14.06.2026 03:45
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
 Print Thread
Duet
biobiofizicar
Evo probao sam!
Sta reci osim URAAA!
Sija kao u diskoteci!
biobiofizicar attached the following image:
poklopac_2.jpg

Kum 1229
Dobar si dobar biobio,zagrizo si mamac u akvaristici ko pravi saran udicu sa svim kukuruzima Beer. Svaka cast Applause,jedva cekam sta ce da se sklopi unutar ovih akvarijuma,a ne sumnjam da nece biti originalno. Samo napred Thumb up

paleoglodit
Bio ne treba ti vise svetla to ti je super idealno. Ja sam na gotov aq te velicine imao ukupno 60 watt-i dejlajta a mislim da je ovo bas bezbedna i dovoljna kolicina=super dibidus

".....Oj prirodo sta to raaadis meni....č" Grin

kojot
I ja ti zavidim Angry.
Osećam da ce iz ovih stakala poteći mnoge lepe priče za buduće akvarističke narataje. Jedva čekam da počnu ApplauseApplauseApplause

Dusan79
Ja ti Bio ne zavidim, ja ti se divim. Sto bi rek'o Radovan III "divim ti se do imbecilnosti". Tolika pozitivna energija unesena u ovaj podvodni svet, mora da rezultuje grandiozno.
Alal vera majstore! BeerBeerBeer

katjusa
O, biobio, ovo je krasno Applause
Ja bih u levom akvarijumu filter stavila u levi ugao, i sa tim dobijas mogucnost, da napravis jedan dugacak scape Wink
Cao

Jovan
Mene interesuje, gosn Bio, kolika je cena po komadu, posto sam ih vec video uzivo onomad kada smo se videli, jako su lepo odradjeni, a vidim da unutra imaju i 4*t5 neonke, znaci vrh! Applause

drlessa
katjusa je napisao:
O, biobio, ovo je krasno Applause
Ja bih u levom akvarijumu filter stavila u levi ugao, i sa tim dobijas mogucnost, da napravis jedan dugacak scape Wink
Cao

Ovo je i meni palo na pamet kad sam ugledao ova dva lepotana...znači napravi jedan velik scape iz dva dela!!! To bi extra izgledalo, kao nastavak priče iz jednog u drugi akvarijum!!!

Volim da kaem pa ću reći i sada: Jako sam zadovoljan i ponosan na tebe dre moj, jako...jo kad bi u jedan ubacio neke cilide, patuljaste amere...recimo...ih.... Wink

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
luka ivanov
Divno je imati akvarijum, a tek dvaaaa ... a tek u kancelariji ... Applause

Saznali smo mnoge detalje - i o kancelariji, i o koleginici, i o tome koliko je kancelarija udaljena od stana ... Mene zanima, koliko su akvarijumi udaljeni od najblie slavine i kako će biti vrena zamena tolike vode Grin

Karlo
bit će ovo ured za 5!

biobiofizicar
@luka do najblize vode u WC u 6m. To je ujedno i odvodSmile , ali posto je kancelarija u prizemlju sa druge strane kroz izlaz napolje na 12m je bastenska slavina i crevo, a voda moze i direktno u travu na 3m od desnog akvarijuma...Wink

@Kaca razmisljao sam i ja da prebacujem filter levog akvarijuma, ali sam za sada odustao. Neda mi se da odmah budzim i prepravljam nov akvarijum. Mislim da cu moci dobro da ga maskiram nekim panjem, a kako je i u levom akvarijumu u tom cosku panj vizuelni prelaz iz jednog u drugi bi trebalo da bude OK. Videcemo. Wink

@Drlesso svakako cu se truditi da izgledaju kao celina sa umerenim prelazom, ali ce se ipak i razlikovati Planiram da desni bude domaci Drinski biotop znaci puno korenja i bez ostrog kamenja sa naravno domacim biljkama i ribama, a u levom bih ipak stavio nesto ostriji kamenjar u kombinaciji sa panjevima... Za ciklide razmisljam, a kako je krenulo mislim da ce mi se osloboditi onaj stolitras u dnevnoj sobi...Wink

Jos jednom hvala svima na recima podrske!!! BeerBeerBeer

Inace danas je bio prvi dan teskih radova. Polomih kicmu i ohladih ruke od ispiranja i pripremanja podloge. Kako je vreme odmicalo shvatio sam u sta sam se upustio. Vremenom mi je ponestajalo materijala tako da sam uspeo da pripremim samo desni akvarijum za nalivanje vode. Vodu u njega nalivam sutra rano ujutro - da imam ceo dan za kontrolu - pu, pu nedaj boze iznenadjenja.

Samo da obradim i slede fotke.
Edited by biobiofizicar on 26.12.2010 19:06

biobiofizicar
Priprema podloge:
Odlazak na sljunkaru i sakupljanje domaceg sljunka 2-7mm (po mojoj proceni). Beskonacno ispiranje, prosejavanje (koristio sam kancelarijski valjkasti mrezasti drzac za olovke - u gornjem desnom uglu leve fotke), Rupice 1mm i ispadaju prljavstine i pesak. Deo podloge umesao sa opranim sivkastim kvarcnim sljunkom 1-2mm i povadio bas najvece kamencice (ljubicasto korito)...

