hahaha , ma naravno , moje iskustvo sa ribicama je da su biljke mozda tri puta osjetljivije od ribica = dobro biljkama = super ribicama = samo paziti na co2 , ama ribice su kolko para tolko i njih + malo znanj , a biljke i puno para i puno znanja , ali to tako valjda i treba da bude , haha , vjerovatno imas u vidu da suficit magnezija = deficit necega drugoga + znam da volis eksperimentirati , pa mi svakako interesantni rezultati tvojih experimenata , samo naprijed , ja jos uvijek nisam postigao neobuzdanu djunglu koja mi je za sada cilj , tako da sam vjerovatno jos uvijek daleko od toga da mi cilj budu experimenti , ali se svakako cujemo... + rado bih ti poslao fotku svog akvarija , ali sam dobar mobitel sa kamerom mjenjao za drop cheker i sl. (hahahaha) , ma nista nije skupo do cilja , pozzzEdited by kera on 19.09.2010 13:52
Aaaaa koliko ste se raspisali, a problem mi je da vas ispratim posle burne noci.
Nisam pristalica ni PPS ni EI sistema, ali mi se PPS ucinio zanimljivijim. To sa EI samo sipaj, pa promeni vodu mi nekako ne lezi.
Na pocetku, kada sam startovao akvarijum djubrio sam skoro pa kao po PPS Pro sistemu. Samo sto nisam sve smutio u jednu bocu, ali sam sve dodavao svaki dan. U to vreme sam imao neke testere i pratio sam koncentracije N, P, gH, kH i pH. U odnosu na merenja sam povecavao prehranu.
Na pocetku sam dodavao, svaki dan:
N - 1.0ppm
P - 0.1ppm
K - 1.3ppm
Mg - 0.1ppm
Fe - 0.14ppm iz CSM+B
Svetlo 70W MH na 160l 8 sati.
Kolicine koje sam dodavao su se vremenom menjale. Recimo iako sam nedeljno dodavao 0.7ppm P desavalo mi se da izmerim u aq vrednosti i preko 2ppm. Jbg i kozice i male ribice kakaju kao i velike ribe.
Nedavno sam CSM+B zamenio sa Wuxal Fe i Profitom i tad sam preracunao koliko nedeljno dodajem kog elementa. Razlika je, u odnosu na doskorasnje djubrenje je i to sto sam odvojio Fe i mikro od P (parni neprani dani) i smanjio kolicinu Fe. Situacija je sledeca: Nedeljno dodam, ukupno:
N - 25ppm
P - 1.3ppm
K - 25ppm (iz KNO3 i KCl)
Mg - izbacio
Fe - 0.3ppm iz Wuxal-a, i to je sada 1/3 od onoga sto sam dodavao sa CSM+B
Profito - 3xnedeljno po 5ml
Fotoperiod 9 sati.
+ sada imam dropchecker i CO2 je nasviran na zuto-zeleno. Ranije, na pocetku ga je bilo malo, tada je bilo mozda 60tak mehura u sekundi a sada ide skoro duplo vise. EDIT: treba da pise mehura u minutu
Prva dva meseca nisam menjao vodu. Ali s obzirom da se ukupna tvrdoca, gH, popela na vrednost 20+ bio sam prinudjen da pocnem sa zamenama vode.
U svakom slucaju, kako god da pocnes da hanis biljke uvek racunaj da nisi jedini koj puni akvarijum hemijom. Zivi svet isto to radi, u manjem ili vecem obimu.
Takodje posmatraj biljke, koliko brzo rastu, da li usporavaju sa rastom, da li menjaju boju... i u odnosu na sve sto spazis i prepoznas nasteluj prihranu.
Jos jedna stvar, na pocetku fitraciju je vrsio hang on koj je zamenjen kanisterom. Hang on je OK za nano akvarijume. Mali hang on-ovi u malim litrazama ne prave veliku turbulenciju u aq za razliku od velikih koji prave centrifugu u aq, i to toliko jaku da se Microrasbore nisu odvajale od dna.
Eto, ne znam hoce li ti ovo koristiti, ali to su moja dosadasnja iskustva sa kolicinama prehrane i propratnim faktorima.
