14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Drinske podvodne batice
daweed
Prosto je neverovatna stvar, da se bilje ovako brzo prilagodilo i da ovako raste... Naravno sta reci osim svaka castApplauseApplauseApplause

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
KOd mene je recept Coa-ina tajna podloga - Sunce kao izvor svetlosti - temperatura 18-22celz - Knjaz Milos - PPSpro+Profito....
Grin
Edited by biobiofizicar on 05.12.2009 00:31

biobiofizicar
Danas se islo u svinjokolj u Crnu Baru, pa kako je posao brzo zavrsen svratilo se i na bare. Mislio sam da necu nista specijalno zateci obzirom na doba godine i temperaturu vode (oko 5celz), ali iznenadjenja su vredna padanja na d.... (guzu).
Naravno da sledi detaljna nadvodna i podvodna foto reportaza cim sredim ovih par stotina fotki koje sam doneo.......
Nocas opet nema spavanja.....Grin

biobiofizicar
I dok detaljno sredjujem fotke ostaje samo pisano predanje. Ono sto me je najvise odusevilo je da bilje pod vodom buja kao ludo - posebno u plavnoj zoni. Ima biljaka koje su otisle na pocinak do proleca (Patamogetoni, Myriophyllumi, Vallisnerie ali i submerzno-emerznih biljaka (posebno u plavnoj zoni kao npr Menta aq. ili Cardamine) koje sada koriste nesto visi vodostaj i sada pod vodom gruvaju submerzne mladare (jer tamo nema smrzavanja). I lokvanji (podvodni delovi) i eleocharisi su zeleni i zdravi. Ono sto je na povrsini vode je propalo i poleglo, ali vec na dubimana od 20cm pa na dole prolece kao da je tek pocelo... Inace na lokalitetu i van vode su hidroponik uslovi. Stalne izmaglice, kondenzacija u vazduhu 100% vlaga, voda na par cm ispod korena, opalo lisce (imitira treset)...

U tim uslovima naisao sam na VELIKE "poljanice" vrlo interesantne biljke kako uz obalu, tako i nesto dalje, ali i u potopljenim delovima priobalja svuda zelena i ko bombonica. E ona me je oborila na guzu i njene fotke oma kacim.

Nazovimo je za sada Srpska Kuba ili Srpski HC ili Srpski aquatepih - kako god..., a vec sutra ide pod vodu u moju staklenu basticu, pa da gi vidimo...Wink
biobiofizicar attached the following image:
tepih1.jpg

fax
ja neznam sta da kazem za ovu biljku, i mene je oborila na guzu, ako uspes...ja batalim hc i prelazim na srpski hcGrin

jos jednom biljka je stvarno boomThumb upApplause

paleoglodit
Srpska je Kuba pregolemaa jooojGrin

biobiofizicar
i evo kako plavna zona izgleda snimljena nad vodom:
nadvodom1.jpg

biobiofizicar
...
nadvodom2.jpg

biobiofizicar
I pod vodom na dubinama od 0 do 100cm. Dublje nisam gazio. Ipak je voda samo 5 celz. Grin
podvodom1.jpg

biobiofizicar
...
podvodom2.jpg

biobiofizicar
Evo tri nove biljke usle u staklenac, a izmedju ostalih i Srpska Kuba, pa da vidimo kako ce se prilagoditi. Sve tri su dominantno zeljaste suvozemne biljke, ali po onome sto sam video na licu mesta dosta dobro se snalaze i pod vodom...Wink

Posto je u akvarijumu ostalo jos malo mesta uz prednje staklo sve sam ih tu turio i proglasio biljkama prednjeg i srednjeg plana..Grin
nove.jpg

Edited by biobiofizicar on 08.12.2009 23:30

nene
Bio ti si zaista kralj i svaka cas na uradjenom poslu skidam kapu potpuno druze. Odradio si profi posao i molim te da nam javljas kako se adaptiraju u staklu a bogami i kada mozemo doci po pelcere. Predlazem da srpsku kubu nazoves Biibiobioplis Boletepis Serbica :Smile)
Pozz Nene

paleoglodit
Radoznalo cekam da vidim dalju sudbinu Srpske Kube Thumb upGrin

drlessa
Iscitah pomno ovu avanturu i sve sto mogu da na sve ovo kazem je ......... Shock

Jednostavno sam ostao bez teksta i evo sedim vec nekih sat vremena razmiljajući koji delić od liste pitanja, koja mi je u glavi, da postavim ovde...shvatih da nema anse i da se pitanja moraju postaviti uzivo jer bi konverzacija putem ovih modernih tehnologija trajala i trajala....

