom ucini OK...
Edited by zander on 23.09.2012 23:09

kisleon
Jel mogu u akvarijum sa pepelom kozice? Jel su one osetljive na bor?

zander
Ono sto je BranimirOK radio i te kolicine koje je dodavao znaci da moze, i sa slika iznad se vidi da drzi kozice. Ranije sam i ja na taj nacin dodavao pepeo u vodenu kolonu i imao sam nepromenjen broj kozica...

Dodavati neku vecu kolicinu a ne meriti promenu pH vrednosti tj dodavati odokativnom metodom je veci rizik ne samo za kozice, to ne treba mozda ni napominjati...

Sto se tice bora, dodavao sam ga iz djubriva (wuxal boron i boro elements) i nije smetalo kozicama. Najvise im smeta bakar i joni teskih metala, koliko tih elemenata ima u pepelu ne znam ali ne verujem da ima mnogo (ako uopste ima). Kalcijuma bi trebalo da ima najvise...

Ono sto cu sigurno probati ako nabavim Caridina sp. "Cardinal" je odrzavanje pH vode sa pepelom...
Edited by zander on 24.09.2012 11:25

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,402 jedinstvenih poseta