Edited by isnogood on 20.09.2010 00:18
Covjece ovi podaci su super , malo kasnije cu ih temeljnije prouciti , samo mi je za oko zapelo da si napisao 60 mjehura u sekundi co2, a cini mi se da je prema pps metodi preporuceno 1 mjehur po sekundi , pa reko da nisi slucajno dodao jednu nulu viskaččč htio sam samo dodati da mi je ona crvena ludvigija (sljivica) bila crvena da crvenija nemoze biti ispod mozda nesto malo vise od 1 w po litru , a danas poslije mog prvog dodavanja gnojiva prema ei metodi znaci poslije 10 sati ukljucenog svjetla pocela da mijenja boju prema smedjkasto zelenoj boji , nemislim da je ovo lose jer sam dosada izgleda dodavao minimalne kolicine gnojiva , pa mi je ta ludvigija vjerovatno bila gladna i crvenila se od bijesa , mada se nemoze poreci da je stvarno prelijepa kada se ljuti . dodao sam tacno 5ppm nitrata i skoro 1 ppm fosfata i od tog trenutka od jarkocrvene boje za jedan dan mijenja boju prema tamnije crvenoj smedjkasto , zelenoj (sve ove nijanse cini mi se da su se pojavile ako je uopste moguce na jednom listu pronaci i vidjeti te tri boje , hahaha) isto tako co2 sam jutros pojacao maksimalno i da nisam dodao ovu kolicinu gnojiva cheker bi sigurno pozutio jer mi se to uvijek ranije desavalo , ali ovaj put ostao je u granicama normale , sto mi govori da su vjerovatno ovaj put biljke mogle iskoristi sav dostupan co2 , i jos sto me cudi , do sada su biljke same nakon deset sati svjetla pocinjale sklapati svoje listove , ali danas ne(ni nakon iskljucenja svjetla , mislim da jos uvijek stoje otvoreni) , kao da hoce da kazu , sto gasis svjetlo kada hrane ima jos , isto tako vjerovatno je tacna ona teorija da je ludvigija( i mozda sve crvene biljke) najcrvenija sa niskim nitratima i normalnim fosfatima jer sam i ranije dodavao vece kolicine fosfata pa ona nije mijenjala svoju crvenu boju ,mislim da su sve ove promjene normalne i samo se pitam sta me ocekuje sledecih dana , danas nijedna algica, mozda ima jos stosta sto nisam primjetio , ali sto neko rece , bice dana za amana , za sada toliko pozz...
Edited by kera on 22.09.2010 03:04
+ vezano za prethodnu pricu dali je pozeljno produziti fotoperiod , ako biljke same nedaju znak da im je dosta svjetla , a da se nerizikuju veci problemi sa algamaččč + u sustini sam morao pojacati gnojenje jer sam svako treci dan imao problema sa gsa , , a bogami i kriptokorine nikako da mi se priviknu na pps pro , jer nisam zelio da smanjim co2 na 1mjehur po sekundi pa mi vjerovatno zato neodgovara pps pro , + neznam tacno jeli to cripto cordata ili cripto pontederifolia(lici i na je dnu i na drugu vjerovatno ova druga) , kod mene je jedina biljna vrsta srednjeg plana i nikako da se privikne na pps imam ih vise i sve su pustile listice nove , ali ima jedno mjesec dana tako stoje i nikako da se otvore , pa sam zato morao pojacati prehranu , bilo je ili to ili smanjiti co2 , + ta mi cripta poprimila neku cudnu tamnoljubicastu boju , a prije pps pro kada sam gnojio dvosedmicnim zamjenama vode , imala je lijepu zelenu boju i dobro je rasla , imao sam je na izvoz , zato se nadam da ce sada ponovo da dodje sebi jer je i ona vec mjesec dana na bolovanju , a mislim da jedino ta vrsta kripte nije sklona meltingu pa je cudno zasto neraste , vjerovatno je i ona bila u soku zbog nedostatka hrane koja joj treba:...Edited by kera on 19.09.2010 21:31
+ isnogude javi mi imas li ti problema sa gsa pri dodavanju kako si naveo fosfata ppm 1,3 sedmicno i drzanjem co2 na maximumu j a sam imao svaka tri dana povecanje gsa a ista koncentracija fosfata i co2 , vjerovatno je kod tebe rasvjeta ispod 1w po litru , ili neznamččč ma nije problem gsa po staklu to magnet lako rijesi , ali je problem za biljke ako se po njima nahvataju te gsa , pa ruzno izgledaju...+ tek sam sada skuzio da imas manju rasvjetu , ma ti neces nikad imati problema sa gsa sa tom rasvjetom , pa ti sigurno odgovara ppsEdited by kera on 19.09.2010 22:26
kera je napisao:
samo mi je za oko zapelo da si napisao 60 mjehura u sekundi co2, a cini mi se da je prema pps metodi preporuceno 1 mjehur po sekundi , pa reko da nisi slucajno dodao jednu nulu viskaččč
Da to je greska sigurno. Nemoguce je trpati 60mehura u sekundi vec je to 60meh/min
Edited by paleoglodit on 19.09.2010 22:24
Greska je. U Pitanju su minuti, a ne sekunde. Ispravicu to u postu.
Sto se tice fosfata, ja dodajem malo, ali zasto sto znam da u akvarijumu ima dosta P od ribljeg izmeta. Dodajem ga iz ciste predostroznosti. Lakse spavam kad znam da sam malo dodao
Rasveta nad mojih 160l je 70W MH. To je bas dosta svetla. Mozda cak i jace od, recimo, T5 160w na 160 litara. Nisam racunao, mozda gresim. Ali MH isijava opako jako.
Moja prehrana, vec duze vreme, nije po PPS Pro. Ja sam kolicine elemenata koje dodajem nasvirao poprilicno. I ne samo da sam nasvirao nego sam i odnose poremetio. Kao sto gore vec rekoh imao sam testere pa sam kontrolisao, koliko toliko, koncentracije.
