14.06.2026 11:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Arcus - 200l
Arcus
Evo mali update. Prolo je 24 dana od startanja akvarijuma i mogu reći da sam za sada zadovoljan razvojem događaja. U početku sam vodu menjao svaki 2-3 dan po 50-60%, sada neto malo ređe, svaka 3-4 dana.
Panjevi su dve nedelje putali boju ali sam to reio sa tim čestim izmenama. Također, bilo je borbe i sa onom sluzi koje isputaju panjevi ali je i to prevladano tako to sam neke grane opet prokuvavao. Negde sam pročitao da alge najvie udaraju mesec dana od starta, tako da sada tek dolazi najinteresantniji deo Cool ali ja sam spreman Angry
Pojavljuje se ona "dust" alga (nisam siguran da se tako zove), smeđa prljavtina na staklu i ljunku. Kako da se toga reim i ta je uzrok tomeč Također vidim da ima malo končaste na flame mossu ali to polako mehanički skidam. to se tiče bilja, flame moss je krenuo na moje veliko oduevljenje, kao i fissidens f. i stayrogune sp. Nabavio sam blyxu ali ne u dovoljnoj količini, planiram je jo nabaviti pa je staviti malo levo pokraj buna, i desno ispod ove dugačke grane. Također planiram nabaviti Cyperus helferi umesto ove valisnerije.
U akvarijumu su sada nekoliko Otocinclus affinisa i 20ak red chery hozica, a od riba planiram jato rodostomusa, barem 40-50kom i 2-3 para ramireza.
Slike su takve kakve jesu, nemogu bolje sa 7.2Mpix Sonijem starim 5 godina Through wall ali sam si obećao jedan fini aparat tipa Canon EOS 350D
do jeseni Grin
Arcus attached the following image:
1_178.jpg

Arcus
Eleocharis i bolbitis stagniraju.
2_125.jpg

Arcus
.
3_88.jpg

Arcus
.
4_57.jpg

Arcus
.
5_35.jpg

Arcus
.
7_23.jpg

Arcus
Ta dust alga mi je napala i stare listove staygogune-aLecture
Kako se reiti togač
6_30.jpg

Edited by Arcus on 17.03.2010 15:43

biobiofizicar
Konacno se ovaj akvarijum lepo zavrteo... Ima tu dosta prostora da se doradi i posadi, ali bazicni hard je ispao ok i sada na tenane....
Od harda mozda postaviti poneku granu koja puza po podlozi i oko kamenja,. Prosto mi fale grane koje se podlogom spustaju sa brda u dolinu...
Tu i tamo razmestiti poneku gomilicu, ali to je stvarno tesko reci ovako iz aviona sa fotke.
Sve u svemu - samo napred....

zander
Samo mislim da je ono nasipanje podloge uz prednje staklo malo suvino, uz levi deo prednjeg stakla.

O tome je pisao nekoliko puta, ili jednom samo, Rastaman na aqua artu.

Probaj da ga zamisli bez tog uzvienja.... Thumb up Inače sve ostalo mi deluje mnogo dobro Thumb up

Arcus
zander je napisao:
Samo mislim da je ono nasipanje podloge uz prednje staklo malo suvino, uz levi deo prednjeg stakla.

O tome je pisao nekoliko puta, ili jednom samo, Rastaman na aqua artu.

Probaj da ga zamisli bez tog uzvienja.... Thumb up Inače sve ostalo mi deluje mnogo dobro Thumb up

Kada se jo malo secuje podloga onda ću izvaditi 2 cm ljunka skroz uz staklo, ovde levo. Kao to je rekao bio bio ima tu jo dosta prostora za sadnju, samo dok nabavim bilje koje mi je neophodno.
Niko nereče ta zrokuje ovu smeđu algu na ljunku, kamenju i stakluč

biobiofizicar
Cesta decija bolest mladog akvarijuma uz kombinaciju sa malo jacim osvetljenjem...

daweed
A lepo, lepo... Hard je ispao super. Sta ces stavljati uz levo staklo pored grane, tu mi deluje prazno. I kao sto rece Zander definitivno skini ovaj nasip uz prednje staklo, ostalo je superrrr... Sto se tice braon alge meni je 30litrasa skoro pojela ali se ne damGrinGrinGrin

http://daweedaqua.tk
Karlo
Imamo sličan problem, zelena točkasta i ta smeđa u kombinaciji po staklu i svemu ostalom.

