14.06.2026 12:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Algae's Requiem (Zander)
valisnerija
Odlicno izgleda,pokusavam da nadjem nesto slicno za sada sam nasao bezbojan pleksiglas,pa sam mislio da ga prelepim crnom folijom,ovo izgleda jos lepse!Thumb up

Dejan Stefanovic
odlicna hauba, ne znam da li je moguce taj aluminijum za koji su okacene sajle obojiti u crnoč sto se tice akvarijma vise mi se svidja ovako na kraju, bez kamenja i sa manje bilja.

zander
Moguce je plastificirati aluminijum u crno, to sam ranije radio u neke druge svrhe i lepo to izgleda, ali onda se mora malo paziti da se ne izgrebe jer posle izgleda ruzno, ali ok mi je ovako, taman se ta boja uklapa sa sivim postoljem Wink

Te lajsne od aluminijuma sam najvise stavljao iz razloga sto daju cvrstinu pleksiglasu kako se vremenom mozda ne bi poceo uvijati...

kisleon
Sviđa mi se to je tako tanak i crn.
Zbog toga to je tako tanak, jel bei svetlo sa strane, mislim dali osvetljava puno sobu, ili mu ti reflektori ne dozvoljavaju da beič
Kakve reflektore koristič
Jel su to cevi od 24wč
Koliko si zadovoljan sad sa jačinom svetlač

zander
Manje mi bezi svetlo nego ranije jer evo sada bas pored kompijutera i akvarijuma sedim i gledam ispod rasvete, vide se sijalice tek tek, najpre im rasipanje ne dozvoljavaju reflektori... Hauba je na 10ak cm od povrsine i sada mi je rasipanje svetla po sobi dosta manje nego kada sam imao 4xT8 i vecu haubu.
Ako neko dodje na ideju da pravi ovakvu haubu neka mi javi jer sa pleksiglasom i ovako radim sve i svasta...

Reflektori su Reflektini, sijalice su 2x24W uzeo sam Giesemann midday i aquafloru i jednu u rezervi philipsovu 950 pa cu videti kako mi se vise bude svidjalo, za sad mi je ova boja svetla OK.

Za jacinu svetla; dovoljna mi je da napravim tepih bilo koje biljke.
Trenutno Eleocharis parvula i Elatine hydropiper rastu skroz ok na toj jacini svetla. Zbog odrzavanja nekoliko akvarijuma u isto vreme ne pada mi ni na pamet da pojacavam rasvetu (sumnjao sam da ce da bude malo svetla) i ovako svaki dan setam sa makazama po kuci i samo seckam... Wink
Edited by zander on 20.06.2011 18:24

biobiofizicar
nista mi nepricaj o seckanju Through wall
2 meseca se vrtim oko gomile akvarijuma koje sam pripremao za takmicenja, pa jos par onih koje nisam...Through wallThrough wallThrough wall
Dojadi i bogu i ljudima....
Fala bogu da je nocas istekao rok i za SAC

krcko
Kako sam srećan i bezbrian u ovoj priči oko sređivanja i seckanja, premetanja i dodavanja. Akvarijumi stabilni, uobičajeno runi, ribe zadovoljne to ih ne uznemiravam, jednostavno rečeno, oputajuće. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
daweed
Brate tepih je predivan... Eto jo jednog dokaza da ne moramo ba da gorimo biljke osvetljenjem da bi imali dobar tepih...

Kako smo krenuli megalomanski, akvarijumi će nam sve vie ličiti na prave reke, kada se konačno umorimo od makaza. Ali zato uvek moemo da iskoritimo ovu vebu i otvorimo frizerski salon. GrinBeer
Edited by daweed on 21.06.2011 14:56

http://daweedaqua.tk
zander
Evo malo sam se igrao ovih dana sa postavkom, danas mi je Branimir poslao Cypreus helferi, upravo sam ga zasadio pa evo i jedne slike akvarijuma na brzinu...
Onaj zeleni Myriophyllum (mozda spicatum) sam prebacio u drugi akvarijum nije mi se uklapao ovde mada je jako lepa biljka, M.tuberculatum je ostao ovde. On se sada jos ne vidi...
Bolbitis je poceo da divlja i postaje mu tesno gde god da ga postavim...

Ovaj prednji plan izmedju Elatine i Parvule cu kasnije da odradim imam neku zamisao sa posipanjem krupnijeg kamenja ili peska mozda...

Izmerio sam koliko je tacno protok vode kroz filter u minuti -> 2,1 litre u jednoj minuti.
Po tome sam izracunao koliko je to litara na sat -> 126 l/h (akvarijum je 115 litara).