Logika je bila da pocnem sa malim, mozda cak i deficitarnim koncentracijama, i onda da, vremenom, pojacavam prehranu dok biljke ne krenu zeljenim putem. Mislim da sam to uspeo. Mislim.
Sto se tice svetla i biljaka koje su i dalje otvorene na kraju fotoperioda - ja bi produzio fotoperiod, a pod pretpostavkom da su biljke otvorene za svetlost jer imaju uslova, citaj hrane, da i dalje "rade". Mislim da to ne bi povecalo probleme sa algama. Mislim, ne znam.
Moj licni utisak je da aq. sa puno svetla automatski trazi i gomilu CO2. Narocito kada je voda, kao u mom slucaju, tvrda. Zander je pisao na tu temu nedavno u smislu spustanja pH vrednosti vode u akvarijumu.
Sa kriptama nemam nikakava iskustva, tako da ti ne mogu reci nista po tom pitanju. A sto se tice stabljikastih biljaka i iskustva, ona su iz 33 litra, a to je sasvim druga prica.
Sto se tice algi: nemam problema sa zelenom tackastom (GSA), ali imam velikih problema sa zelenom praskastom (GDA). A imam i crnu cupavu po kamenju i ponegde na staklu.
Rekao sam da je CO2 nasviran na zuto zeleno. Motao sam po papirima i po njima ispada da sam nasvirao CO2 pre 15tak dana. Hranim kako sam ti gore opisao i primetio sam sledece:
Biljke rastu brze.
Glossa je ponovo pocela da pusta veeelike listove.
Eleocharisi, sva tri, su deblji i zeleniji.
Blyxa ima sve lepsu i lepsu bakarnu boju.
Crna chupava alga se sa lakocom skida sa stakla.
Jos sto se tice CO2: napomenuo sam Zanderovu pricu o CO2, tvrdoj vodi i spustanju pH. To je jedan razlog za nasviravanje CO2, a drugi je ta da biljke ne oskudevaju. Dalje, valjda, mi ostaje da sinhronizujem odnose i kolicine hrane koju dodajem biljkama. Mislim da sam i to sredio, ne znam. Mislim.
Nazalost pojacavanje CO2 se poklopilo sa uvodjenjem Wuxal Fe i Profita, a kao zamena za CSM+B pa nisam u stanju da tvrdim koliko su novouvedeni elementi doprineli sveukupno boljem stanju. Pritom Wuxal Fe ima, pored 7% Fe i 7% N.
+ Dva do tri puta nedeljno, nasumicno dodam po 0.3ppm uree.
Druze kada sam vidio da imas samo 70 w mh rasvjete na 160 litara , a cini mi se da sam negdje procitao da se racunanje wat po litru narocito moze primjeniti kod mh rasvjete pomislio sam da je kod tebe premalo svjetla ukoliko nisu u pitanju one najskuplje verzije mh rasvjete , u koje se bas nerazumijem , ali sam cuo da ljudi idu u deutchland po njih , logicno mi bi da nemas veliku potrosnju fosfata + vjerovatno i riba imas mnogo pa nemogu tacno skontati , reko mozda covjek oklijeva sa svjetlom kao sto sam ja oklijevao sa vecim dodavanjem gnojiva , a ispstavilo se da sam trebao dodavati barem 5 puta vise NPK nego sam dodavao (na trenutak mi se ucinilo) + ahh , nesto me izbaci s neta , u svakom slucaju sutradan neiskljucujem svjetlo prerano , hvala...Edited by kera on 22.09.2010 03:05
Ne znam kolika je potrosnja fosfata.
Nedavno je 60, 70+ riba plivalo u tih 160 litara i nitriti su u prvih nedelju dana bili u kriticnim koncentracijama, a fosfata je bilo zanemraljivo malo. Posle tih nedelju dana nitrita nije bilo, nitrata jeste u dozovljenim kolicinama a fosfata je bilo preko 5ppm. Ja sam bio slobodan da zakljucim da se fosfati u znacajnoj meri javljaju kao posledica kakanja ribica. Od tada uvek uzimam u obzir da 14+ mikrorazbora i 100+ kozica posteno nadjubre aq fosfatima. Mozda gresim, ali se jos nisam uverio u to.
Znajuci da su neke kolege stavljale i 2x150W MH na oko 200 litara vode moze se reci "samo 70W". Ali kada se uzme u obzir kvalitet MH rasvete onda je tih 70W sve samo ne "samo".
Evo jednog linka http://www.americ...hting.html Pri sredini strane je text o MH rasveti, ali ti preporucujem da procitas sve.
Na dve trecine strane imas text "As an example of the inaccuracy of the watts per gallon so-called rule, please consider these comparisons for an assumed 25 gallon aquarium".
Da me ne shvatis pogresno, ali ne zelim da polemisem o rasveti. Bilo je ovde i na drugim forumima oooopsirnih rasprava na temu rasvete. Umorio sam se malo od toga i iskreno mrzi me da kopam i vadim grafikone i uporedne testove razlicitih tipova rasvete.
