Sto se tice slabljenja inteziteta svetlosti zbog gubitaka oni su najveci zbog prelamanja (refleksije) na kontaktnim povrsinama dve opticki razlicite sredine. U prevodu u samom obicnom, providnom, nazovi prozorskom staklu nisu tako veliki gubitci u delu spektra koji nas interesuje, ali stavljanjem stakla mi umesto samo jednog prelaza, a to je vazduh-voda ubacujemo jos 2 nova vazduh-staklo na ulazu i staklo-vazduh na izlazu iz staklene pregrade. Gubitci usled refleksije pre svega zavise od upadnog ugla svetlosnog snopa i najbolji nacin da se minimalizuju je da se svetlosni snop uparaleli i da pada normalno na kontaktnu povrsinu. A za ovo, naravno, sluze parabolicni reflektori (odsijavaci) koji se postavljaju iznad izvora svetlosti. Svetlosni izvor se postavlja u zizu parabolicnog reflektora i na taj nacin se svo svetlo koje isijava sijalica maksimalno iskoristi (ukljucujuci i ono koje isijava na gore).
Ja licno imam staklene poklopce na malim aq iskljucivo zbog iskakanja riba i oni naravno slabe svetlo, ali ja to resavama pojacanim osvetljenjem. Necistoce na poklopcu dodatno i puno slabe kako intezitetsvetla a tako i pojacavaju difuznu refleksiju.
Znaci za one koji se odluce da imaju staklene poklopce nad akvarijumima savet je da odrzavaju cistocu poklopaca i da postave parabolicne reflektore iznad sijalica...
Edited by biobiofizicar on 06.09.2010 23:03
Lepo lepo Bio. Dakle to je to ali ajde malo da prodrmamo i gubitke spektralnih oblasti od interesa usled ove ili one boje vode u aq i hteo sam da cujem vase misljenje o delu spektra ispod 340 nm dal je on vazan za biljke i zivotinje a da nisu u pitanju samo boje