Hranjiva (plavo korito):
Miks treseta, lave, zeolita, aquaclay (sitnije granulacije), aktivnog uglja, tetracompleteplant supstrata, vermiculit.
Lava i treset cine po 30 % smese tetracompleteplant supstrata oko 10% ostalo odokativno, po malo u kolicini oko 5% ukupne zapremine.
Smuckano i natapalo se 4 dana uz promenu vode skidanje pene. Sve krupnije sto nije htelo da potone (komadi treseta, aktivni ugalj, poneki kliker aquaclaya i vermikulita) cediljkom skidano sa povrsine vode i prebacivano u drugu posudu (bela kanta sa cediljkom).
podloga.jpg

Edited by biobiofizicar on 26.12.2010 19:36

biobiofizicar
Nalivanje pologe tako da uz prednje staklo sloj bude duplo tanji nego uz zadnje staklo.

- Prvo venac od kvracnog sljunka 1-2mm uz ivice akvarijuma. Dobro utapkan. Sprecava prodor prljavstine ka stalu. Preko venca malo sitnijih kamencica onog miksa sljunak+ kvarc. (C)

- na dno akvarijuma ono iz bele kante od hranjive podloge sto nije htelo da potone (A), zatim hranjiva (Cool. Napred 0,5cm nazad 1cm. U sloj A ubacen je i suvi cips od riblje kake i ostalog djubreta iz filtera drugih akvarijuma koji sam celo leto mineralizovao i na suncu susio na terasi.

- Onda preko hranjive (3), sloj krupnijeg sljunka (2) debljine 1-2cm, pa onog miksovanog sa sitnim kvarcom (1) debljine oko 2cm.

Sve ukupno napred ok 4cm+/- nazad oko 7-8cm. Dobro utapkano ovako vlazno.

Sve naliveno zivom vodom (par litara - tek da prekrije podlogu) iz drugog akvarijuma. U ovoj vodi je dodatno razmucena i jedna kapsula Tetra Bactozima. Nek malo nastavi da radi podloga.

Glavno nalivanje vode sutra ujutro. Bgd cesmovaca sa aquatanom, direktno.
podloga1_1.jpg

Edited by biobiofizicar on 26.12.2010 20:12

biobiofizicar
Zatim je sledilo vadjenje panjeva sa natapanja iz burica, detaljno pranje, poparavanje vrelom vodom i pravac akvarijum na slaganje.
Fotka panjevi u decijoj kadici WinkGrin
panjevi.jpg

Bogoljub
biobiofizicar je napisao:
Priprema podloge:
Odlazak na sljunkaru i sakupljanje domaceg sljunka 2-7mm (po mojoj proceni). Beskonacno ispiranje, prosejavanje (koristio sam kancelarijski valjkasti mrezasti drzac za olovke - u gornjem desnom uglu leve fotke)

Evo upravo gledam kod mene taj drzac za olovke, nema ni 3 dl zapremine. Mora da je bio bas mukotrpan posao prosejati to sve Grin

biobiofizicar
@Bogoljube poprilicno mukotrpno. Ubacis 2-3 sake sljunka i onda vrtis prvo u kofi, a onda pod mlazom vode... Through wall

Gore - dole, levo-desno u ovom trenutku izgleda ovako. Iza panjeva ima dosta mesta za visokorastuce pozadinsko bilje (domace valisnerije, mirophilium, egerija i jos po nesto). Poneka grana ce morati da se skrati da ne viri napolje (steta sto akvarijum nije otvorenog tipa). Uz hotoniju, eleoharis (tepih), i one Drinske biljne specijalitete mozda i ispadne lep. Panjevi docaravaju izvaljena debla koja Drina nosi i onda zaglavi u nanosima sljunka i peska. Desni je morao ovako da koliko-toliko sakrije filter. Jos cu ja uz filter posaditi visokorastuceg bilja. Verovatno ce uci i poneki veci Drinski kamen oko panjeva.
Verovatno ce biti promena, ali to je neka pocetna ideja.... Beer
hard1.jpg

Arcus
Svaka čast bio na projektu. Svaka čast i na odluci za biotop Applause
Gledam i nadam se da će se i meni to desiti jednog dana kada budem imao kancelariju Grin Nadam se da neće dobiti otkaz. Ipak, seliti te akvarijume kada se napune Through wall Valda si sam svoj gazda u firmi. Grin

luka ivanov
Verujem da smo podjednako nestrpljivi da krene nalivanje ... Nadam se da ćemo moći iz dana u dan da pratimo razvoj ovih akvarijuma.

Kolika je zapremina filter mase u ovim filterimač Deluje mi nekako malecko u odnosu na zapreminu akvarijuma.

Dejan Stefanovic
Ma vama treba dati smo da formirate akvarijume i pisete o tome Wink + da vam se za to placa kakav drugi posao Grin Dobro ste prikazali juvel haubu sto mi je dalo jednu ideju... Hvala. Takodje vam zelim da ova tema "Duet" bude najposecenija i najkomenterisanija na ovom sajtu.

marko_pa
E pa sekretaru ovo ti je vec jako ozbiljan projekat.
Cestitam na prinovama i zelim ti mnogo uspeha.
Ljubomoran sam sada na tebe jer ovih dana treba da formiram isto ovako u paru dva od 200 kila.
Kako si krenuo, i ova moja tona vode ce brzo da padne u senku....

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,700 jedinstvenih poseta