Kad god se povede prica o rasveti ja se setim Bobanovog posta:
Ti kao obican smrtnik u akvaristici imas mogucnost da citas ovako generalne teoretske tekstove I da nagadjas sta ti treba. Svi saveti I uputstva bez obzira na zelju ili "kalibar" savetodavca se svode na pusto nagadjanje. Dakle pokusaj I greske je ono sto mi radimo.
Eto mislim da od ovoga neces naci direktniji odgovor o svetlu u akvaristici. Ako te bas zanima kako to ide onda mogu da napisem par reci o tome ali to ti nista nece pomoci.
Moja prva ljubav su stedljive sijalice. Jos kad sam cuo da ima u prodaji stedljivih sijalica od 200W... Izbor je, za veliki aq, pao na MH iz dva razloga:
- zahvaljujuci Smiley-ju rasveta me je kostala celih 500-600 dinara,
- MH = otvorena hauba, a za mene je otvorena hauba ultimativno, neprevazidjeno i nepreje6ivo resenje za one koji svaki dan, vise puta guraju ruke u aq.
Pogledaj kako izgleda 70W MH (veliki aq, 160l) i 41W stedljivih sijalica koje su radjene po T5 tehnologiji (mali aq, 33l).
I da podsetim da iznad 160 svetlo "gori" 9 sati.
EDIT: Koliko znam razlike kod MH rasvete su u vrsti gorionika. Postoje keramicki i kvarcni gorionici. Keramicki, ili ti "sintered alumina" daju bolje razultete kada je u pitanju trajnost lampi. Ako sam negde pogresio neka me neko od iskusnijih ispravi (strucni konsultant je otisao na odmor).
Edited by isnogood on 20.09.2010 03:29
Samo paznja sa ureom! Nije za pocetnike. Bolje je da se ne koristi kad su ribe prisutne u aq.
Urea je tabu tema, izgleda. Ja sam se, posle prica sa nekim kolegama biljnim akvaristima, odlucio na upotrebu iste. Pazljiv sam sa doziranjem i slazem se da je potrebno neko znanje kako bi se upotreba iste razumela.
Nisam je preporucio, kao sto ni u jednom mom postu u ovoj temi nisam nista preporucio osim pazljivog osmatranja ponasanja biljaka, a sa ciljem pronalazenja prave recepture za uspesnu prehranu biljaka.
Ako sam dobro razumeo urea ce biti bolje usvojena od strane biljaka nego nitrati kada je pH vrednost veca od 7. A kada pH vrednost padne ispod 7 nitrati ce biti dostupniji biljkama dok ce urea biti manje toksicna nego na pH 7+. S obzirom da pH ne mogu da oborim ispod 7 nalazim da se moje biljke raduju urei, a da fauna ne kuka jer ne preterujem sa kolicinama koje dodajem.
Sta da kazem, zanima me i zato sam se odlucio, da vidim kako ce da se razvija situacija. Kao sto rekoh ni EI ni PPS me nisu kupili skroz, a jos stoji i ono da je svaki aq prica za sebe. Pa eto moje price...
Bilo bi lepo kada bi jos neko napisao kako hrani svoje biljke, cak i oni koji to rade metodom saciometrije. Onda bi i naslov teme mogao da se promeni.
Edited by isnogood on 20.09.2010 03:46
Dobro druze , slika govori 1000 rijeci , vidi se da imas dovoljno inteligancije za uspostavljanje prelijepih scapeova , samo sto sam ja mislio da ti u svojem 160 litarskom zelis za sto krace vrijeme da stvoris barem 10 do 15 puta vise bilja nego sto se vidi na slici nesto kao sto si krenuo u svom 33 litarskom mada gledajuci po tvojoj fotki izgleda da kao da i u tom imas reflektor mh , ja sam takodjer probao za svoj i stavio dva reflektora od 500 vati u pola ljeta i imao sam osjecaj iako sam krenuo da pravim verziju bez haube da ce to cudo , hahahaha , od 1000 wati da istopi i staklo i zid i ekser na koji sam ih (reflektore) zakacio , hahaha , i mene , ovo je iskrena sala , samo hocu da kazem da to nije bio glavni razlog zasto sam odustao od te verzije , glavni razlog je bio nijansa boje ispod akvarija koja ni upola nije izgledala lijepo kao kod tebe na slici sa 70 wati , nije tema rasvjeta , znam , ali je povezano sa potrosnjom kemije (rasvjeta+co2+kemija , itd) + naravno da netreba previse hemije kada je rijec o malo biljne mase + hvala za link o rasvjeti + sto se uree i mene tice dotle jos nisam dosao pa na tu temu jos nenamjeravam experimentisati , kao sto nepreporucujem ni ostalim pocetnicima , naravno , i naravno havala za fotku+zahvaljujem se nenetu sto me je pravilno informisao , i zanderu sto je to potvrdio (pravilne prosjecne koncentracije gnojiva koje trebaju da udju u moj akvarijum) + izvinjenje nenetu na maloj konfuziji , znaci obojici hvala na PRAVOVREMENIM informacijamaEdited by kera on 22.09.2010 03:06