Bruce Lee
Karlo je napisao:
Imamo sličan problem, zelena točkasta i ta smeđa u kombinaciji po staklu i svemu ostalom.

i kod mene ista situacija... a sve sam probao - kraci foto period, duzi foto period, EC, cesca zamena vode, ali taj braon diatom opstaje mesecima. I najvise voli anubie!

Sorry za off topic...

Arcus
Nakon dueg vremena evo update. Stanje postaje alarmantno.
Ova smeđa alga je u roku 10 dana osvojila sve, ljunak, kamenje, bilje... Mislim da je uzrok svetlo, jer tamo gde nema svetla,npr ispod bolbitisa i blyxe nema ni smeđe alge.
Od ostalih algi ima neto malo končaste u mahovini, ali to nije tako strano i malo zelene tačkaste na starim listovima, jedva da se primeti.
Bilje polako raste, ima dosta novih listova bolbitisa koji su normalne boje, bez algi, i Hc je izbacila neto novih listića, primila se izgleda.

Evo podataka:
- Temperatura: 25C
- pH: oko 7, kae digitalac
- ubrenje: Mikro: 6ml Profito Makro: Nitrati - 4ppm, Fosfati - 1ppm,Kalijum 1 - ppm
jedan dan jedno, drugi drugo, svako jutro pre paljenja lampi
- izmena vode: redovna, jednom nedeljno 70-80%
-CO2: na maksimumu kae DC na drugoj strani AQ, u njemu je 4kH voda naravno
-organizmi:2xottocinclus affinis, 20ak RC kozica, nita vie
- protok: pumpa 300l/h + kanister filter i lily pipe, povrina se lagano mreka, bilje leluja...ma idila Grin povrina vode je malo masna, na stranicama aq je neka pena,nema je mnogo, to uklonim kada stignem, kao i neku sluz sa silikona koja je sada postala guća, kao puding otprilike Through wall
-Rasveta - 2*39W radi od 10-17h, lampe 18cm od povrine vode.

Neznam ta bih vie naveo, mislim da je to to. Neznam gde greim, sve sam radio kolski, na početku česte izmene vode, svaka 2,pa 3, pa 4 dana i nakon nekog perioda preao na svakih 7 dana. Svetlo sam također postupno pojačavao, na početku je radilo 2 sata dnevno, sada 5.
Nije mi jasno da li je moguće da je i tih 70W u tih 5 sati previe svetlaččč Ponavljam, lampe su 18-20cm od povrine vode! Nema tu tako malo bilja, mada je spororastuće... Through wall
bilje1.jpg

Edited by Arcus on 05.04.2010 18:25

Arcus
Ovo je samo na gornja dva, tri lista, ostali nisu tako otećeni Through wall
bilje2.jpg

Arcus
.
slika1_1.jpg

Arcus
Gde greimč ta da radimč ta je uzrok svemu ovomeč Through wall
slika2_1.jpg

Edited by Arcus on 05.04.2010 18:09

zander
Ja sam o tome pričao ovih par dana Frown

Marko_Smed
Po mom proracunu kada bi ti podloga bila ravna to bi bilo 5cm zemlje!! To je bas mnogo! Takodje mnogo je los i odnos nitrata i fosfata 1:4. Doteraj na 1:10, ili komkretno 5:0.5, spororastucim biljkama ne treba vise. Co2, na granicu pomora zivih organizama.Na slikama ti nije braon alga nego crna cupava,svetlo podesi na 0.5w/l, sada je,ako se ne varam 0.3.Pa posmatraj promene,nadamo se na bolje.Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,019 jedinstvenih poseta