14.06.2026 08:44
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: AQUASCAPING » Aquascaping
 Print Thread
Serbian Aquascaping Contest 2011 - SAC 2011
photoivek
paleoglodit je napisao:
Zato meni nikad nece biti jasno da li ovaj hobi postoji za uzivanje ili samo za takmicenje. Sudeci po svemu postoji samo za ovo drugo a mene bas ne zanimaju mnogo umetnicka takmicenja jer to vam je ko na primer Evrovizija

zavisi za koga.
nekome je uivanje, nekome takmičenje, a nekome, opet, i jedno i drugo...
dobar ti je primer takmičenja umetnika, ali nije sve ba kao evrovizija...

https://minepi.com/photoivek
kisleon
Kad sam doao na ovaj forum onda sam video kako jedan akvarijum moe da izgleda lepo, posle sam video da ta lepota i to uređenje akvarijuma nema granice, jako mi se svidelo i krenuo sam i ja sa ovim uređenjem akvarijuma. Ljudi se toliko trude oko podloge, svetla, nabavke biljnih vrsta, odravanje istih, da urede akvarijum to lepe i prirodnije moguće, meni ovo liči na jedan ozbiljan sport Smile
Bilo bi teta da se ne odrava takmičenje u ovoj dravi zbog nekih...
Ako mogu nekako da pomognem da se napravi kod nas takmičenje i da se tradicionalno odrava isto, javite, makar da vam podravam ideju u potpunosti.

edison
Mislim da smo imali takmičenje prole godine i da je Gjuro pobednik. Wink Selekcija je bila svakog meseca.
Moje je miljenje da bi organizacija nekog novog MBA takmičenja samo diskreditovala ispravno uočenu nametaljku na SAC-u.

www.mojbiljniakvarijum.org
kisleon
Po meni BioBio bi bi bio Wink, dobar sudija. Volim da čitam njegove komentare.

photoivek
bio bi Bio dobar sudija... uz kojotova 2, to je sada već 3...
Wink

https://minepi.com/photoivek
ZoSo
Na forumu Aquscaping.rs sam pročitao ovaj post , i uz lično odobrenje autora ( Zozi ) preneću i ovde :

Evo ja bih samo da dodam
Jedan tekst , nas psiholog ga je obradio Dr Zarko Trebjesanin . Ucini mi se zanimljivim samo je poduzi .

Najčeći oblici interakcije među članovima grupe su kooperacija ili saradnja i kompeticija ili takmičenje . Koji od ova dva oblika interakcije će prevladati u grupi zavisi od niza faktora :
od prirode grupe , njenog cilja , atmosfere u njoj , stila rukovođenja , kao i od ličnosti i zrelosti njenih članova .
Za neke aktivnosti takmičenje je pogodniji oblik interakcije .
Tako , na primjer , za dostizanje visokih rezultata u sportu , ali i za većinu drugih aktivnosti u grupi bolje je kada njeni članovi sarađuju i kada se međusobno ispomau .
Saradnja , na dui rok , uvijek daje bolje rezultate nego takmičenje .
to misli , zato č
Kompeticija je oblik interakcije gdje se članovi grupe međusobno takmiče u dostizanju eljenog cilja , i gdje uspeh jednog člana grupe automatski isključuje uspjenost ostalih članova .
Duh kompeticije najbolje opisuje deviza : Moj uspjeh je va neuspjeh .
Takmičenje nastaje iz potrebe i elje da neko bude bolji od drugih i da zadovolji svoje lične interese .
Ako to ide na tetu ostalih članova grupe , onda je to nezdrava kompeticija koja remeti odnose ugrupi i dovodi do čestih , pa i jakih sukoba .
Takmičenje se često koristi kao veoma uspjean podsticaj u grupnom radu , kada treba članove grupe podstaći na maksimalan učinak . Takmičenje kod učesnika aktivira motiv za postignućem , gdje svako eli pobediti , a niko da izgubi .
Takav način motivisanja grupe ispravan je jedino u slučaju kada su pravila takmičenja jasno postavljena , kada u grupi vlada dobra atmosfera , i kada su takmičari u velikoj meri izjednačeni po svojim sposobnostima i znanju .
Najbolje rezultate grupa postie kada svi takmičari imaju gotovo podjednake anse na pobjedu .
U kolskom takmičenju , posebno je podsticajno i zdravo takmičenje sa samim sobom , odnosno sa svojim ranijim uspjesima .
Takmičenje ima i svoje negativne strane . Bilo koje nadmetanje (u snazi , spretnosti , proizvodnji ili znanju) stvara nezdrav ,
rivalski odnos među članovima grupe .
Postignuti rezultati u takmičenju dijele grupu na pobednike i pobijeđene , a to dugoročno gledano proizvodi sukobe , suparnitvo , agresiju , bezobziran odnos i nepovjerenje među članovima grupe . Suparnitvo i neuspjeh kod gubitnika izaziva niz negativnih osjećanja kao to su zavist , pakost , mrnju , ljubomoru , osvetoljubivost .
Kod pobjednika se moe razviti egoizam , uobraenost , neosjetljivost za potrebe drugih i prezir prema gubitnicima .
Kooperacija je oblik interakcije gdje članovi grupe međusobno sarađuju i jedni drugima pomau kako bi grupa postigla zajednički cilj . Zajednički , grupni cilj ostvaruje se zajedničkim naporom i koordinacijom djelatnostisvih članova grupe .
Dobra saradnja i duh kooperacije među članovima grupe i podrka grupe svakom članu lijepo je izraena devizom : Svi za jednog , jedan za sve " .
Mada je takmičenjem na kraći rok moguće postići bolje rezultate ( proizvodna grupa koja se takmiči imaće veći učinak ) ,
podsticanjem saradnje u grupina dui rok , formira se čvrsto povezan tim sposoban da rjeava kompleksne zadatke i da opstaje i uprkos problemima na koje nailazi .
Saradnja podstiče dobre međuljudske odnose , razvija međusobno poverenje , solidarnost i uzajamnu naklonost .
Kooperacija doprinosi koheziji grupe , utiče na jedinstvo i zadovoljstvo članstvom u grupi .