Ako je istina da je moguce ispravno prignojavati redovnim dvosedmicnim zamjenama npr 30 posto vode , a koristi se jaka rasvjeta i visoke koncentracije co2 + velika biljna masa ZASTO onda zuriti sa dodavanjem velikih kolicina kemije kod EI metode gnojenja odmah nakon te jednosedmicne zamjene 50% vode , ZASTO ,nepricekati sa recimo dodavanjem npr 2 do 3 dana da se te unesene materije zamjenom vode prvo potrose , pa onda zapoceti sa velikim dodavanjem hemije (i dali bi to bilo ispravno , i dali je to moguce č ovo pitam narocito zato sto bi se na taj nacin mozda mogla odloziti sledeca zamjena vode za barem nekoliko dana , a svi znamo da imamo i druge obaveze i da bi na taj nacin mogli mozda ustedjeti na vremenu , naravno molim odgovor iskusnijih clanova... + naravno imam jos hrpu pitanja , ali nemogu odmah da se sjetim , pa kada mi naumpadne u toku dana ja napisem... + znam da se ovo pitanje nece svidjeti onima koji su navikli i koji jedva cekaju da poslije prve zamjene vode "ljuljnu" u istu sve sto imaju od hemije , ali samo pitam dali bi bilo ispravno tako postupatiččč a sada idem da se obrijem pa se vidimo poslije , jer mi je brada narasla cekajuci neciji odgovor , hahaha , sala ,vidimo se...Edited by kera on 22.09.2010 03:07
Mnogo ste mi se bre raspisali. Cim me nema jedan dan napravite toliko postova da ih moram citati bar 2 dana
extra je tema a bice ih jos koliko hoces. Ovo je po meni srce djunglarijuma pa kako jemeni cilj proizvodnja neogranicene kolicine biljne biomasa na sat to cemojosmi raspredati dugooooo ovu teme
Pisem kada se vratim saposla
pozzz Nene
Ja ne idem na posao, pa mogu da pisem kad god hocu
Logika EI sistema je da biljkama neprekidno budu dostupni svi neophodni elementi, zato se napucava prehrana, da ne manjka nesto. Nedeljnom izmenom vode se izbaciju viskovi, i obicno se pauzira taj dan sa prehranom i onda, od sledeceg dana opet ide gruvanje hemije.
Tako ispadne da prvi dan u nedeljnom ciklusu biljke imaju najmanje hrane, a onda, dan po dan trpeza im je sve obilnija i obilnija. Ne znam kako biljke podnose tako amplitudnu dostupnos hrane.
Kapiram da bi vremenom, posmatranjem i "slusanjem" biljaka trebalo nastelovati kolicinu vode koja se menja, a kako bi se izbacilo taman onoliko koliko je visak.
Meni se to ne dopada. Veci mi je izazov da pokusam da biljkama stavim na raspolaganje ono sto im je poterebno i da pritom pravim sto manje gresaka. Kao da pravim dijetu za biljke, eto.
Sa mojim razmisljanjem se ne poklapa ni PPS Pro sistem koj funkcionise po sistemu "minimum minimuma" u smislu da ne zafali, ali i da nema ni na pretek. To je malo skakljivo s obzirom da sa povecanjem biljne mase dolazi do povecane potraznje hrane.
PPS Classic je nesto sto je na mom koloseku, s tim sto umesto cestog testiranja (potrosio sam sve testove osim P) pokusavam da posmatranjem biljaka ustanovim stanje u aq.
Istina je da biljka pokazuje nedostatke tek posle nekog vremena, sto znaci da mogu da reagujem sa zakasnjenjem, tek kad je problem manje ili vise prisutan, ali imam utisak da i tako moze da se uspesno radi.
Sto se tice tvog pitanja oko pauze posle zamene vode - probaj pa ces videti sta se dogadja. Vecina ljudi sa kojima sam vodio konverzaciju na temu biljaka i svega vezanog za njihov rast su eksperimentisali i trazili nabolje resenje za njihove akvarijume. Nema gotovog recepta, pa ako ti se ucini, i posle petog razmisljanja na temu, da nesto ima smisla - probaj. A kad probas, javi rezultate. Zato i postoje ovakva mesta, da bi razmenjivali iskustva kako bi ucili i na tudjim greskama i pametnim potezim, a ne samo na licnim.
Bilo bi lepo kada bi jos neko napisao kako hrani svoje biljke, cak i oni koji to rade metodom saciometrije. Onda bi i naslov teme mogao da se promeni.
a sam takodjer probao za svoj i stavio dva reflektora od 500 vati u pola ljeta
Da li si siguran da je u pitanju MH ili je rec o halogenoj rasvetič Razlika je neveorvatna. Ne samo po kvalitetu svetla vec i po tome sto je halogenoj sijalici od 500W potrebno nekoliko sekundi da se nepodonosljivo zagreje. Bile su neke kolege u gostima pa su turale ruke pod 70W MH i 500W halogene da vide razliku.
samo sto sam ja mislio da ti u svojem 160 litarskom zelis za sto krace vrijeme da stvoris barem 10 do 15 puta vise bilja nego sto se vidi na slici
Akvarijum je startovan na Uskrs. Katolicki ili pravoslavni, sve jedno jer su ove godine bili u isto vreme. Pre sest meseci ja akvarijum bio celav, sa tek 10-15% povrsine pokrivene biljkama. Danas je 99% pokriveno biljkama sa nekoliko zetvi Glosse, Blyxe, Staurogyne, E. Vivipare... Cak je i Liaeopsis uhvatio zalet.
