Namera mi je bila da se vidi da mogu i ovakve stvari da se koriste i da ne mora sve da krene od CO2. Takvo misljenje se provlaci ovom dikusijom i to je razlog odbacivanja pomenutih proizvoda. Opet ovo neznaci da ti proizvodi mogu da budu ukljuceni u sve to ili da nisu, ko zna.
Sto se tice tih kontrolnih grupa u ovom specificnom radu to bas i nije bitno jer je vec dokazano da biljke mogu da koriste secere direktno. Ovde je samo bilo rece o razlicitim secerima.
Gde i kako sve to utice je nepoznanica i to se navodi. Iz tog razloga i mislim da ako nismo u mogucnosti da nesto objasnimo ne treba to da i a priori odbacujemo. Lepo se vidi da sve to utice na rast biljaka ali nemora da znaci da je to ukljuceno u fotosintezu. I zar to nije stav u ovoj diskusiji da ako to nije ukljuceno u fotosintezi onda je nistavnoč
Sada da ne diskutujem napamet ali negde sam video da ima mogucnosti da se cak sve to i ukljuci u fotosintezu.
Inace lepo je i naglaseno da je CO2 neophodan i da bez njega nema nista dalje. Ako pogledas Seachem kaze to isto i nikada nije iskljucio CO2.
Eto priroda je mocna i kada je u pitanju prezivljavanje sve je moguce.
boban je napisao:
Eto priroda je mocna i kada je u pitanju prezivljavanje sve je moguce.
Upravo tako. Ako se spustimo u nepregledne dubine okeana do geotermalnih izvora nailazimo na kompletne ekosisteme totalno nezavisne od fotosinteze kao prve karike u lancu zivota....
Glutaraldehyde (polycyc...) diskusija je setala od ogorcenosti ekonomskom muzom jadnih aquahobista do vrlo konstruktivnih ideja i razmisljanja. Sigurno smo posle svega svi makar nesto naucili, a ko zna mozda bude i jos iznenadjenja u ovoj temi....
Koristim ga u svojim malim akvarijumima u kombinaciji sa PPS-pro. Neznam sta da kazem za EC, ali zajedno sa PPS-pro daje rezultate koje nisam postizao bez njih. Probao sam i u velikom aq sa EC i kada su koriji ucestalo krenuli da izlaze na povrsinu po vazduh odustao sam. Koristim ga u srednjim vrednostima preporucenih koncentracija. U algicidno dejstvo ECa se nisam ubedio, ali bas ovih dana sam digao konc EC na max dozvoljene doze u biotopskom aq u pokusaju da se resim Rhizocloniuma (tamo mi se moze posto osim puzeva nema faune)... Inace u svojim akvarijumima ja pokusavam da ujurim zdrav i umeren rast biljaka, a ne intezivan, pa ne koristim CO2 (a tu je i moja odbojnost prema dodatnim crevima i gomili opreme koja prati CO2 dodavanje). Inace od tih caka dodavanja ugljenika potrebnog za fotosintezu nekako sam najzadovoljniji efektima koje sam imao kod dodavanja Knjaz Milosa u biotopski aq.
Video sam da ga je Nene pomenuo u jednom svom postu, a procitao sam i na jednom sajtu da ga koriste u borbi protiv algi u aq: http://www.metrex...-Metricide
evo samo kratak izvestaj o mom koriscenju ECa. Koristim ga u svojim nano akvarijumima od 15 do 25 lit, Kada preracunam doza je ili maximalna preporucena 1ml/25lit, pa ide i do duplo maksimalne. Nema negativnog efekta na koze, mahovine i riciju.
Cak sta vise tepih od ricije se savim lepo drzi i sporo napreduje u potpunoj senci kriptokorina vec skoro 3 meseca u 15 lit akvarijumu. Dodajem ga i u akvarijume gde drukam i DIY CO2.
Sto se tice algicidnog dejstva mozda pomaze jer nemam neke prevelike kolicine algi, ma da u nanu u kome imam nesto BBA celene tackaste i chladophore dodajem i najvise ECa (dupla max doza 2ml/25lit) bez vidljivog ubijanja alge, ali i njenog sirenja. Ajd da kazemo da je drzi pod kontrolom...
Ja ne vidim nikakvu razliku kad to dodajem ili ne dodajem. U pocetku kad sam dodavao mislio sam da to sprecava alge ali kad su alge buknule shvatio sam da je to jedna apsolutna NULA. Znaci aq je bio bez algi NE zbog EC nego sam od sebe.
Vise mi ne pada na pamet da bacam pare za tako nesto pogotovo sto je ocigledno otrovno i moze samo da steti ribama. Alge kad hoce hoce a kad nece nece. EC nije nikakvo resenje ni pomoc.
Edited by paleoglodit on 10.02.2011 22:15
paleoglodit je napisao:
Ja ne vidim nikakvu razliku kad to dodajem ili ne dodajem
I ja sam iskoristio jedno pakovanje, nisam prometio nikakvu razliku ni u rastu bilja, ni u sprecavanju rasta algi sa i bez EC.
Mozda bi bilo efekta da sam koristio duplu dozu kao BIO
Edited by strujas on 10.02.2011 22:37
Pa eto kada malo bolje razmislim jedini akvarijum u kome imam BBA u tragovima (ne racunajuci algarijum) je upravo taj nano akvarijum u koji dodajem EC u najvecoj koncentraciji. Jeste da je mator oko 4 god i da se ta BBA ne siri previse ali kolko je EC zasluzan za kontroluč Znam da su 2-3 cesce zamene vode dovoljne da se BBA u njemu skoro skroz izgubi do neprepoznavanja. Onda se ja malo ulenjim i on se pojavi tu i tamo....
