14.06.2026 09:32
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Drinske podvodne batice
kojot
Nema veze sto mu je dosao kraj,jer kao sto rece prolece je na vratima, a sledeci put ide nas bar desetak sa tobom u ovu avanturu potrage za domacim vrstama koje bi se mogle odomaciti u nasim akvarijumima!!!

biobiofizicar
Akvarijum-paludarijum je definitivno rasformiran. I u ovoj paludarijumskoj fazi ljigava alga je opstajala u 2 cm vode. Mnogo je u ovom staklu radjeno raznih eksperimenata i na kraju sam ga ipak doveo u jako nestabilno stanje.
Za utehu je da je i u ovom paludarijumskom periodu dosta biljaka prezivelo prilagodjavajuci se emerznim uslovima zivota. Ove koje su pretekle (a posebno mi je drago za Eleocharis sp) prebacene su u plasticni rasadnik, ociscene od algi i cim vode na Drini padnu (jos uvek su jako visoke) dolazi im dopuna iz prirode, pa da krenemo ozbiljnije naoruzani znanjem i iskustvom iz ovog eksperimenta...

I za kraj jedna fotka iz paludarijumske faze...
biobiofizicar attached the following image:
img_6512a.jpg

Juice_93fu
Sad citam temu po prvi put i odusevio sam se, super si odradio eksperiment! Nastavi da nas obavestavas kad krenes u formiranje novog aq bas me zanima kako ce to da ide Smile

biobiofizicar
Evo jedan link gde sam konacno na spisku nasao vecinu biljaka koje su se kupale u ovom akvarijumu. I higrofite i hidrofite su tu kao i detaljni opisi stanista sliva reke Save. I ovo podrucje koje sam ja radio nalazi se u planu posebnog rezima zastite.

http://savariver....20(B2).pdf

Inace i ceo sajt mi se pokazao kao odlican i prepun informacija...
http://savariver....

nestrpljivo cekam da vode krenu da opadaju, pa u novu avanturu...Cool
Edited by biobiofizicar on 02.07.2010 23:45

strujas
biobiofizicar je napisao:
nestrpljivo cekam da vode krenu da opadaju, pa u novu avanturu...Cool

A hoces li da vodis i nasč

biobiofizicar
Thumb upGrinBeer

Juice_93fu
biobio ronilacka oprema pa vec sada mozes da krenes u avanturu Smile

biobiofizicar
Mutno je...CoolWink

biobiofizicar
U vezi ovog sajta i projekta na http://savariver.com kada su mi vec u komsiluku skocim do Zavoda za zastitu prirode Srbije po jos malo podataka - kad tamo naletim na poznanike i kolege iz instituta (iz mog predhodnog ucenjackog zivota). Pokrene se prica o Zasavici, biodiverzitetu, uscu Drine u Savu, biljnim vrstama ideji o biotopima i prezentaciji nasih biljnih vrsta i stanista,itd,itd,itd,....
Mozda mi udruzeni hobisti i zvanicna drzavna institucija i napravimo neku saradnjicu...

Za pocetak pripretio sam im da cu im ocerupati veliki akvarijum u holu sa pangazijusima i botijama i gomilom plasticnog kineskog bilja...Grin
Edited by biobiofizicar on 08.07.2010 16:59

biobiofizicar
Nije odande sa Drine, ali je odavde u lokalnoj bari na Savi na 5 minuta od moje kuce u bloku 45.

Slikano jutros mobilnim izmedju 2 zabacaja varalice.
Sagittaria sagittifolia
uz malo Salvinie nantas i C. demersuma.

Ima u ovoj bari i okolini jos iznenadjenja...
savasagitaria.jpg

Edited by biobiofizicar on 17.08.2010 19:31

krcko
U, bwe, al je runo, nigde ni jednog vodozemca i komaraca Grin . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Lepota ovog mesta je sto je u zoni prskanja tako da su komarci masakrirani a vodozemce pojele stuke. Grin

biobiofizicar
Zahvaljujem! Wink

Pe evo kada smo vec usli u drugu sezonu mog gacanja po lokalnim barama, a sa kvarnim akvaristickim namerama Grin da bacimo i malo detaljniji pogled na ovu moju lokalno baricu na par minuta od stana...
Bara ili kanal se nalazi u plavnoj zoni reke Save (izmedju nasipa i obale reke). Sava je redovno plavi bar 2 puta godisnje, a ona uglavnom nikada ne presusuje i prati nivo vode u reci...

Kada smo vec krenuli sa Sagittariom sagittafoliom evo je na jos jednoj slici (desna skroz desno) u zajednici sa Alismom sp. (verovatno je Alisma plantago-aquatica). Alisme su precvetale i ove drske na fotkama su njene precvetale cvasti...
sava3a.jpg

biobiofizicar
Inace sama barica - kanalcic u groplanu izgleda otprilike kao na sledecim fotkama
sava1a.jpg

biobiofizicar
a moze i ovako...
sava2a.jpg

biobiofizicar
Prvog predstavnika faune ove barice koga sam udomio, vec ste upoznali i pretpostavljam da gospodju sa LINKa i ovog LINKanetreba posebno predstavljati, a evo i malo predstavnika insekata za kojima je Krcko tako kukao
dscf6470aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 17.08.2010 19:44

katjusa
Svaka cast Biobio

Evo ga sa malo manje suma Wink

www.shrani.si/f/6/AI/1W6Zzh9J/dscf6470aa.jpg

Pozdrav

biobiofizicar
hvala Katjusa za restailing fotke!!!

Na donjoj slici neki od Patamogetona uz obalu - vec vidjeno i na Drini, znaci Patamogeton sp., a na gornjoj Salvinia nantas
sava5a.jpg

Edited by biobiofizicar on 17.08.2010 22:40

kojot
Srbijo u urbanoj zoni!!!Thumb up

biobiofizicar
Ali istinsko iznenadjenje je za mene su bili procvetali lokvančići. Samo na jednom mestu u svim barama i dostupno samo zumu objektiva fotoaparata. Neki od postojecih 50ak vrsta porodice Nymphoides.

Ove lokvačiće netreba meati sa porodicom Nymphaea iz koje potiču lokvanji i lotosi - potpuno su različiti rodovi i sličnost latinskih, pa i domaćih naziva samo ukazuje na fizičku sličnost ovih biljaka. Kod lokvančića cvetovi su mnogo jednostavniji, a i oni sami su mnogo manji od lokvanja.

NAKNADNI EDIT:
Ih prelomih stranu. Glavni deo ove nove foto priče ostao je na predhodnoj
sava4a.jpg

Edited by biobiofizicar on 17.08.2010 22:39

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,845 jedinstvenih poseta