Trenutno razmisljam kako bi bilo lepo kada bi biljke rasle istim kvalitetom, ali sporije jer je kultivisanje i uredjenje istih poprilican posao koj trazi vestinu. Doduse, sad kad ne idem na posao, to je najmanji problem. Vremena imam na pretek.
EDIT: Da ne bude zabuna, imam i algi. I njih pokusavam da servisiram, samo dijametralno suprotno u odnosu na biljke.
Edited by isnogood on 20.09.2010 20:04
Ok isnogude , bas mi je drago sto se razumijemo , itekako se slazem s tobom da treba stelovati i nepretjerivati sa prehranom , nekako mi sada poslije malo razmisljanja EI metoda gnojenja izgleda kao najprikladnija za pocetnike , naravno da ce vremenom i iskustvom svi stelovati neku svoju pod metodu-vrstu gnojenja , takodjer je i tzv. dijeta za biljke , logicna ,sto se tice metode saciometrije , nikome draze nego meni nebi bilo kad bi mi neko objasnio kako odrediti odokativno jednu sesnaestinu ili tri cetvrtine cajne kasikice , radi cega sam se i raspitivao za neku precizniju koncentraciju npr kada bi neko samo te kasikice cajne preveo u grame mislim da bi svima lakse bilo odrediti sta su prosjecne preporucene doze i hvala sto si me podsjetio isnogude na to meni jos neodgovoreno pitanje , iako sada vise nije ni toliko ni vazno ali sam siguran da bi se izbjegli brojni pocetnicki nesporazumi kada bi bilo u gramima umjesto u cajnim kasikicama(ja jedva dobi odgovor na svoje pitanje)+(neki smatraju da po EI iju treba dodavati 8 ppm natrija i cak 2 ppm fosfora , svaki drugi dan , naravno izmedju i mikroelemente!!!) iako bi i sada koristilo da je neko negdje pronasao EI mjere u gramima!... , sto se rasvjete tice , upravu si kod mene je bio taj halogeni reflektor , a sto se algi tice upravo mi je na pamet palo da su one donekle i korisne , jer metodom posmatranja + metodom razumnog gnojenja , cim primjetis novu algu , zakljucis da su biljke ako nista gore a onda barem usporile rast = ili je suficit nekog elementa = deficit , druga dva , i to(alga-e) ti moze biti odlican pokazatelj kada je krajnje vrijeme za promjenu dijela vode , ciscenje filter i sl....i nene je nedavno rekao- PoSmAtRaJ ,PoSmAtRaJ!!! + do sada sam gnojio metodom zamjene 30% 2 puta sedmicno vode i neimadoh problema ni s jednom algom osim gsa , biljem sam prezadovoljan , ali imam trenutno jednu nejasnocu , pa ako neko zna nesto o tome da mi objasni razlog , a to je da mi visoke biljke kao ludvigija i ona sto lici na kabombu , cini mi se ako negrijesim , limnofilija sesiflora , nenormalno pustaju korijenje , cak i sa petog sprata u zgradi od deset spratova , nemam hranjivu podlogu , a cini mi se da sam negdje procitao da bi uzrok mogao biti nedostatak mikroelementa bora , pa ako je jos neko imao slicnih iskustava da mi potvrdi dali je u pitanju taj mikroelement , bor , ili nesto drugoččč + dali neko zna odprilike koliko je potrebno vremena drop chekeru da promjeni boju , ili koje mu je vrijeme reakcije , npr ako ga ubacimo u vodu koja je krcata sa co2 a mi ga ubacujemo sa plavom bojom , koliko vremena mu je potrebno da pozuti tj da pokaze pravo stanje co2 u akvariju , barem pribliznočččEdited by kera on 22.09.2010 03:07
kera je napisao:
... nikome draze nego meni nebi bilo kad bi mi neko objasnio kako odrediti odokativno jednu sesnaestinu ili tri cetvrtine cajne kasikice , radi cega sam se i raspitivao za neku precizniju koncentraciju npr kada bi neko samo te kasikice cajne preveo u grame
Evo ti u gramima
1 cajna kasika
KNO3 = 5,6g
KH2PO4 = 4,8g
K2SO4 = 6g
CSM+B = 4,3g
I ja sam se u pocetku pitao kog djavola ovi aqua profiji mere na kasicicu, a onda sam shvatio da to u sustini nije ni toliko vazno i zato su i oni tako opusteni jer u krajnjoj istanci sve se svodi na "sacometriju". Potrebno je priblizno ubosti koncentracije i odnose izmedju mikro i makro, kao i izmedju uzajamnih komponenti a posle ide "fino" tjunovanje dodavanih kolicina, koje, istini za volju, i nije bas tako fino ako bolje pogledamo. Bitno je imati neku referentnu mericu (kasicica) za odredjivanje kolicine i koje se treba pridrzavati cisto da bi znao otprilike kakav odnos elemenata imas u osnovnom rastvoru koji kasnije dodajes u akvarijum. To je isto kao sa starim receptima nasih baka za neverovatno ukusne kolace, a koji su svi u kasicicama, soljama, prstohvatima, sakama, odoka, malo, po osecaju, na vrh kutlace, itd, itd, kao jedinicama mere za kolicinu , a uvek ispadnu boli glava...