Ne mogu vise ipak bi sacekao odgovore na postavljena pitanja .
Edited by ZoSo on 25.02.2012 15:30

tma1717
krcko je napisao:
Temu sa ovim pitanjima otvorite na Akvaristikaonline. A osuđenik je kriv tek onda kada se krivica dokae. Pozdrav

No no No no No no

@
za iri mislim da je svima jasno da je Biobio savren, a po mom skromnom miljenju mogao bi i na izbore da ide -moj glas bi dobio Grin
Edited by tma1717 on 26.02.2012 17:16

Dusan79
Posto nebi da cekam rasplet kako Bane kaze, a ne zelim da tracim vreme na pitanja koja ce ostati bez zvanicnog i validnog odgovora, samo cu se osvrnuti na par zanimljivosti.
Sto rece ivek, javicu se kao "akademik" da onaj dvojac ne ostane bez kormilara, posto mi je kondicija traljava mogao bi jedino da budem kormilar i da oglasavam ritam.
Smesno je sve ovo, iz jednog bizarnog ugla, ali ipak smesno. Umesto da kao mala ali ambiciozna i zajednica puna potencijala, za ovaj potencijal iskljucujem sebe, posto nista nisam pokazao, bangav sam u ruke i tanak sa zivcima kad treba pedantno saditi, pa sam se najbolje pokazao sa kriptama...,
Smesno je to sto mi ni oko jedne gluposti i da ponovim gluposti ne mozemo da se dogovorimo i definisemo, naime, takmicenje treba da se zove SRPSKO zato sto se desava u Srbiji, na nivou drzave Srbije, nikako srbijansko, jer kako David rece ne bi bilo ni Bosnijansko ni Hrvatijansko, a najmanje USAijansko....Ovo nikako ne vredja manjine, ta konstatacija nije na mestu iz prostog razloga sto su to, kako je, opet, vec receno gradjani Srbije, a mozda je ne znam nesto sto vi znate.

Smesno je to sto ovde diskusiju vodimo mi koji u sustini isto i mislimo, pa se polemika vodi oko gore pomenutog Srpsko ili srbijansko, ja sam svoje misljenje o tome dao, da se ne ponavljam.

Smesan je i besmislen poziv gospodina "aquascapera" da se tema otvori na ,bez premca, najcenzurisanijem forumu i najjednoumnijem forumu u ovoj oblasti.

Smesno je traziti odgovor od nekoga ko prosto ne zeli da se "spusta" na nivo malih akvarista ili aquascapera (ovde svakako ne omalovazavam nikoga od vas, cisto da se razumemo).

Zanimljivo je sto u diskusiji ne ucestvuje jedan od najvecih pisaca na ovom forumu,a ciji literarni rad veoma cenim, da li u strahu da se ne zameri velikom manituu ili sta ne znam, ali meni je to jako zanimljivo.

Zanimljivo je da nema pulencica koji dobijaju zadatke.

Zanimljivo je da mi koji smo preostali, a koji nemamo frku da se eventualno zamerimo nekome ko ne misli isto kao i mi, ne mozemo da se slozimo vec raspravljamo maltene u prazno.

I tako, ne znam da li da placem nad ovim Srpskim klasikom ili da se smejem.....

Bruce Lee
Dusane79, svaka ti čast na komentaru!

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,782 jedinstvenih poseta