Ali moram da dam par komentara:

Oduevljen sam snagom volje koju si cenjeni biobio pokazao kao i pristupom ovoj raboti... Malo je takvih al sreća ima Vas...

Drago mi je to si uspeo da "navata" "spoljne saradnike" tj. ljude koje se ovim temama bave i spremni su da pomognu u indetifikaciji biljaka.

to se tiče Serbskog HM-a, iskreno se vie nego nadam da će uspeti da "izgura kulturu" i da će joj dolijati i uspeno rairiti u akvarijumu. Nadam se da ima u planu da istu docnije "pomea" sa nekim biljkama koje nisu Serbsko autohtone, iliti u akvarijum sa biljkama koje nisu sa ovih prostora i naravno nadam se uspehu tog poduhvata jer bi tako neto bilo veliki uspeh i bum i siguran sam da će istu velik deo "biljoakvarista" prihvatiti i gajiti u svojim akvarijumima...

to se tiče algara, koliko sam skontao, nisi dobio odgovor (moda greim) ja bih definitivno se oprobao sa ancistrusima, ima ih svugde, nisu skupi ( u nekim okolnostima bih rekao "nije teta i da uginu" al sada to neću reći Frown ) i ako pokuaj bude neuspean, navataće ga i izbaciti. Po meni, treba ti primerak od cirka 4-6 cm veličine, ne veći...

Znam da će nastaviti da nas izvetava i radujem se novim slikama, idejama, novim avanturama... Smile
Edited by drlessa on 09.12.2009 16:10

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
drlessa
Imam ipak jedno pitanje koje bih voleo da sada postavim, kao totalno neuk u ovoj tematici (al svakog dana u pogledu ove nauke napredujem) pala mi je pamet jedna stvar:

Biljke koje zive ceo svoj vek u toplim, tropskim vodama su naravno naviknute da im je temperatura uvek, jelte tropska. Predpostavljam da biljke koje s druge strane NISU naviknute na 24/7 - 365 "tropsku" temperaturu vode,moraju imati neki drugi nazovimo to "ivotni ciklis".
Predpostavljam da u doba godine kada temperatura pada dole,ulaze u neku vrstu, nazvaću to hibernacijom (svestan sam konkretnog značenja tog termina ida nema veze sa faunom ali korićenjem tog termina moete shvatiti na ta mislim) koja je sastvani deo ivotnog ciklisa te vrste i kako će tu isti ta biljka da "odradi" ako je voda 24/7-365 "tropska"ččč

Da li stvarno postoji neka vrsta gore naavedenog kod biljaka koje nisu "tropske" i da li moe tu doći do nekog "problema" kada elimo da takve biljke drimo u akvarijumskim uslovima sa biljkama koje su naviknute na "tropske" temperatureč

nadam se da nisam previe zakomplikovao... Wink
Edited by drlessa on 09.12.2009 16:21

biobiofizicar
Hvala hvala Prijatelju. Laskate mi svojim komentarima....Grin

Vrlo rado cemo pricati na ovu i sve druge teme uzivo. Planiram da vas NS-adjane obidjem ovih dana..... Beer

drlessa je napisao:
Oduevljen sam snagom volje koju si cenjeni biobio pokazao kao i pristupom ovoj raboti...

Neradi se ovde o snazi volje nego o magiji i moci igre. Pa ti to najbolje znas sa doskora brojnim ciklidaskim akvarijumima...Wink

Sve je ovo samo punjenje mojih baterija i bezrezervno deljenje sa prijateljima akvaristima - sto me cini dodatno srecnim i zadovoljnim....