Evo Primer:
razlika u kolicini izmedju pola kasicice i 2/3 kasicice je nekih bednih 30%, a to oko - odokativno ipak moze da vidi. Ako si jedan dan lenj i preskocis dodavanje djubriva, a djubris 5 dana u nedelji odma si zeznuo nedeljnu recepturu za 20%. Zatim sta onaj sto je spravljao recepturu zna o tvom akvarijumu, kolicini i vrstama biljaka u njemu i snazi i kolicini svetla - nista. Svaka biljna vrsta ima svoje potrebe ka nutrijentima. Zatim, duplo vise biljaka - trazi duplo vise nutrijenata (i eto vec greske od 100%, 5 puta vise biljaka - greska je 500%, 2 sata duzi fotoperiod u toku dana pravi varijaciju u potrosnji od +/- 20ak%, izbor i jacina lampi novih 20 do 50%., itd, itd, i o'ma shvatis da se sve svodi na sacometriju i odokativno prilagodjavanje kolicine tog tvog smuckanog rastvora (pomocu referentnih kasicica) potrebama tvog akvarijuma... A gde su ribe koje dodatno djubre, ili uticaj hemijskog sastava podloge, a gde je jos milion drugih faktora....
Potrebe biljaka u nutrijentima kada stabilno zive (ne izbacujuci novu biljnu masu) ili u periodu kada se razmnozavaju (spremaju cvet ili plod) ili u periodi intezivnog nabijanja nove biljne mase se jako razlikuju. Za proizvodnju energije za zivot (glukoze) potrebni su samo CO2 i svetlo. Za potrebe proizvodnje velike vecine gradivne strukture biljke potrebni su opet ti isti nizi seceri (glukoza, fruktoza), da bi se stvarali visi (celuloza, skrob,....). E za potrebe stvaranja nove kvalitetne biljne mase (mladari) potrebni su i nutrijenti u kojima ima P, N, mikro elmenata jer se oni ugradjuju u sve novostvorene biljne celije i tkiva u proteine, masti i ostale makromolekule ATP, NAD, DNA, RNA, pigmenti... koji ucestvuju u slozenim biohemijskim reakcijama u celiji. Kalijuma ili Na, i neki drugi joni se svakako ne ugradjuje u celije toliko koliko ga dodajemo ili imamo u akvarijumu, ali su potrebni za jonsko-osmotsku regulaciju...
Pa to objasnjenje da velika nedeljna zamena vode u EI sistemu resetuje akvarijum i izbacuje sve tokom nedelje nagomilane viskove nutrijenata nema veze sa zivotom.
Razmotrimo dve protivrecne tvrdnje EI sistema. Prva: Receptura i dinamika dodavanja (svaki drugi dan makro) je napravljena tako da uvek svega imamo u visku. Druga: zamenom 30-50% vode nedeljno izbacuje viskove i resetuje sistem.
Ocito glupost: Ako svega ima u visku u trenutku dodavanja, onda ga ima i u visku i posle 2 dana kod novog dodavanja (ima ga manje nego u trenutku prvog dodavanja ali i dalje u visku). Ako opet dodamo pravimo visak na visak i sve tako do velike nedeljne zamene vode do koje smo dogurali pravljenjem viska na visak. Kada zamenite 30 do 50% vode vi ste samo taj ogromni nagomilani visak razblazili za 30 do 50% i sledecu nedelju primene EI sistema krecete sa te pozicije, koja je po logici stvari mnogo visa po koncentracijama nego pocetkom predhodne. I tako iz nedelje u nedelju dok ne dobijete morski akvarijum sa ogromnom koncentracijom soli. Tu nesto ne stima.
To je kao penjanje po stepenicama. Prvo dodavanje vodi vas iz prizemlja na drugi sprat. Trosenje nutrijenata vraca na prvi, novo dodavanje vodi vas na 3, pa se spustate na 2 i tako iz dana u dan stizete recimo (vise gore manje dole) do cetvrtog sprata. E sad zamena 50% vode vas dodatno spusta sa cetvrtog na drugi sprat odakle pocinjete drugu nedelju penjanja. Ovo ocito ne pije vode jer ce te neminovno zavrsiti na krovu solitera odakle vise nema dalje osim dole u ambis. Pitanje je samo koliko vam vremena treba da stignete do gore, i zatim postanete mrlja na trotoaru.
