14.06.2026 08:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Drinske podvodne batice
biobiofizicar
uzorak iz kese sa "proklijalim" listicima

NAKNADNI EDIT
ih bre opet prelomih stranu. Pocetak je na predhodnoj....
biobiofizicar attached the following image:
dscf5185aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 03.11.2009 16:30

Kum 1229
Ajde ti lepo pokupuj sve kese po Beogradu i pocni da gajis biljke,izgleda da tebi vise i netreba stakla. Lepo napravis vecu terasu nabacis neke eksere okolo i po njima nakacis kese pa gajis biljke. Izgleda da je tebi lakse ovo raditi nego se baviti akvaristikom al ajde... Beer Thumb up

paleoglodit
Meni je sve ovo zanimljivo.
Biljka lepo izgleda ali zanima me i velicina koju dostize.

Inace to mi lici na microsorume kojima iz listova rastu nove biljke. Naravno ne otpadaju sami tako lako ali se desi da ih neko pocupa od riba. Tako ti iscupani pa cak parcici listova kasnje puste jedan ili vise izdanaka.

biobiofizicar
@Kume
Ih bre Kume okrpi me.Wink Ispade da sam akvarista iz pijacne kese i bez akvarijuma. Pa sveo ovo sto radim je deo nekog mog davno proslog ucenjackog zivota koji mi JAKO nedostaje Sad i neke moje zivotne filozofije, pa evo malo nadoknadjujem kroz hobi....
Ja bih ovo nazvo edukativno - eksperimentalnom akvaristikom, a imam ja i ukrasnih staklenaca, ali sad kad malo razmislim sve manje su ukrasni, a sve vise tegle sa zadatkom......

Neka, neka... Jednoga dana svi ce te se vi voziti camcem kroz moje biljne akva svetove...SmileBeer

A vidim i da je Paleo krenuo slicnim "uvrnutim" aq putem. Sve neke bastice, teglice, kutijice, algarijumi, pa emerzno, pa miksovi podloga, pa,....Thumb up

@Paleo
Ovo kako biljcica izgleda kod mene je netipicno u odnosu na ono sto sam vidjao u bari. Znatno krace drske sire se horizontalnije sa podlogom (ima slika i iz bare i spocetka eksperimenta na predhodnim stranama). Mozda kod mene ovako raste zato sto jurca to sunce iskosa od nazad. Istini za volju na original uzorcima bocni listici su bili nesto cvrsce pricvrsceni (ali su isto otpadali) nego ovi moji na neznim izdancima izniklim u akvarijumu....Gro plan ove biljke (na fotki kada sam zapoceo pricu o njoj) poprilicno odgovara onome u prirodi (Fotka je iz ranije faze akvarijuma i na njoj ima i starih barskih izdanaka). Na poslednjoj fotki gro plana akvarijuma vidi se kako je "izduzila vratove" u potrazi za suncem...
Edited by biobiofizicar on 03.11.2009 20:54

biobiofizicar
Stgao kljuc za moje biljke sa Zasavice. Nek su blize determinisane, neke su iznenadjenje, a neke ipak moraju da pogledaju uzivo (fotke nisu bile dovoljne). Malo cu da proanaliziram pa da prepravim spisak...

I radosna vest za Palea.
Pregledajuci podvodne fotke primetili su neke retka alge - mozda do sada i ne potvrdjene nove nalaze u Srbiji. Dogovaramo se da ih ovih dana odvedem na lokalitet i probamo da utvrdimo koje su.
Paleo, ako su retke saljem ti oma uzorak DHL-om! Grin
Edited by biobiofizicar on 04.11.2009 22:28

paleoglodit
Lecture grrrr

biobiofizicar
Glavnu zabunu u mojoj glavi izazivala je cinjenica da vecina ovih biljaka ima submerznu i emerznu formu, kao i cinenica da kada ista biljka proviri iznad povsine vode istog trenutka potpuno se transformise u drugu formu, a identifikacija se uglavnom vrsi na osnovu nadvodnih delova biljke (recimo cvast)

Evo primera nedavno pomenute biljke broj 3: Cardamine pratensis

Na fotkama se vidi koliko se razlikuju submerzni i emerzni delovi biljke, kao i listovi....
3_cardamine_pretensis0.jpg

Edited by biobiofizicar on 06.11.2009 00:01

biobiofizicar
I evo jos jedne biljke koja mi je zadavala mnogo glavobolja.

Biljka broj 8: Teucrium scordium

Opet jedna od biljaka koja raste u plavnoj zoni i opet slicna prica kao i sa predhodnom biljkom ili sa Menta aquatica. Nadvodni listovi su potpuno drugaciji (tamno zeleni, mesnatiji sa dlacicama, drugaciji oblik crvenkaste zilice,...).
Kljuc za odredjivanje bila je velika fotografija (zutom strelicom oznacen Teucrium) gde raste uz samu obalu kao i submerzni oblik snimljen pod vodom odmah pored. Donja desna fotka je kod mene u akvarijumu, a gornja desna je tek ludilo. Na njoj se vide donji listovi koji su nadvodnog tipa (biljka krenula da raste na suvom), a kada je voda nadosla biljka je pocela da izbacuje na vrhu podvodne listove (drugacijeg oblika i boje), kao i podvodne mladare...