Primetio sam i da u velikom 100litrasu u koji dodajem EC redovno na skoro gornjim dozvoljenim koncentracijama (ne dodajem CO2) ima ultrasitnog blagog perlinga. E sad opet pitanje koliko je EC zasluzan, ajde da kazemo verovatno nesto malo...
Ako se setimo osnovne formule fotosinteze CO2 i voda su na strani hemijske jednacine koja je odgovorna za repromaterijal, a na drugoj strani su glukoza i O2. Naravno proces je mnogo slozeniji uz niz intermedijarnih faza i medju transformacija i hemijskih reakcija. Ipak ako je taj mini perling O2 onda je verovatno repro za kiseonik Glutaraldehid kao intermedijer fotosinteze (posto CO2 ne dodajem, a akvarijum je ultra jako ubiljen). Tesko da je to malo CO2 koji ribe proizvedu disanjem izvor napravljenog kiseonika...
Kada podvucem crtu mog skoro jednogodisnjeg iskustva i koriscenjsa ECa rekao bih da svakako nije "cudotvorna vodica", ali i da ne odmaze - mozda malkice i pomaze, a u stetnost za ribe i biljke se nisam ubedio (na ovim koncentracijama koje sam pomenuo).
Kada bi me neko pitao danas da li da ga koristi odgovor bi bio u stilu:
Ako mozes finansijski - turaj ga - nece da boli, a verovatno pomalo i koristi....
Imamo sada paralelnu polemiku na oba Foruma. Sa Aquanubis-a se mogu skinuti dva PDF fajla o Glutaraldehidu, ako nekoga zanima, a nije zgoreg ni skočiti na link ka toj temi, poto su i članovi tog Foruma upućeni na temu ovde i nekolicina isčitala nau diskusiju.
U kratkim crtama, zaključak je donekle isti, ko je u mogućnosti i neće da se igra hemije, bez posledica moe da koristi ove preparate po uputstvu.
Neka sumnja da li su Excel i Carbo isti po sastavu se i tamo pojavljuje, pogotovu to je Seachem za MSDS objavio podatke o dejstvu Excel-a , dok EasyLife za svoj proizvod to nije uradio.
Excel koristim oko dve godine i o slučajnom predoziranju i posledicama sam već pisao. Pozdrav
Samo da dodam da je prosle godine i API izbacio isti proizvod pod imenom CO2 Booster.
Oni su samo napisali da je to 1.6% glutaraldehyde bez nekog velikog uvijanja kao Seachem koji ocito zeli da sakrije jednostavnost ovog proizvoda.
mali citat tfh magazine:
In laboratory testing, plants treated with API COs22; BOOSTER grew 7 times more than plants in an untreated aquarium.
Hvala Bobane, ovim konstatujem da se jo jedna ozbiljna firma odlučila da ponudi svoju verziju. (Ponesi malo i toga uz testove, API proizvoda ovde nema.)mali off.
Imam jo jedno opaanje, link ka strani THF blokira zatita mog OS sa upozorenjem na ugroenost istogč Pozdrav
Hvala za referencu. Po njihovim tvrdnjama ispade da je ovo ipak čarobna vodica za gajenje akvarističkog čarobnog pasulja.
Nisam siguran kako da shvatim ovaj izraz: "grew 7 times more" kao prostornu odrednicu (7 puta veće) ili vremensku (7 puta bre), a najverovatnije kombinovanu. U svakom slučaju ovo 7puta je formula za čarobni pasulj iz bajke o hrabrom krojaču, a gde su bajke tu su i lakoverna dečica....
alu na stranu ja lično bih uzimao i koristio (i koristim) ovakve preparate ukoliko su nekodljivi i kada bi rezultati bili mnogo skromniji: recimo zdrav rast biljaka bez algi sa skromnih 50% povećanja, a ne kao ovih reklamiranih 700%...
Prisetio bih se onog članka sa tropicinog sajta i eksperimenta sa ricciom LINK
Po kojoj god koloni ili redu se kretali u tabeli 1 ovog teksta (osim prvog: lowCO2 reda) uvek su poboljanja bila 2,5 do 4 puta
Ovo "grew 7 times more" ovako nedorečeno moe biti pogreno shvaćeno da biljka naraste 7 puta veća ili 7 puta bre naraste, a verovatno se odnosi na "grow rate" (iz tabele 1 teksta sa linka), ma da je i to impozantan rezultat (ako je istinit).
To bi značilo da na dnu tabele 1 treba da bude i četvrti red u kome bi pisalo:
Easycarbo sam koristio i koristim kao algicid. Bezbedno sam ubijao alge bez da naudim biljkama. Obicno rastvorim dozu za 2000lit (cca 100ml) u 2 litre vode i sa tim prskam po algama koje su na povrsini ili medju biljem i pokazalo se vrlo efikasnim.Rado bih to radio svaki dan ali me ubi cena. E sad ako je to stvarno 2% glutaraldehyde onda je to za mene strasno vazno otkrice. Vidim da glutaraldehyde-a ima u centrohemu, moram da porucim pa da probam .
Hvala kojote.
Zvao sam centrohem i nemaju ga a kazu da ga nece ni imati. Kako ga ti nabavljas ili mozda neko zna gde ga ima i u kom obliku.
Hvala u napred