Druga mogucnost je da za 2 dana posle dodavanja nutrijenata akvarijum pojede sve, pa vi dodate, pa on opet pojede sve i sve tako do velike nedeljne zamene vode. U ovom slucaju ocito nicega nema u visku (sto obara prvu tvrdnju EI sistema),. I zamena velike kolicine vode obzirom da razblacuje "nista" ili ti prazan tanjir takodje nema ulogu izbacivanja viskova hranjivih materija, pa i u ovom slucaju tvrdnje pristalica EI sistema padaju u vodu... Ovo je kao stalna setnja izmedju prizemlja i drugog sprata.
Zamena vode uvek sluzi za izbacivanje metabolickih nusprodukata i drugih materija koje se stvaraju tokom zivota akvarijuma, a koje se naknadno nemogu vratiti u zivotni ciklus biljaka i zivotinja koje zive u ovom zatvorenom nazovi ekosistemu. Vremenom u velikim koncentracijama ovi nus produkti mogu postati toksicni i pogubni za civi svet u aq. Mnogo toga akvarijum kao slozen biosistem moze da preradi, ali nesto se mora izbaciti i fizicki- zamenom vode... Ovim procedurama mi produzavama trajanje kvalitetnog zivota akvarijuma, ma da i njemu kao i svemu drugom zivom neminovno mora doci sudnji cas...
Odokativna sacometrija je ta koja nam omogucava da se popnemo do svoga stana, koji se recimo nalazi na 7 spratu solitera. Ona nas sprecava da stalno cucimo u prizemlju ili da izadjemo na krov i sa njega skocimo dole na trotoar. Odrzavanje akvarijuma nema veze sa strogom matematickom primenom hemijskih receptura raznih sistema djubrenja, bio on EI, PPS, PPSpro ili ma kako se zvao. Ovi sistemi i njihovi saveti su dobra polazna osnova da se krene sa biljnim akvarijumom, ali zatim mora da slede sacometrijska podesavanja u skladu sa stvarnim potrebama akvarijuma jer zaboga: svaki akvarijum je prica za sebe.
Jedini problem sa "odokativnom sacometrijom" je sto se i mi kao macici radjamo slepi i tek vremenom i sticanjem akvaristickog iskustava polako progledavamo i pocinjemo da prepoznajemo stvarne potrebe naseg akvarijuma.
NAKNADNI EDIT:
Kasnijim razmatranjem u ovoj temi utvrdjeno je moja tvrdnja oznacena plavim u ovom postu nije ispravna i da sam ja lupio glupost Moto je pokazao i dokazao da redovnim velikim zamenama vode ipak resetujemo sistem i da "nije moguce popeti se na krov solitera"
Sorry od mene i hvala MotoEdited by biobiofizicar on 22.09.2010 12:01
kera je napisao:
... nikome draze nego meni nebi bilo kad bi mi neko objasnio kako odrediti odokativno jednu sesnaestinu ili tri cetvrtine cajne kasikice , radi cega sam se i raspitivao za neku precizniju koncentraciju npr kada bi neko samo te kasikice cajne preveo u grame
Evo ti u gramima
1 cajna kasika
KNO3 = 5,6g
KH2PO4 = 4,8g
K2SO4 = 6g
CSM+B = 4,3g
Kako god okrenes, sve jedna cajna kasika plus minus frljoka - zrno gore dolje! :p
Pesa iz Vranja je zakon izgleda, ja skoro nabavio njegovu čuvenu Činčila kenjau i samo mijenjam vodu bez ikakvih problema oko dodavanja ma cega, alge ni od korova sad zasad a kako cujem ni kod drugih koji su koristili ovu recepturu:
ja mu izmiksujem -v treset,grncarsku glinu, tinju,trulez pretvoren u zemlju iz stare vrbe ,sitan krticnjak,zemlju za cvece,humus za pecurke sampinjoni,PREGORELO STAJSKO DJUBRE kravlje ovce i od cincile staro 5-6 god ,sitno ko pepel .Pa sumsko pa malo zeolit od skoro i sve to promesam sa sitan pesak . Od hemiju bas nista posto pravim sarme od njega sve prirodno,za sarme se salim naravno ,ali za ovo ti garantujem ne postoji jaca podloga u to sam ubedjen 100000000000000 posto .IZVINITE MALO v.POZDRA
Kad bolje pogledas, i po potocima nema ko da dodaje hemiju, ali ima u mulju stosta bogato! Bitna je samo promjena vode da se zabokrecina ne napravi!!! Mi o svemu pricamo ali nikako o toku recnom i izmjenama vode sto konstantnijimč! Nagruvaj brate sve i svasta u podlogu, narocito huminskog karaktera ( eh da mi je Mangrovan mariborski od prije 20 godina da mi ofarba malo vodu i spusti pH ) i onda udri kontinualnu i zavrsis posao. Nikad mi se nijedna alga nije pojavila kad je kontinualna radila svaki dan! A cak i anubiusi su rasli u toj reklo bi se sterilnoj vodi...a tek sad sa ;Ć;inčila miksom ce da vidimo...hebo me patak, čovjek mi je pred nosom sa sjajnom i provjerenom recepturom a ja naručivo amazonske soli i centrohem prihranu i drirlo palacččč
U zdravlje!