|
160 litra, prvi put (isnogood)
|
| Rasta |
Posted on 18.06.2010 23:15
|

član
|
Opaa pa lepo se bogme razraslo mozda da razmislis o uklanjanju glose i sirenju HC svuda u prednjem planu... |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 18.06.2010 23:18
|

Moderator
|
PROBLEMI
Pre nedelju dana sam cistio praskastu i tackastu algu sa bocnog stakla uporedo usisavajuci. Tom prilikom sam promenio jedno 30% vode. Vodu bi promenio u svakom slucaju jer je bila pretvrda.
Kako sad imam kanister filter sa nisko postavljenim usisom nisam iskljucio filtraciju i voda koja dolazi iz filtera je, kada sam odvadio tih 30% vode, uzburkala dno i zamutila akvarijum. Dolio sam vodu, medjutim i dalje je bila mutna, belicasto. Ne bi me to toliko zabrinulo da se Microrasbore nisu popele na povrsinu. Instalirao sam vazdusnu pumpu, promenio jos 30% vode, medjutim sutradan je umesto 8 bilo samo 4 ribice.
Kako sam sve to radio dok zena nije bila kuci nisam znao da je u toku dana nestajala voda. Sad, ne znam da li je uzrok uznemirena podloga ili nesto iz cevi. Kako god, sve sto sam nasao o belicastoj zamucenoj vodi govori da je u pitanju cvetanje bakterija, sta got to znacilo.
Uginule su slabije i manje ribice, dok su veci i reprezentativniji primerci preziveli. Voda se razbistrila posle dva dana.
Na kamenju se pojavila crna bradata alga, pre jedno mesec dana. Primetio sam da se polako siri. Za sada samo po kamenju. Procitah, tu i tamo da je uzrok nestabilan CO2, sto kod mene nije slucaj. Pominje se i slab protok, mada mi to nesto nema logike jer se ista javlja tamo gde je protok najjaci...
LEPE VESTI
Danas je fotograf Thalassoma video svojim ocima 2 bebe Microrasbora. Sad kad ima svedoka mogu da se pohvalim
Ribice su velicine oko 5mm. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 18.06.2010 23:23
|

Moderator
|
mozda da razmislis o uklanjanju glose i sirenju HC svuda u prednjem planu...
Glosa je bila skroz uz prednje staklo. Polako, kako se HC podvuce pod Glossu ja istu uklonim I tako cu lagano dok ova ne preuzme ceo prednji plan.
Blyxa ostaje gde jeste kao i Staurogyne. Mislim da isto vazi i za Eleocharise. Parvula najslabije ide, ali je krenula. Za ostalo cu da vidim... Da, mahovina iz prednjeg desnog ugla mora da se seli. Gde, ne znam. |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 18.06.2010 23:26
|

član
|
ta podrazumeva pod pojmom " nisko" za usisnu cevč Taj detalj bi uvek trebalo da je oko 5cm iznad podloge. Koji je to kanisterč Pozdrav |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 18.06.2010 23:32
|

Administrator
|
Fantasticna dubina akvariuma dobro odradjeno |
| |
|
|
| zander |
Posted on 18.06.2010 23:37
|

Administrator
|
Tu glossu treba da prebacis kod mene, ja sam Eleocharis prebacio kod vas, e sad samo da BioBio nađe nekom da da savet da izbaci HC, e onda to ide kod tebe umesto ove Glose 
Zezam se al mislim da bi moda trebalo da odluči da li će da nastavi sa Glosom ili HC-om nije da te nagovaram da vadi Glosu ali ima da proguta ovaj HC brzo...
Lep napredak i sviđa mi se postavka
edit: dok ja ne napisah ovaj post vi odoste na drugu stranu...
Edited by zander on 18.06.2010 23:38
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 18.06.2010 23:38
|

Moderator
|
ta podrazumeva pod pojmom " nisko" za usisnu cevč Taj detalj bi uvek trebalo da je oko 5cm iznad podloge. Koji je to kanisterč Pozdrav
Usisna cev filtera jeste na oko 5cm od podloge, za razliku od hang on-a koji je imao usis na nesto malo vise od 5cm od povrsine vode. Ranije sam gasio hang on da ne brunda kad praznim vodu jer povuce kroz usisnu cev vazduh. Kanister moze da radi dok menjam vodu, mogao sam cak i da korisim izlaznu cev (iz kanistera) za menjanje vode (umesto u aq da izbacuje u kantu) ali sam usisavao ostatke algi.
Nivo vode je bio nizi za 10tak cm i voda koja je dolazila iz kanistera je imala solidan pad i uznemirila sljunak koji je bio ispod nje.
To sam hteo reci.
EDIT: racnije usis je 8cm udaljen od podloge. Serafil 130.
Edited by isnogood on 18.06.2010 23:40
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 18.06.2010 23:43
|

Moderator
|
Zezam se al mislim da bi moda trebalo da odluči da li će da nastavi sa Glosom ili HC-om nije da te nagovaram da vadi Glosu smiley ali ima da proguta ovaj HC brzo...
Rekoh ja:
Glosa je bila skroz uz prednje staklo. Polako, kako se HC podvuce pod Glossu ja istu uklonim
Zato sam i slao PP vama koji ste trazili Glossu.
Ocekujem i ostale fotografe, kao i one bez aparata da dodju u posetu.
Edited by isnogood on 18.06.2010 23:44
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 18.06.2010 23:53
|