Inace ovakve kombinacije su ceste posebno u ovom delu Drine obzirom da su kolebanja vodostaja velika (zbog uzvodnih hidrocentrala) i ne pokoravaju se previse sezonskim kolebanjima vodostaja.
Inace ovo je biljka koja se siroko primenjuje u farmaceutskoj industriji, sa mirisom belog luka, a ako joj budu prijali uslovi u mom akvarijumu mogu ocekivati jos jedno pola metra nadvodnog dela biljke...
dscf5065a.jpg

Edited by biobiofizicar on 06.11.2009 08:56

paleoglodit
Hmmm...Miris belog lukač Ukazuje na sumpor sto moze delovati baktericidno ili algacidno. Proveri to www.aqua-art.org/images/smiley/a030.gif
Edited by paleoglodit on 05.11.2009 21:02

biobiofizicar
evo citat:
The herb is anthelmintic, antifungal, antiseptic, diaphoretic, skin, tonic. Water germander was at one time esteemed as an antidote for poisons and also as an antiseptic and anthelmintic, though it is scarcely used nowadays. However, its tonic and diaphoretic actions make it an excellent remedy for all inflammatory diseases. It us also used in the treatment of TB.

Jednom recju leci sve, od zuljeva do suljeva!Cool

U eri ovog H1N1 virusa idem da naberem pa svako jutro po dva listica u caj....Grin
Edited by biobiofizicar on 05.11.2009 23:03

paleoglodit
Naravno govoris o Teucrium scordiumččč Sad da vas ne lazem, tek sad primetih, ali druga rec potice iz grckog i znaci beli luk σκορδο /skordo/scordiumShock
Za prvu ne znam.Frown
Uglavnom cuvaj ti tu biljku ili pravi tonik od nje pa prodaj.Grin
Edited by paleoglodit on 05.11.2009 23:12

biobiofizicar
Fala Paleo za dopunu.
Kad se vec zahvaljujem da se puno zahvalim i Mihajlu (Misi) strucnom saradniku sa Zasavice. Jadnik se mucio da samo na osnovu mojih brljivih fotki uklaviri sta je sta.

Za veceras jos jedan primer biljnog ludila iz mog malog Drinskog akvarijuma.
Ko je imao strpljenja da detaljno prati temu zna da je stalno postojala dilema da li su biljke 2 i 7 iste ili razlicite.
2ojka malo razredjeniji sitniji listovi izduzeniji rizomi (ili sta li su vec). Cvast grupisana na vrhu drske.

7mica gusci veci listovi i nesto sto vise podseca na klasican koren. Cvast poredjana na izduzenoj drsci naizmenicno.

Osim tih nazovi "malih" razlika morfologija lista deluju jako slicno, a primetne su i druge slicnosti....

Pogadjate odgovor. Biljke broj 2 i 7 su ista biljka: Myosotis palustris

Mene najvise bunio dibidus razlicit raspored cvasti, ali eto u prirodi moze i to.......Through wall Kada smo detaljno precesljali sve fotke odgovor se ukazao na jednoj od njih.
Donja fotka snimljena na lokalitetu, gornja u mom akvarijumu.

I da napomenem da patamogetona u akvarijumu sigurno imam razlicite 2 vrste, moguce 3, a nije iskljuceno cak i 4. Tu jos treba zagledati...Shock
pa170655aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 05.11.2009 23:37

biobiofizicar
Update stanja:
Akvarijum napreduje lepo. Posle prilagodjavanja barskog bilja na aq uslove kao prve faze, zatim odbacivanja barskih listova i zamene novim izraslim u akvarijumu, nastupila je i treca faza. Neke biljke su provirile iznad povrsine vode i krenule u emerznu fazu (namerno sam pustio po par mladara da izadju van vode), neke su krenule da izbijaju potpuno nove mladare iz podloge iz korena (u drugoj fazi mladari i ako su izbijali to je bilo na mestima preseka, ili odbacenih listova), a i vrhovi koji su odseceni da ne bi prerasli van vode i koji su direktno zabodeni u podlogu takodje su se primili i krenuli... To se odnosi i na one listice Cardamine pratensis (iz kese).

Puzevi su se razmnozili (prva generacija) i polozili su jaja na mnogo mesta. Oni su inace dvopolni i odlicni su plivaci (za puzeve). U stanju su da se puste od biljke i da kontrolisano ili isplivaju ka povrsini, a mogu jako dugo da odrzavaju i polozaj na tacno odredjenoj dubini (tacno podese kolicinu vazduha u kucici tako da niti isplivavaju niti tonu...)
dscf5252aa.jpg

biobiofizicar
...
dscf5256aaa.jpg

biobiofizicar
vir vir
dscf5259aa.jpg

biobiofizicar
Procvetala Drinska bastica, pa je dobila i jednu stedljivu tornado philips 23W kao nagradu za ove mracne jesenje dane....
pc040214aaa.jpg

biobiofizicar
I evo bastice po prvi put pod vestackim svetlom. Eleocharis koji se dosta mucio poceo je da se oporavlja i gruva u visinu ne bi li dostigao svoje predjasnje dzinovske razmere.
Jedno 10dana terao sam akvarijum na EC i bez Knjaza Milosa. Nije to to. Ako oces divlji perling napoj ga Knjazom!
pc040203a.jpg

paleoglodit
ApplauseApplauseApplause

sejn
ApplauseThumb up

Pejc
Svaka cast gosn Biobio Applause

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,744 jedinstvenih poseta