Filter masa je: dzakovi od krompira, siporax i sundjer ne secam se kad sam zadnji put cistio filter, mozda ima i Serine vate...

Voda je specijalno pripremljena u institutu u Vinči ali obogaćena specijalno probranim mineralima iz novosadskog vodovoda (juce ceo dan nismo imali vode pa su mi biljke malo patile) Wink Zezam se malo, česmovača je u pitanju. KH=13-15 i bla bla skoro ko i uvek sve... Wink

Pozdrav Beer
zander attached the following image:
ar2.jpg

krcko
Ta iz Vinče bi mnogima dobro dola, pogotovu ako je korićena za hlađenje reaktora, svetlele bi i ribe i biljke, pa bi utedeli i na osvetljenju i to je bitnije na utroenoj električnoj energiji. Mada, ti reaktori nisu vie u funkciji.
Inače, za izuzetno omekanu vodu, proetaj do NovoSadske toplane-elektrane i zamoli za turbinski kondenzat, naravno, kada su im generatori u pogonu. Pozdrav

zander
Nisam hteo akcenat staviti na moju potrebu za mekom vodom, vec suprotno. Za biljke koje drzim mi jos nije potrebna, za one kojima bas treba meka za njih imam spremnu vodu propustenu kroz smole...

Da idem do toplane po meku vodu za biljke, hehe Cool

Isto tako bi se moglo zakljuciti da mi fali i jedna streem pumpa, ali mi ne fali, jaci kanister, UV filter i ne znam ni ja sta sve, ali mi ne fali... (rekoh necu pisati u onoj temi o cirkulaciji, nego cu ispratiti to sve kroz moje teme, to upravo radim, i ispratim sa slikama...) Wink

Thumb up

kisleon
E ovako neto sam i ja razmiljao da napravim! Da izgleda kao kod mangrova ili koren nekog drveta koji stoji prema dole, tojest prema prirodnom pravcu rasta, ovako kako mi stoji koren u akvarijumu izgledao kao neki rog.

zander
Ne znam bas da li cu to uspeti sa ovim panjevima... Zamisao mi je jedna a realnost druga.

Iz drugog akvarijuma priskacu u pomoc neke grane, biljke, m.needle leaf i ostalo. Da imam jos zadnji plan gotov eto ti zavrsenog akvarijuma za slikanje Wink

Evo slike danasnjeg tumbanja

edit: levi panj mi ne stoji bas nesto, moram nesto smisliti.... Angry
ar3.jpg

Edited by zander on 22.06.2011 20:00

krcko
Posle ove fotke, mogu samo da konstatujem da si uk.... stvar. Prva postavka, bez tumbanja, je bila Thumb up Pozdrav

zander
Izmedju ta dva panja mi fali nesto (microsorum, mahovina) da napravi privid da je panj kao iz jednog dela... Sa ove predhodne slike sam to zakljucio i sad sam to vec ispravio, sledi slika kasnije izmenjenog stanja...

Ovu postavku tj samo slikanje moram zavrsiti sto pre jer ce ovaj tepih da preraste i da se 'samoubije' Wink tako mi je bilo u drugom akvarijumu... A ne bi se zezao sada sa njegovim trimovanjem jer malo vise mi je nezgodno da to radim.
U zadjem planu je rotala green, sada se ne vidi ali mozda ce ona doprineti malo boljem izgledu celog akvarijuma, videcemo.
Ima da ubijem ovaj akvarijum od premestanja, samo da onaj drugi ostavim na miru... Wink
Edited by zander on 22.06.2011 21:15

zander
Cim se Krcku nije svidelo odma sam se popeo na plakar da dohvatim Canon-a 400D Grin
I odma sam zatim Microsorum prebacio sa polja G6 na H8 i evo kakvo je sadasnje stanje.
Sutra kada ustanem od raspolezenja samo ce zavisiti izgled cele postavke, ko jos u jednom danu napravi ovakve rokadeč

E sada se jos postavlja pitanje kako da uhvatim sijamca u ovoj dzungli, jer vidim da mi jede mahovine non-stop Sad
ar4.jpg

zander
Izvinjavam se sto kvarim ovu letnju tisinu. Malo sam danas slikao akvarijum, a iako nema nekih bitnijih promena evo par slika na brzinu Beer
ar5.jpg

zander
.
ar6.jpg

zander
Ovog puta evo jedan malo prljaviji tepih Elatine hydropiper FrownWink Ali to tako treba Wink
ar7.jpg

zander
I za kraj update-a Myriophyllum Tuberculatum koji je sad tek dohvatio malo direktnog svetla... Malo zahtevnija biljka rekao bi, mozda i gresim...
ar8.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,099 jedinstvenih poseta