Moderator
|
Za jos detalja sacekacu ostale fotografe.
|
| |
|
|
| Marko_Smed |
Posted on 19.06.2010 01:42
|

član
|
O postavci ostali su rekli,praskasta alga je normalna na startu setup-a,ja je imam redovno,a crna alga,ukoliko ti je co2 dobar,a cini mi se da imas bocu,ukazuje na izvor amonijaka.Mozda je uzburkavanje podloge napravilo problem. |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 19.06.2010 13:24
|

član
|
Dok sam koristio Tetra EX 700, pri izmenama vode bih zatvarao na pola ventil izlaza za spraybar, pa nikada nije podloga bila uznemiravana, sa Fluvalom je priča neto drugačija. Pozdrav |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 19.06.2010 14:32
|

Moderator
|
Za amonijak kazes iz licnog iskustvač
Sledeci put cu defnitivno da iskljucim filter.  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 19.06.2010 17:07
|

Administrator
|
Aq je Zlatiborski Iwagumi ili kao obala nekog planinskog poilista ili tresetista prekrivenog lemnom (HC) i sa visokom travom uz ivicu vode.
Definitivno interesantna kombinacija nadvodno podvodno oko vodnog pejzaza...  |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 19.06.2010 19:21
|

član
|
Zasto ja tek sad vidim da je okacena slikač Tako to biva kada se u poslednjem postu na stranici uploaduje ista... 
Biljke su se lepo razrasle i svidja mi se kako napreduju. Slazem se sa ostatkom ekipe da bi glossa trebala da ustupi mesto HC-u,a i sam si napisao da ce biti tako . Nemoj prenatrpavati skejp sa biljkama,ove su sasvim dovoljne uz jos par trimovanja,mada verujem da znas sta radis . Samo napred!
Sta je od svetla postavljeno iznad aqč Izgleda mi zuckasto...ili je to posledica fotkeč |
| |
|
|
| Marko_Smed |
Posted on 19.06.2010 19:47
|

član
|
isnogood je napisao:
Za amonijak kazes iz licnog iskustvač
Tako je! Ali, obrati paznju,mislim na amonijak kao posledica lose podloge npr. ,a ne na amonijak ako ga dodajes sa nekim djubrivom,npr urea. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 19.06.2010 22:15
|

Moderator
|
Zuckasto je, definitivno. U pitanju je MH Philips MasterColour CDM-T 70w/830. Zato cu da potrazim nesto preko 6000 kelvina. Cak ni uz obimniju obradu ne mogu da ga isteram skroz zutu a da ne uzje6em ostatak kolora. Cak i uzivo kad se gleda oseca se visak zute.
Necu gurati vise biljaka, sta vise verovatno ce nesto da ide napolje.
Razumeo sam za amonijak. Hvala. |
| |
|
|
| katjusa |
Posted on 19.06.2010 22:26
|

Administrator
|
Bice to prelep akvarijum, svaka cast 
isnogood je napisao:
Na kamenju se pojavila crna bradata alga, pre jedno mesec dana. Primetio sam da se polako siri. Za sada samo po kamenju. Procitah, tu i tamo da je uzrok nestabilan CO2, sto kod mene nije slucaj. Pominje se i slab protok, mada mi to nesto nema logike jer se ista javlja tamo gde je protok najjaci...
Meni se ova alga pojavila, kad mi je jednom ba za vikend nestalo CO2. Ona se i nakon punjenja boce irila. Kao ti, sam pročitala, da bi slab protok mogao biti uzrok i evo dodala sam 2 koraliji i tad su počeli problemi. U roku par dana bila je svugde čak i na pumpama. Kad sam jih izvadila i smanjila protok pumpe u filteru, ona je prestala da se iri i polako se povukla. Ono to je ostalo sam poprckala EC.
Pozdrav |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 20.06.2010 01:21
|

Moderator
|
Hvala na lepim komentarima. Dosta znace jer nemam bas previse samopouzdanja, ipak ovo je prvi ozbiljan akvarijum koj sam poterao sa kakvim takvim planom. Do sad je sve bilo samo ucenje.
Vasa licna iskustva i zapazanja smatram najvrednijim. Kao sto rece jedan od kolega: na internetu vecina stvari ide po principu prepisivanja, tako da vecina informacija ide iz par izvora.
Empirijska saznanja ljudi koji su voljni da ih podele sa drugima vrede mnogo vise od, po ko zna koj put, prepisanog teksta. |
| |
|
|
| smiley |
Posted on 21.06.2010 12:34
|

član
|
Bravo Vldimirski...extra izgleda, pogledacu u podrumu za MH sijalicu... |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 29.06.2010 00:40
|

Moderator
|
Drop checker ofarban u zeleno, pH 7.2, kH 14+, a ukupna tvrdoca 20.
Vreme je za zamenu vode.
Zanima me kako ce crna bradata da reaguje na snizenu tvrdocu vode...
Kako se kolicina biljne mase uvecala tako sam povecao unos mikro i makro elemenata. Sada, svaki dan, dodajem mikro i makro elemente u sledecoj kolicni:
N 5ppm
P 0.5ppm
K 11ppm
Fe iz CSM+B 0.7ppm
Razmisljao sam da umesto povecanog unosa mikro i makro elemenata smanjim fotoperiod, al` nisam pametan... Sta mislite o tomeč |
| |
|