Srpski HM se za manje od 12sati posle sadjenja uspravio u svoj svojoj velicini i kako je krenuo mozda i nije tepih, nego motka koja ce za par dana da zakuca u plafon akvarijuma. Ce da vidimo, a probacemo i sa sisanjem...
Nista nemari ako ova biljcica krene uvis nacicemo mi vec neku drugu. Kandidata je mnogo samo pogledajte pod noge kada trcite po livadici kraj obliznje bare ili reke....

daweed
mnoge vrste koje mi sada drzimo u nasim akvarijumima nisu tropske i mogu se naci i u nasim rekama... pa ipak kod nas u akvarijumima nemaju period propadanja dok neke iako tropske imaju period stagnacije iako su im svi uslovi zadovoljeni.
Biljke su vrlo prilagodljivi organizmi sto se moze videti po tome da iste biljke cuvamo u razlicitim uslovima cak i kada se ti uslovi razlikuju u losem kontekstu, a ako su uslovi odlicni mislim da biljke mogu samo da uzivaju.
Dacu primer kukuruza (iako je primer glup jer je to jednogodisnja biljka i...) pa negde u svetu su u stanju da dva puta godisnje imaju rod dok kod nas to nije slucaj.

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
Nisi previse zakomplikovao :
Neke biljke su striktno sezonske, neke striktno vodene, neke striktno hladnovodne, a neke kosmoplitenske korovcine spremne na sve i prilagodljive raznim uslovima i brzo se prilagodjavaju novonastalim uslovima.
Sta je sta od ovih mojih biljaka nisam ni ja siguran za mnoge od njih, ali moje je da im ponudim zivot u mom staklencu i da ih mazim i pazim, a one ce mi vec reci koliko sam dobar domacin i same vremenom dati neke odgovore....
Neke su mi propale, neke propale pa krenule nove iz korena, neke poludele, a eto sada sam se izbezobrazio, pa poceo da u vodu turam i suvozemne zeljaste biljke, a sve kada sam video kako uzivaju pod vodom u prirodi....

drlessa
daweed je napisao:
mnoge vrste koje mi sada drzimo u nasim akvarijumima nisu tropske i mogu se naci i u nasim rekama... pa ipak kod nas u akvarijumima nemaju period propadanja dok neke iako tropske imaju period stagnacije iako su im svi uslovi zadovoljeni.
Biljke su vrlo prilagodljivi organizmi sto se moze videti po tome da iste biljke cuvamo u razlicitim uslovima cak i kada se ti uslovi razlikuju u losem kontekstu, a ako su uslovi odlicni mislim da biljke mogu samo da uzivaju.
Dacu primer kukuruza (iako je primer glup jer je to jednogodisnja biljka i...) pa negde u svetu su u stanju da dva puta godisnje imaju rod dok kod nas to nije slucaj.

Ovo smatram interesantnim primerom jer sam za isti čuo pre nekoliko godina ali sam ćutao da me ne bi ljudi prozivali i mislili da sam lud...

drlessa
biobiofizicar je napisao:

Sve je ovo samo punjenje mojih baterija i bezrezervno deljenje sa prijateljima akvaristima - sto me cini dodatno srecnim i zadovoljnim....

Srpski HM se za manje od 12sati posle sadjenja uspravio u svoj svojoj velicini i kako je krenuo mozda i nije tepih, nego motka koja ce za par dana da zakuca u plafon akvarijuma. Ce da vidimo, a probacemo i sa sisanjem...
Nista nemari ako ova biljcica krene uvis nacicemo mi vec neku drugu. Kandidata je mnogo samo pogledajte pod noge kada trcite po livadici kraj obliznje bare ili reke....

Deljenje interesovanja,znanja i iskustva je "vrlina" koju jako cenim i trudim se da je i sam često primenjujem...

Ček,ček...samo malo...
ova biljčica, za koju sam se ponadao da će nisko da raste www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/tepih1.jpg je krenula da đikljaččč

Ima li nade da ona ostane slatka mala biljčicač Povećana "dnevna doz svetlosti, da li to moe da "upali"čč

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta