14.06.2026 07:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Mikrogeophagus ramirezi
dexter
bata44 je napisao:
Kum 1229 je napisao:
Evo ovako je izgledao mrest,drugi put cu malo bolje da nasmimam. Nazalost dexter nemam gde da stavim ikru ali sam planirao uskoro da probam tu foru sa destilovanom Thumb up

Moe flairana voda Vlasinska rosa pogledaj parametre vode original za mrest,probano provereno.

Vidis sta je iskustvo,zaboravih na vlasinsku rosu.Thumb upThumb up

www.aquaplants.org
Kum 1229
Evo uspeo malo da nahvatam moju zenku kako pozira,vezbam fotkanje i nadam se boljim Beer
Kum 1229 attached the following image:
5_17.jpg

Kum 1229
2
Kum 1229 attached the following image:
3_57.jpg

isnogood
Kako razlikovati muzjaka i zenku Ramirezač

PLAVO - Prva perca na ledjnom peraju kod muzjaka su duza, nalik na perjanicu indijanca.
ORANZ - Zavrsetak ledjnog peraja kod zenke je postavljen nize i zaobljen je.
ZELENO - Stomak zenke je rozikast. To vazi i za mlade ribe.
CRVENO - Analno peraje kod muzjaka prerasta koren repa.

Kazu i da zenke imaju plave pege po celim telu, pa i po crnim sarama na telu, za razliku od muzjaka koji ih nemaju po crnim sarama.

Gore opisane informacije su sakupljene po netu i od nekih kolega.
Crtezi su pravljeni po fotografijama ribica koje su u nasem akvarijumu.
isnogood attached the following image:
ramirezi-male-female.jpg

Edited by isnogood on 07.10.2009 19:46

isnogood
Iz licnog iskustva:
Prvo smo kupili muzjaka. Kada je stigao kuci boje su mu bile blede. Posle nekoliko sati su postale intenzivnije.
Zenka je dosla nekoliko dana kasnije. Tokom transporta (kupili su nam je prijatelji) je malo izgubila boju. Nakon spajanja u akvarijumu oboje imaju jako intenzivne boje. To je narocito vidljivo kod muzjaka koji je bio svetliji.

Obojenost ribice drasticno varira od situacije, tj. ako je stresna situacija naglo gubi boju i obrnuto. Ovo imajte na umu kada kupujete jer uglavnom boje nisu u najboljem stanju po pet shop-ovima.

Slobodan sam primetiti i da je muzjaku rep duzi u odnosu na zenku.

klincha
Razlikuju se jos po tome sto zenka ima rumeni stomak i manja je od muzjaka.

isnogood
ZELENO - Stomak zenke je rozikast. To vazi i za mlade ribe.

Ako meni nije bilo tesko da sednem i nacrtam crtez, sto je tebi tesko da procitas par redova teksta...
Edited by isnogood on 07.10.2009 21:55

klincha
Procitao sam,ali nisam obratio paznju da mislimo na istu osobinu Thumb up

paleoglodit
Aj sad recite mi ko je ko od ova dva. Ja mislim da je ovo varijanta Balloon ali nisam siguran. Prvusliku ne gledajteCool
paleoglodit attached the following image:
571.jpg

Edited by paleoglodit on 24.10.2009 18:14

paleoglodit
broj 1
654.jpg

paleoglodit
broj 2
679.jpg

isnogood
Slikaj ti jos malo pa salji slike.
Trebace ti vremena, fakat, ali sa ovima je veoma nezahvalno dati sud. Sad
Ja sam one tehnicke crteze napravio po mojim fotografijama, nisu reprezentativne ali se lepo vide oblici i duzine peraja. Kolor nije toliko bitan.
Skljoc, skljoc jos malo. Wink

paleoglodit
Ja vidim na slici br. 1 da su one crne tufne-ptuge bledje i cesto je stomak onako lilkasto-roze boje.. Na perajima ne vidim nikakvu razliku. Danas mi jedan stari prodavac rece da nije sigurno odredivanje polova kod ramireza.
Dodatno se jos mislim: da nije ova zbrka jos veca zato sto je u pitanju neki ukrsteni "model"čSad
Edited by paleoglodit on 24.10.2009 22:30

Kum 1229
Ukrsteni model jeste sigurno,a iz nekog svog iskustva ja bih rekao da su obe zenke,a ovi baloni od ramireza mi se inace nikako ne svidjaju,totalno su ih s...ali Lecture

isnogood
Sedeo sam izpred aq samo zbog tebe Paleo.
isnogood attached the following image:
dsc05954lowres.jpg

paleoglodit
Hvala Isnobad-e
Pa sve vise mislim da imam dva muzjaka.
Lepa ti fotka. Jos uvek drzis taj Sony kod sebeč

Smo po perajima zkljucijem da ti je levo muzjak(čWink ali ispada slabije obojen bar na ovoj slici(čWink

Kum 1229
A po cemu si prosudio da imas dva muzjaka kada ti lepo rekoh da su to dve zenke,ramireze drzim samo 3 god.pa slucajno znam Grin. Ovaj muzjak od isnogood-a je lose hranjen i lose sorte,a zenka jos moze da prodje...

paleoglodit
Kumaine
Pa zakljucio sam po donjem peraju koje prelazi koren repa a i po gornjem peraju. Znaci po tackama crveno i plavo sa Isnogood'ove skice. A ti pocemu si zaključiočDa znam i ja.

U sustini je problem sto su istog pola a to nisam hteoSad

Kum 1229
Donji deo peraja kada predje preko korena raepa vazi samo za original varijante,kod ovih balon varijanti to ne vazi posto su dosta krace vrste i drugacije se verovatno gleda. Pogledaj muzjaka kod isnogood-a kako donje peraje ne prelazi koren repa,sto znaci da je isto neka ukrstena varijanta. Danas pustam mog muzjaka u prednji plan da vidis o cemu pisem... Thumb up

fax
kume zbog tebe sam kupio 2 rmireza, mislim da su oba muzijaci, al ribice su mlade, velicine kao neonke-otprilike... pa cim uslikam ako mozes da mi pomognes tj da mi kazes dal su 2 muzijaka u pitanju i kako da prepoznam mladu zenku(u slucaju da imam 2 muzijaka pa da im kupim zenku) znam za ono i kod mladih riba je stomak rozikast-crvenkast, al juce kad sam kupovao uocim ja i muzijaka i zenku, al cim je prodavac skinuo poklopac od aq da ja hvatam ribice koje hocu, one su se poplasile i sve do jedne pobledele... i tako ja uvati 2 kao muzijak i zenka...kad kasnije meni deluje kao 2 muzijaka...cim posaljem slike-pomagajte...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,516 jedinstvenih poseta